Ποιος έχει το φιλμ ;

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας exetlaios
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

exetlaios

Retro PaTRi@RcH
Αντιδράσεις
1.183
Πρόσφατα, έβγαλα κάποιες πολύ όμορφες φωτογραφίες.

Βρισκόμενος επί το έργο, οι φίλοι ζητούσαν να έχουν πρόσβαση στο συγκεκριμένο υλικό,

το συντομότερο δυνατό.

Μόλις επέστρεψα σπίτι, μέσα σε λίγα λεπτά τις ανέβασα στο Internet.

Επίσης έφτιαξα και καμιά δεκαρια CD και έτσι την επόμενη μέρα,

δεκάδες άνθρωποι είχαν πρόσβαση στις φωτογραφίες.

Στα 80'ς όμως, τα πράγματα ήταν διαφορετικά :

Όταν κάποιος εμφάνιζε τις φωτογραφίες του, ξεκίναγε η αγωνία για τους ενδιαφερόμενους.

Αμέσως όλοι τον προσέγγιζαν λέγοντάς του "Σε εμένα να δώσεις πρώτα τα φιλμ".

Ετσι, εν μέσω "διπλωματικών ίντριγκων" το φιλμ "ταξίδευε" από άτομο σε άτομο.

Η αγωνία παρέμενε πάντα διάχυτη : "Ποιός έχει τώρα το φιλμ, για να βγάλουμε και εμείς τις φωτογραφίες" ;

Με δεδομένο ότι ο καθένας κράταγε καμιά δεκαριά μέρες το φιλμ (τουλάχιστον), δεν αποκλειόταν

να περιμένεις και κάποιους μήνες μέχρι να μπορέσεις και εσύ να τυπώσεις τις φωτογραφίες.

Επίσης θυμάμαι τα φωτογραφικά άλμπουμ, που είχαν ειδικές θήκες για να φυλάς τα φιλμ.

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ωχ, exetlaie, ακομα φιλμ χρησιμοποιω :) Δεν το συγκρινω με κανενα αλλο μεσο. Μηπως ειμαι ρετρο :wait2: ???

Dom, μαζί σου... :byebye:

Αν και έχω και ψηφιακή και η ευκολία είναι απίστευτη, όποτε με "παίρνει"

βγάζω φωτό με την παλιά αγαπημένη Ζενιθούλα μου η οποία πάντα με βγάζει ασπροπρόσωπη... :flower:

...κυρίως επειδή δε μένει από μπαταρία στη μέση του πουθενά και μπορώ να βγάζω υπέροχα νυχτερινά τοπία... :coolglasses:

domniki είπε:
Ωχ, exetlaie, ακομα φιλμ χρησιμοποιω :) Δεν το συγκρινω με κανενα αλλο μεσο. Μηπως ειμαι ρετρο :wait2: ???
Αν κρίνω από το γεγονός ότι είσαι μέλος του GRM, τότε ... μάλλον ΝΑΙ ! :D

εγώ επειδη έχω προταιρεότητες στην ζωή μου το φίλμ το εκτύπωνα μετα απο κανα εξάμηνο (και βάλε)

Zippo είπε:
εγώ επειδη έχω προταιρεότητες στην ζωή μου το φίλμ το εκτύπωνα μετα απο κανα εξάμηνο (και βάλε)

Πρίν κανά δυό χρόνια ανακάλυψα (δλδ... όχι εγώ... η αδερφή μου... :D ) το φιλμ από τη βάπτιση του βαπτιστήρα μου... Το παιδί ήδη τελείωνε το δημοτικό...:burn:

Ωρες - ώρες είμαι απαράδεκτη... :o

Θυμάμαι και εγω με την αναλογική φωτογραφική Nikon που είχα. Καλή αλλά δεν ήξερα τι έβγαζα και στο τέλος αν αυτό που ήθελα να βγάλω τελικά βγήκε. Έχω πάει σε μέρη που πραγματικά είναι πολύ δύσκολο να πάω ξανά και βγήκαν ελάχιστες σωστές φωτογραφίες, ενω το ανακάλυψα μετά όταν μου τύπωσαν τις φωτογραφίες. Μιλάμε για τραγικές καταστάσεις που ευτυχώς έμειναν στο παρελθόν με τις ψηφιακές.

Θυμάμαι και εγώ που περίμενα μήνες για να πάρω κανα δυο φωτογραφίες από φίλους. Ποιός θα πάει το φίλμ στο φωτογραφείο, ποιός θα ξαναπάει να το παραλάβει μετά κτλ.

Μου έχει τύχει τουλάχιστον δυο φορές να χαθεί το φιλμ μου στο φωτογραφείο!! :wait2:

exetlaios είπε:
"Ποιός έχει τώρα το φιλμ, για να βγάλουμε και εμείς τις φωτογραφίες";
Νομίζω λέγαμε: "Θέλω να εμφανίσω τα αρνητικά" ???

Εμένα μια φορά μου το χάσαν στη πορεία. Κανείς δεν ήξερε σε ποιον ήταν το φίλμ! Γκρρρ!!

Γι αυτό και μετά τις αριθμούσα, και έκανα λίστα με το ποιος ήθελε ποια, τους έλεγα πόσο θα κοστίσει, μου έφερναν τα λεφτά και μετά τους τις έδινα. Έτσι μεσα σε 2 βδομάδες το πολύ όλοι είχαν τις φώτος τους! Δεν γινόταν να βγάλει κανείς άκρη αλλιώς, ειδικά σε μεγάλες σχολικές εκδρομές!

Υπήρχε και πολλές φορές η αγωνία να μην καεί το φιλμ αν το δει φως! Κάποιες άλλες φορές δε, κατά λάθος το φιλμ γύριζε (μάλλον) στην αρχή και όταν ανυποψίαστος τραβούσες φωτογραφίες όταν έπειτα τις εμφάνιζες ήταν παραμορφωμένες η μία πάνω στην άλλη στάση. Θυμάμαι πόσο ακριβό ήταν το 36άρι φίλμ. Αλήθεια σήμερα αν πας κάπου τα αρνητικά μπορούν να σου εμφανίσουν φωτογραφίες;

johnny19818 είπε:
Αλήθεια σήμερα αν πας κάπου τα αρνητικά μπορούν να σου εμφανίσουν φωτογραφίες;
Ναι... Και αν όχι παντού, λογικά στα περισσότερα φωτογραφεία θα κάνουν εμφανίσεις από φιλμ!

Εξάλλου ένα σκάνερ για φιλμ δεν είναι και κάτι το τόσο "εξωτικό" ακόμα και για έναν απλό χρήστη που ασχολείται με την φωτογραφία (Ένας φίλος μου είχε.)..

Εγώ άλλο σκέφτομαι...

Αν δείξεις σήμερα σε ένα πιτσιρίκι ένα φιλμ, θα καταλάβει τι είναι!;

Στην διπλανη κομοπωλη σχεδον ενα χιλιομετρο μακρια απο το χωριο μου διπλα δηλαδη εχει φωτογραφειο που εμφανιζουν κανονικα φιλμ και με βολευει φυσικα γιατι περα απο την φωτογραφικη μηχανη που εχω εγω οι δικοι μου δεν αποχωριζονται μια παλια που εχουν οποτε αναγκαστικα τρεχω οποτε χρειαστη με τα φιλμ στο φωτογραφειο για εμφανιση.

cloud είπε:
Εγώ άλλο σκέφτομαι...

Αν δείξεις σήμερα σε ένα πιτσιρίκι ένα φιλμ, θα καταλάβει τι είναι!;
Χαχαχα, λοιπόν πριν ένα χρόνο είχα βάλει ένα φιλμάκι σε μια ZENIT του πατέρα μου και είχαν έρθει σπίτι οι ανηψιές μου. Ήταν τότε 9 και 10 χρονών αντίστοιχα? Με έβλεπαν που έπαιζα με τη ΖΕΝΙΤ και "στήθηκαν" να τις βγάλω φωτογραφία. Μόλις τις βγάζω, έρχονται δίπλα μου για να δούν πως βγήκαν! Έψαχναν για την... οθόνη του preview και με κοίταζαν καχύποπτα όταν προσπάθησα να τους εξηγήσω ότι είναι παλιά η μηχανή και δεν λειτουργεί όπως οι σημερινές ψηφιακές.

stratos84 είπε:
Χαχαχα, λοιπόν πριν ένα χρόνο είχα βάλει ένα φιλμάκι σε μια ZENIT του πατέρα μου και είχαν έρθει σπίτι οι ανηψιές μου. Ήταν τότε 9 και 10 χρονών αντίστοιχα? Με έβλεπαν που έπαιζα με τη ΖΕΝΙΤ και "στήθηκαν" να τις βγάλω φωτογραφία. Μόλις τις βγάζω, έρχονται δίπλα μου για να δούν πως βγήκαν! Έψαχναν για την... οθόνη του preview και με κοίταζαν καχύποπτα όταν προσπάθησα να τους εξηγήσω ότι είναι παλιά η μηχανή και δεν λειτουργεί όπως οι σημερινές ψηφιακές.
Χαχαχαχαχαχαχαχαχα!! Έτσι!! :P

stratos84 είπε:
O oρισμος στο χασμα γενεων!!!

Τα προβληματα της αναλογικης φωτογραφιας, οσον αφορα τους χομπιστες, ηταν πολλα...

Οι προσιτες φωτογραφικες μηχανες ειχαν χαμηλη ποιοτητα οπτικων. "Σκοτεινοι" φακοι, θολουρα (κυριως στις ακρες) και βεβαια απουσια ζουμ.

Αναλογα με την μηχανη, συνηθως το καδρο που στηναμε βλεποντας απο το "ματακι" της μηχανης δεν ειχε καμια σχεση με το τι αποτυπωνε τελικα η μηχανη στο φιλμ.

Χρειαζοταν προσοχη στην τοποθετηση και εξαγωγη του φιλμ, για να μην το "καψουμε".

Επισης πολλες φορες ο μηχανισμος προωθησης στην επομενη σταση δεν λειτουργουσε σωστα και ειχαμε μισά ή διπλοτυπωμενα καρε.

Τα φιλμ ειχαν διαφορετικη συμπεριφορα αναλογα με το κοστος, το ISO, το πως ειχαν αποθηκευτει μεχρι την πωληση ή την χρηση και το αν ηταν "ληγμενα" ή οχι.

Τα εμφανιστηρια "της γειτονιας" ηταν λαχειο. Αλλοι τυπωναν τις φωτο κιτρινισμενες, αλλοι μπλεδιζουσες, αλλοι σκοτεινες...

Ακομα και το ιδιο εμφανιστηριο μπορει με μια παρτιδα χημικων να τυπωνε καλες φωτο και με την επομενη να ειχε αλλο αποτελεσμα.

Με λιγα λογια, αν και στην σχολη ειχα μαθει να εμφανιζω φιλμ και ομολογω οτι ηταν μια πραγματικη μαγικη διαδικασια, προσωπικα δεν το νοσταλγω καθολου!

Όταν οι φωτογραφίες ήταν από επαγγελματία, κατά έναν άγραφο νόμο "τα αρνητικά αποτελούσαν περιουσία του φωτογράφου", και δεν τα έπαιρνες ποτέ. Όταν επρόκειτο για δικές σου φωτογραφίες, σε μια ειδική "τσέπη" του φακέλου, ή σε ειδική προστατευτική ζελατίνα, τα έπαιρνες μαζί με τις εμφανισμένες. ΑΝ ο φωτογράφος δε βαριόταν, σου έγραφε και πόσες -από τις συνολικές- εμφάνισε, απορρίπτοντας όσες (από το αρνητικό) καταλάβαινε ότι δεν άξιζε τον κόπο να εμφανίσει. Και νομίζω ότι δεν τα γράφω καλά, το αρνητικό "εμφανίζεται", είναι το ίδιο το φιλμ δηλαδή, ενώ οι φωτογραφίες ("θετικά") τυπώνονται.

Κακής ποιότητας φιλμ,ή "ληγμένα", τα πουλούσαν πιο φτηνά οι φωτογράφοι, αλλά αυτόείχε αντίκτυπο, αφού αρκετές πιτσιλιές, κηλίδες κλπ. εμφανίζονταν στο τέλος. Ωστόσο, ανάλογα μετο τι ήθελες να φωτογραφίσεις,μπορούσες για λόγους οικονομίας, ν' αγοράζεις και τέτοια φιλμ.

Εκείνο που είχα καταλάβει είναι ότι το 35άρι τύπωνε πάντα σε γυαλιστερό, σε αντίθεση με το πιο στενό ("κασέτα" της Pocket Instamatic) που τύπωνε πάντα σε ματ, και με λίγο πιο "ψόφια" χρώματα.

Το "αρνητικό" αναγραφόταν ως tip για να κοιτάξεις μια έκλειψη ηλίου κατάματα (μαζί με το φουμαρισμένο γυαλί).

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
supacoopa είπε:
Αναλογα με την μηχανη, συνηθως το καδρο που στηναμε βλεποντας απο το "ματακι" της μηχανης δεν ειχε καμια σχεση με το τι αποτυπωνε τελικα η μηχανη στο φιλμ.
Στην δικιά μου φωτογραφική έβλεπες κατευθείαν μέσα από τον φακό, και μάλιστα έβλεπες και το κλειστρο να πέφτει :)

Τα εμφανιστήρια συνεχίζουν να είναι λαχείο, ειδικά με τις ψηφιακές φωτογραφίες. Όταν εμφάνιζα από φίλμ, ποτέ δεν είχα τόσο μεγάλες διακυμάνσεις στην φωτεινότητα ή στο χρώμα. Χρησιμοποιούσα πάντα Fuji 100ASA, που είχε το καλύτερο λευκό, ενώ το Kodak είχε πιο έντονο κίτρινο. Επίσης ζητούσα πάντα ματ εκτύπωση. Το χαρτί εκτύπωσης δεν εξαρτάται από τον τύπο του φιλμ.

Συμφωνώ ότι τώρα είναι πιο εύκολο και οικονομικό να εμφανίσεις φωτογραφίες, αλλά το αποτέλεσμα δεν είναι τόσο ποιοτικό όσο με το φιλμ. Γενικά επειδή μ'αρέσει να βλέπω τις φωτογραφίες εκτυπωμένες (και όχι στον υπολογιστή) τώρα με τις ψηφιακές βγάζω και εκτυπώνω (σε φωτογράφο) πολύ περισσότερες απ'ο,τι παλιά, σε αντίθεση με τους περισσότερους που δεν εκτυπώνουν πια φωτογραφίες και τις έχουν μόνο σε ηλεκτρονική μορφή.

domniki είπε:
Στην δικιά μου φωτογραφική έβλεπες κατευθείαν μέσα από τον φακό, και μάλιστα έβλεπες και το κλειστρο να πέφτει :)
Οι μηχανες αυτου του τυπου λεγονταν ρεφλεξ, αν θυμαμαι καλα; Προφανως με τετοια μηχανη δεν ησουν απλη χομπιστρια, αλλα τουλαχιστον power user! :)

domniki είπε:
Τα εμφανιστήρια συνεχίζουν να είναι λαχείο, ειδικά με τις ψηφιακές φωτογραφίες.(...)

Γενικά επειδή μ'αρέσει να βλέπω τις φωτογραφίες εκτυπωμένες (και όχι στον υπολογιστή) τώρα με τις ψηφιακές βγάζω και εκτυπώνω (σε φωτογράφο) πολύ περισσότερες απ'ο,τι παλιά, σε αντίθεση με τους περισσότερους που δεν εκτυπώνουν πια φωτογραφίες και τις έχουν μόνο σε ηλεκτρονική μορφή.
Ισως θα αξιζε να επενδυσεις σε εναν καλο φωτογραφικο εκτυπωτη, εφ'οσον τυπωνεις πολυ και συχνα. Με ενα στοιχειωδες καλιμπραρισμα οθονης-εκτυπωτη θα εχεις σταθερο αποτελεσμα και πολυ καλη ποιοτητα. Θα χασεις βεβαια λιγο στην αντοχη στον χρονο των τυπωμενων φωτογραφιων.

domniki είπε:
Αλλά το αποτέλεσμα δεν είναι τόσο ποιοτικό όσο με το φιλμ.
Διαφωνω καθετα, οριζοντια και διαγωνια! Αλλα αυτη ειναι μια αλλη, μεγαλη συζητηση...

Εγώ είχα πάντα φωτογραφικό εκτυπωτή, τώρα έχω ένα πολυμηχάνημα της Epson Xp-600 και βγάζω όλες τις φωτογραφίες μόνος μου! Έχω χαρτιά 10 Χ 15 (το κανονικό, μικρό μέγεθος) 13 Χ 18 (λίγο μεγαλύτερες) και Α4! Επίσης τυπώνει κείμενα πολύ καλά, σκανάρει, τυπώνει cd, dvd (printable) αναποδογυρίζει το χαρτί αυτόματα και τυπώνει και απ΄τις δυο μεριές... Έκανε γύρω στα 120 ?. Έχει 5 ξεχωριστά μελάνια. Τώρα, για το φιλμ, δεν το νοσταλγώ καθόλου, αν και είχα έγχρωμο σκοτεινό θάλαμο-μπορεί να σου'τρωγε μια μέρα για να βγάλεις μια και μόνη έγχρωμη φωτογραφία, για να μην πω τον θυμό της μητέρας όταν λέρωσα την κουζίνα με bleach-fix (είναι ένα πολύ ισχυρό χημικό που διαλύει τον άργυρο απ' το αρνητικό).

Πίσω
Μπλουζα