Ποιον θεωρείτε τον πιο πλούσιο και καλοφτιαγμένο φανταστικό κόσμο από video game?

Rakeesh

RetroDB Feeder
Joined
10 Δεκ 2007
Μηνύματα
4.583
Αντιδράσεις
1.740
Οκ αυτη ειναι λιγο δυσκολη ερωτηση :p

Οσοι εχει τυχει να με παρακολουθουν, θα εχουν καταλαβει οτι εχω μια ιδιαιτερη συμπαθεια σε παιχνιδια που μαζι με αυτα κατασκευαστηκε ολοκληρη μυθοπλασια και ενα πλουσιο backstory. Εκει δηλαδη που παλευεις να εκτελεσεις μια αποστολη και να το τερματισεις, παραλληλα σου αποκαλυπτονται στοιχεια του τι εγινε "πριν" ξεκινησεις το παιχνιδι. Ετσι υπαρχει η αισθηση οτι το παιχνιδι ειναι απλα ενα τμημα ενος μεγαλυτερου, συνεπους κοσμου, και μιας μεγαλυτερης ιστοριας.

Παροτι αυτο ειναι αληθεια για παιχνιδια που ειναι licensed (πχ. βασισμενα στο Star Wars, τη Middle-earth, ή τα AD&D και Forgotten Realms) ή για παιχνιδια που ακολουθηθηκαν απο σειρα sequels (πχ. Ultima ή Elder Scrolls), εγω δεν αναφερομαι σε τετοιους κοσμους. Αναφερομαι σε πιο εφημερες καταστασεις, που δημιουργηθηκαν απλα και μονο για ένα standalone παιχνιδι ή εστω τριλογια παιχνιδιων, και παρόλαυτα αποκαλυπτουν μεγαλο πλουτο και ρεαλισμο. Σε σημειο που πολλες φορες να ευχομαστε να υπηρχε και κατι αλλο απο αυτον τον κοσμο, περισσοτερα sequel ή να γραφοταν καποιο βιβλιο, οπως εχει γινει με καποια παιχνιδια :D

Οριστε καποια παιχνιδια που θεωρω οτι εχουν "βαθος":

*Dragonsphere - διαδραματιζεται σε ενα φαναστικο κοσμο, που εχει δικη του ιστορια και πλασματα με δικα τους ηθη και συνηθειες. Πολλες απο αυτες τις λεπτομερειες αποκαλυπτονται οταν καποιος κανει τον κοπο να κανει look σε διαφορα αντικειμενα στο σκηνικο, ή να ακολουθησει τους εκτενεις και καλογραμμενους διαλογους με τους χαρακτηρες. Ενας απο αυτους τους λαους εχει τη δικη του γλωσσα, η οποια αποτελει και εναν απο τους γριφους του adventure. Εκτος αυτου, το παιχνιδι περιλαμβανει ιντριγκες και αποστευτες ανατροπες στο δευτερο μισο του.

*Mission Critical - Διαδραματιζεται εν μεσω ενος διαστημικου πολεμου. Ο πρωταγωνιστης ειναι μονος του, και μεσα απο περιγραφες αντικειμενων και logs που βρισκει σε ενα διαστημοπλοιο, αποκαλυπτεται η ιστορια του πολεμου, η τεχνολογια και η κοινωνια οπου αυτος διαδραματιζεται, και διαφορες συνωμοσιες. Ολα τα background στοιχεια αποτελουν και στοιχεια του σεναριου και των γριφων, με αποτελεσμα ενα πολυ πειστικο και δεμενο σεναριο, αφου αποτελουν και στοιχεια του σεναριου. Στην πορεια το σεναριο περιλαμβανει ενα εντελως κουφο σεναριο επιστημονικης φαντασιας με ταξιδια στο χρονο. Το παιχνιδι εχει για sequel ενα πολυ καλο μυθιστορημα.

*Bioforge - Ξεκινωντας απο ενα εκτενες manual που δινει μια εντυπωση του διαστημικου κοσμου οπου διαδραματιζεται, την ιδεολογια των κακων Mondites και την ανακαλυψη ενος εξωγηινου πολιτισμου, το παιχνιδι ακολουθει ενα αμνησιακο cyborg, που μεσα απο προσωπικα ημερολογια και computer logs προσπαθει να καταλαβει γιατι βρισκεται εκει και τι εγινε πριν, καθως και την ιστορια του εξωγηινου πολιτισμου. Το παιχνιδι ειναι της Origin και αυτο τα λεει ολα :)

*System Shock 1+2 - αλλος ενας τιτλος της Origin, με καποια στοιχεια να θυμιζουν Bioforge. Διαδραματιζεαι σε ενα σκληρο, cyberpunk κοσμο.

*Angel Devoid - Κακο και προχειροφιαγμενο FMV-based adventure με υποτυπωδεις γριφους. Συνοδευεται ομως απο ενα manual που διηγειται τις αναμνησεις και τις σκεψεις του πρωταγωνιστη, με αρκετο χιουμορ, και αναφορες σε ενα πλουσιο backstory. Αυτο που εκτιμω σε αυτο το παιχνιδι ειναι οτι το backstory διαφαινεται σε στοιχεια του παιχνιδιου, απο αναφορες σε διαλογους μεχρι την κατασταση καποιων χαρακτηρων.

*Midwinter - Παροτι το παιχνιδι ειναι πολυ παλιο, πριν η βιομηχανια αρχισει να δινει μεγαλη βαση σε στοιχεια μυθοπλασιας, συνοδευεται απο ενα τεραστιο manual/μυθιστορημα που διηγειται την ιστορια του κοσμου τα επομενα 100 χρονια, καθως και τις περιπετειες καποιον αποικων σε ενα καινουργιο νησι του Ατλαντικου. Το manual περιλαμβανει βιογραφιες του καθενος απο τους playable χαρακτηρες, ενω το ιδιο το παιχνιδι σου επιτρεπει να ταξιδεψεις σε ολοκληρο το τρισδιαστατο νησι!

*Riven - Οκ, σε αντιθεση με τα παραπανω, το συγκεκριμενο αριστουργημα ειναι μερος μιας μεγαλυτερης σειρας παιχνιδιων (και βιβλιων), αλλα απο μονο του εχει τοσο βαθος, που δεν εχει φτασει κανενα αλλο της σειρας. Διαδραματιζεται σε ενα δικο του κοσμο που αποτελειται απο 5 νησια με δικη τους χλωριδα και πανιδα. Εχει κατασκευαστει ολοκληρη εξωγηινη γλωσσα για αυτο το παιχνιδι (φαινεται σε καποιες επιγραφες και ακουγεται σε καποια cutscenes) καθως και ενα φιλοσοφημενο, 25-base αριθμητικο συστημα που αποτελει ενα απο τους γριφους του παιχνιδιου. Ολο ειναι μερος ενος μεγαλυτερου backstory που γινεται πιο κατανοητο οχι μονο στα logs που βρισκεις σε διαφορα σημεια, αλλα και στα βιβλια που κυκλοφορησαν την ιδια περιπου εποχη.
 
Ωραίο θέμα - πως μου διέφυγε; :)

Οντως, παραλείποντας "licensed" ή multi-sequel τίτλους (π.χ. AD&D, Tolkien/Middle Earth, Feist/Riftwar, I have no mouth and I must scream, The hitchhiker's guide to the galaxy, Elvira, Sam & Max, Discworld, Megatraveller, FASA [battletech/Renegade Legion], Star Trek, Dune, Neuromancer, Circuit's Edge, Ogre, Kingmaker, κάποια adventures της Legend [π.χ. Gateway, Callahan's Crosstime Saloon, Companions of Xanth, Shannara, Death Gate], παιχνίδια της Trillium/Telarium [Rendezvous with Rama, Fahrenheit 451, Nine Princes in Amber, κ.α.], Ultima, Wizardry, Might & Magic, Wing Commander, Διάφορα "Quest" series της Sierra, κλπ-κλπ - δεν έχει νόημα να τους απαριθμήσουμε όλους), έτσι μένουν έξω αρκετοί ωραίοι "κόσμοι"...

Πάντως, ειδικά οι adventure & rpg τίτλοι, έχουν καλές πιθανότητες για τέτοιες διακρίσεις - χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι εξαιρούνται και άλλα είδη παιχνιδιών (π.χ. Strategy).

Απο εκεί και πέρα, δεν ξέρω που μπορεί να "στέκονται" games που συμπεριλαμβάνουν χαρακτήρες όπως π.χ. ο "λαϊκός ήρωας" Ρομπεν των Δασών - ή ακόμα περισσότερο ο Ιβανόης, ο οποίος αν και είναι φανταστικός ήρωας, τον "ακολουθεί" ένας "κόσμος" με ομολογουμένως πολύ πλούσιο "υλικό" γύρω απο τους ιππότες του μεσαίωνα γενικότερα το οποίο δεν είναι προϊόν φαντασίας. Υποθέτω ότι τέτοια games εξαιρούνται απο τα ζητούμενα. (το ίδιο ισχύει και με παιχνίδια όπως το Pirates!, αφού η εποχή των πειρατών της Καραϊβικής ήταν υπαρκτή).

Ισως ένας πιό ασφαλής "κόσμος" για να συμπεριληφθεί, είναι ό,τι έχει να κάνει με Arthurian legend και Kάμελοτ (αν και εδώ μπορεί κάποιοι να ισχυριστούν ότι είναι under debate το αν προέρχεται απο φανταστικό χαρακτήρα ή όχι). Υπάρχουν πάντως και σε ευτή την περίπτωση κάποια καλά δείγματα παιχνιδιών, όπως (πιάνω έναν τίτλο στην τύχη) το Spirit of Excalibur του "Goblin" Bob Clardy (με την ίδια "μηχανή" που είχε και η δεκαεξάμπιτη έκδοση του War in Middle Earth, παιχνίδι στο οποίο είχε συμβάλλει και ο γνωστός σε όλους Mike Singleton).

Τέλος πάντων, ας δούμε μερικούς μόνο τίτλους, επειδή το θέμα είναι ανεξάντλητο:

Μιά που είπαμε για Singleton παραπάνω, θυμάμαι τον ιδιαίτερα "επικό" κόσμο πάνω στον οποίο είχε στηθεί το κλασσικό και αγαπημένο Lords of Midnight. (βοηθούσε βέβαια και ωραία ιστορία που συνόδευε το παιχνίδι). Aκολούθησαν δύο sequels, οπότε νομίζω είμαστε στο "όριο" της τριλογίας που ανέφερε ο Rakeesh. :D

Eνα απο τα (πάμπολλα) adventures με ωραίο και πλούσιο κόσμο, ήταν και το Kyrandia. (μου άρεσε ιδιαίτερα η διαφορετική "σκοπιά" των ηρώων Brandon/Zanthia/Malcolm πάνω σε γρίφους ή και καταστάσεις του κόσμου της Kyrandia). Ιδιαίτερα μαγευτικός ήταν και ο κόσμος του Loom (με τις διάφορες συντεχνίες), καθώς και o εξωγήινος κόσμος του The Dig (παιχνίδι που είναι οριακά μέσα στην "σφαίρα" του retro. Αν προχωρήσουμε σε χρονολογία, θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε και τίτλους όπως το Grim Fandago με κόσμο εμπνευσμένο σπο την "μέρα των νεκρών", κλπ).

Πάντως, εκτός απο τις πλούσιες περιγραφές, τα γραφικά, ή ακόμα και την συνοδεία μία ωραίας ιστορίας που συμβάλλουν στο "χτίσιμο" του κόσμου ενός παιχνιδιού, αρκετές φορές βοηθούν και οι υψηλές πωλήσεις στο να γραφούν γι' αυτό περισσότερα πράγματα και γενικά να "επεκταθεί" ο κόσμος του. (αυτό το γράφω γιατί θυμήθηκα περιπτώσεις όπως π.χ. του μαίτρ-Ανδρέα που συνόδευε παρουσιάσεις ορισμένων παιχνιδιών με στοιχεία που δεν συναντούσες στα επίσημα manuals)

Eνα παιχνίδι ο κόσμος του οποίου με είχε "τραβήξει" όσο λίγοι, ήταν και εκείνος του Elite. Bέβαια, δεν ξέρω αν και κατά πόσο μπορούμε να το συμπεριλάβουμε, αφού με την πρόσφατη (πριν ένα χρόνο) κυκλοφορία του 4oυ μέρους, ξεφεύγουμε πλέον απο το όριο της "τριλογίας"...

Οπως και να ΄χει, θα ήταν κρίμα να μην πούμε δύο λόγια για τον φανταστικό sci-fi κόσμο του παιχνιδιού (οι procedural μηχανισμοί του οποίου τον έκαναν να μοιάζει ιδιαίτερα πλούσιο και "χορταστικό"). Σημαντικότατο ρόλο στο όλο immersion προσέφεραν ασφαλώς και η νουβέλλα, καθώς και το ιδιαίτερα καλογραμμένο manual (που περιείχε και στοιχεία τα οποία δεν ήταν μέρος του παιχνιδιού, δίνοντάς έτσι ένα ακόμα κίνητρο στον παίκτη που εξερευνούσε για να ανακαλύψει ό,τι θαυμαστό υπήρχε κρυμμένο "εκεί έξω").

Πολύ ελκυστικός ήταν και ο κόσμος του Sundog (λιγότερο "random" και περισσότερο "hand-crafted" απο εκείνον του Εlite), που υποσχόταν μπόλικη περιπέτεια μέχρι την ολοκλήρωση του τελικού σκοπού. Αλλος κόσμος που με είχε εντυπωσιάσει ήταν και εκείνος του αλλόκοτου γαλαξία του Captain Blood (το περίφημο "βιο-παιχνίδι" που υποτίθεται πως μπορούσε να εξελιχθεί ανεξάρτητα απο τις κινήσεις του παίκτη), καθώς και το σύμπαν του Space Rogue (εξαιρετικό presentation, συνοδευόμενο απο ενδιαφέρον σενάριο και προσεγμένο gameplay). Επίσης αξιόλογος και αρκετά "πλούσιος" σε περιεχόμενο κόσμος, ήταν και αυτός της Hard Nova (η συνέχεια του Snetinel Worlds).

Ενα απο τα πιό καθηλωτικά games όμως, ήταν και το πασίγνωστο Starflight, με τον λεπτομερή διαστημικό κόσμο του. Πραγματικά σε καθήλωνε για να συνεχίσεις να εξερευνείς (ως άλλος Cpt. Kirk), ώστε να ανακαλύψεις τα μυστήρια του γαλαξία και των εξωγήινων φυλών, και γενικά να δείς τι εξελίξεις σε περιμένουν στη συνέχεια. (υπήρξαν ορισμένοι πολύ καλοί μιμητές αυτού του στυλ παιχνιδιού, όπως το περίφημο Star Control 2 και αργότερα το 3 - αν και θα ήταν λάθος να μην αναφέρουμε και το αρχικό Star Control, το οποίο αν και δεν είχε adventure/exploration στοιχεία [ήταν περισσότερο action-α-λα-space-war & strategy υβρίδιο], παρ' όλα αυτά το documentation με τις λεπτομέρειες των aliens και το background του γαλαξιακού πολέμου ήταν άψογα δοσμένο, έτσι ώστε όταν οι περισσότεροι απο εμάς ξεκινήσαμε το Star Control 2, νιώθαμε πλέον τους εξωγήινους και τον κόσμο τους, αρκετά "οκείους" :) )

Αλλο παιχνίδι με "ιδιαίτερο" κόσμο, ήταν και το πολύ δημοφιλές Wasteland. Απο τα διάφορα post-apocalyptic παιχνίδια της εποχής (όπως π.χ. τα 2400 AD, Roadwar 2000, Visions of Aftermath, Bad Blood, Burntime, κλπ-κλπ), θα έλεγα πως ήταν εκείνο που γενικά με "τράβηξε" περισσότερο στον επικίνδυνο, ραδιενεργό κόσμο του.

Σκεφτόμουν και τους fantasy/high fantasy κόσμους των rpg παιχνιδιών, αλλά νομίζω πως το "κούρασα" αρκετά το θέμα... :p

Γενικά στα rpg πάντως (είτε sci-fi, είτε fantasy, είτε κάτι άλλο), πρέπει να έχει κανείς τον χρόνο για να ασχοληθεί σε βάθος ώστε να ανακαλύψει τις ιδιαίτερες λεπτομέρειες κάθε κόσμου.

Το σίγουρο είναι ότι μπορούν να γίνουν αρκετά χρονοβόρα (ίσως περισσότερο απο άλλα είδη παιχνιδιών), τόσο που τελικά ενδέχεται να μείνουν ανολοκλήρωτα. (τυχαία παραδείγματα rpg παιχνιδιών που το premise τους με ιντρίγκαρε για να εμβαθύνω στον κόσμο τους αλλά δυστυχώς ποτέ δεν βρήκα χρόνο να τα προχωρήσω πέρα απο την αρχική επαφή/εμπειρία, ήταν και τα Mines of Titan, Alternate Reality, καθώς και η σειρά των Ishar - to name but a few).
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Βασικά από τα τόσα Adv. που έχω παίξει στο παρελθόν ο μόνος "κόσμος" πιο πλούσιος και καλοφτιαγμένος, που μου έχει αποτυπωθεί μέχρι και σήμερα, είναι του Riven.
 
Και βεβαια, οταν ανοιγω τετοια θεματα, ελπιζω παντα σε καποιο σχολιο του Billy :p

Γραφοντας, σκεφτομουν φυσικα και καποιους Quest τιτλους της Sierra, που ανεφερες κι εσυ. Δυστυχως ομως κανενας δε μου φαινεται αρκετα πλουσιος. Το αγαπημενο μου Quest for Glory ειναι ισως απο τα πιο καλογραμενα και πλουσια σε κοσμο παιχνιδια. Αυτο ομως που με χαλαει ειναι οτι καθε επεισοδιο ειναι λιγο φτιαγμενο "ad hoc" με πολλα ετεροκλητα στοιχεια (μυθους, μυθολογιες, θρησκειες απο διαφορα μερη του κοσμου) και δε βασιζεται σε καποια συνεπη φανταστικη μυθολογια που εγραψαν οι δημιουργοι. Το ιδιο ισχυει με τα Space Quest: Ενω το πρωτο επεισοδιο ειναι μια καλη, πολλα υποσχομενη ιστορια sci-fi, δε δειχνει να θελει να δημιουργησει ενα σταθερο διαστημικο συμπαν. Ο καθε πχ. εξωγηινος που συναντας ειναι αυτοσχεδιος, χωρις να προκειται να συναντησεις καποιο μελος της φυλης του σε καποιο επομενο επεισοδιο και να μαθεις περισσοτερα γι' αυτη. Υπαρχουν βεβαια σποραδικες αναφορες σε στοιχεια απο παλιοτερα επεισοδια (οπως η 'εγκυκλοπαιδεια' στο 6ο επεισοδιο) αλλα αυτα ειναι πιο πολυ σαν να "κλεινει το ματι" στους παλιους φαν της σειρας, παρα καποια αποπειρα να χτιστει μια μυθολογια.

Αναφερεις και το αγαπημενο μου Dig που ειναι ενα απο τα πιο καλογραμμενα και immersive παιχνιδια της Lucas. Αυτο σκεφτομουν οριακα να το περιλαβω, αλλα στο τελος τα πιο πολλα ερωτηματα μενουν αναπαντητα, και στην τελικη δε μαθαινεις σχεδον τιποτα για τους εξωγηινους ή τον πλανητη οπου ησουν (μονο αυτα που αφορουν το σεναριο αλλα δεν αποτελουν καποια "μυθολογια"). Ολα αυτα βεβαια συντελουν στην ονειρικη, μυστηριακη ατμοσφαιρα του παιχνιδιου.

Επισης αναφερεις καποια sandbox παιχνιδια, τα οποια δεν εχω δει εις βαθος, οπως Pirates, Spirit of Excalibur, Captain Blood και το αγαπημενο σου Elite. Αυτα τωρα σιγουρα αποτελουν "πλουσιο" κοσμο (σε μεγεθος και ευρος), αλλα δεν ξερω ποσο "βαθος" εχουν, δηλ. αν εξελισσεται η ιστορια και αν αποκαλυπτεται ενας μεγαλυτερος κοσμος οσο προχωραει το παιχνιδι. Για παραδειγμα, οσο παιζεις το Elite δεν ξερω κατα ποσο εχεις την αισθηση οτι αποτελεις μερος μιας μεγαλυτερης ιστοριας, ασχετως αν διαβασεις ή όχι το manual. Το ιδιο φανταζομαι ισχυει με τα παλια RPG: σιγουρα υπαρχει ενας μεγαλος χαρτης, πολλες πολεις να επισκευτεις, πολλα αντικειμενα και οπλα να αγορασεις, πολλα τερατα, αλλα αυτα δεν αποτελουν παντα χαρακτηριστικα ενος πλουσιου πειστικου κοσμου ή μυθολογιας. Επειδη ομως δεν εχω ασχοληθει τοσο πολυ με αυτα, μπορει να κανω και λαθος (αλλωστε περιελαβα το Midwinter :) )

Μιας και ειπα RPG, υποδειγμα μυθοπλασιας θεωρω το Albion, που κακως δεν το ανεφερα στο αρχικο ποστ :) παροτι το ειχα δει ελαχιστα, εντυπωσιαστηκα απο την ιστορια του, τοσο τη sci-fi ιστορια των γηινων, οσο και τον εξωγηινο πολιτισμο των Iskai, με τις σχολες μαγειας και τα ηθη τους που αφορουν τη μετενσαρκωση κλπ κλπ. Μεχρι και καποια στοιχεια γλωσσας εχουν.

(Σημειωτεον, πολλοι θεωρουν πως το σεναριο του Avatar του Τζειμς Καμερον, οφειλει πολλα στο συγκεκριμενο παιχνιδι, και οτι οι εξωγηινοι Na'vi εχουν τοσες ομοιοτητες με τους Iskai, που δεν μπορει να ειναι απλη συμπτωση).

Αναφερεις επισης και τα Wing Commander. Αληθεια ειναι οτι μετα απο 5 τιτλους (και καποια βιβλια) δημιουργειται ενας πολυ εκτενης κοσμος ομως ισως θα επρεπε να περιλαβω το πρωτο μερος, αν ειναι να το θεωρησουμε standalone παιχνιδι (οπως εκανα με το Riven). Περα απο ενα εκπληκτικο manual, που περιεχει πολλες τεχνικες λεπτομερειες, βιογραφικα και "ιστορικες" πληροφοριες, το παιχνιδι εχει χαρακτηρες και διαλογους, οπου μαθαινεις τις σκεψεις τους και την εξελιξη της ιστοριας. Τα υπολοιπα της σειρας, απλα "πατανε" πανω σε αυτο ενω αντιθετα τα spinoffs (οπως καποια βιβλια), εισαγουν πολλα inconsistencies και δημιουργουν ενα αχταρμα.

Επισης, ισως ειδικη μνεια θα μπορουσαμε να κανυμε σε παιχνιδια μυστηριου οπως Mystery of the Mummy, Cruise for a Corpse, Lost Files of Sherlock Holmes και (σε μικροτερο βαθμο) Colonel's Bequest. Αυτο που συμβαινει με αυτα τα παιχνιδια ειναι οτι αντι για το χτισιμο (και την εξερευνηση για τον παικτη) ενος πειστικου κοσμου, εδω χτιζονται χαρακτηρες, γεγονοτα, ιντριγκες, και πολλες φορες περιπλοκα παζλ των σχεσεων των χαρακτηρων μεταξυ τους, σε σημειο που πολλες φορες να χρειαζονται σημειωσεις ή να κανεις και "χαρτη".

(Ελπιζω να μη το κουραζω πολυ, ε; :p )
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
:)

Συμφωνώ σε πολλά σημεία, και διαβάζοντας το 2ο σου post αρχίζω να αντιλαμβάνομαι καλύτερα τι ακριβώς ψάχνεις; Απο ότι κατάλαβα λοιπόν, θέλεις, (εκτός απο manuals και ξεχωριστά βιβλία) να βρίσκεις και περιγραφές/πληροφορίες in-game (είτε με την μορφή "logs", είτε "αρχαίων πάπυρων", ή με οποιονδήποτε άλλον τρόπο), οι οποίες συνεχώς να εμπλουτίζουν το σύμπαν του παιχνιδιού με νέες πτυχές και λεπτομέρειες για τους κατοίκους του, τις φυλές του, τις χώρες του, το αρχαίο παρελθόν του κλπ.

Αν αυτό είναι που ψάχνεις, τότε μερικά απο τα παιχνίδια που ανέφερα παραπάνω (όπως π.χ. το starflight, το star control 2, κ.α.), έχουν κάποια τέτοια στοιχεία.

Πάντως για παιχνίδια όπως ορισμένα απο τα quest series της Sierra (τα οποία δεν σε ικανοποιούν όσο θα ήθελες με το "βάθος" του κόσμου τους - όπως η σειρά του quest for glory), έτσι κι αλλιώς είναι εκτός των ζητούμενων αφού είναι στην κατηγορία των "multi-sequel", που αριθμούν πάνω απο το όριο της τριλογίας που έθεσες. (το ίδιο ισχύει και με τα wing commander - εκτός αν λάβεις το πρώτο ως "αυτόνομο" τίτλο, όπως είπες ;) ).

Το Pirates!, αν και στηρίζεται σε πολύ πλούσιο "κόσμο", παρ' ολα αυτά δεν είναι "φανταστικός", οπότε γι αυτό το είχα σε κατηγορία που εξαιρείται απο τα ζητούμενα των "φανταστικών non-lisenced κόσμων, με όριο την τριλογία".

Το Albion μετανιώνω που δεν είχα χρόνο να ασχοληθώ όταν έπρεπε. :( (το είχα κάνει install μόνο για μία δοκιμή, και αυτό ήταν !!)

Το Spirit of Excalibur το έχω στα "αμφιλεγόμενα", αν και κατά την προσωπική μου άποψη, πληρεί τις προϋποθέσεις. (και λόγω της arthurian legend θεματολογίας, έχει μεγάλο βάθος σαν "κόσμος", γενικότερα)

Σχετικά με ορισμένα παιχνίδια που βρίσκονται κάπου μεταξύ αστυνομικού μυστηρίου και θρίλλερ, είναι όπως είπες καλή περίπτωση αφούν έχουν πολύ καλή ατμόσφαιρα και βάθος χαρακτήρων. (θυμήθηκα τώρα το Corruption, το οποίο με άγχωνε επειδή ήθελε πολλά playthroughs προκειμένου να ανακαλύψεις κάποιες λεπτομέρειες, λόγω του ότι τα πάντα προχωρούσαν σε πραγματικό χρόνο, και μπορεί να "έχανες" κάτι σημαντικό αν βρισκόσουν στο λάθος σημείο τη λάθος στιγμή :D )

Τώρα, όσον αφορά το Elite για το οποίο ρώτησες, τα πράγματα είναι λίγο περίπλοκα. Σαφώς και αισθάνεσαι ότι είσαι μέρος ενός κόσμου, αλλά όχι τόσο μίας "ιστορίας", αφού το παιχνίδι δεν ακολουθεί κάποιο συγκεριμένο σενάριο (απλά είσαι ένας νέος κάτοχος ενός διαστημικού σκάφους, και απο εκεί και πέρα όλες οι πιθανότητες είναι ανοικτές για το πως θα προχωρήσεις). Πίστεψέ με όμως, το manual (όπως και η νουβέλλα) παίζουν μεγάλο ρόλο, διότι απο εκεί αντλείς πληροφορίες απαραίτητες για να "μπείς στο κλίμα" του παιχνιδιού.

Ο κόσμος του δεν "αποκαλύπτεται" περισσότερο όσο προχωράει το παιχνίδι (τουλάχιστον όχι όπως ζητάς εσύ απο ένα παιχνίδι, δηλαδή μέσω in-game lore & πληροφοριών), αλλά σου έδινε την ψευδαίσθηση ότι πάντα υπήρχε κάτι "που δεν το έχεις ανακαλύψει", οπότε συνέχιζες νε εξερευνείς το σύμπαν του, και να ψάχνεις !! :D (εδώ έχουμε άλλη μία κλασσική περίπτωση παιχνιδιού το οποίο κατά πάσα πιθανότητα *δεν* θα αρέσει σε όποιον δεν ασχολήθηκε μαζί του "τότε", αλλά αποφασίσει να ασχοληθεί τώρα, που πλέον "έχουν δεί πολλά τα μάτια του", υπάρχουν διαφορετικά μέτρα σύγκρισης, ενώ τα όποια μυστικά του παιχνιδιού είναι ήδη γνωστά και διαθέσιμα μέσω ιντερνετικών αναζητήσεων).

Οπως έγραψα και στο προηγούμενο post, υπήρχαν στοιχεία στο manual που σε ωθούσαν να ψάξεις να βρείς πράγματα που τελικά δεν υπήρχαν (βλέπε: space dredgers, generation ships, κ.α.)

...ή μήπως υπάρχουν; :diablotin: ...η αλήθεια βρίσκεται "εκεί έξω" :supergrin:
Την εποχή που κυκλοφόρησε το Elite (στα μαγικά και ανεπανάληπτα 80s) αν και ίντερνετ δεν είχαμε, το παιχνίδι ήταν αρκετά δημοφιλές οπότε oι εμπειρίες μεταδίδονταν όχι μόνο γραπτά, αλλά και απο στόμα σε στόμα μεταξύ των παικτών, συμβάλλοντας στο να δημιουργηθεί ένα larger than life φαινόμενο. Για παράδειγμα είχα διαβάσει σε μία παρουσίαση (review), για "σκάφη" τύπου boulder δουλειά των οποίων ήταν "να καλούν τους πειρατές" - πράγμα που αν και δεν ισχύει, σε έκανε παρ' όλα αυτά να θέλεις να επαληθεύσεις την ορθότητα (ή όχι) της φήμης !!

Αλλο παράδειγμα: Ενας γνωστός μου στο γυμνάσιο που είχε MSX (ο μόνος που ήξερα με MSX) μου είχε περιγράψει ένα σκάφος με δύο μπροστινά laser. Είχα φάει τον κόσμο να το βρω, αλλά εις μάτην. (αργότερα ανακάλυψα ότι υπήρχε μόνο σε εκδόσεις συγκεκριμένων μηχανημάτων). Ενας άλλος συμμαθητής μου με είχε πληροφορήσει ότι είχε κλείσει "ειδική" εμπορική συμφωνία με τους κατοίκους ενός πλανήτη, για να μεταφέρει ένα "προϊόν" που δεν ήταν διαθέσιμο σε κανονικές συναλλαγές. (για την ιστορία να πω ότι αυτό δεν ίσχυε ακριβώς όπως το περιέγραψε, αλλά είχε να κάνει με μία αποστολή).

Είχαν συμβεί και σε εμένα κάποια "περίεργα" περιστατικά, αλλά θα μου πάρει ώρα να τα αναλύσω...

Γενικά το Elite αν και δεν σε καλύπτει γι αυτά που ψάχνεις απο τον κόσμο ενός παιχνιδιού, σίγουρα προσφέρει στον τομέα "ατμόσφαιρα" και μπορούσε να εξάψει την φαντασία (τουλάχιστον όσων το έπαιξαν όταν κυκλοφόρησε).

Eίσαι μέρος ενός κόσμου με πλανητικά συστήματα, διαστημικούς σταθμούς, και άλλα διαστημόπλοια (που το καθένα έχει μία συγκεκριμένη "συμπεριφορά" - η οποία μπορεί να εξαρτάται απο τις δικές σου πράξεις) - και γενικά νιώθεις ότι ο ίδιος "φτιάχνεις" την ιστορία σου ("infinite opportunities for adventure" έλεγε ένα memorable quote), χωρίς να ακολουθείς συγκεριμένο σενάριο. (υπάρχουν βέβαια και κάποιες scripted αποστολές για να σπάει λίγο το μοτίβο του μηχανικά/αλγοριθμικά στημένου σύμπαντος...)

Σχετικά τώρα με όσα είπες για τα rpg, ισχύουν σε αρκετές περιπτώσεις, ειδικά στα παλιότερα που έπιαναν μόνο ορισμένα kb σε μία-δύο δισκέττες, και άρα (λόγω περιορισμένου χώρου στο μαγνητικό μέσο καθως και χαμηλών δυνατοτήτων των vintage υπολογιστών) στηρίζονταν πάρα πολύ στο συνοδευτικό documentation για να δώσουν ένα background για τον κόσμο του παιχνιδιού, το παρελθόν του, τους κατοίκους του, κλπ.

Πάντως, πολλά απο αυτά, ακόμα και αν δεν έδιναν -τεράστιο- μέγεθος πληροφοριών για τον κόσμο τους μέσω κειμένου in-game (εξαιρώντας δηλαδή το printed documentation), μπορούσαν παρ' όλα αυτά να δημιουργήσουν έμμεσα κάτι αντίστοιχο με ποκιλία τοποθεσιών, όπλων, αντιπάλων, κλπ. (τα οποία ανέφερες και εσύ)

Ελεγα να πιάσω έναν fantasy τίτλο στην τύχη, αυτή τη φορά όχι πολύ παλιό (για να έχουμε πιό καλά γραφικά & ήχο, να ανοίξει και λίγο το μάτι & το αυτί μας :D ). Kάτι όπως το Lands of Lore που προέρχεται απο τα 90s (έφτασε μέχρι τριλογία, οπότε καλύπτει τους περιορισμούς της αναζήτησης) και το οποίο μπορεί να μην αναλύει σε -τεράστιο- βαθμό τον κόσμο του (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κάποιες πληροφορίες, ειδικά στα manuals), αλλά το θεωρώ πολύ ικανοποιητικό σε όλα τα επιμέρους στοιχεία του, δίνοντας έτσι ένα "χορταστικό" και πλήρες σύνολο.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Το Lands of Lore το ειχα παιξει ολοκληρο σχετικα προφατα. Αν και δεν ειναι πολυ λεπτομερης κοσμος, το παιχνιδι μοιαζει πολυ καλογραμμενο, με πειστικους χαρακτηρες και γεγονοτα. Μαλιστα παρατηρησα οτι αναφερεται πχ. το χωριο Grisbl (ονομα κι αυτο!) σε 2-3 διαλογους. Αυτο το χωριο δεν παιζει καποιο ρολο στην ιστορια, αλλα η αναφορα του δινει ια ψευδαισθηση συνεπειας και ρεαλισμου. ;)

Το Starflight το ειδα και ειναι περιπου οπως το φανταζομαι, αν και με πελαγωσε στην αρχη :p
 
Θα μιλησω για αυτα που κατεχω/εχω παιξει... :)

Devil May Cry (1-4)

Beyond: Good & Evil

Prince of Persia: The Sands of Time

God of War (1-3 + Ghost of Sparta & Chains of Olympus)

Uncharted: Drake's Fortune

Duke Nukem: Time to Kill

Jak & Daxter: The Lost Frontier

Assassin's Creed
 
Rakeesh είπε:
Το Lands of Lore το ειχα παιξει ολοκληρο σχετικα προφατα. Αν και δεν ειναι πολυ λεπτομερης κοσμος, το παιχνιδι μοιαζει πολυ καλογραμμενο, με πειστικους χαρακτηρες και γεγονοτα. Μαλιστα παρατηρησα οτι αναφερεται πχ. το χωριο Grisbl (ονομα κι αυτο!) σε 2-3 διαλογους. Αυτο το χωριο δεν παιζει καποιο ρολο στην ιστορια, αλλα η αναφορα του δινει ια ψευδαισθηση συνεπειας και ρεαλισμου. ;)
Το Starflight το ειδα και ειναι περιπου οπως το φανταζομαι, αν και με πελαγωσε στην αρχη :p

Μπράβο Rak. :thumbup:

Ειδικά το Starflight, ήταν μεγάλη περιπέτεια για εμένα, διότι αφ'ενός μεν μου άρεσε πολύ (το είχα πρωτοδεί σε pc φίλου), αλλά δυστυχώς είχαμε "θέμα" με το save, και ό,τι προσπάθειες κάναμε ήταν "μιά κι έξω", αφού δεν μπορούσαμε να σώσουμε... :p

Eπίσης, κάτι ήθελα να συμπληρώσω σχετικά με την περίπτωση κάποιων παιχνιδιών αστυνομικής πλοκής/μυστηρίου, που αν και μπορεί να μην προσφέρουν λεπτομερή "κόσμο" (καθότι συνήθως διαδραματίζονται σε "κλειστούς" χώρους), μπορούν παρ' όλα αυτά να δώσουν "βάθος" σε χαρακτήρες, την ψυχολογία τους, το background τους, κλπ.

Ηθελα λοιπον να αναφέρω πως αυτό (η δυνατότητα για "βάθος" σε ψυχολογία χαρακτήρα) φαίνεται να συμβαίνει λίγο περισσότερο σε παιχνίδια που έχουν μία πιό τυπική "adventure" δομή (όπως αυτά που ανέφερε ο Rakeesh), διότι υπάρχουν και άλλου τύπου παιχνίδια μυστηρίου με κλασσική whodunnit πλοκή, που δίνουν μία κάποια έμφαση στο "καθαρό" detective work (π.χ. Murder on the Zinderneuf, Killed until dead, Murder on the Mississippi, κ.α.). Και αυτά πάντως χρειάζονται σημειώσεις !!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες αλλά προσωπικά μου άρεσε πολύ το lore του Starcraft. Ισως γιατί μου αρέσει η όλη διαστημική ατμόσφαιρα κλπ, γιατί και το Warcraft έχει αρκετό lore για να γράψουν 50 βιβλία και να φτιάξουν 100 ταινίες, αλλά προτιμώ Starcraft. Παρόλο που δεν δίνω δεκάρα γενικά για το σενάριο όταν παίζω videogames, το θεωρώ το τελευταίο πράγμα.

Γενικά η Blizzard γράφει πολύ υλικό και lore στα franchise της.
 
Μάλλον θα πω Warcraft !
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Το Starcraft ειχε ενα πολυ ωραιο manual, οι ιστοριες των 3 φυλων ηταν χορταστικά sci-fi διηγηματα, που το διαβαζα 2-3 φορες, οταν δεν ειχα κατι να διαβασω :) οι φυλες μπορει να στερουνταν πρωτοτυπιας, αλλα ηταν αναμειξη ολων των εξωγηινων κλισε που ξερουμε και αγαπαμε απο ολη την pop culture :D
 
Το Alien Legacy της Sierra/Dynamix ηταν αρκετα δυνατο. Ως υποθεση εχει τη δημιουργια διαστημικης αποικιας σε ενα εξωγηινο πλανητικο συστημα, ενω παραλληλα προσπαθεις να ανακαλυψεις τι εγινε και δεν υπαρχει κανενα ιχνος απο το προηγουμενο γηινο σκαφος που εφτασε εκει. Και 4Χ στρατηγικη αλλα και μυστηριωδες σεναριο που αποκαλυπτεται σιγα σιγα.

Οπως διαβασα, αντλει εμπνευση απο παιχνιδια τυπου Star Control που αναφερθηκε πιο πανω
 
Α, τέλεια - εξαιρετική επιλογή, και πολύ αγαπημένη !! :thumbup: (το έχω αυθεντικό σε disk version καθώς και σε cd version - αν βρω χρόνο ίσως βγάλω photos).

Υπάρχουν αρκετά ενδιαφέροντα διαστημικά παιχνιδάκια σε παραπλήσιο μοτίβο. Οταν έχεις χρόνο ρίξε και μία ματιά στο Nomad, καθώς και στο Protostar (το ανεπίσημο "sequel" των κλασσικών Starflight).
 
Πολύ ωραίο θέμα και το δυσκολεύεις αποκλείοντας παιχνίδια που έγιναν σειρές. Αλλιώς το πρώτο θα ήταν "It is pitch black. You are likely to be eaten by a grue." ;)

Για να δούμε...Πολύ ενδιαφέρον είχε το Planetfall που ανακάλυπτες την ιστορία του πλανήτη και είχε ένα από τους πιο ενδιαφέροντες NPCs στην ιστορία του gaming.

To the Pawn της Magnetic Scrolls και ο κόσμος της Kerovnia, υπήρχε και νουβέλα που συνόδευε το παιχνίδι. Το ίδιο και για το επίσης πρωτότυπο Knight Orc της Level 9 που αποκαλύπτεται ότι τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται αρχικά.

Πάμε και σε κανένα RPG. To Dragon Wars έχει πολύ πλούσια ιστορία του κόσμου που αποκαλύπτεται από journals και από NPCs. Πολλά side quests και οι επιλογές σου αλλάζουν τον μόνιμα τον κόσμο. Πολύ λεπτομερή κόσμο είχε και το Magic Candle και πολύ πλούσιο manual που γράφει για αυτόν.
 
Leon είπε:
Πολύ ωραίο θέμα και το δυσκολεύεις αποκλείοντας παιχνίδια που έγιναν σειρές. Αλλιώς το πρώτο θα ήταν "It is pitch black. You are likely to be eaten by a grue." ;)
Χεχε, γι' αυτο ακριβως απεκλεισα παιχνιδια που "πλουτιζουν" λογω πολλων σικουελ, οπως το Ζορκ. Ενω δηλαδη τα πρωτα παιχνιδια εχουν ανυπαρκτο σεναριο, ο κοσμος εχει μια εντυπωσιακη πορεια και μεγαλωνει μεσα απο τη σειρα, τα manuals, και τα βιβλια. Μιλαμε δηλαδη για retcon. Δεν ειναι ομως η ιδια απολαυστικη, ολοκληρωμενη εμπειρια με το παιζεις ενα καλοφτιαγμενο standalone παιχνιδι :)

Η πορεια του ομως εναι ενδιαφερουσα, αφου ξεκινησε απο ενα ανυπαρκτο σεναριο. Συγκρινε το π.χ. με τα King's Quest που, παρα τα 8 παιχνιδια, σε καμια περιπτωση δεν αποτελουν μια δομημενη μυθολογια.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Tales of Phantasia :hurrah:

και δεν το τελειωσα ακομα
 
Πίσω
Μπλουζα