Περί Pixel - Σκέψεις - Απόψεις

Σίγουρα ήταν απο Pixel αυτή η βαθμολογία; Εγώ θυμάμαι ότι είχε παρουσιστεί 16-bit έκδοση, και είχε αποσπάσει πολύ καλό σκορ (πάνω απο 9). :)

Επειδή όπως γράψαμε παραπάνω το Pixel δεν εγκατέλειψε τελείως τα οκτάμπιτα το '89-'90 (και ούτε "πέθανε" ως περιοδικό επειδή έχασε το... "τεράστιο" πλήθος αναγνωστών που ήταν ακόμα κάτοχοι 8-bit υπολογιστή το 1990), λίγο αργότερα παρουσιάστηκε και κάποια οκτάμπιτη έκδοση (του spectrum αν δεν απατώμαι, όπου είχε και πάλι πάρει υψηλή βαθμολογία και είχε γίνει αναφορά και σε κάποια features που είχε η 128k έκδοση, όπως η σειρήνα).

Μήπως η έκδοση του C64 (που όντως είναι χαμηλών προδιαγραφών σε σχέση με τους Amstrad & Spectrum) είχε παρουσιαστεί σε κάποιο άλλο περιοδικό; (εκτός πάλι αν ήταν σε κανένα απο τα review του Pixel "με μία ματιά", και μου διέφυγε)

Τώρα, γενικά για τις βαθμολογίες, εκείνες του Pixel εξαρτόνταν απο τον εκάστοτε reviewer (όπως γίνεται σε όλα τα περιοδικά).

Π.χ. θυμάμαι ο Λεκό είχε αδικήσει (κατά τη γνώμη μου πάντα) το πολύ καλό Zynaps, βάζοντάς του μέτρια βαθμολογία.

Εκείνος πάντως που έδινε αρκετά υψηλές βαθμολογίες ήταν ο αγαπητός Αντρέας Τσουρινάκης (οι οποίες ήταν δικαιολογημένες όμως, αφού παρουσίαζε καλά παιχνίδια και όχι τίποτα "φόλες" :D ).
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Το θυμάμαι γιατί έκανε σύγκριση της θεϊκής έκδοσης για CPC με την c64...

Σωστή η παρατήρηση για τον Τσουρινάκη, ο ΜΟ του πρέπει να ήταν μακράν ο ψηλότερος, αλλά παρουσίαζε μόνο παιχνίδια με τα οποία είχε λειώσει γιατί το αξίζανε...
 
Συνάδελφε cpc user, Gryzor, θα το ξαναψάξω με την πρώτη ευκαιρία να δω που ακριβώς έγινε αυτή η σύγκριση μεταξύ εκδόσεων C64 (32%) και CPC, διότι επι του παρόντος μου διαφεύγει... :)

(εν τω μεταξύ όποιος θέλει μπορεί να τσεκάρει το review στο τεύχος 62)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Λες να το είδα στον ύπνο μου;;
 
Οχι ρε συ !! Δεν το λέω ειρωνικά, μην παρεξηγηθούμε, έτσι; :D *Kάλλιστα* θα μπορούσε όντως να έχει αναφερθεί κάπου στο Pixel, και να μην το θυμάμαι. :)

Διαφορετικά σκέψου και την πιθανότητα να το είχες δεί σε κάποιο άλλο έντυπο (?)
 
Όχι βρε, εγώ στα σοβαρά το είπα :D

Έχω ανάμνηση να το διαβάζουμε στο σχολείο και να το σχολιάζουμε... τί να πω, υπάρχει και η μικρή πιθανότητα να ήταν στο C&VG...
 
Πάω να τσεκάρω τα τεύχη του C&VG μήπως το πετύχω !! :D (λογικά πρέπει να βρίσκονται ακόμα στο WOS)

----EDIT----

Ok, το πέτυχα. Παρουσιάζει τις εκδόσεις που βγήκαν πρώτες (Amiga, ST, Spectrum), ενώ εκείνες των C64 & Amstrad "αναμένονται σύντομα" (ίσως σε επόμενο τεύχος να σύγκριναν αποκλειστικά αυτές τις δύο ?).
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
εγώ δεν θυμάμαι καν σχόλιο για την έκδοση του c64 πόσο μάλλον 32% βαθμολογία....
 
Jim Slip είπε:
Τα reviews του ήταν τελείως αναξιόπιστα. Ποτέ δεν έβαζε κακή βαθμολογία, ενώ πολλές φορές δεν έλεγε καν ποια version εξέταζε.
Αυτο ισχυε γενικοτερα στα περισσοτερα, αν οχι σε ολα τα εγχωρια περιοδικα για υπολογιστες και παιχνιδια. Διαβαζω παλια τευχη pixel αλλα και user, και οι περισσοτερες παρουσιασεις ειναι πρακτικα τα δελτια τυπου με σαλτσες, η και αποδιδουν (θετικα) πραγματα οπου δεν υφισταντε.

Σε γενικοτερο βαθμο, θα ελεγα πως πολλες αναμνησεις που εχουμε στη πραγματικοτητα ειναι πολυ διαφορετικες απο αυτα που ισχυουν.

Υγ. Περι της αρχικης θεματολογιας του νηματος, απο οτι φαινεται οντως τα 8bit τα σχολασαν κατα καποια χρονια νωριτερα στην Ελλαδα απο οτι στο εξωτερικο, ενω υπηρχε παντα εδω ακομα ζητηση.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Getta Robo είπε:
Περι της αρχικης θεματολογιας του νηματος, απο οτι φαινεται οντως τα 8bit τα σχολασαν κατα καποια χρονια νωριτερα στην Ελλαδα απο οτι στο εξωτερικο, ενω υπηρχε παντα εδω ακομα ζητηση.

Αν και ο τίτλος του thread δείχνει να είναι κομματάκι "everything goes", η αρχική αφορμή ήταν το αν ή όχι το Pixel... "σαμποτάρισε", "σνομπάρισε" (κλπ) τα 8-bit μηχανήματα, προμοτάροντας τα 16-bit απο το '89-'90.

Εγώ φυσικά διαφωνώ με αυτό, για όλους τους λόγους που έχω αναφέρει στα παραπάνω posts.

Οταν όλη η αγορά ρίχνει το βάρος της στα 16-bit, ο ειδικός τύπος προσαρμόζεται ανάλογα (κοινώς το Pixel δεν φέρει ευθύνη για την "στροφή στην πλεύση").

Τώρα, για το αν τα 8-bit home micros είχαν ακόμα... "ζήτηση" το '89-'90 και έπειτα (δηλαδή να πάει και να αγοράσει κάποιος ένα καινούριο), και πάλι θα διαφωνήσω. (Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, υπολογιστές όπως ο Sam Coupe και ο CPC plus, θα είχαν γίνει τεράστια "hits" της -ελληνικής έστω- αγοράς).
[/QUOTE]
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
billy είπε:
Αν και ο τίτλος του thread δείχνει να είναι κομματάκι "everything goes", η αρχική αφορμή ήταν το αν ή όχι το Pixel... "σαμποτάρισε", "σνομπάρισε" (κλπ) τα 8-bit μηχανήματα, προμοτάροντας τα 16-bit απο το '89-'90. Εγώ φυσικά διαφωνώ με αυτό, για όλους τους λόγους που έχω αναφέρει στα παραπάνω posts.

Οταν όλη η αγορά ρίχνει το βάρος της στα 16-bit, ο ειδικός τύπος προσαρμόζεται ανάλογα (κοινώς το Pixel δεν φέρει ευθύνη για την "στροφή στην πλεύση").

Τώρα, για το αν τα 8-bit home micros είχαν ακόμα... "ζήτηση" το '89-'90 και έπειτα (δηλαδή να πάει και να αγοράσει κάποιος ένα καινούριο), και πάλι θα διαφωνήσω. (Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, υπολογιστές όπως ο Sam Coupe και ο CPC plus, θα είχαν γίνει τεράστια "hits" της -ελληνικής έστω- αγοράς).
Αν και σε καμια των περιπτωσεων δεν εχω τις γνωσεις και τις εμπειριες των περισσοτερων, με συνομιλιες απο ατομα οπου ηταν δραστηρια της 8bit εποχης, καθως και αναγνωσεις μου απο τα εντυπα της εποχης, εμενω σε αυτη την θεση/αποψη. Αν και σαφως τα 8bit δεν θα ζουσανε με εμπορικη επιτυχια για παντα, μαλλον τα περιοδικα ταχθηκαν υπερ των εταιριων παρα των αναγκων/προτιμησεων της Ελληνικης αγορας. Και το υποστηριζω αυτο γιατι το εχω δει καλα σε μετεπειτα εποχες, στην αγορα των κονσολων. Δικαιωματικα θελει μια εταιρια να υποστηριξει την πιο προσφατη κυκλοφορια της, αλλα δεν ειναι λιγα τα παραδειγματα οπου ο ειδικος τυπος πασχιζε (ελεω διαφημησεων και "υποστηριξης") να περασει με πολλες φορες "χτυπητο" τροπο το ποσο "απαραιτητο" ειναι για ενα πιτσιρικα να περασει στην επομενη γενια.

Οπως πολυ σωστα λεει ο Karnov, παιχνιδια και παραγωγη για τα συστηματα υπηρχε απο τοτε. Και η Ελληνικη αγορα τα ηθελε, αφου ηταν οικονομικα και προσιτα, και με μια πληθωρα λογισμικου απο πισω τους. Απο την αλλη οπως σωστα αναφερεις, δεν θα ζουσανε και για πολυ ακομα.

Θα σταθω παντως στην πολυ σημαντικη λεξη εδω, προσαρμοζεται. Και θα διαφωνησω, τα περισσοτερα εγχωρια εντυπα στο μεγαλυτερο μερος της ζωης τους δεν ηταν προσαρμοσμενα στις αναγκες και στη ζητηση της Ελληνικης αγορας, η ακομα χειροτερα κανανε του κεφαλιου τους. Εχω πολυ συγκεκριμενα παραδειγματα να θιξω, αλλα παλαιοτερα που ηθελα να το συζητησω και να το αναλυσω, δυστηχως δεν μου επιτραπηκε αυτο βαση της γραμμης του retromaniax.
 
Ρε παιδιά, διαβάζω, διαβάζω αυτό το topic και περιμένω πέντε χρόνια κάποιον να πει το προφανές, αλλά φευ... Και να πεις ότι δεν είχαν απαντήσει ξανά και ξανά οι συντάκτες του Pixel σε σχετικές ερωτήσεις;

Το Pixel, όπως και όλα τα περιοδικά της εποχής, εξαρτώταν σχεδόν αποκλειστικά από τις εταιρείες διανομής κατά πρώτο λόγο και τα καταστήματα κατά δεύτερο. Όταν λοιπόν στην Ελληνική αγορά τα 16-bit games είχαν αποκτήσει τη μερίδα του λέοντος στα τέλη της δεκαετίας του 80, πώς ακριβώς θα μπορούσε να κάνει κάτι διαφορετικό; Αφού οι τίτλοι που έφταναν στα χέρια τους για review αυτοί ήταν. Πιστεύει πραγματικά κανείς ότι λάμβαναν 15 παιχνίδι Amiga & ST και άλλα 15 Amstrad & Spectrum κι έλεγαν, εμείς θα γράψουμε μόνο για τα πρώτα; Είναι δεδομένο ότι αυτά είχαν, για αυτά έγραφαν. Εκτός αν θεωρεί κάποιος ότι έπρεπε να τα αγνοήσουν και να γράψουν review πειρατικής κασέτας του Karnov, αντί για τα Lemmings, Kick Off, Turrican, King's Quest IV, The Colonel's Bequest και τις άλλες βόμβες που έσκαγαν κάθε εβδομάδα εκείνη την εποχή.

Αν κάποιος θεωρεί ότι τα Ελληνικά καταστήματα των 80s έπρεπε να στηρίξουν για περισσότερο χρόνο τα 8-bit computers, άλλο θέμα. Δεν φταίει το Pixel για αυτό όμως! Όλοι το παρουσιάζετε σαν να ήταν μια επιλογή που έκανε το περιοδικό και διαφωνείτε ως προς το αν ήταν σωστή ή λάθος. Δεν νομίζω ότι ήταν καν δική του επιλογή.
 
Getta Robo είπε:
μαλλον τα περιοδικα ταχθηκαν υπερ των εταιριων παρα των αναγκων/προτιμησεων της Ελληνικης αγορας.
Και ποιές ήταν οι "ανάγκες" ή οι προτιμήσεις της ελληνικής αγοράς το '89-'90 ? :)

Ο κόσμος ήθελε να αγοράσει 8-bit μηχάνημα, ή 16-bit ? (εγώ υποστηρίζω το 2ο)

Επιπλέον, όταν οι εταιρίες δίνουν βάρος στο 16-bit software, ένα περιοδικό που παρακολουθεί τις εξελίξεις όπως το Pixel (το οποίο θυμίζω δεν ήταν περιοδικό *αποκλειστικά* για 8-bit), δεν μπορεί να μένει προσηλωμένο στην προηγούμενη γενιά υπολογιστών.

Πολλοί users θα ήθελαν η αγορά να ασχολείται με το μηχάνημά τους επί μακρά σειρά ετών, αλλά αυτό φυσικά δεν γίνεται.

Aπο εκεί και πέρα, υπάρχουν δύο ειδών χρήστες απο όσους θέλουν να αγνοήσουν τις εξελίξεις:

1) Αυτοί που επιλέγουν συνειδητά να μην "αναβαθμιστούν" (όταν ο κόσμος γύρω τους το κάνει) και να αρκεστούν σε ολοένα και λιγότερο νέο software, αναγνωρίζοντας όμως ότι η τεχνολογία και η αγορά δεν γίνεται να μείνει στάσιμη.

2) Κάποιοι που αρνούνται να δούν την πραγματικότητα και αρχίζουν να καταριούνται θεούς και δαίμονες, καθώς και τον υπόλοιπο κόσμο (που αναβαθμίστηκε επειδή αποτελείται απο... "fanboys"/"θύματα" της τεχνολογίας) ή ακόμα να ρίχνουν το φταίξιμο σε περιοδικά (!) που δίνουν βάρος σε πιό σύγχρονα μηχανήματα και όχι στο δικό τους.

Πραγματικά, δεν ξέρω πόσο ακόμα μπορώ να αναλύσω το θέμα, και ομολογώ πως με έχει κουράσει λιγάκι...

----EDIT----

Mόλις τώρα είδα το post του Aλκη.

alkis21 είπε:
Το Pixel, όπως και όλα τα περιοδικά της εποχής, εξαρτώταν σχεδόν αποκλειστικά από τις εταιρείες διανομής κατά πρώτο λόγο και τα καταστήματα κατά δεύτερο. Όταν λοιπόν στην Ελληνική αγορά τα 16-bit games είχαν αποκτήσει τη μερίδα του λέοντος στα τέλη της δεκαετίας του 80, πώς ακριβώς θα μπορούσε να κάνει κάτι διαφορετικό;

Αν κάποιος θεωρεί ότι τα Ελληνικά καταστήματα των 80s έπρεπε να στηρίξουν για περισσότερο χρόνο τα 8-bit computers, άλλο θέμα. Δεν φταίει το Pixel για αυτό όμως!
Αλκη μου, αυτό λέω και εγώ, αλλά μάλλον δεν με καταλαβαίνουν...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
billy είπε:
Και ποιές ήταν οι "ανάγκες" ή οι προτιμήσεις της ελληνικής αγοράς το '89-'90 ? :) Ο κόσμος ήθελε να αγοράσει 8-bit μηχάνημα, ή 16-bit ? (εγώ υποστηρίζω το 2ο)

Επιπλέον, όταν οι εταιρίες δίνουν βάρος στο 16-bit software, ένα περιοδικό που παρακολουθεί τις εξελίξεις όπως το Pixel (το οποίο θυμίζω δεν ήταν περιοδικό *αποκλειστικά* για 8-bit), δεν μπορεί να μένει προσηλωμένο στην προηγούμενη γενιά υπολογιστών.

Πολλοί users θα ήθελαν η αγορά να ασχολείται με το μηχάνημά τους επί μακρά σειρά ετών, αλλά αυτό φυσικά δεν γίνεται.

Aπο εκεί και πέρα, υπάρχουν δύο ειδών χρήστες απο όσους θέλουν να αγνοήσουν τις εξελίξεις:

1) Αυτοί που επιλέγουν συνειδητά να μην "αναβαθμιστούν" (όταν ο κόσμος γύρω τους το κάνει) και να αρκεστούν σε ολοένα και λιγότερο νέο software, αναγνωρίζοντας όμως ότι η τεχνολογία και η αγορά δεν γίνεται να μείνει στάσιμη.

2) Κάποιοι που αρνούνται να δούν την πραγματικότητα και αρχίζουν να καταριούνται θεούς και δαίμονες, καθώς και τον υπόλοιπο κόσμο (που αναβαθμίστηκε επειδή αποτελείται απο... "fanboys") ή ακόμα ρίχνοντας το φταίξιμο σε περιοδικά (!) που δίνουν βάρος σε νέα μηχανήματα και όχι στο δικό τους.

Πραγματικά, δεν ξέρω πόσο ακόμα μπορώ να αναλύσω το θέμα, και ομολογώ πως με έχει κουράσει λιγάκι...
Κατα εκεινη την περιοδο, υπηρχαν πολλοι κατοχοι 8bit μηχανηματων που θα ηθελαν να διαβαζουν και να ενημερωνοντε πανω στα συστηματα τους, οπου ηταν ακομα ζωντανα. Και παιχνιδια βγαινανε, και ο κοσμος ασχολιοταν μαζι τους, και ζητηση υπηρχε. Το οτι Χ καιρο αργοτερα αυτο θα σταματουσε, ισχυει. Αλλα αυτος ο καιρος απο οτι φαινεται δεν ηταν το 1989/1990.

Φυσικα αυτο δεν παει να πει οτι το pixel δεν θα παρακολουθουσε τις εξελιξεις. Θα ηταν εξαιρετικα εφικτο να υποστηριζοντε και οι δυο γενιες/τεχνολογιες και σταδιακα να σταματουσαν τα 8bit. Οπως ειπε και ο Karnov, η ολη αλλαγη εγινε περισσοτερο "εν νυκτη" παρα σταδιακα.

Και φαινομενικα ο κοσμος δυσαρεστηθηκε με αυτο, απο οτι καταλαβαινω το 90 ηταν η τελευταια δυνατη περιοδος του τοτε περιοδικου, οπου επειτα ηρθε αρκετα γοργα και η αισθητη πτωση.

Παρεπιπτωντος, η σχεση μου με τα micros και τα 16bit δεν ειναι συγκρισιμη με ολους εσας, κατα βαση ειμαι κονσολας. Αλλα επειδη ο ολος αυτος φαυλος κυκλος μου ειναι γνωριμος, καταλαβαινω μεγαλο μερος αυτων που θιχτηκαν για τον παραμερισμο των 8bit.

Αν μου επιτρεπεται μια μικρη παρακλιση, το ιδιο ακριβως εγινε απο την "αλλαγη" σε 8bit σε 16bit κονσολες, και μετα στα 32bit. Φαινομενικα μιλαμε για φυσικη συνεχεια, στη πραγματικοτητα ομως, οσοι συνεχισανε να ασχολουντε με 1-2 γενιες πισω, φαγανε με χρυσα κουταλια. Ο κοσμος τοτε ειχε ρομαντισμο και αγαπη για την ασχολια του και δεν το κανανε βαση μοδας και γραμμης των εταιριων. Ειχα τα Nes και Master System τα οποια συνεχισα να ασχολουμε μαζι τους μεχρι σημερα. Εαν τα εντυπα δεν περνουσανε κειμενα τυπου "παρε το καινουργιο για να εισαι in", θα ειχανε υποστηριξη απο πολυ περισσοτερο κοσμο. Και κακα τα ψεματα, η πιτσιρικαρια που ηταν/ημασταν, επιρεαζοτανε παρα πολυ απο τα γραφομενα των περιοδικων.
 
Getta Robo είπε:
Κατα εκεινη την περιοδο, υπηρχαν πολλοι κατοχοι 8bit μηχανηματων που θα ηθελαν να διαβαζουν και να ενημερωνοντε πανω στα συστηματα τους, οπου ηταν ακομα ζωντανα. Και παιχνιδια βγαινανε, και ο κοσμος ασχολιοταν μαζι τους, και ζητηση υπηρχε.
Nαί, έβγαιναν ακόμα games (με πιό μειωμένο ρυθμό), αλλά εξακολουθώ να διαφωνώ στο ότι "υπήρχε ζήτηση" για 8-bit home micros το '89-'90.

Getta Robo είπε:
Οπως ειπε και ο Karnov, η ολη αλλαγη εγινε περισσοτερο "εν νυκτη" παρα σταδιακα.
Είμαι αντίθετος με αυτή την άποψη. Δεν κόπηκε "μαχαίρι" η αναφορά στα οκτάμπιτα το '89-'90. Γινόντουσαν ακόμα παρουσιάσεις, δημοσιεύονταν hints 'n' tips, μπαίνανε Top-Ten, κλπ.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα