Παρουσιαση ZD-8915 desoldering station

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
9.352
Αντιδράσεις
9.510
Κατα τα ψέματα, γεράσαμε και μαζι μας γεράσανε και οι αγαπημένοι μας ρετρουπολογιστες και ρετροκονσολες. Πολλα απο αυτα ειναι πλεον 30+ ετων και εχουν ζησει την ζωη τους σε λιγότερο απο ιδανικες συνθήκες. Ακομα και οσα απο αυτα δεν τα θεωρούσαν στην εποχη του σαν παιχνιδια με μικρο ωφέλιμο χρονο ζωης, πλεον σταδιακα φτανουν σε ενα σημειο να χρειάζονται το λιγότερο συντήρηση και το περισσότερο επισκευή.

Βασικο μερος τοσο της συντήρησης οσο και της επισκευής, ειναι η αποκόλληση εξαρτημάτων απο πλακέτες, μια διαδικασια που αν και σε αρκετες περιπτωσεις φαινεται ευκολη, εχει πολλους κινδυνους και για να γινει σωστα χρειαζεται πολυ χρονο και τα καταλληλα εργαλεια.

Υπαρχουν πολλα εργαλεια αποκολλησης. Καποια ειναι καλυτερα για συγκεκριμένες δουλειες (through hole vs surface mounted) και διαφορετικα εργαλεια βολευουν διαφορετικα τον καθενα μας. Ποτε δεν καταφερα να κατακτησω την χειροκίνητη αντλία κενου και ειχα μονο ελαχιστα καλυτερα αποτελέσματα με τον συνδιασμο desoldering iron με χειροκίνητη αντλία κενού. Βρηκα την χρηση hot air station πολυ πιο αποτελεσματικη, αλλα εχει και αυτη τα προβληματα και τους κινδυνους της. Ειναι δυσκολο να αποκολλήσει κανεις μεγαλα ολοκληρωμενα με πολλες δεκαδες pins και ειναι ευκολο να υπερθερμανει ευαίσθητες περιοχες της πλακετας και εξαρτηματα με μικροτερη ανοχη στην υψηλη θερμοκρασια.

Πιστευω οτι το καλυτερο εργαλειο για αποκολληση through hole εξαρτηματων ειναι το πιστολι αποκολλησης κενου. Ειχα αποκτησει πριν πολλα χρονια το φτηνοτερο τετοιο πιστολι της αγορας. Ενα εξαιρετικα αποτελεσματικο εργαλειο, αλλα οχι χωρις τα μειονεκτηματα του. Τα υλικα, η ποιοτητα κατασκευης και η σχεδιαση του ηταν πραγματικα κινεζικη, με ολη την σημασια της λεξης. Ετσι αφου χαλασε (και επισκευαστηκε) μια φορα και βουλωσε (παρολο που το καθαριζα ευλαβικα) κανα δυο, αποφασισα να το πουλησω και να παρω κατι καλυτερο. Εξι χρονια μετα τελικα τα καταφερα.

Προκειται για το σταθμο αποκολλησης ZD-8915. Θα το συναντησετε με διαφορες ονομασιες οπως Pro’sKit SS-331H κλπ. Δεν ειναι ο φτηνοτερος σταθμος της αγορας, αλλα ειναι στην εισαγωγικη κατηγορια. Εχει ισχυ 90w, εχει αποσπωμενο πιστολι, ξεχωριστη βαση και ερχεται με μια σειρα ανταλλακτικες μυτες και αναλωσιμα. Εχει ρυθμιζόμενη θερμοκρασια απο 200 εως 480C.

Ας δουμε κατ' αρχην την εξωτερικη συσκευασια.





Τα περιεχόμενα του κουτιου. Τρεις μυτες διαφορετικών διαστάσεων με το αντιστιχο καθαριστικό εργαλείο τους, 4 φιλτρα, η βαση του πιστολιού (με σφουγγαράκι) και το καλωδιο ρευματος.



Ο σταθμος. Το κουτι ειναι πλαστικο μετριας ποιοτητας. Εχει καλο βαρος και δεν προκειται να φυγει απο την θεση του με την φυσιολογικη χρηση.



Στην προσοψη εχουμε την οθονη που μας δειχνει τις θερμοκρασιες, τρια κουμπια για την ρυθμιση της θερμοκρασιας και επιλογη farenheit/celcius, μια φωτεινη ενδειξη χρησης της αντλιας κενου, ενα βυσμα din για την τροφοδοσια ρευματος του πιστολιου και μια υποδοχη για το σωληνακι κενου. Μεσα στην υποδοχη αυτη υπαρχει ενα φιλτρο.




Στο πισω μερος εχουμε μονο τον διακοπτη on/off και την υποδοχη ρευματος IEC με ασφαλεια.



Το πιστολι ειναι σχετικα ελαφρυ και βολικο στο χερι. Η σκανδαλη πατιέται ευκολα. Στο πλαι εχουμε την ασφαλεια που κραταει στην θεση του σωληνα που μαζευει το λιωμένο καλάι.



Αν απασφαλισουμε το πιστολι μπορουμε να αφαιρεσουμε τον γυαλινο σωληνα και να καθαρισουμε το λιωμενο καλαι, να αλλαξουμε φιλτρο κλπ.





Η αλλαγη μυτης ειναι πανευκολη. Ξεβιδωνουμε τo παξιμαδι, αφαιρουμε τον μεταλλικο σωληνα και εχουμε προσβαση στην μυτη. Αξιζει να αναφερουμε εδω οτι οι μυτες ερχονται απο το εργοστασιο βουλωμενες με καλαι, το οποιο φευγει με την πρωτη χρηση.



Η βαση ειναι πολυ στιβαρη και κραταει σταθερα το πιστολι στην θεση του.



Η λειτουργια του σταθμου ειναι πανευκολη. Μολις αναψουμε το σταθμο θα ζεσταθει μεχρι να φτασει στην θερμοκρασια που του εχουμε πει. Θυμαται την τελευταια θερμοκρασια που ειχαμε ρυθμισει. Στο πανω μερος βλεπουμε την τρεχουσα θερμοκρασια και στο κατω την θερμοκρασια που εχουμε δηλωσει. Τελος υπαρχει ενδειξη για το ποτε ο σταθμος προσπαθει να ανεβασει την θερμοκρασια της μυτης.



Η ενδεικτικη λυχνια στην προσοψη αναβει οταν πατησουμε την σκανδαλη και λειτουργησει η αντλια κενου.



Για να εκλιματιστω με το σταθμο εργασιας χρησιμοποιησα ενα παλιο χαλασμενο motherboard. Μαλλον δεν ηταν το καλυτερο τεστ, αφου οπως εχουμε ξαναδει οι συγχρονες πλακετες ειναι πολυ δυσκολες στην αποκολληση/κολληση. Εκανα τα εξης πειραματα:

Καθαρισα καλα την περιοχη γυρω απο δυο πυκνωτες, εβαλα flux και προσθεσα φρεσκο καλαι με το κολλητηρι.

Καθαρισα καλα την περιοχη γυρω απο δυο πυκνωτες, εβαλα flux αλλα δεν προσθεσα επιπλεον καλαι.

Δεν εκανα καμια προετοιμασια σε εναν πυκνωτη και το βυσμα ATX 4 pin του επεξεργαστη.

Πηγα απευθειας τον σταθμο στην μεγιστη θερμοκρασια, 480C. Δεν συναντησα διαφορες στις περιπτωσεις. Σε καμια δεν εφυγε το καλαι απο την τρυπα, μεχρι που προσθεσα φρεσκο καλαι χρησιμοποιοντας την μυτη του πιστολιου για να το λιωσω. Ετσι επι τοπου καθαρισαν ολες οι τρυπες χωρις προβλημα.

Στην περιοχη 1 και 2. Δεν φαινεται καθαρα απο την φωτογραφια αλλα ολες οι τρυπες ειναι καθαρες.



Στην περιοχη του βυσματος ATX 4 pin. Πραγματικα δεν περιμενα οτι θα τα καταφερνε ο σταθμος, αλλα δεν συναντησε καμια δυσκολια μολις προσθεσα φρεσκο καλαι. Παρα πολυ εντυπωσιακο.



Αυτοι οι σταθμοι αποκόλλησης υπαρχουν στην αγορα παγκοσμιως και θα βρει κανεις ανταλλακτικα και αναλωσιμα ευκολα διαθεσιμα και σε λογικες τιμες. Οπως συμβαινει παντα με αυτα τα πραγματα, ειναι δυσκολο να προβλεψει κανεις το μελλον, αλλα αυτη την στιγμη δεν εχω κανενα προβλημα να το προτεινω ανεπιφυλακτα.
 
Τελευταία επεξεργασία:
'Eχω την κινεζιά ZD-915 χρόνια τώρα. 90 ευρώ το είχα πάρει. Τις περισσότερες φορές την κάνει την δουλειά του.
 
Υποθετω πως ξερεις οτι κατω απο 135€ ευρω δεν παιζει πλεον το ZD-915; :wacko:
 
Nαι έχεις δίκιο, έχει ξεφύγει η τιμή του πολύ. Όπως και σε τόσα άλλα.
 
Πίσω
Μπλουζα