Περιπέτεια στην Μικρόπολη

stam1370

RetroMaNiaC
Joined
6 Μάρ 2008
Μηνύματα
581
Αντιδράσεις
176
Τα μόνα που θυμάμαι είναι ότι το παρουσίαζε ο Ντάνος Λυγίζος, παιζόταν απόγευμα στην ΕΡΤ-2 και είχε πλάνα με παιχνίδια σε εξωτερικούς χώρους...
 
Aν δεν κάνω λάθος ήταν ένα τηλεπαιχνίδι αρκετά πρωτοποριακό για την εποχή του διαμορφωμένο σε ένα εξωτερικό σύμπλεγμα (βλ. Μικρόπολη) που έμοιαζε λίγο με Λούνα Παρκ. Ένα από τα αγωνίσματα / events ήταν πάνω σε τελεφερίκ και από εκεί οι παίκτες προσπαθούσαν να ρίξουν μπαλάκια σε κάτι τρύπες (μη πάει ο νους σας στο πονηρό!). Όταν πετύχαιναν έβγαινε κάτι σαν μικρή ανατίναξη με καπνό, ενώ νομίζω ότι είχε αγωνίσματα παρόμοια με το Ψάρεμα του Λούνα Παρκ κλπ.

Αυτό που χαρακτηριστικά θυμάμαι είναι ότι το μπριο, οι έξυπνες ατάκες και η ζωηράδα του Ντάνου Λυγίζου (είχε μαζί του και μια συμπαρουσιάστρια αν δε με απατά η μνήμη μου) απογείωναν ποιοτικά το παιχνίδι και το μετέτρεπαν σε show.
 
Παιζόταν Κυριακή, αργά το απόγευμα.

Και στα καπάκια είχε τη "Σούπερ Γιαγιά".
 
Ο Σωστος τιτλος ειναι "Περιπετεια στην Μικροπολη" και προβαλοταν καθε Κυριακη στις 18:30 το 1984.

Φωτο απο το αρχειο μου.

Τα σκηνικα μινιμαλ εως πολυ...

picture.php
 
Τα σκηνικά δεν ήταν minimal, γιατί απλά δεν υπήρχαν (τουλάχιστον με την στουντιακή έννοια του όρου). Όλη η δράση εξελισσόταν σε αυτό το υπαίθριο λούνα-παρκ σύμπλεγμα, το οποίο ίσα ίσα ήταν αρκετά πληθωρικό για δεδομένα της εποχής με άφθονες δραστηριότητες. Μερικές ακόμα από αυτές πρέπει να ήταν αν θυμάμαι καλά το ψάρεμα δώρων (με καλάμι) από μια μεγάλη λεκάνη και το πέταγμα κρίκων σε στέκες. Η φωτό απλά απεικονίζει τους πάγκους που κάθονταν πριν ξεκινήσουν (ή αφότου τελείωναν) τα "αγωνίσματα".
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ειχα πλακα παντως (ελεω Λυγιζου) και ηταν (κατα καποιο τροπο) ο προδρομος του Καστρου του Τακεσι ή του Σασουκι :D
 
AEON είπε:
Ένα από τα αγωνίσματα / events ήταν πάνω σε τελεφερίκ και από εκεί οι παίκτες προσπαθούσαν να ρίξουν μπαλάκια σε κάτι τρύπες (μη πάει ο νους σας στο πονηρό!). Όταν πετύχαιναν έβγαινε κάτι σαν μικρή ανατίναξη με καπνό
Πω-πω, ξεθάφτηκε φοβερό thread !!

Μόνιμο πρόβλημα με το παιχνίδι του τελεφερίκ και τα μπαλάκια, ήταν ότι πολλές φορές δεν σκάγανε οι "νάρκες" όταν τις πετύχαιναν !! :D

Χαρακτηριστικός ήταν και ο ήχος απο την "μπουρού", που σηματοδοτούσε την εκκίνηση (νομίζω).
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Δεν μπορω να θυμηθω [Περιπέτεια στην Μικρόπολη]

Ηταν ενα τηλεπαιχνιδι στο οποιο το μονο που θυμαμαι ειναι να κάνουν αγωνες σε μια κυκλικη υδάτινη πορεια κατι οχηματα σαν ποδηλατα θαλασσης. Αυτο ήταν ένα μέρος μονο του παιχνιδιου.
 
Περιπέτεια στη Μικρόπολη

Το μονο που θυμαμαι ειναι οτι προκειται για τηλεπαιχνιδι σε κρατικο καναλι ,ολο με εξωτερικα γυρισματα ,σε καποια πιστα (?????) ,οπου οδηγουσες οχηματα ...

Ελπιζω να μην εγινε ξανα θεμα και να μου διεφυγε .....
 
Δεν διεφυγε παντως απο τον Νασο στη RetroDB :)

Περιπετειες στη Μικροπολη

Αν θυμαται κανεις περισοτερες λεπτομερειες...(προβλεπω να ποσταρει ο φιλτατος Rinus Cesar που εκτος της ενδελεχους περιγραφης θα δημοσιοποιησει και την καψουρα που ενιωθε για ολο το γυναικειο πανελ του παιχνιδιου :) )
 
Το τηλεπαιχνίδι, του Χρήστου Μάγγου, σε τηλεσκηνοθεσία του Βασίλη Βλαχοδημητρόπουλου, ήταν να κάνει πρεμιέρα στις 19/5/1984 και αναφέρεται με τον τίτλο "Ταξίδι στη Μικρόπολη". Τελικά, προβλήθηκε το 1ο επεισόδιο από την ΕΤ-2, με τίτλο "Περιπέτεια στη Μικρόπολη" στις 13/7/1984 στις 7 και μισή το απόγευμα. Παιζόταν με δύο διμελείς ομάδες, οι οποίες περνούσαν διάφορες διασκεδαστικές και δύσκολες συνάμα δοκιμασίες, έπαιζαν κουίζ, έκαναν ταξίδια με τελεφερίκ, τρίτροχα ποδήλατα, ποδήλατα θαλάσσης και τρένα και άλλα πολλά.

Στο παιχνίδι μπορούσαν να στείλουν ιδέες και όσοι εφευρέτες ήθελαν. Επίσης, μπορούσαν να φωτογραφίσουν τις εγκαταστάσεις και οι 3 καλύτερες φωτογραφίες βραβεύονταν.

Παρουσίαζε ο Ντάνος Λυγίζος, σε διεύθυνση παραγωγής του Μιχάλη Διαμαντόπουλου. Την επιμέλεια κατασκευής του χώρου είχε ο Κυριάκος Τζανετέας.

Οι πρώτες 12 εκπομπές γυρίστηκαν στην Γλυφάδα, σε έναν χώρο 5 στρεμμάτων ειδικά διαμορφωμένο. Η πρωτοτυπία του ήταν σημαντική. Ήταν το πρώτο τηλεπαιχνίδι στο είδος του στα ελληνικά τηλεοπτικά χρονικά εκείνη την εποχή και επίσης το πρώτο σε κόστος. Για να μην υποστούν ταλαιπωρία όσοι και όσες συμμετείχαν λόγω της ζέστης, οι υπόλοιπες 14 εκπομπές γυρίστηκαν το βράδυ. Στις 30/12/1984, το τελευταίο παιχνίδι μεταδόθηκε στις 6 και 35 το απόγευμα.

Δύο φωτογραφίες (τελεφερίκ και ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο) από το παιγνίδι.

Προβολή συνημμένου 30755

Και μία από το "στήσιμο" του παιχνιδιού.

Προβολή συνημμένου 30756

Κανόνες- διαδικασία:

Το παιχνίδι θύμιζε λίγο την "Μονόπολη", όπως φαίνεται από τον τίτλο. ΟΙ παίκτες είχαν τράπεζα, 100.000 δρχ., χρηματικές ποινές, επιτηρητές για τις παραβάσεις ΚΟΚ και άλλα τέτοια.

Προβολή συνημμένου 30757

Προβολή συνημμένου 30757
 
Στακόβιος αν θες ξαναβάλε τα συνημμένα γιατί δεν τα εμφανίζει!
 
Τακτοποιήθηκε ;)
 
ναι ναι εχεις δικιο. πω πω απιστευτο. Σ' ευχαριστω πολυ
 
Wally είπε:
Δεν διεφυγε παντως απο τον Νασο στη RetroDB :)
Περιπετειες στη Μικροπολη[/url]

Αν θυμαται κανεις περισοτερες λεπτομερειες...(προβλεπω να ποσταρει ο φιλτατος Rinus Cesar που εκτος της ενδελεχους περιγραφης θα δημοσιοποιησει και την καψουρα που ενιωθε για ολο το γυναικειο πανελ του παιχνιδιου :) )

χε χε χε .... Κι όμως φίλε μου ... δεν θυμάμαι πολλά πράγματα από τη Μικρόπολη !!! Όπως, επίσης, δεν θυμάμαι καμία από τις κοπέλες του γυναικείου πάνελ του τηλεπαιχνιδιού !!! "Γιατί έτσι;" θα με ρωτήσετε .... Μα ... επειδή το εν λόγω τηλεπαιχνίδι δεν κατάφερε να "με κερδίσει" και να γίνει ένα από τα αγαπημένα μου !!! Θυμάμαι ότι είδα μόνο το πρώτο [ή ένα από τα πρώτα] επεισόδια και μετά δεν το ξαναείδα !!! Κι αυτό για τον εξής λόγο : Μού έβγαζε [έστω, και σε εκείνη την πολύ μικρή ηλικία που ήμουνα] κάτι το "άψυχο" και το "απρόσωπο" !!! Έβλεπα σε μακρινά πλάνα τους συμμετέχοντες του τηλεπαιχνιδιού να οδηγούν κάτι μικρά πλεούμενα σε κάτι τεχνητές λιμνούλες, κάτι αυτοκινητάκια που έμοιαζαν με συγκρουόμενα σε λούνα παρκ [????] κλπ και .... δεν με "ικανοποιούσαν" οι "δοκιμασίες" τους !!! Εγώ ήθελα - ως παιδάκι - να βλέπω τους παίκτες των τηλεπαιχνιδιών σε κοντινά πλάνα : Να βλέπω από κοντά την έκφραση του παίκτη την ώρα που προσπαθούσε να βρει τη σωστή λέξη στο "Ζωντανό Σταυρόλεξο" .... την έκφρασή του την ώρα που αγωνιούσε να γράψει όσο το δυνατόν καλύτερες φράσεις στο "Ομιλείτε Ελληνικά" .... την έκφρασή του την ώρα που πάσκιζε να προλάβει να πατήσει το κουμπί στο "Κόκκινοι Γίγαντες Άσπροι Νάνοι" για να δώσει πρώτος τη σωστή απάντηση ....

Με δυο λέξεις .... όλα όσα "διαδραματίζονταν" στη Μικρόπολη αισθανόμουν τόοοοτε ότι δεν με εκφράζουν !!! Αν, όμως, πρέπει να κρατήσω κατιτίς από αυτό το τλεπαιχνίδι, θα είναι τα εξής :

- Το μπρίο και η σπιρτάδα του παρουσταστή Ντάνου Λυγίζου !!! Απλά .... καταπληκτικός !!!

- Σε κάποιο δάλειμμα του τηλεπαιχνιδού .... άρχισε ξαφνικά να ακούγεται μια γνωστή μελωδία από ακορντεόν !!! Και τότε, ανάμεσα στα κλαδιά ενός ψηλού δέντρου, που αποτελούσε μέρος του σκηνικού του τηλεπαιχνιδιού .... εμφανίσθηκαν οι Dreamer And The Full Moon !!!!!! "Εμφανίσθηκαν" ... τρόπος του λέγειν, δεδομένου ότι, όπως πολλοί από τους συνομήλικούς μου θα θυμούνται, εκείνη την εποχή τα μέλη αυτής της γλυκύτατη ελληνικής / αγγλόφωνης μπάντας εμφανίζονταν φορώντας ... κουκούλες στα κεφάλια τους !!! Έτσι, λοιπόν, εμφανίσθηκαν και πάνω στα κλαδιά του δένδρου καταμεσίς της πίστας του τηλεπαιχνιδιού : Φορώντας τις μαύρες κουκούλες τους, στις οποίες υπήρχαν τρύπες μόνο για τα μάτια και το στόμα !!! Και, φυσικά, το τραγούδι που παίξανε [play back], όταν κατέβηκαν απ'το δένδρο, ήταν η λατρεμένη μας Sandrina !!!!! Θυμάμαι, μάλιστα, ότι την επόμενη ημέρα είχαμε με την μπάντα του σχολείου πρόβα για να παίξουμε σε κάποια εθνική εορτή !!! Και μόλις μαζευτήκαμε τα παιδιά της μπάντας ... το πρώτο τραγούδι που πιάσαμε να παίξουμε ήτανε το Sandrina [δηλαδή .... την προηγούμενη ημέρα όλοι μας είχαμε δει "Μικρόπολη" ... ] ....

Τέλος, να σημειώσω ότι, όπως θυμάμαι, στο εξώφυλλο του δίσκου με επιλογές από χιτς της χρονιάς [Top 83 ή Top 84, δεν θυμάμαι ποιας χρονιάς, όπου ανάμεσα σε άλλες επιλογές, περιέχεται και η Sandrina] η μικρή φωτογραφία των Dreamer .... που υπάρχει σε αυτόν [μαζί με τις φωτογραφίες των υπόλοιπων καλλιτεχνών του compilation δίσκου] είναι μια ασπρόμαυρη φωτογραφία που τους δείχνει σκαρφαλωμένους στο δένδρο της "Μικρόπολης" [με τις κουκούλες τους βεβαίως βεβαίως] !!!! Κι από κάτω η σημείωση : "Το ελληνικό συγκρότημα που μας μάγεψε με τη Sandrina αλλά η ταυτότητα των μελών τους παραμένει άγνωστη" !!!! {{{Βέβαια, σήμερα ξέρουμε ότι .... πίσω από τις μαύρες κουκούλες εκρύβοντο ο Μάνος Ξυδούς [που δυστυχώς "έφυγε νωρίς" από κοντά μας], ο Πιπινέλης, οι Γκικοδήμος και Ευσταθίου [μετέπειτα OPA] κλπ ... Αλλά ... ήδη ξέφυγα αρκετά κι έγινα offtopic ....}}}}}
 
Πίσω
Μπλουζα