Ποια ήταν η πρώτη φωτογραφία που σκανάρατε;

alkis21

ΚickOff World Champ 2013
Joined
16 Οκτ 2008
Μηνύματα
2.603
Αντιδράσεις
202
Από τα 80s ακόμα που πρωτοάκουσα για αυτό, το scanner μου ακούγονταν ως εκπληκτικό απόκτημα. Η ιδέα του να έχω φωτογραφίες δικές μου και των φίλων μου στον υπολογιστή με ιντρίγκαρε αφάνταστα. Πέρασαν πολλά χρόνια όμως πριν αποκτήσω έναν λόγω κόστους και μειωμένης πρακτικής αξίας.

Η πρώτη φορά που σκάναρα φωτογραφία σε έναν scanner της σχολής μου ήταν το 1996. Ήταν από τις καλοκαιρινές διακοπές μου στην Κω την ίδια χρονιά (21 ετών). Την έσωσα σε δύο format, ένα IFF με μειωμένα χρώματα για να την βλέπει γρήγορα η Amiga μου και ένα JPG. Αυτή θυμάμαι ότι έπαιρνε γύρω στα 20 δευτερόλεπτα για να φορτώσει στην Α1200 καθώς δεν είχα ακόμα επιπλέον RAM. Κι επειδή είμαι μεγάλος ρακοσυλλέκτης software, την έχω κρατήσει ακόμα! Ιδού:

attachment.php


Οι ενδυματολογικές μου επιλογές νομίζω πως εντυπωσιάζουν ακόμα και σήμερα.

Κατανοώ ότι είναι πολύ δύσκολο να έχετε κρατήσει κι εσείς την πρώτη φωτογραφία που σκανάρατε, αλλά μήπως θυμάστε πότε το κάνατε και τι απεικόνιζε;
 
H πρώτη φορά που είδα σκάννερ (τότε ασπρόμαυρος, τύπου "χειρός"), ήταν στις αρχές των 90s.

Μάλιστα με εκείνον τον γνωστό μου που τον είχε, μερικές φορές περνάγαμε τον σκάννερ πάνω απο τα χέρια μας ή την... φάτσα μας, σπάζοντας πλάκα με τα αποτελέσματα !! :D

Eμένα δεν με ενδιέφερε ποτέ να αποκτήσω κάτι τέτοιο, μιά και δεν "καιγόμουν" να έχω πραγματικές φωτογραφίες σε ψηφιακή μορφή (ενώ επιπλέον δεν είχα ποτέ μου ούτε καν εκτυπωτή, σε περίπτωση που ήθελα να έχω hard-copy).

Ολα αυτά άλλαξαν πολλά χρόνια αργότερα, την άνοιξη του 2005, όταν στην cpczone επιχειρήθηκε να γίνει μία προσπάθεια αντίστοιχη με το GTW του C64, οπότε και χρειάστηκα για πρώτη φορά να σκαννάρω μία σελίδα του Pixel όπου αναφερόταν ότι υπήρχε έκδοση του Masters of the Universe (το arcade game, με την "Ilearth Stone") για Amstrad. Το σκαννάρισμα τελικά έγινε σε "εκτυπωτάδικο" της γειτονιάς μου, διότι για μία και μόνο σελίδα, δεν υπήρχε λόγος αγοράς σκάννερ.

Ομως λίγους μήνες αργότερα έγινε μία συζήτηση περί Pixel (απο τον Gryzor, πάλι στην cpczone), όπου σε συνδιασμό με ένα thread που είχα πετύχει την ίδια εποχή στο Insomnia, έκρινα πως είχε έρθει ο καιρός να προχωρήσω σε ένα σκαννάρισμα *ολόκληρου* τεύχους του αγαπημένου μου περιοδικού για home-micros, κάτι που δεν είχε επιχειρηθεί μέχρι τότε (μόνο επιλεκτικό σκαννάρισμα μεμονωμένων σελίδων).

Η αγορά σκάννερ ήταν πλέον επιβεβλημένη !! Πήρα λοιπόν έναν απο το Πλαίσιο, και έκανα την πρώτη δοκιμή με μία... Ραδιοτηλεόραση !!

Η πρώτη σελίδα λοιπόν που σκάνναρα *ο ίδιος*, ήταν ένα εξώφυλλο τεύχους της Ραδιοτηλεόρασης (το οποίο όμως δεν έχω κρατήσει). Aμέσως μετά ξεκίνησε το σκαννάρισμα του 14ου τεύχος του Pixel, και την συνέχεια την γνωρίζετε... :)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Την πρώτη μου φωτογραφία που πέρασα στον Atari ST μου, τη σκανάρησε ένα παλληκάρι εδώ στην Πάτρα, το οποίο είχε βάλει και αγγελία (νομίζω στο PIXEL), όπου σκάναρε φωτογραφίες επι πληρωμή, το 1988.

Του έδωσα 4 φωτογραφίες και μου τις επέστρεψε με μια δισκέτα με free προγράμματα και παιχνίδια.

Φυσικά η δουλειά έγινε με σκάνερ χειρός.

Έφτιαξα λοιπόν ένα image, από τη δισκέτα αυτή και παρακάτω σας παρουσιάζω 2 από αυτές τις φωτογραφίες, σε όλη τους την greyscale δόξα:

attachment.php


Εγώ με αφάνα στο μπαλκόνι του σπιτιού μου...

attachment.php


Ένα κουνελάκι που είχα τότε...
 
Wow! Είχα μια κρυφή ελπίδα για σκαναρισμένη φωτογραφία από home computer όταν ξεκινούσα το topic, αλλά ξεπέρασες κάθε μου προσδοκία!
 
Ο αδερφός μου είχε ξεκίνησει να ασχολείται επαγγελματικά με τη σκιτσογραφία απο το 1996, και κάπου αρχές του 1997 πήρε και το πρώτο scanner, ένα Umax Astra 600S. Θυμάμαι χαρακτηριστικά απο αυτό το μηχάνημα οτι συνδεόταν με εξωτερικό SCSI στο υπολογιστή, ηταν πάρα πολύ βαρύ, και έκανε τρομερά δυνατό θόρυβο οταν ανεβοκατέβαζε τη λάμπα! Αυτό που είχα σκανάρει εγώ πρώτο θυμάμαι, ήταν ένα χαρτονόμισμα απο τη συλλογή μου με παλία χαρτονομίσματα ... το οποίο δε έχω κρατήσει δυστηχώς.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
alkis21 είπε:
Wow! Είχα μια κρυφή ελπίδα για σκαναρισμένη φωτογραφία από home computer όταν ξεκινούσα το topic, αλλά ξεπέρασες κάθε μου προσδοκία!
Χαίρομαι!

This happens only in retromaniax!
 
Απέκτησα scanner το 1997 και από όσο θυμάμαι το πρώτο πράγμα που σκάναρα ήταν ένα χαρτονόμισμα των 10000 :D
 
Το 1993 που δούλευα στην Microchip στον Πειραιά, έκανα τα πρώτα μου "σκαναρισματάκια" με ένα έγχρωμο scanner χειρός. Δεν ήταν και οτι πιο εύκολο, γιατί ήθελε σταθερό χέρι.

Θυμάμαι ,οιπρώτες φωτογραφίες που είχα "σκανάρει" ήταν από μία εκδρομή που είχαμε πάει με την παρέα από την σχολή στην Αίγινα... Δυστυχώς δεν υπάρχουν πια... το αποθηκευτικό μέσο ήταν δισκέτα 3,5" και όπως καταλαβαίνετε...
 
Πίσω
Μπλουζα