Ποιο το νόημα να συλλέγω σφραγισμένα (SNES) βιντεοπαιχνίδια?....

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας nic6450
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

nic6450

Banned
Αντιδράσεις
0
Εδώ και πολύ καιρό με προβληματίζει το εξής ερώτημα: αξίζει κάποιος να συλλέγει σφραγισμένα SNES παιχνίδια και γενικά σφραγισμένα βιντεοπαιχνίδια? Ποιό το νόημα?Μετά από μερικά χρόνια ασχολίας με την "κακιά" και δαπανηρή αυτή συνήθεια (για εμένα), ειλικρινά δεν βρίσω πια το νόημα των πράξεών μου... Πιστεύω πως η συλλογή σφραγισμένων παιχνιδιών βασίζεται σε ένα σύμπλεγμα βαθύτατων και πολυδιάστατων ψυχολογικών φαινομένων που λαμβάνουν χώρα στον εγκέφαλο του συλλέκτη μεταξύ υποσυνείδητου και ασυνείδητου με τελική επικράτηση της ασυνείδητης πλευράς του εγκεφάλου του.

Πιστεύω ότι χάνουμε το νόημα της πραγματικής ασχολίας με τα παιχνίδια μιας και ασχολούμαστε με τη ζελατίνα του παιχνιδιού, με το αν έχει κάποιο σκίσιμο, ένα τσαλάκωμα ή με το αν το horizonal seam καταλήγει κάθετα στο vertical seam ή υπό μικρή γωνία κοκ....

Πως είναι δυνατόν το ίδιο παιχνίδι να έχει αξία $$$$ χωρίς καμιά εκδορά ενώ η αξία του να πέφτει στα $$ αν έχει rounded corners??

Ποιό το νόημα να συλλέγω και να χρυσοπληρώνω ζελατίνες και redstrip?? Εκεί έχει καταλήξει η ουσία του θέματος...

Και κάτι τελικό, για να σας αφήσω να μιλήσετε:

Στον πλανήτη αυτό είμαστε αναλώσιμοι. Αξίζει να αναλωνόμαστε σε ζελατίνες? ΔΕ θα ζήσουμε για πάντα για να κουβαλάμε τα sealed games παντού. Γιατί να δαπανήσω ΕΓΩ χιλιάδες ζεστά ευρωπουλάκια, και κάποια στιγμή όταν πρώτα ο θεός γίνω ο ίδιος "ζελατίνα" κάποιοι άλλοι να γευτούν τους κόπους τόσων ετών?

κάποιος ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΣ

Αν και δεν ασχολουμε ιδιαιτερα με συλλογες και τετοια και χωρις ειμαι γνωστης επι του θεματος η αποψη μου ειναι οτι χανεται το νοημα με ολα αυτα, οικοι βαθμολογισης και ιστοριες. Εγω πιστευω οτι ολα ειναι για το κερδος και υπαρχει ενα "συστημα" το οποιο εκμεταλευτε αυτους που θελουν τα σφραγισμενα για τον Α ή Β λογο και πολλες φορες ακομα κοροϊδευουν τους συλλεκτες με διαφορες απατεωνιες (ζελατινες που εχουνε μπει μετα και τα λοιπα) . Τα παιχνιδια ειναι για να παιζουμε και να περναμε τον ελευθερο χρονο μας ευχαριστα, ενω μπορω να καταλαβω οταν θες ενα παιχνιδι με κουτι και το manual του, δεν καταλαβαινω την χρησημοτητα ενως σφραγισμενου παιχνιδιου που δεν θα ανοιχτει ποτε(παντα ενα απο τα πιο ωραια κοματια ενως παιχνιδιου και γενικα οταν αγοραζεις κατι ειναι το ανοιγμα και το ξεφυλλισμα οδηγιων, διαφημιστηκων και τα λοιπα ειδικα παλαιοτερα που ειχαν πλουσιοτερο υλικο :D ) εκτος αν το βλεπει καποιος ως χρηματιστηριο και εχει σκοπο το κερδος. Αυτα απο μενα σωστα ή λαθος αυτη ειναι η αποψη μου.

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Φίλε Ajax87 2 πράγματα είναι σίγουρα:

1)το παίξιμο βιντεοπαιχνιδιών δεν έχει καμία σχέση με τη συλλογή σφραγισμένων. Απορώ πως κάποιοι τα θεωρούν ταυτόσημα. Πολύ απλά πολλοί συλλέκτες έχουν στη κατοχή τους σφραγισμένους τίτλους που μπορεί να μην έχουν παίξει πότε τους.

2) Προφανώς ακόμα κι εγώ δεν θα άνοιγα ένα σφραγισμένο παιχνίδι αν ήταν μόνο για να παίξω. Για να έμεινε σφραγισμένο τόσο καιρό θα υπήρχε ένας λόγος που δε θα ήθελα να διαταράξω. Απλά μπορώ να αγοράσω το ίδιο παιχνίδι με 6$ ανοιγμένο και να το παίξω.

{Στην παρούσα φάση δεν αναφέρομαι σε όσους κάνουν τη δουλεία αυτή για να τα μεταπωλήσουν γιατί αυτοί απλά ΟΥΤΕ συλλέκτες είναι, ΟΥΤΕ απλοί gamers.}

Η συλλογή σφραγισμένων games εντάσσεται στο γενικό πνεύμα των συλλογών. πχ ένας που συλλέγει τηλεκάρτες μπορεί να μην έχει χρησιμοποιήσει ποτέ στη ζωή τηλεκάρτα ή να μην έχει καμία σχέση με τηλεπικοινωνίες. Ομοίως ένας που συλλέγει γραμματόσημα μπορεί να μην έχει στείλει ποτέ γράμμα με ταχυδρομείο κοκ...

PS: δεν εστιάζω μόνο στα σφραγισμένα SNES games αλλά στην ιδέα της συλλογής σφραγισμένων βιντεοπαιχνιδιών. Απλά δεν έβρισκα κάπου αλλού να αναρτήσω το θέμα αυτό

Οπως ειπα δεν ειμαι γνωστης! Εγω απλα ειπα την αποψη μου. Δεν ηξερα οτι υπηρχαν ατομα που συλλεγουν παιχνιδια χωρις να παιζουν (γενικοτερα εννοω, οχι να τα ανοιγουν) , δεν το ειχα σκεφτει ποτε ως παρομοιο αλλων συλλογων οπως πχ γραμματοσημων που ανεφερες. Αυτο που ειπα για το ανοιγμα δεν εννοουσα σε καμια περιπτωση να παιρνει καπιος πανακριβα σφραφισμενα και να τα ανοιγει απλα εννοουσα να παιρνει ηδη ανοιχτα :P ! Απο τι φαινεται οι συλλεκτες εχετε διαφορετικο τροπο σκεψης! :D Σορρυ για την αχρηστη παρεμβαση τοτε. :)

Φίλε Ajax87 σε καμία των περιπτώσεων η παρέμβασή σου δεν χαρακτηρίζεται ως άχρηστη και ουδέποτε ήθελα να το "παίξω" γνώστης, διότι όπως ειλικρινά δεν ξέρω που πατάω και που βρίσκομαι όσον αφορά το θέμα της συλλογής sealed games. Για το λόγο ξεκίνησα αυτό το θέμα, προκειμένου να δω τη φιλοσοφία και το τρόπο σκέψης λοιπών συλλεκτών και μη.

κάποιος_ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΣ_γνώστης

Εγω την θεωρησα αχρηστη επειδη δεν καταλαβα τι εννοουσες! Ολα οκ :D

Φυσικά και υπάρχουν άνθρωποι που πληρώνουν αδρά για σφραγισμένα Snes (και όχι μόνο) games. Εφόσον είσαι συλλέκτης, θεωρείται το απόλυτο κομμάτι, αχρησιμοποίητο, ολοκαίνουργιο, όπως βγήκε από το εργοστάσιο. Τώρα το αν έχει νόημα, μπορεί κανείς να το καταλάβει μόνο εφόσον είναι και ο ίδιος "άρρωστος" συλλέκτης. Τα παιχνίδια αυτά φυσικά και δεν ανοίγονται ποτέ, αφού η αξία τους εξατμίζεται με το σκίσιμο της ζελατίνας ! Τα παιχνίδια μπορείς να τα βρεις πολύ φθηνότερα σε σκέτα μεταχειρισμένα carts, και φυσικά για να τα παίξεις υπάρχουν άπειροι emulators, με μηδενικό κόστος.

Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει, και φυσικά δεν αντέχω οικονομικά μια τέτοια προσέγγιση. Τα πράγματα όμως έχουν έτσι, οπότε εφόσον θέλεις να αγοράσεις ένα καινούργιο παιχνίδι απλώς για να το παίξεις, να μυρίσεις την νιντεντίλα με το που ανοίγεις το κουτί, και έπειτα τη μυρωδιά του ζεσταμένου cartridge αφού το παίξεις για καμιά ωρίτσα, μάλλον ατύχησες και εσύ, και όλοι οι υπόλοιποι ! Εκτός φυσικά και αν είσαι διατεθειμένος να τα "σκάσεις"...

Φίλε nic6450, πολύ "ωραίο" το θέμα που άρχισες, με πάρα πολλές προεκτάσεις πέραν του gaming. Η δε επιστημονική σου ανάλυση στο πρώτο πόστ είναι όλα τα λεφτά! Όπως ανέφερες πιο πάνω, είμαστε αναλώσιμοι σε αυτόν τον κόσμο (και συμφωνώ σε αυτό). Με αυτό σαν σκέψη όμως δεν θα έπρεπε να ασχολούμαστε με τίποτε άλλο πέραν της προσπάθειας της διαβίωσης μας με τα απολύτως απαραίτητα. Για παράδειγμα δεν θα έπρεπε να τρώμε σε ακριβά εστιατόρια, δεν θα έπρεπε να αγοράσουμε το τάδε ακριβό παπούτσι και δεν θα έπρεπε να αποκτήσουμε την τάδε 3D, high definition, dolby suround, net τηλεόραση, καθώς θα μπορούσαμε να ζήσουμε και χωρίς αυτά. Όμως όλα αυτά τα κάνουμε για να καλύψουμε κάποιες "ανάγκες" που μας δημιουργούνται. Σε άλλους λιγότερο, σε άλλους περισσότερο και πάντα ανάλογα την οικονομική δυνατότητα μας. Ως τέτοιες ανάγκες πρέπει να αντιμετωπίζονται οι συλλογές κάθε είδους. Άν έχεις χρήματα παίρνεις το σφραγισμένο παιχνίδι, για να καλύψεις αυτή σου την "ανάγκη" χωρίς να σε νοιάζει το τι θα γίνει αργότερα, επειδή ακριβώς νιώθεις όμορφα έχοντας τον τάδε τίτλο και σε "γεμίζει" στην παρούσα φάση της ζωής σου. Το θεωρώ φυσιολογικό συναίσθημα. Αν πάλι δεν έχεις χρήματα, προφανώς και δεν παίρνεις τίποτα. Προσωπικά, αν και κατά περιόδους με πιάνουν "κρίσεις" έχω καταφέρει να τιθασεύσω αυτό το συναίσθημα απο τα σπάργανα του και οι μόνοι σφραγισμένοι τίτλοι που έχω είναι αδιάφορα παιχνίδια που πήρα κατά τύχη και δεν είναι πάνω απο 5-6 απο τα γύρω 300 (όχι του Λεωνίδα :P ).

ειμαστε ολοι για το τρελοκομειο :darkglasses:

Ένα χόμπι είναι και αυτό. Όπως οποιαδήποτε άλλη συλλογή (πεταλούδες, νομίσματα, γραμματόσημα), έτσι και τα σφραγισμένα παιχνίδια έχουν αξία για τον συλλέκτη, την οποία δε πρόκειται ποτέ να κατανοήσει ο... μη-συλλέκτης. Είναι κάτι το οποίο απολαμβάνει και χαίρεται ο ίδιος. Τουλάχιστον εγώ προσωπικά κάποια αγαπημένα παιχνίδια που είναι σε σειρά (πχ Call of Duty), θέλω να τα έχω όλα, ανεξάρτητα αν κάποιο μέρος ήταν μεγάλη "φόλα", αλλά όχι σφραγισμένα. Θέλω να τα χρησιμοποιώ και να ασχολούμαι μαζί τους όποτε θέλω. Παρόλα αυτά, και να τα βαρεθώ δε θα τα πουλήσω ή θα τα χαρίσω, για να μην "σπάσω" τη σειρά. Το ίδιο ισχύει και για ταινίες DVD, βιβλία και άλλα διάφορα. Όλα αυτά βέβαια είναι προσωπική άποψη. Σφραγισμένο πάντως δε θα μπορούσα να κρατήσω κάτι με τίποτα! Για μένα η μισή αξία, η μισή ευχαρίστηση ενός παιχνιδιού, gadget κλπ, είναι η στιγμή που το ξεπακετάρω και το φορτώνω πρώτη φορά!

Πάντως πάλι κατά την ταπεινή μου άποψη, δεν θα έπρεπε να συγχέεται το συγκεκριμένο είδος συλλογής με το ίδιο το gaming.

Φίλε johnny_salonica αυτό που λες λέγεται "υπερκαταναλωτισμός". Δεν σχετίζεται ο υπερκαταναλωτισμός με τη συλλογή (όμοιων αντικειμένων). Βέβαια οι συλλογές έχουν μια τάση (εναλλασσόμενη ) προς τον υπερκαταναλωτισμό. Είναι άλλη η ανάγκη του να αγοράζω πολλά διαφορετικά ακριβά πράγματα (καταναλωτισμός) και άλλη η ανάγκη του να συλλέγω. πχ η συλλογή από άδεια μπουκάλια μπύρας ή από γραμματόσημα δεν μπορεί να θεωρηθεί "υπερκαταναλωτισμός" και δε σχετίζεται με τη συλλογή sealed games.

Όσον αφορά το θέμα του ότι είμαστε αναλώσιμοι, δεν το είπα για να σταματήσουμε πάσα δραστηριότητά μας. Με το σκεπτικό αυτό, αφού είμαστε αναλώσιμοι θα πηγαίναμε να αυτοκτονούσαμε. Όμως ζούμε, πιάνουμε δουλειά, φτιάχνουμε σπίτια κοκ....ΑΛΛΕΣ όμως αυτές οι βασικές ανάγκες και άλλη η ανάγκη της συλλογής sealed games.

Η κουβέντα δηλαδή μεταπίπτει στο κατά πόσο είναι "υγιείς" είναι η κάθε ανάγκη μας. Το θέμα τότε ξεφεύγει από τη παρούσα κουβέντα και επεκτείνεσαι σε άλλες διαστάσεις της κοινωνικοπολιτικής ζωής. Άλλος τα δίνει στα μπουζούκια, άλλος στα ποτά, άλλος στις γκόμενες και άλλος στα brand new, factory sealed, red strip, Pal videogames.....

κάποιος_ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΣ

....σαν ένα χέρι ελαστικό πάταγε "bid again" ή "buy it now" κάθε φορά που έβλεπα κάτι να ξεκινάει απο "nin" και να τελειώνει σε "tendo"

:| /emoticons/mellow@2x.png 2x" width="20" height="20" />

Σφραγισμένο πάντως δε θα μπορούσα να κρατήσω κάτι με τίποτα! Για μένα η μισή αξία, η μισή ευχαρίστηση ενός παιχνιδιού, gadget κλπ, είναι η στιγμή που το ξεπακετάρω και το φορτώνω πρώτη φορά!
Το ίδιο πιστεύω και εγώ.

Πίσω
Μπλουζα