Προβλημα με εικονα σε +2 128Κ

mike

RetroJunkie™
Joined
17 Νοέ 2008
Μηνύματα
2.153
Αντιδράσεις
86
Επειδη αυτην την εποχη ασχολουμαι με 8μπιτα, εβγαλα απο την κουτα με τα αρχαια, τον spectrum ZX +2 128K που εχω να τον δοκιμασω.

Επειδη εχω μετακομισει, δεν το εχω χρησιμοποιησει για χρονια, και ποτε στην LCD 32 που εχω τωρα. Αρχικα, δεν ειχω το αυθεντικο τροφοδοτικο και εβαλα εναν ρυθμιζομενο μετασχηματιστη στα 9V. Επειδη δεν εχει κουμπι on-off ο μετασχηματιστης, αναψε αμεσως το λαμπακι του sinclair, κανονικα. Βαζω το κανονικο καλωδιο για συνδεση rf στην τηλεοραση, ανοιγω στο καναλι 36, αλλα δεν βλεπω εικονα. Συγκεκριμενα φαινεται να ερχεται καποιο signal, αλλα δεν μπορω να δω τιποτα. Ψαχνω σε αλλη συχνοτητα, τιποτα. Μετα βαζω το 8πινο καλωδιο για οθονη, στην εξοδο rgb. Το καλωδιο ΔΕΝ ειναι απο spectrum, ειναι απο segaCD, και βγαζει εξοδο scart. Βαζοντας το καναλι AV2 που αντιστοιχει στη συγκεκριμενη εισοδο, βλεπω μαλλον την εικονα που θα εδινε ο spectrum, αλλα ΠΟΛΥ χαλια σαν να λειπει το V-sync. τοσο χαλια που ουτε μπορει καποιος να καταλαβει τι μπορει να δειχνει εκεινη στην στιγμη. Για χρωματα ουτε λογος.

Τι να φταει? λετε ο μετασχηματιστης? με προβληματιζει που δεν δειχνει το rf καλωδιο, σε καμια συχνοτητα. ξερετε σε ποια συχνοτητα παιζει κανονικα? λετε να τα εφτυσε το modulator?

EDIT1: Προχωρησα ενα βημα ακομα και δοκιμασα εναν ιδιο spectrum στην 32lcd και παιζει. Αρα δεν φταιει η τηλεοραση, ουτε το ρευμα. Ανοιξα το δικο μου (χαλασμενο?) spectrum και ειδα οτι εχει ξεκολησει ενα καλωδιακι απο το modulator. Το κολλησα και ειδα εικονα. Αλλα παρολαυτα κατι δεν παει καλα, διοτι το μπλε πλαισιο που εμφανιζεται κανονικα στην αρχικη οθονη, σε εμενα αλλαζει τυχαια σε κοκκινο. Κατι κουναει μεσα...

EDIT2: Τελικα το ανοιξα και κολησα οτι κουνουσε. Και παιζει μια χαρα.

Υ.Γ. ειμαι ο πρωτος που καταφερε μονος του να:

-ανοιξει ενα thread με καποιο προβλημα

-να απαντησει στο εαυτο του

-να κλεισει το thread εχοντας βρει λυση
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
ΧΑΧΑΧΑΧΑ

Ειναι η μοιρα των Σαββατιατικων τεχνικων αποριων...χαθηκε να σου κατσει μεσοβδομαδα? :)
 
Mike είσαι ένας και μοναδικός!!!!!
 
[edit]Greeklish[/]
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Δεν διαβάζουμε posts σε greeklish......
 
sylvester είπε:
Έλεγα λοιπόν, ότι τελικά τον Spectrum αυτής της αγγελίας τον αγόρασα εγώ, δείχνοντας εμπιστοσύνη στον Mike :cry:

Ο Spectrum ήταν πειραγμένος εσωτερικά και σε λίγη ώρα που τον άνοιξα, έκαψε 2 μνημάκια 4164Β, το regulator επίσης είχε χαλάσει. Όταν τα αλλάξαμε με ένα φίλο, διαπιστώσαμε ότι το transistor ZTX 650 κάπνιζε και το σήμα στην οθόνη ήταν πεσμένο... Πίσω από τη μητρική είδα κάποιες κολήσεις, ιδίως κάτω από το modulator.

Προσοχή λοιπόν στον χρήστη Mike διότι μάλλον δεν κρατάει τα χαλασμένα του :eek:

Ήταν πολλές οι βλάβες για να τις "χρεώσω" στην ηλικία του μηχανήματος.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Η αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα ZX Spectrum Plus 2 128K εκείνης της εποχής ήταν ελαττωματικά. Ήμουν από τους λίγους τυχερούς που διέθετε τουλάχιστον έναν που δεν είχε όλα αυτά τα προβλήματα (τον αγόρασα μεταχειρισμένο το 1987 όταν του Plus του χάλασαν οι μεμβράνες και δεν υπήρχαν ανταλλακτικά).
 
O +2 αντιθέτως με όσα αναφέρθηκαν, ήταν από τα περισσότερο κατασκευαστικώς ποιοτικά spectrum σε σύγκριση με τα προηγούμενα.

Επίσης ελαττωματικά +2 εκείνης της εποχής δεν έχω ξαναματακούσει.

Τώρα sylvester ο mike δε νομίζω να έκρυψε το γεγονός ότι το μηχάνημα είχε ανοιχτεί και είχε κάνει και κολλήσεις, άλλωστε ελάχιστα είναι τα απείραχτα μηχανήματα πια.

Αυτό είναι το κακό με τα retro, δεν μπορείς να ξέρεις πότε θα τα τινάξουν. Κάτι μου λέει ότι αν στο μηχάνημα αυτό είχαν αλλαχτεί οι πυκνωτές προληπτικά, δεν θα είχαν συμβεί όλα αυτά.

Κάλλιστα όλες αυτές οι βλάβες μπορεί να χρεωθούν στην ηλικία του μηχανήματος....

πχ

βραχυκυκλωμένος πυκνωτής ---> βραχυκυκλωμένο chip μνήμης ---> καμμένο ΖΤΧ650 απο υπερθέρμανη (που τροφοδοτεί τη μνήμη με ρεύμα).
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Nα διευκρινησω οτι ο συγκεκριμενος +2 με το modulator που κουναγε

εχει δωθει και τον εχει σπιτι του ο Santosp και μπορει να το επιβεβειωσει οποτε θελετε.

Και δεν ειχε κανενα αλλο προβλημα, εκτος απο το modulator που κουναγε.

Αυτος που εδωσα ηταν αριστος, δεν εχει αλλαχθει τιποτα και τσεκαριστηκε στο σπιτι μου παρουσια του αγοραστη.

Διαφορετικα μηχανηματα.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Θα συμφωνησω με τον GTSS οτι τα +2 δεν παρουσιαζουν σωρεια βλαβων και οτι πολλες φορες το timing ειναι ο υπ'αριθμον ενας κινδυνος σε μια ρετροαγορα.

Απο την αλλη ομως οπως ξεκαθαριζουμε και στον Κανονα Αναρτησης Αγγελιων - το retromaniax δεν εμπλεκεται ουτε αναγνωριζει ευθυνη στις αγοραπωλησιες των Αγγελιων - οποτε και δεν δεχομαστε posts "διαμαρτυριας" σχετικα με αυτες.

Το thread θα "καθαριστει" απο τα offtopic posts και θα κλειδωθει μιας και ο mike ελυσε μονος του το προβλημα που του παρουσιαστηκε.
 
Πίσω
Μπλουζα