Περιοδικό ΙΣΤΟΡΙΑ

prisma

RetroMasteR
Joined
5 Ιαν 2010
Μηνύματα
1.408
Αντιδράσεις
659
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα περιοδικά είναι το "ΙΣΤΟΡΙΑ".

Πριν 2-3 χρόνια είχα τη τύχη να βρω στην αποθήκη μια στοίβα από παλιά τεύχη του περιοδικού.

Αυτά αφορούν τα τεύχη Δεκεμβρίου 1968 (αρ. 6) έως Ιουνίου 1972 (αρ. 48).

Προβολή συνημμένου 51548

ΙΣΤΟΡΙΑ-Δεκέμβριος 1968. "Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ως πολιτικός και διπλωμάτης" το κύριο θέμα του τεύχους.

Προβολή συνημμένου 51549

ΙΣΤΟΡΙΑ-Δεκέμβριος 1969 (αρ.18). Πολλά θέματα σε αυτό το τεύχος και ενδιαφέροντα!

Προβολή συνημμένου 51551

ΙΣΤΟΡΙΑ-Ιούνιος 1971. "Το Πεντάγωνο.Ένας Παντοδύναμος οργανισμός" το κύριο θέμα απ'όπου και η φωτό στο εξώφυλλο.

Προβολή συνημμένου 51552

Αφιέρωμα στον Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα στο τεύχος Φεβρουαρίου 1971. Τα κύρια θέματα αυτού του τεύχους (αρ. 32) ήταν "Ο πόλεμος των Μπόερς" και ένα άρθρο που έθετε το ερώτημα: "Ήταν νόμιμη η δίκη της Νυρεμβέργης?" . Από την εν λόγω δίκη ήταν και η φωτό στο εξώφυλλο του τεύχους.

Προβολή συνημμένου 51553

Ζoom στο λογότυπο από το τέυχος αρ. 6 -Δεκέμβριος 1968.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Υπήρχε κι ένα ιστορικό περιοδικό στη δεκαετία του 80, το "Τότε...", σε σχήμα τσέπης. Το έχει ακούσει κανείς;

P.S. : Είχε για σήμα την πέννα και το μελανοδοχείο. Θυμάμαι τέυχη με θέματα όπως την απόδραση των Βούρλων, το αν ο Πλουμπίδης ήταν πράγματι προδότης, "Ιουλιανός : πίσω από το μύθο του παραβάτη"... Η εποχή του ήταν 83-87.

Υπάρχουν κάποια κείμενα στο Internet αν ψάξει κανείς περιοδικό "Τότε...", τα οποία δε θέλω να μεταφέρω εδώ γιατί εμπεριέχουν διάφορες πολιτικές απόψεις...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Προσωπικά δε το θυμάμαι αυτό το "Τότε...". Πάντως αν δε κάνω λάθος το περιοδικό ΙΣΤΟΡΙΑ είχε σταματήσει να εκδίδεται κάποια στιγμή?
 
panp είπε:
Υπήρχε κι ένα ιστορικό περιοδικό στη δεκαετία του 80, το "Τότε...", σε σχήμα τσέπης. Το έχει ακούσει κανείς;
Ναι. Είχε σταματήσει νομίζω και άρχισε πάλι να ξανακυκλοφορεί πριν κάποια χρόνια. Είχε κάνει αρκετές στροφές ιδεολογικά. Τώρα δεν ξέρω τι απέγινε...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Την "Ιστορία" την έπαιρνε ανελλιπώς ο πατέρας μου από τα τέλη της δεκαετίας του 70΄ μέχρι μέσα του 80΄και ξεφύλλιζα κι εγώ το αρχείο του ως παιδί. Μ' άρεσε. Το ύφος δεν ήταν τόσο "επιστημονικό" και το λέω για καλό. Λίγο δημοσιογραφικό, λίγο αφηγηματικό, σ' έβαζε στο γεγονός χωρίς να σε κουράζει με πολλές λεπτομέρειες ή εκτενείς αναφορές σε πηγές. Είχε και "πιασάρικους" τίτλους του στυλ "εκστρατεία στη Σικελία, η νεολαία της αρχαίας Αθήνας σβύνει στα ορυχεία της Σικελίας" που σου δημιουργούσαν αμέσως εικόνες κι ενδιαφέρον να μάθεις τι έγινε.

Ίσως στην "Ιστορία" χρωστάω την προσέγγιση που έχω ακόμα και σήμερα στα ιστορικά γεγονότα, πάντοτε μέσα από κάποια "προσωπική" πινελιά, σα να χρειάζομαι έναν οδηγό με ονοματεπώνυμο που θα με ιντριγκάρει με τη ζωή του και θα με κάνει να γνωρίσω τη δράση του, την ιδεολογία του, την εποχή στην οποία έζησε ...

Είχε και μεγάλη ποικιλία θεμάτων. Από τα πιο κλασικά μέχρι και σύγχρονα που ταίριαζαν ακόμα και σε περιοδικό ποικίλης ύλης. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ένα άρθρο για τους έρωτες του Καρόλου πριν την "συνεσταλμένη λαίδη Νταϊάνα":cool:. Επ' αφορμή των αρραβώνων ... Την Καμίλα πάντως δεν την ανέφεραν :p . Ένα ακόμα στοιχείο υπέρ της άποψης ότι η ιστορία θέλει απόσταση για να γραφτεί σωστά :cool: .

Στην πρώτη σελίδα είχε επιστολές αναγνωστών. Και σχεδόν κάθε φορά πετύχαινα την υπογραφή "Αχιλλεύς Τάγαρης, στρατηγός ε.α. Δεληγιάννη ..., Κηφισιά". Μου είχε εξάψει τρομερά την περιέργεια ο στρατηγός. Μου φαινόταν από άλλη εποχή (ρετρολάγνα εγώ από κούνια :) ). Ως "Αχιλλεύς", ως "ε.α.", ως κάτοικος Κηφισιάς. Έγραφε και σε απλή καθαρεύουσα ... Και πάντοτε πίστευα ότι μοιάζει στον κινηματογραφικό συνάδελφό του "Εδώ Χατζηαντωνίου" (Κώστας Δούκας) από τα "Κίτρινα Γάντια":D Αν ζει ακόμα ο άνθρωπος, καλή του ώρα!
 
Πολύ ωραία ανάλυση αγαπητή retrofan. O συνειρμός του στρατηγού ε.α. με τον Χατζηαντωνίου από τα "Κίτρινα Γάντια" φοβερός!!!

Όντως είχε και πιό ανάλαφρα θέματα της ιστορίας, αλλά και πιο σύγχρονα θέματα. Σύντομα θα ανεβάσω φωτογραφίες από την ύλη διαφόρων τευχών. :)
 
Την έπαιρνε ο πατέρας μου και πρέπει να βρίσκονται ακόμη τα τεύχη της μέσα στις ειδικές τους θήκες. Ήταν ακόμη επί χούντας, και οταν έγραφε για Ελληνικά θέματα είχε ακροδεξιά και εθνικιστική τοποθέτηση λόγω των καιρών (τότε ο στρατηγός Τάγαρης, που αργότερα έγινε γραφικός με τις επιστολές του όχι μόνο στην Ιστορία αλλά και άλλα έντυπα, δεν έγραφε επιστολές αλλά κανονικά άρθρα, διότι παρίστανε τον ιστορικό - ποιος τολμούσε να διαφωνήσει?) αλλά τα διεθνή θέματα ήταν γραμμένα κάπως πιο αντικειμενικά. Πάντως η εικονογράφηση ήταν πάντα πολύ ενδιαφέρουσα και πλούσια για την εποχή και ήταν πολύ αξιόλογη έκδοση. Έμαθα πολλά από αυτή.
 
Η "Ιστορία" (του Πάπυρου) είναι μάλλον το μακροβιότερο ιστορικό περιοδικό.

Το θεωρώ πολύ προσεγμένο (από πλευράς ύλης) και ιδιαίτερα αξιόλογο.

Είχα την τιμή να φιλοξενήσει ένα άρθρο μου (νομίζω ότι ήταν το τεύχος 444) με θέμα τους ΄'Ελληνες του Γκέρλιτς (κατά τον Α' Π.Π.).

Αρκετά καλό πρέπει να ήταν και το ΤΟΤΕ, το οποία γνωρίζω όμως, μόνο από την πρόσφατη επανέκδοσή του.

Πολύ εξειδικευμένη θεματολογία, αλλά και τρομερά "ψαγμένη".
 
Μοιραία ένα περιοδικό με τόσα χρόνια παρουσίας θα αλλάξει πολιτική σταση, και τα άρθρα του δεν θα είναι πάντα στο ίδιο επίπεδο. Εγω το αγόραζα γύρω στο 2000 όπως και τη Στρατιωτική Ιστορία γιατι μου αρέσει η μεσαιωνική ιστορία. Κάποια στιγμή θεώρησα ότι η Ιστορία Εικονογραφημένη του Πάπυρου ασχολούνταν κάπως περισσότερο επιφανιακά με τα θέματα ενή η Στρατιωτική Ιστορία περισσότερο εθνικιστικά (λογικό αφού ένα μεγαλο μέρος της συντακτικής ομάδας ήταν στρατιωτικοί εα) οπότε μετά από 2-3 χρονια που τα διάβαζα τα σταμάτησα (πρεπει να έχω ακόμα κάποια τεύχη)
 
Πάντως ρίχνοντας μια ματιά στα τέυχη των ετών 1969 έως 1971 και με τα δεδομένα της τότε εποχής, δε μπορώ να χαρακτηρίσω τη γραφή ως "ακροδεξιά" ή ιδαίτερα εθνικιστική. Ίσως να είναι ενίοτε "στοχευμένη" αλλά χωρίς ιδιαίτερες υπερβολές.

307.jpg

Τεύχος αρ. 34 -Απρίλιος 1971. "Αφιέρωμα στο '21"

309.jpg

308.jpg

Μικρό δείγμα από το εσωτερικό του τεύχους 34. Όλο το τεύχος ασχολείται με τον αγώνα του 1821, εξετάζοντας πολλές πτυχές του.

310.jpg

Τεύχος αρ. 23 - Μάϊος 1970. "Το τέλος του Γ' Ράϊχ", αλλά και οδοιπορικό στην Ισπανία: "Μια πολύμορφη χώρα" γράφει ο τίτλος στο εξώφυλλο. Το οποίο εξώφυλλο είναι εμπνευσμένο από το θέμα "Η ζωή στην εποχή ρων Φαραώ".

311.jpg

Ένα από τα κύρια θέματα του τεύχους 23 : "O Μπάϋρον στην Ελλάδα".
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Περιοδικό Ιστορία εικονογραφημένη

Σας παραθέτω μερικές φωτογραφίες από τους βιβλιόδετους τόμους του περιοδικού Ιστορία εικονογραφημένη που βρήκα στο πατρικό της γυναίκας μου.

Οι τόμοι χρονολογούνται από το 1968 έως το 1970 και τα τεύχη είναι από το 1-24.

Οι βιβλιόδετοι τόμοι.

Φωτογραφία0665.jpg

Τα εξώφυλλα των τόμων.

Φωτογραφία066.jpg

Το πρώτο τεύχος

Φωτογραφία0669.jpg

Λεπτομέρεια του περιοδικού Ιανουάριος 1970.Τιμή Δραχμαί 15

Φωτογραφία0668.jpg

Προσωπικά πιστεύω ότι τα έντυπα εκείνης της εποχής που δεν υπήρχε το ίντερνετ, ήταν μακράν πιο έμπιστα και κοντά στην πραγματικότητα καθώς εκτός ότι τα γεγονότα ήταν πιο κοντά χρονικά από ότι σήμερα, για να γραφτεί ένα έντυπο είτε ήταν εφημερίδα είτε εγκυκλοπαίδεια έπρεπε να "ψαχτεί" κόσμος να μαζέψει από έγκυρες πηγές πληροφορίες για να φτιαχτούν τα έντυπα αυτά. Τώρα το ίντερνετ έχει όλο ανακρίβειες και δεν ξέρεις τι να πιστέψεις πια.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Αυτη την ανακαλυψη...την διαβαζα ανετα...

Αυτο με τις ανακριβειες ...ξαναπεστο :xm:
 
pardalotzatziki είπε:
Αυτη την ανακαλυψη...την διαβαζα ανετα...Αυτο με τις ανακριβειες ...ξαναπεστο :xm:
Περιέχει πολύ ωραία θέματα. Από τα "Στρατόπεδα Θανάτου" μέχρι και την πρώτη προσελήνωση που όπως βλέπετε ήταν πολύ φρέσκια τότε...
 
Κι εγώ σ' ένα υπόγειο έχω καμιά πενηνταριά τεύχη, αλλά ποιός να τα φωτογραφίζει τώρα...
 
Δεν ήξερα ότι μπορούσαν να δεθούν τα τεύχη. Εμείς παίρναμε τις μαύρες θήκες στις οποίες μπαίνανε πολλά τεύχη μαζί (1 ή 2 το χρόνο, δεν θυμάμαι). Η ποιότητα των άρθρων ήταν άνιση. Υπήρχαν καλογραμμένα και σχετικά αντικειμενικά άρθρα, αλλά υπήρχαν και άλλα, κυρίως για την ελληνική ιστορία, που ήταν πολύ μονόπλευρα και λίγο διαφέρανε από το "εμείς καλοί οι άλλοι κακοί". Αλλά σε γενικές γραμμές ήταν κλάσεις ανώτερο από την προπαγάνδα των σχολικών βιβλίων και ταυτόχρονα αρκετά ευανάγνωστα και εκλαϊκευμένα ώστε να κρατούν το ενδιαφέρον ενός μαθητή, σε συνδυασμό με την πλούσια εικονογράφηση.
 
Έχουμε κι εμείς πάρα πολλά, που τα έπαιρνε ο μακαρίτης ο πατέρας μου (φιλόλογος) αλλά όχι δεμένα, μόνο στις μαύρες θήκες, έχουμε κι έναν πολύ μεγάλο πάκο με ξέμπαρκα τεύχη. Από ένα ανατριχιαστικό αφιέρωμα στα βασανιστήρια μέχρι ευχάριστα ρεπορτάζ για τον Χαΐλε Σελασιέ.
 
johnny19818 είπε:
Προσωπικά πιστεύω ότι τα έντυπα εκείνης της εποχής που δεν υπήρχε το ίντερνετ, ήταν μακράν πιο έμπιστα και κοντά στην πραγματικότητα καθώς εκτός ότι τα γεγονότα ήταν πιο κοντά χρονικά από ότι σήμερα, για να γραφτεί ένα έντυπο είτε ήταν εφημερίδα είτε εγκυκλοπαίδεια έπρεπε να "ψαχτεί" κόσμος να μαζέψει από έγκυρες πηγές πληροφορίες για να φτιαχτούν τα έντυπα αυτά. Τώρα το ίντερνετ έχει όλο ανακρίβειες και δεν ξέρεις τι να πιστέψεις πια.
Δεν το πιστεύω. Το internet έχει ανεβάσει τη ανάκτηση γνώσης και πληροφοριών σε άλλο επίπεδο, σε άλλη κλάση, που δεν ήταν δυνατό παλιότερα. Ο όγκος της πληροφορίας και δε η δυνατότητα διασταύρωσης της από πολλές πηγές σε χρόνο μερικών δευτερολέπτων έχει βελτιώσει τη εγκυρότητα της, δε την έχει χειροτερέψει.

Θυμάμαι ακόμα, μπορεί να ήταν στη Δομή ή σε μία παλιότερη εγκυκλοπαίδεια, της οποίας το όνομα δε θυμάμαι δυστυχώς, που έδειχνε και καλά τον Hitler και την Eva Braun μέσα στο φέρετρο τους. Προφανώς ήταν σωσίες, ήταν γνωστό ότι αυτοί χρησιμοποιούσαν σωσίες για λόγους ασφαλείας ή απλά η φώτο ήταν τελείως στημένη. Αλλά την παρουσίαζαν σαν αληθινή στη εγκυκλοπαίδεια.

Πιστεύω οι έντυπες εγκυκλοπαίδειες και τα περιοδικά παλιότερα ήταν γεμάτα ανακρίβειες γενικά.

Παρ' όλα αυτά, ωραία τα περιοδικά αυτά, μόνο βέβαια σαν retro συλλογή, όχι για να πάρεις και super έγκυρες γνώσεις κατ' εμέ.
 
Για τα παλιά τεύχη του περιοδικού έχω ακούσει πως είχαν μια ποιότητα, αλλά τα σημερινά από κάποια που αγόρασα, είδα ότι ακολουθούν έναν " προοδευτικό " τόνο στα κείμενα τους ( ειδικά όσα θέματα έχουν να κάνουν με την σύγχρονη ελληνική ιστορία)...
 
Πίσω
Μπλουζα