Πολίτης Χ - Citizen X (1995)

stratos84

RetroMaNiaC
Joined
27 Μάρ 2010
Μηνύματα
769
Αντιδράσεις
212
Προβολή συνημμένου 132380

Πρόκειται για την αληθινή ιστορία του serial killer Άντρει Τσικατίλο, ο οποίος δρούσε ανενόχλητος για παραπάνω από 10 χρόνια σκοτώνοντας 53 άτομα, και την προσπάθεια 2 ανθρώπων της Σοβιετικής Αστυνομίας να τον συλλάβουν, οι οποίοι όμως έβρισκαν εμπόδια μέσα από το ίδιο το καθεστώς που υπηρετούσαν.

Ο ιατροδικαστής Μπουράκοφ, δέχεται στο εργαστήριο του μέσα σε μια μέρα, 8 πτώματα κοριτσιών που βρέθηκαν στο δάσος. Τα αίτια θανάτου είναι ίδια σε όλες τις περιπτώσεις. Καταλήγει στο συμπέρασμα και αναφέρει στους ανωτέρους του, πως ο δράστης είναι το ίδιο άτομο και πρόκειται για δολοφόνο κατά συρροή, τον πρώτο στην ιστορία της Σοβιετικής Ένωσης. Οι ανώτεροι του απορρίπτουν το πόρισμα του, λέγοντας του πως οι serial killers είναι φαινόμενο της Δυτικής παρακμής. Μόνο ο Συνταγματάρχης Φέτισοφ δείχνει να πιστεύει τα λεγόμενα του Μπουράκοφ και προσπαθεί να τον βοηθήσει.

Προσωπική άποψη:

Η ταινία είναι καταπληκτική. Την είχα πετύχει κατά τύχη στο Mega ξημερώματα, πριν από πολλά χρόνια. Είναι πάρα πολύ λιτή παραγωγή (πρόκειται για τηλεταινία του καναλιού ΗΒΟ) η οποία στηρίζεται αποκλειστικά στους χαρακτήρες και τον αγώνα τους να ξεμπλέξουν από τα εμπόδια της γραφειοκρατείας (οι φίλοι της δράσης, των κυνηγητών και των εκρήξεων θα απογοητευτούν).

Πολύ καλές ερμηνείες από τους Στίβεν Ρία και Ντόναλντ Σάδερλαντ, στους ρόλους των Μπουράκοφ και Φέτισοφ αντίστοιχα καθώς και του Jeffrey DeMunn στον ρόλο του Τσικατίλο. Συμμετέχει επίσης και ο Μαξ Φον Σίντοφ.

Η σκηνοθεσία είναι του Chris Gerolmo.

(Την ταινία την θυμήθηκα γιατί είχα πάει να δω τις προάλλες το Child 44, το οποίο ήταν εμπνευσμένο από τα πραγματικά γεγονότα, αλλά η ταινία ήταν σκέτη απογοήτευση, οπότε έκανα μια επανάληψη στο Citizen X.)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα