Ποιός πληρώνει τον Βαρκάρη; (Who pays the Ferryman?)

Retrospectiva

Retro Member
Joined
12 Αύγ 2010
Μηνύματα
200
Αντιδράσεις
109
Ποιός πληρώνει τον Βαρκάρη; ΥΕΝΕΔ (Who pays the Ferryman? 1977 BBC-2)


Πρεμιέρα: 8 Φεβρουαρίου 1980



Τελευταίο επεισοδίο: 28 Μαρτίου 1980



'Ωρα Προβολής: 22.00



Ferryman_titles.jpg




Ο τίτλος της σειράς παραπέμπει στο μύθο του Χάροντα ο οποίος ήταν ο Βαρκάρης του Άδη.Μετέφερε με την βάρκα του τους πρόσφατα αποθανόντες από τη μια όχθη του ποταμού Αχέροντα στην άλλη και έπρεπε οπωσδήποτε να τον πληρώσουν έναν οβολό για τα ναύλα.



O επιτυχημένος σεναριογράφος Michael J. Bird δεν έκρυψε ποτέ την αγάπη του για την Ελλάδα, την ιστορία της και την πλούσια μυθολογία της.

Το 1975 κατά την διάρκεια των διακοπών του στον Αγ.Νικόλαο της Κρήτης άκουσε έναν τουρίστα συμπατριώτη του να αναφέρει ότι είχε να έρθει στο νησί από τότε που πολέμησε με τους Αντάρτες στον Β' παγκόσμιο πόλεμο.

Και έτσι γεννήθηκε η ιδέα της πιο επιτυχημένης του σειράς, ενός αισθηματικού θρίλερ, που ολοκληρώθηκε σε 8 επεισόδια.

tn_JH%20portraitx.jpg





Ο 'Αγγλος επιχειρηματίας Alan Haldane πολέμησε με την Ελληνική Αντίσταση κατά την μάχη της Κρήτης και έγινε μια μυθική φιγούρα γνωστός σε πολλούς Κρητικούς με το όνομα Λέανδρος.

Τριάντα χρόνια μετά έχοντας χάσει την επιχείρηση του και την γυναίκα του σε αυτοκινητικό δυστύχημα αποφασίζει να επιστρέψει στην Κρήτη για να βρει την πρώτη του αγάπη, την Μελίνα.

Και η ιστορία ξεκινάει... αλλά ο Haldane δε θα μπορούσε να διανοηθεί τις συνέπειες της επιστροφής του και τα τραγικά γεγονότα που θα επακολουθήσουν. Ζήλεια, μίσος και εκδίκηση οδηγούν σε βεντέτες και δολοφονίες.

Το BBC συνεργάστηκε με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου για να μοιραστούν τα έξοδα της παραγωγής.Τα γυρίσματα της σειράς έγιναν στη Ελούντα της Κρήτης υπό την σκηνοθετική ματιά του William Slater και το καστ αποτελείτο από Άγγλους και Έλληνες ηθοποιούς.




WPTF%20Small%20Groupx.jpg





Annika Zeferis (Betty Arvaniti)

Alan Haldane (Jack Hedley)

Elena Vassilakis (Maria Sokali)

Nikos Vassilakis (Nikos Verlekis)

Matheos Noukakis (Takis Emmanouel)

tn_Gryffheadcap.jpg
tn_babis4.jpg
tn_Katerinaheadcap.jpg


The Major (Stefan Gryff)


Babis Spiridakis (Neil McCarthy)



Katerina Matakis (Patience Collier)


Έπαιζαν επίσης:

Ariadne (Marina Sirtis)


William Hebden (Jack Watson)



Jo Hebden (Lalla Ward)



Dimitrios (Kostas Passalis)



Lorna Mathews (Ann Lynn)



Petros Matakis (Steve Plytas)



Tony Viglis (Gareth Thomas)



Father Nikolaos (Costas Baladimas)



Xenophon Hasapis (Nikos Kouros)



Duncan Neve (Patrick Magee)



Mary Cooper (Elisabeth Chambers)



Leonard Cooper (Allan Mitchell)


Samantha Ross (Sally Knyvette)



Doctor (Kevork Malikyan)



Georgios Kaladis (Lambros Kotsiris)



Maria Kaladis (Anastasia Divoli)



Eπεισόδιο 1o-Return to Yesterday (8 Φεβρουαρίου 1980)

Το να ξαναζείς το παρελθόν σου είναι δυνητικά επικίνδυνο όπως θα ανακαλύψει ο Alan Haldane. Η άφιξη του στην Κρήτη μετά από 30 χρόνια ξυπνά κρυμμένα πάθη και ένα μίσος που υποβοσκούσε τόσο καιρό.Η γνωριμία του με την Annika Zeferis θα είναι ο καταλύτης για τα γεγονότα που θα επακολουθήσουν...

[video=youtube;hZ4kE1dpf-Q]

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Η σειρα αυτη ειναι αμεσα συνδεδεμενη με πολυ ομορφες δικες μου παιδικες αναμνησεις. Την υπεροχη μουσικη της τη θυμαμαι ακομα και οπως ξερω εγινε και τραγουδι ερμηνευμενο απο τη Λιζετα Νικολαου.

Πολλα ευχαριστω απο μενα, Retrospectiva!!
 
Ποιός πληρώνει τον Βαρκάρη; Λιζέττα Νικολάου

bambinella 100 είπε:
Η σειρα αυτη ειναι αμεσα συνδεδεμενη με πολυ ομορφες δικες μου παιδικες αναμνησεις. Την υπεροχη μουσικη της τη θυμαμαι ακομα και οπως ξερω εγινε και τραγουδι ερμηνευμενο απο τη Λιζετα Νικολαου.Πολλα ευχαριστω απο μενα, Retrospectiva!!
Bambinella σ'ευχαριστώ για την πληροφορία. :)

Όπως ανέτρεξα στο διαδίκτυο ανακάλυψα ότι το 1980 μετά την προβολή της σειράς στην ΥΕΝΕΔ ο Γιάννης Μαρκόπουλος ζήτησε να γραφτούν στίχοι για τη μουσική της σειράς ειδικά για την φωνή της Λιζέττας Νικολάου.

Όπερ και εγένετο.


Ποιός πληρώνει τον βαρκάρη

Στίχοι Γιάννης Καλαμίτσης- Μουσική Γιάννης Μαρκόπουλος

Ερμηνεία: Λιζέττα Νικολάου

από τον δίσκο της: σ'αγάπησα, μ'αγάπησες

 
Πραγματικά, σε ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες για το σήριαλ !!! Την εποχή που παιζόταν ήμου πολύ - πολύ μικρός [8-9 ετών] και την ώρα που παιζόταν .... εμείς τα μικρά έπρεπε να είμαστε στο κρεβάτι μας για ύπνο !!! Οι γονείς μου, όμως, το έβλεπαν και την επόμενη ημέρα, όπως θυμάμαι, συζητούσαν το επεισόδιό του με συναδέλφους τους, με συγγενείς μας κλπ [κι εγώ ... προσπαθούσα από τις συζητήσεις τους να "πιάσω" ό,τι μπορέσω για να καταλάβω την υπόθεσή του] !!!

Το μόνο που θυμάμαι είναι .... η καταπληκτική, η εμπνευσμένη μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου !!! Όποτε την άκουγα μικρούλης .... ανατρίχιαζα !!! Το ίδιο μού συμβαίνει και σήμερα !!! Μάλιστα, η ταπεινή μου άποψη είναι ότι σε αυτήν τη μουσική δεν έπρεπε να "μπούνε λόγια", είναι τόσο μα τόσο όμορφη που οποιαδήποτε "επέμβαση" σε αυτήν μάλλον περιττεύει !!! Πάντως, η φωνή της Λιζέττας Νικολάου είναι υπέροχη [από τις πλέον αγαπημένες μου ελληνίδες τραγουδίστριες] ....
 
Το 1983, ο σπουδαίος Ιρλανδός τραγουδοποιός είχε κυκλοφορήσει μια από τις μεγαλύτερές του pop επιτυχίες της οποιας ο τίτλος ήταν "Who pays the ferryman"! Εύκολα λοιπόν μπορούμε να καταλάβουμε πόσο influential αποδείχτηκε αυτή η σειρά. Προσωπικά τη θυμάμαι αμυδρά, αλλά για κάποιο λόγο κάθε φορά που παιζόταν κολλούσα στην τηλεόραση!

Επιπλέον να αναφέρω πως η Μπέτυ Αρβανίτη μερικά χρόνια μετά (το 1984) έπαιξε και σε μια άλλη διεθνή συμπαραγωγή, της οποίας ο τίτλος ήταν "Η σκοτεινή πλευρά του ήλιου".
 
thanos75 είπε:
Το 1983, ο σπουδαίος Ιρλανδός τραγουδοποιός είχε κυκλοφορήσει μια από τις μεγαλύτερές του pop επιτυχίες της οποιας ο τίτλος ήταν "Who pays the ferryman"! .
Ω, προφανώς εννοείς το Don't pay the ferryman του [τρισμέγιστου] Chris De Burgh, thanos75 !!! Πολύ - πολύ αγαπημένο τραγούδι από τα 80ς ....


αλλά και ολόκληρος ο δίσκος The Getaway, όπου περιέχεται το τραγούδι, φοβερός, καταπληκτικός ....

 
Rinus Cesar είπε:
Ω, προφανώς εννοείς το Don't pay the ferryman του [τρισμέγιστου] Chris De Burgh, thanos75 !!! Πολύ - πολύ αγαπημένο τραγούδι από τα 80ς ....
Ναι φίλε μου ακριβώς τον Chris de Burgh εννοούσα, απλά από τη βιασύνη μου (χτύπησε και ένα τηλέφωνο εκείνη τη στιγμή) ξέχασα να γράψω το όνομά του. Τρισμέγιστος πραγματικα!

Επί τη ευκαιρία να ρωτήσω (αν και νομίζω ότι η ερώτησή μου μάλλον θα ανήκει στην κατηγορία "Εδώ γελάμε τώρα") εάν η σειρά υπάρχει στο αρχείο της ΕΡΤ με τους ελληνικούς υπότιτλους? Βέβαια θα μπορούσε να ξανααγοράσει η ΕΡΤ τα δικαιώματα από το BBC και το -πολύ πολύ- απλά να προβεί σε νέο υποτιτλισμό- μιας και υπάρχει στο BBC.
 
Συνέντευξη της Μπέτυ Αρβανίτη σε ολλανδικό περιοδικό για τη σειρά.

Betty%201x.jpg



Το 1980 η σειρά επαναπροβάλλεται στην Ολλανδία με μεγάλη επιτυχία και το περιοδικό weekend παίρνει συνέντευξη από την Μπέτυ Αρβανίτη.

Λαθεμένα την προσφωνούν "Μελίνα" ενώ ο ρόλος της στην σειρά λεγόταν "Αννίκα"!

Στην συνέντευξη η Μπέτυ Αρβανίτη αναφέρει ότι η επιτυχία της σειράς ήρθε με ένα τίμημα για την ίδια: έναν διαλυμένο γάμο και μια οικονομική καταστροφή.

Καυτηριάζει το γεγονός ότι την ανάγκασαν να προσλάβει έναν Άγγλο μάνατζερ ο οποίος θα διαχειριζόταν τις οικονομικές συμφωνίες. Χάρις σε αυτόν έχασε χιλιάδες (λίρες) και το γεγονός την στενοχώρησε πολύ.

Όσο για το γάμο της, αναφέρει ότι χώρισε πρόσφατα γιατί ο σύζυγός της ζήλευε πάρα πολύ και την κατηγορούσε ότι είχε σχέση με κάθε Άγγλο στη σειρά. Εν μέρει κατηγορεί τον εαυτό της επειδή δεν έκρυψε ποτέ τον θαυμασμό της για τους Άγγλους και την διαφορετική νοοτροπία τους από τους Έλληνες οι οποίοι είναι υποκριτές!

Το περιοδικό αναφέρει ότι η συνέντευξη έλαβε μέρος στο σπίτι της Αρβανίτη, που μόλις ανακαίνισε, σε ένα ακριβό προάστιο της Αθήνας.

Συνεχίζει λέγοντας ότι αποφάσισε να αποσυρθεί και μόλις αρνήθηκε ένα μεγάλο ρόλο στον κινηματογράφο, ενώ ασχολείται φανατικά με την χειραφέτηση των γυναικών της Ελλάδας. Είχε επισκεφθεί πρόσφατα την Ολλανδία και είχε μείνει έκπληκτη με τι έχουν καταφέρει οι γυναίκες για τα δικαιώματά τους. Θεωρεί ότι παραδόσεις χρόνων στην Ελλάδα που θέλουν τις γυναίκες υποχείρια είναι δύσκολο να ανατραπούν αλλά θέλει να πιστεύει ότι τα πράγματα θα αλλάξουν προς το καλύτερο με την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εν κατακλείδι αναφέρει ότι τώρα έχει έναν νέο σύντροφο ο οποίος είναι πολύ γνωστός στην Ελλάδα αλλά δε θα αποκαλύψει ποιος είναι χαμογελώντας μυστηριωδώς όπως η ηρωίδα της σειράς που υποδυόταν στο "Ποιός πληρώνει τον βαρκάρη;".

thanos75 μακάρι η ΕΡΤ να έδειχνε ξανά τέτοιες σειρές-στολίδια της αγγλικής τηλεόρασης, αλλά δύσκολο να ξυπνήσει από τον λήθαργό της. Όσο για τις "σκοτεινές πλευρές" θα μιλήσουμε σε άλλο thread! ;)

Rinus Cesar χαίρομαι που σου ξύπνησα μνήμες.
 
Έχω την αίσθηση πως εάν μεταδίδονταν και σήμερα αυτή η σειρά, θα έσκιζε από ακροαματικότητες. Δεδομένης μάλιστα της πρόσφατης τεράστιας επιτυχίας που είχε "Το Νησί" , το οποίο γυρίστηκε ακριβώς στις ίδιες περιοχές (Ελούντα-Πλάκα-Άγιος Νικόλαος), νομίζω πως θα μπορούσε να αποτελέσει ένα καλό follow up, και ας είναι εντελώς διαφορετικές σειρές. Εξάλλου απ'ότι θυμάμαι και το "Ποιός πληρώνει το βαρκάρη" είχε στοιχεία υπερπαραγωγής. Δύο απορίες έχω:

1. Η σειρά μεταδόθηκε ποτέ σε επανάληψη μετά το 1980?

2. Αν και η σειρά γυρίστηκε το 1977, γιατί άργησε σχετικά (περίπου 3 χρόνια) να προβληθεί στην Ελλάδα, δεδομένου ότι το ΕΚΚ (Ελληνικό Κέντρου Κινηματογράφου) ήταν συμπαραγωγός?

Retrospectiva σ'ευχαριστούμε τα μάλα για αυτή την απίστευτη συνέντευξη της Μπέτυ Αρβανίτη. Συμφωνώ με κάθε σχεδόν κουβέντα της και ειδικά με την αιχμή περί υποκριτών Ελλήνων σε σχέση με τους Άγγλους. Ώστε το "who pays the ferryman" ήταν η αφορμή να χωρίσουν με τον Φαίδωνα Γεωργίτση ε? Να και ένα ενδιαφέρον κουτσομπολιό. Πάντα θαύμαζα αυτή τη γυναίκα και το πώς εξελίχθηκε από swinging 60s personna σε ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου.
 
Την σειρά δεν την πρόλαβα. Πολύ θα μ' ενδιέφερε όμως να τη δω σε επανάληψη.

Σκέφτομαι όμως την συνέντευξη της Αρβανίτη και συγκρίνω το τι "πουλούσε" δημοσιογραφικά τότε και τώρα. Τότε από μια ηθοποιό περίμεναν δηλώσεις του στυλ "παλεύω για τα δικαιώματα των γυναικών...", "η καταπίεση χρόνων...", "η κοινωνική καθυστέρηση της χώρας μου...".

Τώρα μια αντίστοιχη συνέντευξη θ' ασχολιόταν με τη δύναμη του έρωτα στη ζωή της, τον υπέροχο καινούριο της σύντροφο με τον οποίο συνεννοείται απόλυτα και (αν η ηλικία το επέτρεπε) με το πόσο γρήγορα έχασε τα 5 κιλά της εγκυμοσύνης χωρίς να στερηθεί γιατί της αρέσουν πολύ οι σοκολάτες και οι τηγανητές πατάτες :p
 
Με αφορμή το μουσικό θέμα, που δεν ήξερα καν από ήταν, έμαθα για τη σειρά. Την έψαξα μήπως ήταν κάπου on line ή αν μπορόυσα να την κατεβάσω, αλλά δεν την βρήκα πουθενά. Βρήκα μόνο τα DVD, χωρίς ελληνικούς υπότιτλους. [edit] παρά την πολύ καλή σου πρόθεση, το υλικό υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα [/edit]
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Να πληροφορήσω το κοινό ότι το BBC, σε συνεργασία με την εταιρία Eureka έβγαλε το 2012 τη σειρά σε επίσημη αγγλική έκδοση με καλή εικόνα και ήχο. Εγώ αγόρασα τη σειρά από το Amazon και ομολογώ ότι έμεινα ευχαριστημένη από την ποιότητα (δεν ξέρω πώς ήταν η ποιότητα της ολλανδικής έκδοσης).Υπάρχουν αγγλικοί υπότιτλοι τους οποίους μπορεί κανείς να βάλει με το αντίστοιχο κουμπί στο τηλεκοντρόλ του dvd player, αλλά νομίζω ότι δεν είναι απαραίτητο, εφόσον μιλούν και πολλά ελληνικά στη σειρά. Για πληροφορίες σχετικά με τη σειρά (στα αγγλικά) θα παραπέμψω στο γνωστό σάιτ (έχω παραπέμψει κ σε άλλη περίπτωση):http://www.mjbird.org.uk/Ferryman.html
 
Πίσω
Μπλουζα