Προστασία δεδομένων από φυσική καταστροφή σκληρού δίσκου

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Rygar
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
bspus είπε:
Ειχες 2 Domain Controllers που δουλευαν ταυτοχρονα και σκασανε και οι 2 σχεδον μαζι? Μα τι εγινε εκεινη τη μερα στο κτιριο? Ουτε ο Μητσοτακης δεν εχει τετοιες δυναμεις. Εκτος αν το προβλημα ηταν κανενα corruption στο Active Directory που εγινε replicated και τα ρημαξε ολα, οποτε ουτε RAID σε εσωζε ουτε τιποτα. Αλλα δεν εχω δει ποτε ο ιδιος να συμβαινει κατι τετοιο.
Οι 2 Nas ήταν corrupted τα images (βλέπεις το ίδιο image αντιγραφόταν και στους 2) και ο 2ος dc που ήταν στο άλλο κτίριο είχε παροπλιστεί προ εξαμήνου και ήταν μια εφεδρική λύση - δε λειτουργούσε ταυτόχρονα!

Ότι γενικά είμαι γκαντέμω, είμαι - αυτό δε χωράει συζήτηση!... Γι' αυτό δε μπορώ να λέω μετά από κάτι τέτοιο ότι "δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί..."

Δε μου είχε τύχει ποτέ στη ζωή μου αστοχία 3ων back up....

Το τι έγινε φυσικά, δε μπόρεσα ποτέ να το διαγνώσω (και άλλωστε από μια ώρα κι ύστερα, δε με ένοιαζε - έπρεπε να στηθεί ο dc, γιατί την επόμενη μέρα 150 υπάλληλοι θα κάθονταν και θα παίζαν πασιέντζες, και μάλιστα χεράτες!), αλλά στα images το βρήκα: ήταν corrupted, γιατί ακριβώς δεν γίνονταν restore πουθενά για να διασφαλίσουμε την ακεραιότητά τους. Ο δε εφεδρικός dc δεν άνοιγε καν! Αποδείχτηκε ότι είχε πρόβλημα στη μητρική!....

Όσο για τον Μητσοτάκη, μην τον αναφέρεις - θα πέσει το φόρουμ! :P :D

Μανιάνα πώς είχατε παρει τα backup; Εννοώ με τί πρόγραμμα; Μου κάνει εντύπωση που ηταν corrupt όλα.

Εμενα παντως μου φαινονται κινεζικα αυτα που λετε παιδια :P γιατι δεν εχω ουτε στο ελαχιστο της γνωσεις σας γυρω απο τους υπολογιστες.Προσωπικα εχω δυο εσωτερικους σκληρους 1,5 gb ο καθενας δυο εξωτερικους WD 500 gb ο καθενας τον εναν μονημα στο pc και αλλους δυο εξωτερικους WD 1,5gb ο καθενας που τους εχω σε αλλα σημεια.Φυσικα εχω και περιπου 2000 DVD με backup με διαφορα πραγματα απο αυτα που εχω στους σκληρους.

metalcandyman είπε:
Εμενα παντως μου φαινονται κινεζικα αυτα που λετε παιδια :P γιατι δεν εχω ουτε στο ελαχιστο της γνωσεις σας γυρω απο τους υπολογιστες.Προσωπικα εχω δυο εσωτερικους σκληρους 1,5 gb ο καθενας δυο εξωτερικους WD 500 gb ο καθενας τον εναν μονημα στο pc και αλλους δυο εξωτερικους WD 1,5gb ο καθενας που τους εχω σε αλλα σημεια.Φυσικα εχω και περιπου 2000 DVD με backup με διαφορα πραγματα απο αυτα που εχω στους σκληρους.
LOL Αυτο θα πει Backup...... Αν ποτε χασω τιποτα απο τα retrogaming αρχεια μου θα σε εχω στα υποψην χαχαχα , πιστευω θα εχεις τα παντα σε τοσο χωρο δεν γινεται να λειπει κατι.. ;)

Επι του θεματος τωρα.. Εχω 2 x 500gb WD εσωτερικους . Για backup εχω ενα 250αρι εσωτερικο σκληρο αποσυνδεμενο (απο το παλιο pc ο οποιος εχει να γινει update το backup 2 χρονια σχεδον ποιος καθετε να κανει copy :P ) Και εχω και εναν 320 seagate εξωτερικο που εχω τα απαραιτητα μεσα και τον εχω στην ντουλαπα..(εχει και αυτος κανα χρονο να γινει update το backup...) . Επισης εχω και το laptop μου εχει εναν 320gb εχω βαλει και εκει καποια πραγματακια να υπαρχουν... Γενικα σε οσα χρονια ασχολουμε με τα PC( απο το 98' που πηρα το πρωτο δικο μου pc ) . Μια φορα μου χαλασε δισκος απο desktop απο τα πολλα φορματ και μου χαλασε και μια φορα ο δισκος του λαπτοπ δεν ξερω πως απλα χαλασε στους 3 μηνες απο οταν το ειχα παρει περσι το καλοκαιρι. Αυτα..

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ajax87 είπε:
LOL Αυτο θα πει Backup...... Αν ποτε χασω τιποτα απο τα retrogaming αρχεια μου θα σε εχω στα υποψην χαχαχα , πιστευω θα εχεις τα παντα σε τοσο χωρο δεν γινεται να λειπει κατι.. ;)
Ακριβως φιλαρακι μου δεν ληπει τιποτα :D

D@redevil είπε:
Οι 2 Nas ήταν corrupted τα images (βλέπεις το ίδιο image αντιγραφόταν και στους 2) και ο 2ος dc που ήταν στο άλλο κτίριο είχε παροπλιστεί προ εξαμήνου και ήταν μια εφεδρική λύση - δε λειτουργούσε ταυτόχρονα!
Το φανταστηκα οτι καπως ετσι θα ηταν. Δεν υπηρχε περιπτωση να σκασουν και οι 2 μαζι. Αν εχεις 2 μηχανηματα που ειναι μονο domain-dns-dhcp και δουλευουν παραλληλα ουσιαστικα δεν χρειαζεσαι και image. Αν δεν εχεις spare server μηχανημα, αρκει και ενα κακομοιρο pc η ενα VM (αμα τιθεται θεμα αδειων για windows server) για το replication του AD. Αλλα ακομα και αν εχεις και αλλη υπηρεσια, τυπου mail πανω, εφοσον εχεις τους κωδικους και accounts σε ενα spreadsheet στη χειροτερη θα εχεις downtime μια μερα. Μονο το AD ειναι πραγματικη καταστροφη γιατι θα θελουν ολα τα clients reconfiguration αμα στησεις νεο domain απο την αρχη.

Για file server παλι θα προτιμουσα να εχω ενα script που να συγχρονιζει ολα τα αρχεια σε ενα δευτερο file server το βραδυ, ακομα και αν ο δευτερος ειναι παλι ενα απλο PC. Πραγματικα πιο ασφαλης θα ενοιωθα μονο και μονο που το backup ειναι ενεργο και το βλεπεις καθε μερα οτι ειναι ΟΚ.

Και προς αποφυγη παρεξηγησεων, οχι δεν προτεινω να χρησιμοποιειτε απλο PC για να γλυτωσετε λεφτα. Απλως μεταξυ του image και του PC ως υποκαταστατου δευτερου server για μενα ειναι no brainer το δευτερο.

Ajax87 είπε:
Για backup εχω ενα 250αρι εσωτερικο σκληρο αποσυνδεμενο (απο το παλιο pc ο οποιος εχει να γινει update το backup 2 χρονια σχεδον ποιος καθετε να κανει copy :P ) Και εχω και εναν 320 seagate εξωτερικο που εχω τα απαραιτητα μεσα και τον εχω στην ντουλαπα..(εχει και αυτος κανα χρονο να γινει update το backup...) . Επισης εχω και το laptop μου εχει εναν 320gb εχω βαλει και εκει καποια πραγματακια να υπαρχουν... Γενικα σε οσα χρονια ασχολουμε με τα PC( απο το 98' που πηρα το πρωτο δικο μου pc ) . Μια φορα μου χαλασε δισκος απο desktop απο τα πολλα φορματ και μου χαλασε και μια φορα ο δισκος του λαπτοπ δεν ξερω πως απλα χαλασε στους 3 μηνες απο οταν το ειχα παρει περσι το καλοκαιρι. Αυτα..
"Backup" (και τονίζω τα εισαγωγικά) που δεν έχει γίνει updated εδώ και 1-2 χρόνια απλά δεν είναι backup.

Ο δίσκος δεν μπορεί να πάθει βλάβη από όσα format και να του κάνεις.

Η παρελθούσα εμπειρία για το πόσο κρατάνε οι δίσκοι δεν έχει κανένα νόημα. Και εμένα δεν μου είχε χαλάσει ποτέ δίσκος για σχεδόν 10 χρόνια, αλλά μετά χάλασαν 2 σε μικρό χρονικό διάστημα. Ο ένας ήταν σχετικά παλιός, 3-4 ετών δηλαδή, ο άλλος είχε λιγότερο από χρόνο στην πλάτη του...

Maddog είπε:
"Backup" (και τονίζω τα εισαγωγικά) που δεν έχει γίνει updated εδώ και 1-2 χρόνια απλά δεν είναι backup.Ο δίσκος δεν μπορεί να πάθει βλάβη από όσα format και να του κάνεις.

Η παρελθούσα εμπειρία για το πόσο κρατάνε οι δίσκοι δεν έχει κανένα νόημα. Και εμένα δεν μου είχε χαλάσει ποτέ δίσκος για σχεδόν 10 χρόνια, αλλά μετά χάλασαν 2 σε μικρό χρονικό διάστημα. Ο ένας ήταν σχετικά παλιός, 3-4 ετών δηλαδή, ο άλλος είχε λιγότερο από χρόνο στην πλάτη του...
Αναλογα για την δουλεια που το θες.. Εχω καποια ρετρο stuff και καποια αλλα πραγματα φωτογραφιες και αλλα απο παλια.. Αν εχουνε αλαξει λιγα στο pc σου απο τοτε (εννοω πραμαγματα που δεν μπορεις να τα βρεις) δεν ειναι απαραιτητο :D φιλικα παντα. Βαριεμε να κανω backup συχνα. Παλια εκανα ανα 3μηνο.... Τωρα βαριεμε..

Αν ειναι θεμα δουλειας ή αλλα προσωπικα αρχεια που αλλαζουν ή επεκτεινοντε συχνα ειναι αλλο θεμα.

Κι εγώ έχω 3 εξωτερικούς δίσκους οι οποίοι είναι πάντα αποσυνδεδεμένοι, όχι μόνο από το PC αλλά και από το ρεύμα. Φυσικά σχεδόν όλα τα αρχεία που βρίσκονται σε αυτούς τους δίσκους υπάρχουν και στους εσωτερικούς του PC για άμεση πρόσβαση. Τις ταινίες HD οι οποίες είναι πολύ μεγάλες και δεν χωράνε να τις έχω στους εσωτερικούς, τις έχω σε 2 εξωτερικούς, έναν που τον ανοίγω μόνο για να κάνω backup και έναν ο οποίος είναι συνδεδεμένος στην τηλεόραση για να τις βλέπω. Υπάρχουν και κάποιοι παλιότεροι δίσκοι άδειοι οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν σαν προσωρινός χώρος για αρχεία σε περίπτωση που ενας δίσκος χαλάσει και μείνουν στον "αέρα" χωρίς αντίγραφο, μέχρι να αγοράσω καινούριο δίσκο για μόνιμη στέγη.

Συνολικά οι οι δίσκοι μου (εσωτερικοί, εξωτερικοί) είναι περίπου 4TB αλλά επειδή είμαι της άποψης οτι κάθε αρχείο πρέπει να το έχω δύο φορές σε διαφορετικά σημεία, είναι σαν να έχω 2ΤΒ :P

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Rygar είπε:
Μανιάνα πώς είχατε παρει τα backup; Εννοώ με τί πρόγραμμα; Μου κάνει εντύπωση που ηταν corrupt όλα.
Έλα βρε Νίκο μου! Την ώρα που ήθελα χθες να σ' απαντήσω, συνειδητοποίησα ότι θα έχανα τη συνάντηση του ΕΑΠ! :P

Λεπόν, το πρόγραμμα ήταν και είναι το Acronis! Το πρόβλημα δεν ήταν στο S/W - το πρόβλημα ήταν η ηλιθιωδώς στημένη διαδικασία μας!... Το image γραφόταν στον 1o NAS, έναν Intel SS4000 (αν δεν κάνω λάθος - θα σε πω αύριο που θα είμαι στη δουλειά ποιο μοντέλο είναι, μη και κάνεις το λάθος να το αγοράσεις!....) και από τον 1ο NAS στο 2ο (έναν Linksys NSS4000 που τα σπάει!).

Το μια χαρά image, γραφόταν στον Intel NAS, που τον θεωρώ το μεγαλύτερο σκουπίδι που έχει κατασκευαστεί για μικρές - μεσαίες επιχειρήσεις ή απαιτήσεις (αυτά κάνει το low budget), ο οποίος NAS αυτός, αν φτερνιζόσουν δίπλα του, κουνιόνταν οι κεφαλές και αν το αγριοκοιτούσες σου έκανε corrupt τα data από τον φόβο του. Ο ίδιος και αυτός NAS, που έπερνε το μια χαρά image, το έγραφε πάνω του κατεστραμμένο και αυτό το κατεστραμμένο αντέγραφε και ο 2ος NAS... Είμαι σίγουρη ότι το image ήταν μια χαρά γιατί κάποια στιγμή (κανά μήνα πριν το "γκράου") το πήρα σ΄έναν εξωτερικό σκληρό, το έκανα restore για δοκιμή και ήταν εντάξει.

Τεσπα, το ηθικό δίδαγμα: Μην προσπαθείτε να κάνετε οικονομία σε NAS servers.... Δεν αξίζει τον κόπο...

Ajax87 είπε:
....Μια φορα μου χαλασε δισκος απο desktop απο τα πολλα φορματ...
Maddog είπε:
Ο δίσκος δεν μπορεί να πάθει βλάβη από όσα format και να του κάνεις.
Και όμως, φίλε Maddog, αν και γενικά έχεις δίκιο, υπήρχε ολόκληρη φουρνιά της WD όταν έκανα την πρακτική μου σε κατάστημα πληροφορικής σαν τεχνικός στην συναρμολόγηση, που είχαμε μαζέψει δίσκους και τους αντικαταστήσαμε λόγω καταστροφής από πολλαπλά format. Για του λόγου το αληθές, ο δικός μου ήταν μέσα σε αυτούς! Η εξήγηση που μου είχε δώσει τότε ένας καθηγητής μου, είναι ότι κατά τη διάρκεια του φορμάτ, στην ουσία αντικαθίστανται όλα τα bits του σκληρού, με 0 - άρα είναι η ίδια λειτουργία που κάνει η κεφαλή κατά την εγγραφή και την ανάγνωση. Μόνο που το κάνει σε όλη την επιφάνεια του δίσκου και μετά από πολλές φορές, αυξάνει τις πιθανότητες να καταστραφεί το σύστημα εγγραφής / ανάγνωσης. Σκέψου μια λάμπα που την αναβοσβήνεις συνέχεια! Δεν έχει περισσότερες πιθανότητες να την κάψεις?

Πλέον, βέβαια, αυτό δεν ισχύει στους μοντέρνους σκληρούς δίσκους....

bspus είπε:
Το φανταστηκα οτι καπως ετσι θα ηταν. Δεν υπηρχε περιπτωση να σκασουν και οι 2 μαζι. Αν εχεις 2 μηχανηματα που ειναι μονο domain-dns-dhcp και δουλευουν παραλληλα ουσιαστικα δεν χρειαζεσαι και image. Αν δεν εχεις spare server μηχανημα, αρκει και ενα κακομοιρο pc η ενα VM (αμα τιθεται θεμα αδειων για windows server) για το replication του AD. Αλλα ακομα και αν εχεις και αλλη υπηρεσια, τυπου mail πανω, εφοσον εχεις τους κωδικους και accounts σε ενα spreadsheet στη χειροτερη θα εχεις downtime μια μερα. Μονο το AD ειναι πραγματικη καταστροφη γιατι θα θελουν ολα τα clients reconfiguration αμα στησεις νεο domain απο την αρχη.
Δεν τα ξέρω βρε παλικάρι μου? :) Αρχής εξαρχής γκρίνιαζα για το θέμα του dc... Πλέον και μετά το περσινό πανηγύρι, υπάρχει ένας dc σε υποκ/μα της εταιρίας, ο οποίος δουλεύει παράλληλα. Πέρα από αυτό, υπάρχει πάλι image (σε 2 pc & 1 NAS -όχι τον σιχαμένο Intel :P ) που γίνεται restore κάθε μέρα σε VM και κάθε Πέμπτη, γίνονται για 2 ώρες δοκιμές και των 2 λύσεων.... Και είμαι λίγο πιο ήσυχη, γιατί αν και δεν είμαι αρμόδια γι' αυτά, όλα "σκάνε" στα μούτρα μου όταν λείπει η αρμόδια! :D

Με το Acronis κατα καιρούς έχουμε διαπιστώσει corrupt images. Οταν παίρνω backups μ'αυτό, εχω τσεκαρει το Validate backup και αφου τελειωσει, ΚΑΝΩ ΔΙΠΛΟ ΚΛΙΚ ΠΑΝΩ ΣΤΟ IMAGE ΓΙΑ ΝΑ ΔΩ ΑΝ ΘΑ ΜΟΥ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙ ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΕΙ!!!! Αν δε μου τα εμφανίσει και αντιθέτως παρω μηνυμα ότι το αρχείο είναι κατεστραμμένο, ξανακάνω image. Παντως το πλεον αξιοπιστο πρόγραμμα για backups είναι το Ghost. Ουτε ενα corrupt αρχειο εδώ και 12 χρόνια!!!

Rygar είπε:
Με το Acronis κατα καιρούς έχουμε διαπιστώσει corrupt images. Οταν παίρνω backups μ'αυτό, εχω τσεκαρει το Validate backup και αφου τελειωσει, ΚΑΝΩ ΔΙΠΛΟ ΚΛΙΚ ΠΑΝΩ ΣΤΟ IMAGE ΓΙΑ ΝΑ ΔΩ ΑΝ ΘΑ ΜΟΥ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙ ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΕΙ!!!! Αν δε μου τα εμφανίσει και αντιθέτως παρω μηνυμα ότι το αρχείο είναι κατεστραμμένο, ξανακάνω image. Παντως το πλεον αξιοπιστο πρόγραμμα για backups είναι το Ghost. Ουτε ενα corrupt αρχειο εδώ και 12 χρόνια!!!
Μετά το περσινό καψώνι, αλλάξαμε τις διαδικασίες βρε Νίκο... Δεν είχα έκτοτε πρόβλημα, ούτε με corrupt image, ούτε με τίποτε.. Μη με βάζεις τριβόλια τώρα!....

Και τι, να φορτώσω κι ένα ghost πάνω και να παίρνω διπλό image και να το κάνω και αυτό restore?

Αμα σου παίζει η διαδικασία, εννοείται δεν την αγγίζεις!

Κακό πράγμα ν' αγγιζεις τα δεδομένα! Χαλάνε πολύ εύκολα :) (βλακ χιουμορ)

Με όλη αυτή την κουβέντα πάντως, πέταξα επάνω τον 2 TB που παίρνω backup κάποια από τα δεδομένα μου και τον συγχρόνισα πάλι. Είχα κανά δίμηνο να το κάνω (ντροπή μου!) :xm:

Μπορείς να τρέξεις το microsoft sync και να ορίσεις εναν αυτόματο συγχρονιζμό, αρκεί να εχεις το δίσκο συνδεδεμένο μόνιμα βεβαια. Υποθέτω ότι είναι σε USB κουτί ο δικός σου. Μπορείς να τον συγχρονίσεις με το Robocop-y:P.

Thanks Rygar, αλλά έχουν και την πλάκα τους οι manual δουλειές. :)

Πάντως δεν τον έχω online ποτέ, παρά μόνο για όσο διαρκεί το copy. Την υπόλοιπη ώρα δεν είναι καν στην μπρίζα. Και σκέφτομαι να μην είναι καν στον ίδιο χώρο πλέον... ;)

Πίσω
Μπλουζα