Προβλημα display στο WinUAE (Simon the Sorcerer)

Rakeesh

RetroDB Feeder
Joined
10 Δεκ 2007
Μηνύματα
4.581
Αντιδράσεις
1.729
Βαζω να παιξω την εκδοση του Simon με 64 χρωματα, διαλεγοντας ενα default configuration 500αρας και κατοπιν 1200αρας. Και στις δυο περιπτωσεις η εικονα ειναι αυτη που βλεπετε. Η εικονα ειναι λιγο κατεβασμενη, οι κατω εντολες δε φαινονται ολοκληρες, ενω ο δεικτης του ποντικιου δεν πηγαινει πιο κατω απο το σημειο που βλεπετε στην εικονα και δεν μπορει να παει στην 3η σειρα.

Παροτι στα settings υπαρχει επιλογη για κεντραρισμα της οθονης και μπορω να σηκωσω την οθονη (Vert. position), η εικονα ειναι παντα η ιδια και εξακολουθω να μη μπορω να κουνησω το δεικτη κατω απο αυτο το σημειο

Προβολή συνημμένου 106964

Το ιδιο και με την AGA εκδοση και 1200 configuration :/ /emoticons/unsure@2x.png 2x" width="20" height="20" />

Προβολή συνημμένου 106965
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Το ιδιο και με την AGA εκδοση και 1200 configuration :/ /emoticons/unsure@2x.png 2x" width="20" height="20" />

Simon the Sorcerer (1993)(Adventure Soft)(AGA)(Disk 1 of 9)[cr CSL]_001.jpg
 
Δεν νομίζω το EHB mode να έχει σχέση με το κόψιμο.

Μήπως κάτι παίζει με τις PAL/NTSC ρυθμίσεις;
 
Ειδα το ποστ σου και εβαλα να δοκιμασω και το Simon το κανονικο και το SimonAGA

και παιζουν κανονικα σε winUAE.

Αυτο το συμπτωμα με την οθονη πιο κατω ειναι χαρακτηριστικο σε NTSC αμιγκα. Θα το καταλαβεις επειδη υπαρχει και διαφορα στην ταχυτητα (μικρη) καθως επισης και στη μουσικη.
 
Παροτι δεν εχω ιδεα για PAL κλπ, κατι τετοιο φανταστηκα :Ρ Απο που ρυθμιζεται αυτο;

Στη σελιδα display υπαρχει ενα combo box με επιλογη NTSC/PAL που ειναι παντα στο NTSC, οταν επιλεγω PAL και παταω OK δεν αλλαζει τιποτα, και οταν ξαναπηγαινω εκει, ειναι παλι επιλεγμενο στο NTSC :/ /emoticons/unsure@2x.png 2x" width="20" height="20" />
 
Αχ. Αχ. Δεν είχες amiga;

Προφανώς κάτι πατάς μετά και έτσι ξαναγυρίζεις στο default configuration (ή profile όπως λένε οι σημερινοί νέοι).

Οπωσδήποτε το θες στο PAL.

Γενικά PAL/NTSC έχουν και διαφορετικές αναλύσεις (x200 οι Αμερικάνοι... ο λόγος που βλέπεις ένα κενό κάτω από το boot παράθυρο του CLI).
 
Δεν παταω κατι, παρα μονο το OK. Ισως προκειται για καποιο bug? Καποιος χρηστης του WUAE με παρομοια εμπειρια; :)
 
Φτιαξε ενα configuration με τις ρυθμισεις που θες,σωσε το και κανε load μετα το configuration αυτο και τρεξε το παιχνιδι.Ισως βοηθησει αυτο.
 
Σε ποιο σημειο του display γραφει για NTSC ? Μονο επανω-επανω στο screen εχει επιλογες, αλλα ειναι προεπιλεγμενο το default, και αυτο αφορα την οθονη του pc ή του λαπτοπ και εγω το εχω σε 1280Χ800.

νομιζω οτι στο winUAE υπαρχει επιλογη NTSC στις επιλογες "chipset", οπου επιλεγεις OCS, ECS, AGA, NTSC.
 
Εδω στα settings εχει κολλημενο το NTSC, δεν αλλαζει με τιποτα

shot.jpg

Στη σελιδα chipset δε βρηκα επιλογη για pal/ntsc... μηπως εχεις παλια εκδοση;
 
Σιγουρα ειναι πιο παλιο, το εχω αρκετα χρονια.

Παντως το προβλημα σου, σε κανονικη αμιγκα, προκαλειται εαν η αμιγκα ειναι NTSC. Οποτε κατι παρομοιο θα ειναι και στο winUAE.
 
Ακριβώς...

...όπως τα λέει ο mike, είναι. Το πρόβλημα είναι στο NTSC.

Για να το αλλάξεις, πρέπει να ξεκινήσεις ένα νέο παιχνίδι, μην χρησιμοποιήσεις δηλαδή save state που πιθανόν έχεις, διότι όπως σωστά παρατήρησες, δεν αλλάζει on the fly ο WinUAE, από PAL σε NTSC mode και το αντίστροφο.

Πήγαινε στην καρτέλα Quickstart, επέλεξε Model: A500 και κάνε untick στο κουτάκι NTSC, πάνω-πάνω δεξιά, ακριβώς δίπλα από το Model:A500.

Κατόπιν βάλε τις δισκέτες -και στο 800% speed, είδα ότι δουλεύουν- και πάτα το Start.
 
Ωστε εκει ειναι κρυμμενο :D Ευχαριστω, θα το κοιταξω με την πρωτη ευκαιρια

(Να υποθεσω οτι το ιδιο παιχνιδι υπαρχει και σε NTSC εκδοση; )
 
1) "...όπως τα λέει ο NLS, είναι. Το πρόβλημα είναι στο NTSC." (fixed)

2) Ποια έκδοση WinUAE έχεις.

3) Πιθανό να υπάρχει και σε NTSC αν και στο TOSEC δεν είδα κάποιο χαρακτηρισμένο έτσι (όχι ότι το αναφέρουν)... όμως τι να το κάνεις; Θες να βλέπεις λιγότερα pixel;
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Εχω την τελευταια εκδοση του WUAE

Η τριτη ερωτηση ειναι εγκυκλοπαιδικης φυσεως καθοτι δεν μου εχει ξανατυχει το συγκεκριμενο προβλημα, ουτε εχει τυχει να συγκρινω το ιδιο παιχνιδι σε PAL και σε NTSC εκδοσεις.
 
Βασικά στην Amiga ισχύει ακριβώς το αντίθετο απο αυτό που συμβαίνει με τις PAL κονσόλες. Δηλαδή, οι αμερικάνοι έχουν το "πρόβλημα" με τα παιχνίδια στην Amiga και όχι οι Ευρωπαίοι, όπως ας πούμε παίζαμε με crippled οθόνη, αργές ταχύτητες στο MD κάποια παιχνίδια που δεν έβγαιναν στην Ευρώπη και βρίσκαμε τα αμερικάνικα, έτσι αντιστοίχως οι Αμερικάνοι ζορίζονται απίστευτα στον να βρούν amiga παιχνίδια που να παίζουν σωστά στις NTSC αμίγκες τους. Με μερικούς που μιλάω στο youtube, τελικά αναγκάστηκαν να εισάγουν ευρωπαικές Amigeς για να καταφέρουν να παίξουν (με step-up converters για την τάση προφανώς), και να ευχαριστηθούν την τεράστια βιβλιοθήκη της.

Είναι και (άλλος) ένας σημαντικός λόγος που σε άλλα thread έχω θίξει την άγνοια των αμερικανών σχετικά με την Amiga και τα παιχνίδια της.
 
Ομως υπαρχουν και αποκλειστικα NTSC παιχνιδια για αμιγκα. Δεν εχω καποιο αυθεντικο, αλλα ξερω οτι υπαρχουν.

Και οπως ισως μερικοι να υποπτευθηκαν, εχω και NTSC αμιγκα και NTSC (60HZ) monitor 1084. Η αμιγκα σε μερικα παιχνιδια εχει σοβαρο προβλημα σε βαθμο που δεν παιζετε το παιχνιδι, οπως στα pinball οπου δεν φαινονται οι ρακετες, σε αλλα παιζει απλα ασυγρχονα ο ηχος, ενω μερικα ειναι οκ.

Το 1084 ειναι αλλη ιστορια, παιζει κανονικα τα ευρωπαικα 50HZ, αλλα εκει που πραγματικα αξιζει ειναι στις γιαπωνεζικες/αμερικανικες κονσολες οπου στα 60HZ δειχνει τελεια, οπως με το NEO-GEO και το 3DO.

Κατα τα αλλα μια NTSC αμιγκα δεν εχει καποιο σημαντικο προβλημα, ειναι ελαχιστα πιο γρηγορη λογω πιο γρηγορου κρυσταλλου και ταχυτητας CPU, αλλα επισης δεν κανει για video editing, χρηση genlock κτλ στην χωρα μας, που εχει pal σημα τηλεορασης.
 
Κρίμα που πούλησα το 1084.

Ναι τα πράγματα είναι έτσι. Οι Ευρωπαίοι παίζαμε τα πάντα. Τα NTSC απλώς αφήνουν αναξιοποίητα τα κάτω 56 pixels - κλασική εικόνα για τους Amigάδες να έχουν κενό εκεί.

Αααααααααααααααχ.
 
To 1084 είναi όντως κορυφή, αλλα χρειάζεται ειδικά καλώδια για να παίξει σωστά κάποιες κονσόλες (το Mega Drive σίγουρα), ή εσωτερική αλλαγή κάποιων πυκνωτών, αφού έχει θέμα με το composite sync και τον τρόπο με τον οποίο κάποιες κονσόλες το βγάζουν στο RGB. Mε ένα μετατροπέα amiga RGB->RGB scart και ειδικά modded καλώδια με direct sync είναι ΟΚ με σχεδόν όλες τις κονσόλες. Τώρα το 1084 που λες εσύ mike, προφανώς ερχόταν με έτοιμο scart socket, και πάλι όμως, απο την μάνα του Mega Drive (η Snes) αμφιβάλλω αν έπαιζε σωστά χωρίς rolling. To Neo-Geo λογικά θα παίζει κατευθείαν, αν και δεν το δοκίμασα γιατί δεν χρειάζομαι το 1084 σε αυτή την περίπτωση, τα παίζω στην καμπίνα. To 3DO απο την άλλη επίσης δεν βγάζει μαμίσιο RGB, έχει composite και s-video. Aν μπεί κανείς στον κόπο πάντως αποζημειώνεται και με το παραπάνω. Τα composite του 1084 είναι χάλια πάντως μετά απο λίγο καιρό, αν δεν αλλάξεις πυκνωτές, το RGB του πάντως είναι θάνατος.

Και πάλι όμως, τα καλύτερα αποτελέσματα τα παίρνεις απο Amiga, αφού οι interlaced οθόνες, τα παιχνίδια με copper εφφέ και φυσικά οι στατικες σε HAM mode είναι ότι καλύτερο μπορείς να δείς σε αναλογικό σήμα σε CRT οθόνη.
 
Πίσω
Μπλουζα