Παρουσιαση Retroflag NesPI 4 case με Raspberry Pi 4

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
9.684
Αντιδράσεις
10.259
Ζηλεψα και εγω τα αλλα παιδακια και ειπα να ασχοληθω με το Raspberry Pi. Πηρα λοιπον ενα Raspberry Pi 4 4GB και το παντρεψα με το νεο κουτι της εταιριας Retroflag, NesPi 4. Η εταιρια Retroflag ειναι γνωστη σε οσους ασχολουνται με το Raspberry Pi και το retrogaming για τα κουτια σε στυλ κλασσικων κονσολων.

Ας με συγχωρεσουν οι φιλοι ρετρομανεις που εχουν περισσοτερη πειρα, αν αυτα που λεω ειναι γνωστα ή πολυ βασικα. Δεν εχω ξανασχοληθει με το αθλημα. Επιπλεον δεν ειμαι σιγουρος αν αυτο ειναι το σωστο μερος για αυτο το θεμα, οποτε αν οι αγαπητοι admins εχουν αλλη αποψη, το μεταφερουν εκει που πρεπει.

Ας ριξουμε μια ματια αρχικα στο RP4. Το αγορασα απο την επισημη ελληνικη αντιπροσωπεια, αλλα δυστυχως η συσκευασια που εκαναν ηταν ανεπαρκης και ζουληχτηκε λιγο. Πρεπει να πω οτι περιμενα κατι καλυτερο απο την επισημη αντιπροσωπεια.

Το κουτι.

P9026408.JPGP9026409.JPG

Τα περιεχομενα.

P9026412.JPG

Το RP4 οψη. Βλεπουμε 2 θυρες USB2, 2 θυρες USB3, θυρα δικτυου, 2 θυρες micro HDMI, μια θυρα AV, μια θυρα USB type C για τροφοδοσια. Δυο υποδοχες για οθονη και καμερα, ενα GPIO connector και κατι αλλα ψιλα.

P9026410.JPG

Αναποδη. Μια υποδοχη microSD.

P9026411.JPG

Ας δουμε τωρα το πιο ενδιαφερον μερος της εξισωσης, το NesPI 4. Προκειται για ενα κουτι συμβατο με RP4 που θυμιζει το NES αλλα σε σμικρυνση. Εχει δυο κουμπια, power και reset και υποστηριζει ασφαλη τερματισμο του λειτουργικου το RP4, εφοσον εχουμε εγκαταστησει το απαραιτητο software. Μας παρεχει προσβαση σε μια θυρα USB2 και μια USB3. Ολα τα αλλα ειναι ακριβως οπως στο ιδιο το RP4. Επιπλεον μας παρεχει την δυνατοτητα να συνδεσουμε SATA SSD δισκους 2.5'' οι οποιοι μεταμφιεζονται σαν NES Cartridge. Τελος εχει ψυκτρα και ανεμιστηρα για να κραταει το RP4 μας δροσερο, ακομα και οταν κανουμε overclocking! Εκτος απο το ιδιο το κουτι και SSD cartridge, παιρνουμε ενα τροφοδοτικο για το RP4 και ενα manual.

Η συσκευασια.

P9026413.JPGP9026414.JPG

Το case

P9026415.JPGP9026416.JPGP9026416.JPGP9026419.JPG

Στο κατω μερος εχει μια αποσπομενη πλαστικη θηκη για να βαζουμε τις microsd καρτες μας.

P9026420.JPG

Ανοιγοντας το καλυμμα στην προσοψη βλεπουμε την υποδοχη για το SSD cartridge case.

P9026422.JPGP9026423.JPGP9026424.JPG

Το ιδιο το SSD cartridge.

P9026425.JPGP9026426.JPGP9026427.JPG

Δυστυχως το τροφοδοτικο ειναι αμερικανικου τυπου και συνοδευεται απο δυο μετατροπεις. Εχουμε ακομα ενα συντομο manual για την συναρμολογηση.

P9026428.JPG

Για να μπορεσουμε να χρησιμοποιησουμε το τροφοδοτικο, πρεπει να συνδεσουμε ολους τους μετατροπεις καταληγοντας στο τροφοδοτικο αντιστοιχο του πυργου της βαβελ!

P9026429.JPG

Τελος, επειδη εκαναν την κακιστη επιλογη να βαλουνε micro HDMI θυρες στο RPI4, ενα standard που δεν χρησιμοποιει πρακτικα κανεις, αναγκαστηκα να αγορασω και εναν μετατροπεα.

P9026430.JPG

Ολη αυτη η συσκεασια για μια κοτσιλια. Αν ημουν οικολογος θα με εκνευριζε αυτο. Ευτυχως εχω καλυτερα πραγματα να κανω με την ζωη μου.

P9026431.JPG

Ας δουμε τωρα το εσωτερικο του κουτιου.

P9026432.JPG

Το πανω μερος του κουτιου. Βλεπουμε τον μετατροπεα απο SATA σε USB3.

P9026433.JPG

Το κατω μερος του κουτιου. Βλεπουμε τις πλακετες που μας επεκτεινουν τις θυρες, τροφοδοτουν το RP4, παρεχουν λειτουργιες on/off με δυνατοτητα safe shutdown και reset.

P9026434.JPG

Μαζι με τις βιδες και τα thermal pads, δωρο κατσαβιδακι! Η ψυκτρα/ανεμιστηρας και μια υπενθυμιση να μην προσπαθησουμε να τοποθετησουμε το RP4 στο κουτι μαζι με την microSD καρτα, γιατι θα γινει ζημια.

P9026435.JPG

Ας δουμε τωρα εν συντομια την συναρμολογηση. Αρχιζουμε τοποθετοντας τα thermal pads στο RP4. Προσοχη να μην ξεχασουμε να αφαιρεσουμε το πλαστικο film που καλυπτει και τις δυο πλευρες του καθε pad.

Συνδεουμε τα δυο usb καλωδια και μανουβραρουμε το RP4 στην θεση του.

P9026436.JPG

Συνδεουμε το βυσμα τροφοδοσιας στα pins του GPIO. Προσοχη, στις φωτογραφιες τα εβαλα αναποδα. Το λαθος μου ηταν που πηγα να ασχοληθω μαζι του μετα το οκταωρο στην δουλεια!

P9026437.JPG

Τοποθετουμε την ψυκτρα στην θεση της και την στερεωνουμε με δυο βιδες. Συνδεουμε το βυσμα του ανεμιστηρα στην καταλληλη θεση. Αν σκοπευουμε να χρησιμοποιησουμε το safe shutdown, το ενεργοποιουμε απο τον σχετικο διακοπτη.

P9026438.JPG

Συνδεουμε το usb καλωδιο απο το πανω μερος του κουτιου.

P9026439.JPG

Μανουβραρουμε ολα τα καλωδια και τοποθετουμε το πανω μερος του κουτιου στην θεση του. Γυριζουμε το κουτι αναποδα και βιδωνουμε εξι βιδες. Ειμαστε πλεον ετοιμοι για δραση.

P9026440.JPG

Για να επιβεβαιωσω οτι δουλευει το ολο πραγμα, εριξα ετσι στα προχειρα ενα image του επισημου λειτουργικου του RP4, Raspberry PI OS σε μια καρτα microsd 4gb, χρησιμοποιοντας το προγραμμα Etcher της εταιριας Balena.

Image2.jpg
Image1.jpg

Αφου εκανα τις απαραιτητες συνδεσεις, εβαλα την microsd καρτα στην υποδοχη και πατησα το κουμπι.

P9026442.JPG

Φαινεται να λειτουργει φυσιολογικα.

P9026441.JPG

Μελλοντικα θα δοκιμασω το software για το safe shutdown και μερικα ακομα hacks, θα εγκαταστησω εναν SSD δισκο και θα εξερευνησω τις εναλλακτικες που εχουμε για retrogaming.

To be continued...
 

Συνημμένα

  • P9026418.JPG
    P9026418.JPG
    139,9 KB · Προβολές: 2
Ας δουμε κανα δυο ενδιαφεροντα πραγματα σχετικα με το RP4 και το Raspberry Pi OS (πρωην Rasbian). Κατ' αρχην ηθελα να ενεργοποιησω την υπηρεσια VNC για να μπορω να το διαχειριζομαι απομακρυσμενα με εναν VNC client απο τον υπολογιστη μου χωρις να τρεχω ολη την ωρα απο και προς εκει που ειναι το RP. Πρεπει να πω οτι ηταν ευκολοτερο απο οποιοδηποτε αλλο linux εχω δει ποτε. Απλα παταμε ενα κουμπι στην επιλογες και ειμαστε ετοιμοι! Κατι περιεργο ειναι οτι δουλευει μονο με το RealVNC και θελει καποια επεμβαση για να λειτουργησει με οποιονδηποτε αλλο client (πχ το TightVNC που ειναι η πρωτη μου προτιμηση). Επι του παροντος δεν ασχοληθηκα περισσοτερο, μπορω να ζησω με το RealVNC οσο εξερευνω το RP OS... Περισσοτερες λεπτομεριες μπορει κανεις να βρει εδω.

Image0.jpg

Το επομενο πραγμα που ηθελα να δω ειναι το safe shutdown. Σε αντιθεση με οποιοδηποτε υπολογιστη που ακολουθει το ATX standard το RP4 δεν εχει καποιο τροπο να αναβει και να σβηνει, παρα μονο να συνδεσουμε και να αφαιρεσουμε την τροφοδοσια του ρευματος. Αυτο ειναι μια κακη ιδεα γιατι αν σβησουμε το συστημα αποτομα χωρις να εχουμε κανει πρωτα shutdown το λειτουργικο συστημα μπορει να δημιουργηθει προβλημα στο συστημα αρχειων. Συνεπως εχουν εμφανιστει διαφορες λυσεις, κατα κανονα ενσωματομενες σε κουτια για το RP που υλοποιουν την λειτουργικοτητα του ATX standard σε οτι αφορα τον διακοπτη on/off. Ομως το hardware ειναι μονο ενα μερος του μηχανισμου safe shutdown, αφου χρειαζεται και υποστηριξη απο το λειτουργικο.

Στην περιπτωση του NesPI 4, το software που θα χρειαστουμε για να προσθεσουμε την υποστηριξη στο λειτουργικο μας βρισκεται εδω. Αν και παρεχονται λυσεις για διαφορα δημοφιλη λειτουργικα συστηματα για το RP, το RP OS δεν ειναι ενα απο αυτα. Παντως χρησιμοποιησα το script για το Retropie με επιτυχια. Πλεον οταν παταμε τον διακοπτη, ξεκιναει η διαδικασια shutdown στο λειτουργικο και δεν κλεινει απλα το RP. Θα υπενθυμισω εδω οτι πρεπει να εχουμε ενεργοποιησει την λειτουργικοτητα αυτη απο τον σχετικο διακοπτη στο εσωτερικο του κουτιου. Αξιζει να αναφερουμε εδω, οτι το reset δεν λειτουργει οπως στα PC μας, αλλα δινει εντολη restart στο λειτουργικο.

Ηθελα ακομα να ριξω μια ματια στο PiKISS, μια συλλογη απο mods, hacks, tweaks κα ενδιαφερονται προγραμματα για το RP OS, το TwisterOS και αλλα Debian based λειτουργικα για το RP. Αναλογα με τις αναγκες μας, μπορουμε να κανουμε περισσοτερο ελευθερο χωρο, να μειωσουμε την καταναλωση πορων του συστηματος καθως και να προσθεσουμε νεες δυνατοτητες και λειτουργιες. Πχ μπορεσα με το πατημα ενος κουμπιου να ενεργοποιησω την υποστηριξη Vulcan API για το RP4, κατι που αν το κανουμε χειροκινητα θα παρει μερικες ωρες και πολυ δουλεια.

Το PiKISS μπορουμε να το βρουμε εδω, μαζι με τις οδηγιες εγκαταστασης και ενημερωσης.

Image1.jpg

Το βασικο interface.

Image2.jpg

Στιγμαια εγκατεστησα το webmin, που μας προσφερει ευκολη, γρηγορη και αποτελεσματικη διαχειριση του RP μας απο οποιονδηποτε browser.

Image4.jpg

Δεν τελειωνουμε εδω, στην συνεχεια θα δουμε μερικα ακομα ενδιαφεροντα πραγματα για το RP μας.
 
Ο πιο απλος τροπος να μεταφερουμε αρχεια στο RP μας ειναι να χρησιμοποιησουμε την λειτουργια που προσφερει το RealVNC. Το interface δεν ειναι καλο, αλλα για μια απλη μεταφορα αρκει.

Image4.jpg

Ενα ακομα θεμα που συναντησα ειναι οτι η αρχικη εγκατασταση δεν υποστηριζει αποσυμπιεση rar και 7z αρχειων. Ευτυχως αυτο λυνεται ευκολα, ακολουθώντας τις οδηγιες που θα βρει κανεις εδω.

Ηρθε η ωρα να δοκιμασουμε λιγο overclocking. Ο πιο ευκολος και βολικος τροπος ειναι να χρησιμοποιησουμε το προγραμμα Commander Pi που βρισκει κανεις εδω. Εκτος απο το overclocking μας δινει διαφορες χρησιμες πληροφοριες για το συστημα και μας επιτρεπει να επεμβουμε σε διαφορες αλλες ρυθμισεις του firmware που φορτωνουν με τον bootloader.

Image1.jpg

Για να κανουμε overclocking απλα θετουμε τις τιμες στα αντιστοιχα πεδια και κανουμε επανεκκίνηση.

Image2.jpg

Τα δυο βασικα θεματα που μας απασχολουν στο overclocking ειναι η σταθεροτητα του συστηματος και η θερμοκρασια. Αν η θερμοκρασια ξεπερασει τους 85C τοτε το συστημα θα κατεβασει αυτοματα τις επιδοσεις ετσι ωστε να πεσει και η θερμοκρασια του συστηματος. Εδω θα βρειτε εναν καλο αρθρο για ολα τα θεματα overclocking.

Για να εξετασουμε και επιβεβαιωσουμε την καλη λειτουργια του συστηματος μετα το overclocking επελεξα την σουιτα προγραμματων stressberry, που οχι μονο πιεζει το συστημα αλλα εξεταζει την ταχυτητα του επεξεργαστη και την θερμοκρασια και καταγραφει τα αποτελεσματα σε μια βαση δεδομενων. Συνοδευεται απο ενα πολυ απλο εργαλειο που διαβαζει την βαση αυτη και δημιουργει ενα απλο διαγραμμα που μας δειχνει την συμπεριφορα του συστηματος κατα την διαρκεια του stress test.

Η αρχικη σελιδα του stressberry ειναι εδω, αλλα βρηκα οτι οι οδηγιες εγκαταστασης που αναφερει ειναι παρωχημένες και δεν λειτουργουν σε μοντερνες εγκαταστασεις. Εδω υπαρχει ενας παρα πολυ καλος οδηγος που θα σας βοηθησει να εγκαταστησετε και να χρησιμοποιησετε επιτυχως το stressberry.

Μετα απο μερικες δοκιμες, κατεληξα σε ενα cpu overclock 2GHz, gpu 600MHz και voltage adjustment 6. Στα 2.1 παγωσε κατα την διαρκεια του stress test.

Image3.jpg

Ας δουμε τωρα τα διαγραμματα πριν και μετα το overclock.

out.pngout1.png

Προσωπικα ειμαι πολυ ικανοποιημενος με τις θερμοκρασιες στα 2GHz.

Επειδη μπουχτησα με τα nongaming πραγματα, ειπα να παιξω και κανα παιχνιδακι. Αρχικα προσπαθησα να δοκιμασω να τρεξω το quake 3 σε vulcan mode, αλλα απετυχα. Δεν το εψαξα και παρα πολυ, γιατι ακομα το ολο πραγμα ειναι pre-pre-pre alpha και δεν μπορεσα να βρω καποιο καλο how-to.

Ετσι παρηγορηθηκα με ενα quake 2 σε OpenGL mode. Αυτο εγκαθισταται με το πατημα ενος κουμπιου απο το PiKISS και απλα δουλευει. Δεν ετρεξα benchmark, αλλα οσο μπορω να καταλαβω παιζοντας οι επιδοσεις ειναι εξαιρετικες.

P9066444.JPGP9066449.JPG

Αλλο ενα παιχνιδι που εγκαθισταται μεσω PiKISS και παιζει χωρις καμια απολυτως ρυθμιση ειναι και το native port του all time classic Mario 64. Και εδω οι επιδοσεις ηταν αψογες και δεν διαπιστωσα κανενα απολυτως προβλημα.

P9066451.JPG
P9066453.JPG

Νομιζω οτι εκανα πανω κατω ολες τις δοκιμες που ηθελα με το RP OS, οποτε καποια στιγμη συντομα θα αρχισω να διερευνω και το retropie. Επισης εχω στα υποψην και την προσθηκη ssd, αλλα και κατι αλλο που θα φυλαξω για εκπληξη.
 
Ας δουμε εν συντομια την εγκατασταση δισκου SSD στο NesPI 4 χρησιμοποιώντας το συμπεριλαμβανόμενο cartridge case.

O SSD που επελεξα ειναι ο Kingston A400 240GB. Το θετικοτερο που μπορει να πει κανεις για αυτο τον δισκο, ειναι οτι δεν ειναι τελειως αθλιος. Δεν ειναι ομως κατι που θα εβαζα ποτε στον κεντρικο υπολογιστη μου. Επισης υπαρχουν καποιες ενδειξεις οτι ο συγκεκριμενος δισκος συνεργαζεται αρμονικα με το RP4 στο θεμα booting απο τον δισκο.

P9076454.JPG

Ας ριξουμε μια γρηγορη ματια στην συναρμολογηση. Τοποθετουμε τον δισκο στο κατω μερος του cartridge case.

P9076455.JPG

Γυριζουμε αναποδα και βιδωνουμε τον δισκο στην θεση του με δυο βιδες. Τοποθετουμε το πανω μερος του case και το βιδωνουμε με δυο βιδες απο το κατω μερος.

P9076456.JPG

Ο δισκος ταιριαζει καλα στην θεση του.

P9076457.JPG

Το cartridge case δεν εμποδιζει να συνδεσουμε τον δισκο με καποιον μετατροπεα sata σε usb για να κανουμε μεταφορες αρχειων απο υπολογιστη.

P9076458.JPG

Ταιριαζει ασφαλως μεσα στο NesPI 4. Αν η εισοδος ειναι πανευκολη, η εξοδος ειναι λιγο πιο δυσκολη, αλλα τιποτα τραγικο.

P9076459.JPG

Στο RPOS εγκατεστησα το gparted. Ο δισκος αναγνωρίζεται φυσιολογικά.

P9076460.JPG

Μελλοντικα θα δουμε πως μπορουμε να κανουμε boot απο τον δισκο χωρις microsd καρτα και αλλα ενδιαφεροντα.
 
Αφου πλεον εχω τον SSD μου, ηρθε η ωρα να δουμε αν και πως θα μπορεσουμε να ξεκινησουμε το συστημα απο αυτον, χωρις microsd καρτα. Ουσιαστικα αυτο που θελουμε ειναι να κανουμε boot απο το usb, αφου εσωτερικα ο SSD συνδεεται με το RP4 με εναν SATA σε USB3 μετατροπεα.

Θα πιστευε κανεις οτι αυτο ειναι κατι ευκολο για ενα τοσο συγχρονο συστημα, αλλα τα φαινομενα απατουν. Οχι μονο δεν ειναι σχεδιασμενα τα RP για να ξεκινουν απο οτιδηποτε αλλο εκτος απο microsd, αλλα η προσθηκη αυτης της δυνατοτητας ειναι κατι που εγινε μολις πριν 1.5-2 μηνες και θεωρειται ακομα prebeta.

Για να εκμεταλλευτουμε λοιπον αυτη την λειτουργια, θα χρειαστουμε να προγραμματισουμε το RP4 μας με μια εκδοση firmware μεταγενεστερη της πιο προσφατης stable εκδοσης. Για να παμε στην πιο προσφατη bleeding edge εκδοση μπορουμε να χρησιμοποιησουμε διαφορες μεθοδους. Η πιο απλη ειναι να χρησιμοποιησουμε το RP Software Configuration Tool (raspi-config) το οποιο το καλουμε απο το terminal και ειναι text mode.

Image3.jpg

Επιλεγουμε Boot Options

Image5.jpg

Επιλεγουμε Boot ROM Version και Use the latest version. Κανουμε επανεκκίνηση.

Image4.jpg

Ελεγχουμε την εκδοση του firmware με την εντολη rpi-eeprom-update. Αν για καποιο λογο δεν ειναι στην πιο προσφατη εκδοση με την ιδια εντολη μπορουμε να αναβαθμιστουμε.

Image2.jpg

Ξανατρεχουμε το raspi-config, επιλεγουμε Boot Options και μετα Boot Order. Εδω επιλεγουμε USB Boot και κανουμε επανεκκίνηση.

Image6.jpg

Επιβεβαιωνουμε οτι εγιναν οι αλλαγες με την εντολης vcgencmd bootloader_config. Θα πρεπει στην μεταβλητη Boot_Order το νουμερο 4 (USB) να ειναι μπροστα απο το νουμερο 1 (USB).

Image1.jpg

Πλεον με το ενσωματομενο προγραμμα SD Card Copier αντιγραφουμε τα περιεχομενα της microsd καρτας στον SSD. Κανουμε τερματισμο και αφαιρουμε την microsd καρτα.

Image7.jpg

Το RP4 ξεκινησε και μπηκε στο λειτουργικο απο τον SSD δισκο. Παρατηρησα μια καθυστερηση στην εκκινηση του λειτουργικου, αλλα αφου μπει στο desktop ολα δουλευουν καλα. Το αλλο περιεργο που παρατηρησα ειναι οτι αν πεσει σε standby, αφου ξυπνησει το συστημα ο SSD καθυστερει πολυ περισσοτερο απο την microsd να ξυπνησει. Επαιξα λιγο με το hdparm αλλα δεν προλαβα να δω αν διορθωθηκε το θεμα.

Εκανα και ενα προχειρο test επιδοσεων. Με το λειτουργικο στην microsd καρτα.

Image9.jpg

Με το λειτουργικο στo SSD. Δραματικα ανωτερες επιδοσεις.

Image8.jpg

Δεν ειμαι 100% πεπεισμένος οτι εχει πραγματικα πλεονεκτηματα να κανουμε boot απο usb (και πιο συγκεκριμενα SSD). Ακομα τα σχεδια μου ειναι στον αερα.
 
Ενα γρηγορο update με μια νεα παραλαβη. Αγορασα δυο πραγματακια απο την επισημη αντιπροσωπεια Nettop. Το πρωτο ειναι ενα τροφοδοτικο που να μην θυμιζει το Burj Khalifa. Το συγκεκριμενο εχει και ενα κουμπι on/off, ιδιαιτερα χρησιμο για οσους δεν εχουν διακοπτη στο setup τους. Το δευτερο πραγμα που αγορασα ειναι η εκπληξη που ελεγα, ενα καλωδιο AV (composite) για το RP! Ναι κυριες και κυριοι, αμα ειναι να παιξουμε τα παιχνιδακια μας θα τα παιξουμε σωστα, στην CRT τηλεοραση!

P9136465.JPG

Προσοχη στην λεπτομερεια, το βυσμα του καλωδιου εχει τρεις εγκοπες αντι για τις κλασσικες δυο που εχει το στερεοφωνικο μικρο καρφι.

P9136468.JPG

Η ενεργοποίηση το composite ειναι εξισου απλη με την ενεργοποίηση του VNC server. Απλα παταμε ενα κουμπι και κανουμε επανεκκίνηση. Δυστυχως δεν δουλευει ταυτοχρονα με το HDMI. Οταν ξαναμπούμε στο γραφικο περιβάλλον πρεπει να ξαναρυθμισουμε τον ηχο σε analog εξοδο.

Το desktop του RPOS απο την CRT τηλεοραση. Δεν ενδεικνύεται για τετοιου ειδους χρηση.

P9136469.JPG

Εντελως προχειρα το port του Super Mario 64. Παρολο που ειναι composite, η ποιοτητα ειναι καλυτερη απ' οτι μπορω να φωτογραφισω εγω!

P9136474.JPGP9136475.JPG

Και δυο φωτογραφιες παρεα με το NES, για να παρετε μια ακομα ιδεα για τις διαστασεις του NesPI 4.

P9136463.JPGP9136464.JPG

Εμπλεξα με τον τοιχο με τις κονσολες και δεν εχω προλαβει να κανω πολλα ακομα στο μετωπο retropie, αλλα συντομα θα ασχοληθω περισσοτερο με το θεμα.
 
Οπως παντα αψογος ο freaktmp.
 
Εχοντας πλεον ολα τα εξαρτηματα και μια πολυ μικρη εμπειρια, ειπα και εγω να ριξω μια ματια στο θεμα retropie. Αλλα για να μην πεσω κατευθειαν στα βαθια, αποφασισα να αρχισω εξερευνοντας καποια ετοιμα images για RP4 απο γνωστο site του χωρου.

Ξεκινησα, φαταουλας γαρ, απο ενα image για microsd καρτες 128gb με εμφαση στα arcades. Να ενα video που παρουσιαζει αυτο το image.


Αφου το προμηθευτούμε απο τα σκοτεινα μονοπατια του internet, χρησιμοποιουμε το Etcher ακριβως οπως ειχαμε κανει και με το RPOS για να το γραψουμε στην καρτα μας. Και αυτο ηταν το τελευταιο πραγμα που πηγε καλα. Απ' οτι φαινεται αυτο το image ειναι hardcoded για 1920x1080 με αποτελεσμα να μην δειχνει τιποτα στην οθονη στην γερικη LG Monitor TV που ειναι 1440x900. Με τα χιλια ζορια το καταφερα να δειξει τα menu αλλα ηταν ολα μπαχαλο και τα περισσοτερα παιχνιδια επεμεναν να τρεχουν σε 1080p με αποτελεσμα να σβηνει η οθονη. Μονο και μονο να γυρισω τον ηχο στο analog εφαγα καμια ωρα. Γενικα μετα απο 6-7 ωρες που τραβαγα τα μαλλια μου το αποτελεσμα ηταν μια τρυπα στο νερο. Και για να μην τρελαθω τελειως, οντως δουλευει αψογα σε οθονη 1080p και ειναι παρα πολυ εντυπωσιακο εμφανισιακα.

Προσπαθεια νουμερο δυο, ενα πολυ πιο μαζεμενο image 32gb με εμφαση στα arcades και χωρις πολλα φρου-φρου και αρωματα. Να το video που το παρουσιαζει.


Εδω τα πραγματα πηγαν σχετικα πιο ομαλα, αφου δουλεψε με την πρωτη στο LG Monitor TV και η ρυθμιση του ηχου σε analog ηταν σχετικα ανωδυνη. Εκει που ταλαιπωρηθηκα παρα πολυ ηταν να το κανω να παιξει απο composite. Καταφερα να σκοτωσω το image κανα δυο φορες δοκιμαζοντας ολα τα γιατροσοφια που πετυχα σε διαφορα forums. Τελικα επεμβαινοντας χειροκινητα στις ρυθμισεις του bootloader σε συνδιασμο με καποιες επιλογες μεσα στο interface το καταφερα να δουλεψει στην CRT τηλεοραση, αλλα δεν ειναι ακριβως τελειο. Σε πρωτη φαση επρεπε να ενεργοποιησω το overscan για να μην κοβει τα ακρα της εικονας. Ακομα μεσα στα παιχνιδια που ειναι ενεργοποιημενα τα bezels, πρεπει να τα απενεργοποιω καθε φορα που ξεκινω ενα παιχνιδι γιατι δεν ειναι φτιαγμενα για την αναλυση της τηλεορασης και κοβουν μερος της εικονας του παιχνιδιου. Ακομα δεν εχω βρει πως να τα απενεργοποιησω globally, αλλα που θα παει. Το βασικοτερο προβλημα ομως ειναι οτι ο ηχος εχει πολλα παρασιτα και ακουγεται χαλια. Αυτο ειναι κατι που δεν το εκανε οταν φορτωνα το RPOS με composite. Ενας προχειρος πειραματισμος εδειξε οτι αν αποσυνδεσω το καλωδιο της εικονας, τοτε ο ηχος φτιαχνει, πραγμα που σημαινει οτι μαλλον η εικονα που δειχνει το συγκεκριμενο image κανει κατι περιεργο που ενοχλει την τηλεοραση. Δεν ειμαι σιγουρος τι να κανω για αυτο το πραγμα, αλλα θα το ψαξω περισσοτερο. Κατι που απλα δεν καταφερα να κανω να δουλευει, αλλα ειναι δευτερευον ειναι το VNC. Ακομα δεν εχω ασχοληθει με το safe shutdown, overclock κλπ.

Ας δουμε μερικες φωτογραφιες απο τον αγωνα μου.

Το πληρες setup με το καινουριο τροφοδοτικο και το καλωδιο composite. Σαν χειριστηριο επελεξα το θρυλικο ArcadeJoy που ακομα και μια δεκαετια και μετα ειναι μια καθαρη απολαυση στην χρηση.

P9156479.jpg

Βασικη οθονη.

P9156489.JPGP9156491.JPG

Η οθονη επιλογων.

P9156495.JPG

Η οθονη ρυθμισεων του retropie (text mode).

P9156496.jpg

Η λιστα με τα παιχνιδια στο Arcade υπομενου.

P9156490.JPG

Η οθονη ρυθμισεων του emulation station.

P9156498.JPG

Bomb Jack

P9156483.jpg

Pac Man

P9156494.JPG

H ingame οθονη ρυθμισεων του RetroArch (μαλλον; ) οπου απενεργοποιώ το bezel.

P9156492.JPG

Εχουμε πολυ ψωμι ακομα να φαμε μεχρι να γινει σωστο το ολο πραγμα και δεν ειμαι και 100% σιγουρος οτι ειναι εφικτο επι του παροντος, ειδικα σε composite. Ισως να ειναι καλυτερη ιδεα να ξεκινησω απο το μηδεν (με μια καθαρη εγκατασταση retropie) ή ισως να παμε σε κατι αλλο (batocera) ή ακομα πιο απλα να μεινω στο RPOS και να εγκαταστησω RetroArch ή κατι αλλο απο πανω.

To be continued...
 
Τελευταία επεξεργασία:
Κανενα ξενο Image δεν θα σε ικανοποιησει. Ακουγεται μαζοχισμος αλλα εχει το γουστο του να το στηνεις μονος σου.

Ξερεις αν RetroPie images απο Rpi3, τρεχουν σε Rpi4? Εχω λογο που ρωταω ;)
 
Ξερεις οτι δεν ειμαι οπαδος του emulation. Αλλα εκτος και αν καποιος αγνωστος μου χαρισει ξαφνικα ενα Neo Geo, δεν υπαρχει αλλος τροπος να παιξω ολες αυτες τις παιχνιδαρες standalone.

"Aν καποιος αγνωστος μου χαρισει ξαφνικα ενα Neo Geo, ειναι γιατι τον βαρεσε ο ηλιος."


Απο την αλλη δεν θελω να αφιερωσω και 100 ωρες στο setup. Ειδικα τωρα που στηνω τον τοιχο με τις κονσολες!

Τωρα για συμβατοτητες retropie images μεταξυ RP3 και RP4 δεν εχω ιδεα και δεν βρισκω καποια συγκεκριμενη απαντηση. Δυσκολο εαν οχι αδυνατο. Στειλε κανα PM να το εξερευνησουμε το θεμα. ;)
 
Μετα την προτροπη του φιλου Wally, ειπα και εγω να σταματησω προσωρινα τον μαραθωνιο Spenser: For Hire (εξαιρετικος ο μακαριτης ο Robert Urich) και να φτιαξω το δικο μου retropie setup.

Αρχισα απλα γραφοντας το image σε μια microsd καρτα με το Etcher. Το πρωτο πραγμα που εκανα ηταν να ενεργοποιησω το SSH (ειπαμε οτι το VNC απλα δεν δουλευει) μεσα απο το raspi-config. Και φυσικα αλλαξα το password στον default λογαριασμο για να μην παθω καμια ζημια και τρεχω!

P9196511.JPG

Πλεον ηταν ευκολο να εχω προσβαση απο τον υπολογιστη μου στο συστημα χρησιμοποιοντας το all time classic PuTTY.

Image2.jpg

Εχοντας προσβαση στην γραμμη εντολων εγκατεστησα το safe shutdown script και εκανα overclock το συστημα επεμβαινοντας στο αρχειο ρυθμισεων του firmware config.txt.

Image1.jpg

Επομενο βημα ηταν να κανω ενα γενικο update το retropie μεσα απο το retropie setup script για να εχουμε φρεσκιες λαχταριστες εκδοσεις απο ολα τα πακετα του συστηματος.

Image3.jpg

Πλεον ηρθε η ωρα να αρχισουμε να προσθετουμε roms. Επελεξα την απλουστερη μεθοδο, αντιγραφοντας αρχεια απο τα windows στα samba shares που δημιουργει το retropie. Οπως ειχα αναφερει νωριτερα η εμφαση μου ειναι σε πραγματα που δεν εχω και που δεν προκειται να αποκτησω (εκτος και αν κερδισω το λαχειο ή καποιος εξαιρετικα γενναιοδωρος μου χαρισει), δηλαδη κυριως arcade, neogeo/neogeo cd και κατι αλλα ψιλα. Για να γλυτωσω λιγο κοπο και χρονο, εκλεψα καποια πραγματα απο τα ετοιμα images που ειχα δοκιμασει νωριτερα. Για αυτο τον σκοπο χρησιμοποιησα το Diskinternals Linux Reader που μπορει να κανει mount images και να διαβασει τα ext4 partitions.

Αφου αντεγραψα οτι ηταν να αντιγραφω, εκανα μια επανεκινηση ετσι ωστε να κανει το emulation station τα μαγικα του και βασικα ρουφηξα ασχημα, αφου πανω κατω τιποτα δεν εμφανιζοταν και απο αυτα που εμφανιστηκαν οχι ολα δουλευαν. Ετσι αρχισαν τα δυσκολα της υποθεσης, δηλαδη πολλες ωρες αναγνωσης απο το online documentation του retropie για το τι πρεπει να παει που, πως και γιατι. Αφου μετονομασα οτι ηταν να μετονομασω, αντεγραψα οτι επρεπει να αντιγραψω εκει που επρεπε, εγκατεστησα ολους τους εξτρα emulators που δεν εγκαθισταται απο default, τα πραγματα αρχισαν να στρωνουν.

Αρχισε ομως να μου τελειωνει ο χωρος, ετσι ειπα να βρω καποιον τροπο να χρησιμοποιησω και τον ssd που ειχα βαλει στην πολυ ομορφη θηκη. Η απαντηση βρεθηκε και αυτη στο documentation του retropie. Φυσικα η απλη αυτοματη μεθοδος απετυχε παταγωδως, αλλα δεν ειχα κανενα προβλημα με την χειροκινητη μεθοδο και συντομα ειχα απειρο χωρο για να προσθεσω επιπλεον πραγματα.

Σε αυτο το σημειο, ηθελα να εχω καποια πραγματα ξεχωριστα. Ηθελα να εχω τα neogeo cd ξεχωριστα απο τα neogeo και τα Atomiswave και Naomi να μην εμφανιζονται στο υπομενου Dreamcast. Αυτο ηταν αρκετα πιο δυσκολο, αλλα χρησιμοποιοντας το documentation και καποια αρθρα απο forum στο τελος κατεληξα με κατι που μπορει εμφανισιακα να ειναι μην ειναι τελειο, αλλα ειναι πληρως λειτουργικο. Κατα την διαρκεια της διαδικασιας καταφερα να σκοτωσω το emulation station κανα δυο φορες, αλλα ευτυχώς εκανα δοκιμες μετα απο καθε αλλαγη, οποτε ηξερα αμεσως που ειναι το προβλημα και το μονο που επρεπε να βρω ειναι το ΤΙ ειναι το προβλημα (μια φορα δικαιωματα σε ενα αρχειο, αλλη φορα ενα μικρο λαθος σε ενα xml αρχειο κλπ).

Αν και γενικα προτιμω την ουσια απο την εμφανιση, ειπα να δωσω και λιγη προσοχη και στο look του interface. Παρολο που ξερω και εγω το κατι τις μου απο αυτα τα παιχνιδια, βοηθαει πολυ να εχει κανεις μια περιγραφη και ενα screenshot. To retropie χρησιμοποιει αυτο που λεει scraper που συνδεεται σε γνωστες βασεις δεδομενων που εχουν διαφορα metadata απο παντως τυπου παιχνιδια, κατεβαζει τις πληροφοριες για τα παιχνιδια που διαθετουμε και τις εμφανιζει στα μενου. Η λειτουργικοτητα που εχει εξ ορισμου ειναι σχετικα βασικη και πρεπει καποιο ψαξιμο μεχρι να βρει κανεις χρησιμες πληροφοριες οπως οτι πρεπει να γραφτει σε καποιες απο αυτες τις βασεις και να προσθεσει τα στοιχεια login σε καποια config αρχεια για να αρχισει να δουλευει. Τελικα ανακαλυψα ενα εξωτερικο προγραμμα που μπορει κανεις να χρησιμοποιησει για αυτο τον σκοπο, το οποιο λεγεται skyscraper. Αν και ειναι σχετικα πολυπλοκο μεχρι να του παρει κανεις τον αερα και αρκετα αργο οσο δουλευει, κανει πολυ καλη δουλεια. Ακομα και ετσι δεν ειμαι απολυτα ικανοποιημενος με την ονομασια των παιχνιδιων, γιατι πχ στα arcade εχουμε πολλες διαφορετικες εκδοσεις του ιδιου πραγματος και αμα τρεξουμε τον scraper δινει σε ολα το ιδιο ονομα, οποτε δεν ξερεις αν εχεις την γιαπωνεζικη εκδοση κλπ. Για την ωρα δεν εχω βρει καμια απλη λυση για αυτο το θεμα, οποτε αν καποιος φιλος πιο εμπειρος στο θεμα γνωριζει κατι ας μας το πει.

Image4.jpg

Ας δουμε και μερικες φωτογραφιες απο το τελικο αποτελεσμα. Ολες ειναι απο το αρχαιο LG Monitor TV σε HDMI με adapter DVI. Ο ηχος αναλογικος.

Το βασικο μενου. Ναι εβαλα και το Daphne το οποιο ειναι ουσιαστικα broken σαν emulator αφου οριακα δουλευει μονο με το πληκτρολογιο.

P9196500.JPG

Τα συστηματα που προσθεσα εγω στο αρχικο menu δεν εμφανιζονται τοσο ομορφα οσο τα αλλα, αλλα αυτα εχει η ζωη.

P9196506.JPG

Mame με τα πολυ ωραια metadata. Δυστυχως τα ονοματα των παιχνιδιων ειναι τα ονοματα των αρχειων.

P9196501.JPG

Το υπομενου του Naomi.

P9196508.JPG

1941 απο τον Final Burn Alpha

P9196502.JPGP9196505.JPG

Και φυσικα δεν μπορουσα να αντισταθω στον πειρασμο να προσθεσω το εντελως αχρηστο Oric emulator που δουλευει μονο με το πληκτρολογιο.

P9196509.JPGP9196510.JPG

"Για κατσε", θα πειτε τωρα. "Δεν ηταν ολη η φασαρια να το κανεις να δουλεψει απο το composite;". Και θα εχετε δικιο. Δυστυχως κανει ακριβως το ιδιο πραγμα που εκανε και με το ετοιμο image στον ηχο. Παιζοντας με τον mixer καταφερα να ανεβασω σημαντικα την ενταση του ηχου, οποτε ο ηχος ακουγεται πολυ περισσοτερο, αλλα τα παρασιτα δυστυχως παραμενουν. Και σε αυτο το σημειο βασικα θα σηκωσω τα χερια ψηλα και θα παραδεχτω την ηττα μου. :banghead::bash:

Στην συνεχεια θα παρουσιασω τα συμπερασματα και τις αποψεις μου για το ολο εγχειρημα.
 
Δεν χρειαζεται να απενεργοποιήσεις τα bezels με κάποια ρύθμιση... Απλά βρες τον φάκελο που είναι αποθηκευμένα και άλλαξε το όνομά του ή σβήστον. Τα παιχνίδια δεν θα βρίσκουν τις εικόνες και έτσι δεν θα υπάρχουν bezels. Εγώ έτσι το έκανα σε κανα δύο images που είχα φτιάξει και τα έδινα σε τύπους που είχαν 4:3 οθόνες.

Γενικά δεν έχω βρει κανένα έτοιμο Retropie setup που να είναι καλό για κάποιον ψυχαναγκαστικό σαν εμένα. Κι εγώ δεν μπορώ τα games που εμφανίζονται πολλές φορές με το ίδιο όνομα ή τα assets που λείπουν ή τα λάθος ονόματα κλπ. Και από ότι κατάλαβα κι εσύ θες να είναι όλα όμορφα και τακτοποιημένα. Θα σου πρότεινα απλά να ξεκινήσεις να φτιάχνεις ένα από την αρχή, σιγά σιγά και κάθε φορά που τελειώνεις ένα σύστημα, πας στο επόμενο. Γιατί αν έχεις 40 συστήματα μισοτελειωμένα πελαγώνεις.

Αν θες να μην έχεις πολλαπλά ονόματα στα MAME, βρες ένα rompack που να έχει μόνο τα parent roms (και τα bios εννοείται) ή φτιάξε ένα xml με αυτά που θες. Εγώ έχω χρησιμοποιήσει custom xmls από το RetroFE site που έχει διάφορους τύπους xml με πολλούς συνδυασμούς και exclusions παιχνιδιών που δεν θέλω (mahjong, quiz κλπ). Με αυτά τα xml και λίγο χέρι έχτισα ένα πεντακάθαρο MAME setup με μηδέν σκουπίδια. Βεβαια είναι για Hyperspin οπότε δεν θα δουλευει για RetroPie/EmulationStation αλλά μπορείς έστω να μαζέψεις τα roms που θες τουλάχιστον.

Αλλά και πάλι μιλάμε για Retropie οπότε έτσι κι αλλιώς το emulation δεν θα είναι καλό λόγω παλιών εκδόσεων MAME και emulators που δεν είναι accurate. Οπότε δεν ξέρω αν αξίζει τον κόπο.

Συν το ότι το EmulationStation είναι το χειρότερο frontend (για μένα) στο θέμα στησίματος αλλά έχει όμορφα themes το άτιμο.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Δεν χρειαζεται να απενεργοποιήσεις τα bezels με κάποια ρύθμιση... Απλά βρες τον φάκελο που είναι αποθηκευμένα και άλλαξε το όνομά του ή σβήστον. Τα παιχνίδια δεν θα βρίσκουν τις εικόνες και έτσι δεν θα υπάρχουν bezels. Εγώ έτσι το έκανα σε κανα δύο images που είχα φτιάξει και τα έδινα σε τύπους που είχαν 4:3 οθόνες.

Ποναει χερι, κοψει κεφαλι! Μ' αρεσει ο τροπος που σκεφτεσαι. :gun:

Γενικά δεν έχω βρει κανένα έτοιμο Retropie setup που να είναι καλό

Δεν μπορω να πω οτι εχω αυτο το προβλημα. Απλα δεν μπορουσα να βρω τιποτα που να δουλευει σωστα σε composite. Πλεον που εγκατελλειψα την ιδεα, δεν εχω κανενα προβλημα με μια ετοιμη λυση.

βρες ένα rompack που να έχει μόνο τα parent roms (και τα bios εννοείται) ή φτιάξε ένα xml με αυτά που θες. Εγώ έχω χρησιμοποιήσει custom xmls από το RetroFE site που έχει διάφορους τύπους xm

Αυτη ειναι η σωστη λυση. Εγω ζητησα μια απλη λυση. Πια ειναι η διαφορα; Απειρη δουλεια! :fafoutis:

Βασικα δεν με χαλαει να εχω ολα τα παιχνιδια στην λιστα, φτανει στο ονομα του καθενος να γραφει ακριβως τι ειναι. Δεν ξερω, ισως να ζηταω πολλα...
 
Ειναι και ανάλογα το image που θα κατεβάσεις. Αν δεν θέλεις να κάνεις ο ίδιος όλη την δουλειά (που το καταλαβαίνω απόλυτα) θα πρέπει να δεις μερικά images μέχρι να καταλήξεις σε αυτό που σου αρέσει. Μετά μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σαν βάση και να κάνεις τις αλλαγές ή προσθήκες σου.

Γενικά δεν έχω βρει κάποιο image που να με καλύπτει 100% στο θέμα MAME τόσο στις ονομασίες όσο και στα roms που υπάρχουν. Πάντα θα θες να διορθώσεις/προσθέσεις/αφαιρέσεις πράγματα.

Για τα bezels θεωρώ την λύση "κόψει κεφάλι" την καλύτερη γιατί δεν ξέρεις πόσα "per game" ή "per system" configs έχει φτιάξει ο author που να αφορούν τα bezels. Οπότε ακόμα και αν βρεις τις ρυθμίσεις (είναι στο menu overlays του RetroArch) δεν ξέρεις αν αυτό που άλλαξες ισχύει για όλα τα games. Οπότε με την παραπάνω μέθοδο τα ξεφορτώνεσαι όλα μαζί, όσα configs και να υπάρχουν και ξενοιάζεις από αυτό.
 
Για τα bezels θεωρώ την λύση "κόψει κεφάλι" την καλύτερη γιατί δεν ξέρεις πόσα "per game" ή "per system" configs έχει φτιάξει ο author που να αφορούν τα bezels. Οπότε ακόμα και αν βρεις τις ρυθμίσεις (είναι στο menu overlays του RetroArch) δεν ξέρεις αν αυτό που άλλαξες ισχύει για όλα τα games. Οπότε με την παραπάνω μέθοδο τα ξεφορτώνεσαι όλα μαζί, όσα configs και να υπάρχουν και ξενοιάζεις από αυτό.

Πιστευω οτι εχεις απολυτο δικιο και ειναι κατι που θελω να αναφερω στα συμπερασματα μου.
 
Αφου μπηκε η 1080p οθονη στον τοιχο με τις κονσολες ειπα και εγω να κανω ενα νεο γυρο δοκιμών με το Raspberry Pi 4. To πρωτο προβλημα που συναντησα ειναι οτι προσθέτοντας το τροφοδοτικο του Pi στο πολυπριζο δημιουργείται το αδιαχώρητο. Η φωτογραφία ειναι πριν βαλω το τροφοδοτικο του Pi.

P2277537.JPG

Αποφασισα λοιπον να αντικαταστήσω το πολυπριζο με κατι πιο λειτουργικο. Βρηκα αυτο εδω, μαρκας R.D.P. που εχει μια θεση παραπανω, μεγαλυτερη αποσταση μεταξυ πριζων, ανεξάρτητους διακοπτες για καθε πριζα και εναν γενικο, καθως και δυο θυρες usb 1A η καθεμια για να μπορω να φορτιζω τα διαφορα ασυρματα χειριστηρια! Ψοφαω για πολυπριζα με ανεξαρτητους διακοπτες. Ειναι δυνατον να ενθουσιαστει κανεις με ενα πολυπριζο;

P3057542.JPGP3047539.JPG

Πλεον ολα στην θεση τους, τα καλωδια μαζεμενα και δεμενα.

P3077559.JPG

Το επομενο προβλημα που αντιμετώπισα ειναι οτι το αρχαιο hdmi hub δεν συνεργάζεται με το Pi. Οταν αναψω το Pi, αναβοσβηνουν τα λαμπακια του hub σαν χριστουγενιατικο δεντρο. Συνεπως το εξορισα. Μαλλον θα βαλω καποια στιγμη μια επεκταση hdmi για να μπορω να αλλαζω συσκευες χωρις να βαζω χερι πισω απο την οθονη.

Αφου λυθηκαν ολα τα προβληματα ειπα να γραψω το image που δεν μπορουσα να χρησιμοποιησω μεχρι τωρα σε μια sd καρτα. Δυστυχως ξαφνικα το Pi σταματησε να δεχεται οποιαδηποτε SD καρτα ή image, ακομα και αυτα που ειχα χρησιμοποιησει επιτυχως μεχρι τωρα. Δοκιμασα 6 καρτες απο 4 εως 128gb σε δυο διαφορετικα card reader με τρια διαφορετικα προγραμματα imaging (Etcher, Win32DiskImager και Pi Imager) και 4 διαφορετικα images χωρις επιτυχια. Το καλυτερο που μπορεσα να πετυχω ειναι αυτο το μηνυμα λαθους.

P2287538.JPG

Δεν ειχα κανενα απολυτως προβλημα να κανω boot απο usb, ετσι φορτωσα το raspberry pi os απο την sd καρτα στο card reader και δοκιμασα τοσο το stock firmware οσο και την πιο προσφατη εκδοση χωρις καμια αλλαγη.

Τελικα ομως δεν ειναι σημαντικο προβλημα αφου εχω ηδη εναν ssd δισκο αφιερωμένο για το Pi και μια χουφτα χιλιοχρονίτικους μηχανικους δισκους 2.5'' διαφορων χωρητικοτήτων, ηλεκτρονικη σαβουρα (e-waste που λενε και οι αμερικανοι). Δοκιμασα μερικους χωρις κανενα προβλημα. Μονος περιορισμος ειναι το παχος του δισκου γιατι καποιοι πολυ παλιοτεροι ή/και μεγαλων χωρητικοτήτων δεν χωρανε να μπουν στο πλαστικο cartridge.

Οποτε μπηκα στο τριπακι να δω αν κυκλοφορησαν επιπλεον τετοια cartridges για να εχω ολους τους δισκους που θα χρησιμοποιώ με το Pi σενιους. Επικοινώνησα με την εταιρια Retroflag και μου ειπαν οτι ειναι στα σχεδια τους, αλλα δεν ειχαν καποια συγκεκριμενη ημερομηνια σαν στοχο. Εχω και μια αλλη ιδεα πανω στο θεμα, αλλα δεν θα πω περισσοτερα για την ωρα

Τελος παντων, στην συνεχεια θα αναφερω τι παρατηρησα με μια σειρα απο images και θα σας αφησω με μια ωραια φωτογραφία.

P3077558.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία:
Εξαιρετική παρουσίαση, στα συνήθη standards του freaktmp .. από καιρό το σκέφτομαι να πάρω ένα RPi, να το τοποθετήσω σε ένα case απο κάποιο 80s micro, amiga, C64 κλπ, έχω ήδη ένα C64 case και keyboard, και ένα keyrah..
 
Τελευταία επεξεργασία:
Αυτοι ειναι οι κινδυνοι του forum, σε σπρωχνουν να παρεις αποφασεις βλαβερες για την τσεπη σου! :fafoutis:

Πιστευω οτι το raspberry pi 400 ηταν μια χαμενη ευκαιρια. Αν ειχε μια εσωτερικη θυρα usb θα μπορουσε κανεις να το ξυλωσει απο την θηκη του και να το βαλει πρακτικα σε οποιοδηποτε κουτι παλιου υπολογιστη με πολυ λιγοτερες τροποποιήσεις απο σχεδον οτιδηποτε αλλο. Αν ηταν ετσι θα ειχα ηδη ξεκινησει εναν oric-pi! :headbangdude:
 
Νομίζω γίνεται να αποκολλησεις μια εξωτερική θύρα USB και να κολλήσεις καλώδια ή headers για εσωτερική USB.. και να προσθέσεις ένα μικρό USB hub για περισσότερες USB εσωτερικές και ίσως μέσω του hub να αντικαταστήσεις και την εξωτερική.
 
Εγω, το κολλητήρι και το ολοκαίνουριο Raspberry Pi 400 που μολις έδωσα 90€ για να αγοράσω! :nervous::eek::behead::cry::cry::cry:

Δεν εμπιστευομαι τον εαυτο μου τοσο πολυ.

Αν σωνει και καλα επρεπε να φερω μια usb εσωτερικα θα χρησιμοποιουσα κατι τετοιο:

71k9xQ5GVFL._AC_SL1500_.jpg


Πολυ αγαρμπο ομως βρε παιδακι μου!
 
Πίσω
Μπλουζα