20 χρόνια (ναι, είκοσι....) χρόνια στο Σώμα, είδα τα πάντα.
Δεν θα πω πολλά. Μπήκα λυκόπουλο 9 χρονών και έφυγα Έφορος Εφαρμογής Προσκοπικού Προγράμματος, με την Ανώτατη Παγκόσμια Εκπαίδευση (Δ.Δ) την οποία πέρασα και σε Ελλάδα αλλά και στο (άκρως προηγμένο) εξωτερικό και σχεδόν όλες τις Σχολές Εκπαίδευσης υψηλού επιπέδου.
Αμέτρητες στιγμές, ημέρες, εβδομάδες σε σκηνές, παρέες, διανυκτερεύσεις.... Παρέες και εμπειρίες ζωής. Ταξίδια σε Ελλάδα και εξωτερικό, συνέδρια, σεμινάρια σε όλη την Ευρώπη (ως βαθμοφόρος).
Τα πράγματα είναι όπως τα είπαν ήδη κάποιοι. Ναι είναι άκρως συντηρητικός χώρος, με συνεχή άλλοτε εμφανή και άλλοτε υποδόρια προπαγάνδα για πατρίδα και θρησκεία, αμέτρητοι άσχετοι βαθμοφόροι να κάνουν κουμάντο (στην ιδιαίτερη πατρίδα μου ένας γονέας προσκόπου που είχε κάνει μερικούς μήνες προσκοπάκι στα νιάτα του, έγινε κατευθείαν Περιφερειακός Έφορος, κάτι σαν ένας έφεδρος φαντάρος να γίνει κατευθείαν Συνταγματάρχης δηλαδή.... χωρίς το παραμικρό πτυχίο, εκπαίδευση, τίποτα.)
Σε κάθε δράση, κλειστού ή ανοιχτού χώρου, ακόμη και συνέδριο ή σεμινάριο, γίνεται πάντα έπαρση σημαίας και προσευχή... Και υποστολή μετά.
Είναι όντως μια μικρογραφία της κοινωνίας, προς το πιο συντηρητικό της, βέβαια. Γλείψιμο, κλίκες, αδικίες, ό,τι υπάρχει και παντού στην κοινωνία.
Μολαταύτα, εγώ και ουκ ολίγοι άλλοι δεν μασούσαμε. Γουστάραμε τις εκδρομές, τις κατασκηνώσεις, τα βουνά, και δεν μας επηρέασε το όλο συντηρητικό και χριστιανοπατριωτικό κλίμα.
Με φάγανε βέβαια, διότι δεν έκανα τα χατήρια τους, δεν έκανα δημόσιες σχέσεις, κατακεραύνωνα τους άσχετους και τους ιδιοτελείς.
Δεν πειράζει. Οι εμπειρίες έμειναν.
Συμβουλή; Όποιος θέλει ας στείλει το παιδί του σε μια Ομάδα Προσκόπων, ή μια Αγέλη Λυκοπούλων για τα μικρότερα.
Και ας κρίνει ο ίδιος, από όσα θα δει και από όσα θα του πει το παιδί του.
Ο Προσκοπισμός φτιάχτηκε από Λόρδο, στον πόλεμο τον Μπόερς, ως παραστρατιωτική οργάνωση, για να βοηθάνε τα παιδιά τον στρατό.
Ήταν δομημένος αμιγώς στρατιωτικά, με αναφορές (όπως στον στρατό) προσοχές αναπαύσεις, με παιδάκια 10-12 χρονών, Ενωμοτάρχες, να ουρλιάζουν στην αναφορά σε στάση κλαρίνο προσοχής:
«Αρχηγέ μου αναφέρω Δύναμη Ενωμοτίας 8, παρόντες 7, απών ένας αδικαιολόγητος» κλπ. (αυτά τουλάχιστον μέχρι και τα 80'ς...)
Αρχηγοί να κάνουν επιθεώρηση στις γωνιές ή στις σκηνές (στις δράσεις υπαίθρου) με ύφος μεταξύ 100 καρδιναλίων και του λοχία στο full metal jacket, και να τρέμουν τα παιδάκια..
Από την δεκαετία του 80 και μετά άρχισαν οι αλλαγές (καταδέχτηκαν να πάρουν και γυναίκες, κάτι σαν τα μικτά σχολεία….) και από το ’90 και μετά χαλάρωσαν αρκετά τα πράγματα, αλλά πάλι όταν ως Αρχηγός έβγαινα για να «επιθεωρήσω» την Ομάδα, στην έπαρση σημαίας, ο Υπαρχηγός μου (και ο κάθε Υπαρχηγός) τάραζε τα προσκόπια στις προσοχές και αναπαύσεις..
Βέβαια έπεφτε γέλιο, κάπου τα απολαμβάναμε αυτά, και σχεδόν κανείς μας δεν νομίζω ότι επηρεάστηκε ουσιαστικά από αυτά.
Πιστεύω ότι σήμερα, που πλέον ο Προσκοπισμός λειτουργεί κυρίως (εκτός από κάτι πορωμένους εξουσιολάγνους Αρχηγούς – όχι λίγους βέβαια) ως …εκπολιτιστικός σύλλογος, και οι δράσεις του δεν πολυδιαφέρουν από αυτές ενός άντε μοντέρνου συλλόγου, η ύπαρξή του δεν είναι απαραίτητη.
Και το λέω με βαθιά λύπη, διότι πέρασα εξαιρετικές στιγμές εκεί, στη φύση, σε νυχτερινές πορείες, σε ορειβατικά καταφύγια, στα βουνά, σε σχολές εκπαίδευσης υψηλού επιπέδου…
Συγκινούμαι όταν βλέπω πολλούς παλιούς μου προσκόπους να με βλέπουν στον δρόμο και να με φωνάζουν «Αρχηγέ» ή και «Έφορε».
Όμως, νομίζω ότι η οργάνωση αυτή έκανε τον κύκλο της.
Σήμερα υπάρχουν άπειρα ενδιαφέροντα για ένα παιδί, απροσμέτρητα πραγματικά, άπειροι σύλλογοι, όμιλοι, οργανώσεις, που κάνουν, πολλοί από αυτούς, απείρως πιο σημαντικά μοντέρνα και προηγμένα πράγματα.
Ο Προσκοπισμός είναι μια γλυκεία ανάμνηση, γλυκόπικρη για πολλούς από μας, και θα έπρεπε να είχε κλείσει τον κύκλο του.
Όμως, σε μια τέτοια κοινωνία που ζούμε, όταν πολύ μεγάλο μέρος του κόσμου είναι συντηρητικό, όταν ακόμη η εκκλησία κάνει κουμάντο, την τρέμουν οι πολιτικοί και ο λαός γεμίζει τους ναούς, τότε, θα μου πείτε γιατί να διαλυθεί και να μην υπάρχει Προσκοπισμός; Σωστά, θα σας απαντήσω. Έχετε δίκιο.
Είναι ένα brand name, διεκδικεί μια θέση στην πίτα, και πορεύεται μαζί με τα πιο συντηρητικά μεν, τα απολιτίκ τύπου ατενίστας, και τα καθωσπρεπικά τμήματα της κοινωνίας και θα πορεύεται όπως μια μεγάλη εταιρεία όσο έχει πελάτες. Και είμαι βέβαιος ότι θα έχει για πάντα.
(δεν θα βάλω φωτογραφίες, γιατί θα με πάρουν τα κλάματα...)