Εχθές, είχα μια συζήτηση με έναν παλαιό συνεργάτη και πάνω στην κουβέντα ανέφερε τον Κατσιφάρα (τον παλιό υπουργό του Ανδρέα Παπανδρέου που ήταν και πολύ φίλος του). Θυμήθηκα λοιπόν, ένα συμβάν και άρχισα να γελάω γιατί σκέφτηκα «Αυτό θα πρέπει να το γράψω στο retromaniax να το διαβάσουν τα παιδιά». Και υπάρχουν και φωτογραφίες από εκείνο το βράδυ κάπου μέσα στο σπίτι, αλλά δεν ξέρω πού είναι αυτή τη στιγμή. Θα ψάξω να τις βρω αλλά δεν θέλω να τις ποστάρω, κολλάω, διότι φαινόμαστε φάτσα κάρτα και εμείς. Πρέπει να έχουν περάσει και δέκα χρόνια από τότε.
Καλοκαίρι. Ζέστη. Αύγουστος. Βραδάκι. Ποτάκι. Είμαστε καθισμένοι με τον άντρα μου στο στέκι μας στην Σκόπελο, ένα μπαράκι που είχε ένας φίλος μας. Καθόμαστε στο αμέσως μετά το ακριανό τραπέζι, και ρομαντζάρουμε, αγναντεύοντας την θάλασσα. Κάποια στιγμή, βλέπω από μακριά ένα βεραμάν μπλουζάκι να πλησιάζει, το οποίο ήταν τόσο τεράστιο, σαν να το φορούσαν δύο άτομα. Δεν είδα ποιοι ήταν δίπλα του γιατί δε φαίνονταν στο σκοτάδι. Λέω στον άντρα μου: «Καλέ, ποιος είναι αυτός ο άνθρωπος που είναι τόσο παχύς και φοράει τόσο μεγάλο μπλουζάκι?» Ο άντρας μου γύρισε παραξενεμένος να κοιτάξει και αρχίσαμε να γελάμε. Εντός πέντε λεπτών, έχουν έρθει και κάθονται δίπλα μας ο Λάκης Λαζόπουλος, ο Δημήτρης Κοντομηνάς (αυτός ήταν το βεραμάν μπλουζάκι!!), ο Αλέξης Γεωργούλης, ένας ακόμα νεαρός άντρας που δεν τον ήξερα (φίλος τους προφανώς και ήταν πανέμορφος) και ένας πολύ κομψός ηλικιωμένος κύριος με μουστάκι, με κίτρινο μπλουζάκι και βερμούδα. Δεν μπορούσα να θυμηθώ ποιος είναι… Μου λέει ο άντρας μου: Πρέπει να είναι ο Πεπονής… Τελικώς, κάποιος από την παρέα τον φώναξε: «Κατσιφάρα» και κατάλαβα ότι ήταν αυτός. Παράγγειλαν το ποτό τους και έκατσαν να συζητήσουν.
Ένα θα σας πω... Έγινε της Πόπης (αν μου επιτρέπεται η έκφρασις)!!! Άλλο να σας το λέω κι άλλο να το βλέπετε! Μαζεύτηκε όλη η παραλία στο μαγαζί και γύρω-γύρω. Δεν έμεινε καρέκλα άδεια. Γέμισε όλο το μπαράκι, ακόμα και στο εσωτερικό του που έτσι κι αλλιώς, είναι πολύ μικρό. Έγινε η νύχτα μέρα. Να έρχονται να χαιρετάνε τον Λαζόπουλο, να του σφίγγουν το χέρι… Να θέλουν να του πουν μια καλή κουβέντα…. Να θέλουν να του πουν κάτι χιουμοριστικό… Περνούσαν και του φώναζαν «Βίβα Λάρισα, φόρτσα Θεσσαλία». Τα κοριτσάκια να συνωστίζονται γιατί ήθελαν να βγάλουν φωτογραφία με τον Γεωργούλη. Έγινε ΧΑΜΟΣ στην κυριολεξία! Και αυτό κράτησε τουλάχιστον μία ώρα, μη σας πω και παραπάνω. Εμείς πάλι, καθόμασταν στο τραπεζάκι μας και ούτε που τους μιλήσαμε. Λέγαμε με τον άντρα μου «καλά οι άνθρωποι ήρθαν να κάτσουν για ένα ποτάκι και έχουν πλακώσει όλοι να τους μιλήσουν!!!». Αλλά καταλαβαίνετε ότι η Σκόπελος δεν είναι Μύκονος που μπορεί να βλέπεις αρκετούς celebrities και τότε ο Λαζόπουλος ήταν πολύ στα χάι του με το «Τσαντίρι» του, οπότε η εμφάνισή του ήταν ένα γεγονός για τους ντόπιους αλλά και για τους Έλληνες τουρίστες.
Συνεχίσαμε λοιπόν, το ποτάκι μας και είχαμε πιάσει συζήτηση με δυο φίλους μας που έκατσαν μαζί μας. Όταν κάπως ηρέμησαν πια τα πράγματα, ο Κατσιφάρας γυρίζει γελώντας και μου λέει: «Μα ελάτε να βγάλετε κι εσείς μια φωτογραφία! Όλοι έβγαλαν σήμερα! Να μη βγάλετε κι εσείς που σας πρήξαμε?» Εγώ άρχισα να γελάω και του λέω: «Δεν υπάρχει λόγος… Εντάξει, όλα καλά! Μια χαρά είμαστε!» Και να με τραβάει από το χέρι και να μου λέει «μα όχι ελάτε εδώ να καθήσετε»! Με κάθησε δίπλα στον Λαζόπουλο, οπότε έπιασα την συζήτηση μαζί του. Τον ρώτησα αν έχει ξανάρθει Σκόπελο και μου είπε ότι έχει έρθει πολλές φορές από τότε που ήταν φοιτητής ακόμα, πράγμα που δε με εξέπληξε γιατί είναι Λαρισαίος και είναι πολύ εύκολο να έρθει κάποιος στις Σποράδες από εκεί. Εν πάση περιπτώσει, μιλήσαμε λίγο όλοι μαζί, ήταν πολύ ευχάριστοι και χαμογελαστοί, χαλαροί και κατάλαβα ότι ο Κατσιφάρας είχε στήσει αυτί πριν, την ώρα που μιλούσαμε με την φίλη μας, η οποία είναι νηπιαγωγός και μας έλεγε τι γίνεται με τα ολοήμερα σχολεία που τότε είχε αρχίσει να εφαρμόζονται. Φυσικά, βγάλαμε τις απαραίτητες φωτογραφίες, ήρθε και ο ιδιοκτήτης του μπαρ που είναι φίλος μας.
Ο Κοντομηνάς όλη αυτή την ώρα ήταν μισοξαπλωμένος σε ένα καναπεδάκι που ίσα-ίσα τον χωρούσε. Κάποια στιγμή μου μίλησε. Ο μικρός διάλογος που ακολούθησε μεταξύ μας ήταν αστείος αλλά είχε πολιτική χροιά. Θα τον παραθέσω και αν θέλετε το σβήνετε.
- Εσύ κοριτσάρα μου είσαι από εδώ?
- Ναι, του απαντάω. Είμαι Σκοπελίτισσα και έχουμε σπίτι εδώ.
- Ωραία, μου λέει. Να σου πω, να σου πω. Πες στον Κατσιφάρα ότι στις επόμενες εκλογές θα ψηφίσεις Νέα Δημοκρατία!
Άρχισα να γελάω.
- Μα ξέρετε, του λέω. Εγώ ούτως ή άλλως ψηφίζω Νέα Δημοκρατία!
Ο Λαζόπουλος έσκασε στα γέλια! Και ο Κοντομηνάς επίσης… Άρχισε να φωνάζει στον Κατσιφάρα: «Γιώργο, Γιώργο, σου βρήκα ψηφοφόρο για την επόμενη τετραετία!»
Ο Αλέξης Γεωργούλης με τον φίλο του και τον φίλο μας χάθηκαν κάπου μέσα στο μπαράκι για να απολαύσουν την δυνατή μουσική. Αυτό που μου έκανε τρομερή εντύπωση ήταν ότι ο Γεωργούλης, ουδεμία σχέση έχει με τον άντρα που βλέπουμε στην μικρή οθόνη. Ένας αδύνατος, νεαρός άντρας, με κάπως μακρύ πρόσωπο, ντυμένος με τζινάκι, μέτριος στην εμφάνιση, που ίσως και να μην γύριζα ποτέ να τον κοιτάξω. Ενώ ο φίλος του ήταν πάρα πολύ όμορφος. Επίσης, ο Κατσιφάρας παρόλα τα χρόνια του, ήταν πολύ κομψός και περιποιημένος αν και φορούσε πρόχειρα ρούχα, τα οποία όμως φαίνονταν ολοκαίνουρια. Του κουτιού, που λένε. Μου έκανε πολύ καλή εντύπωση.
Περίπου δύο ώρες μετά την άφιξή τους και αφού πια είχε κοπάσει η επέλαση των μυρίων, σηκώθηκαν, μας χαιρέτησαν δια χειραψίας και ο Κατσιφάρας χαμογελώντας μας ζήτησε συγγνώμη για την αναστάτωση που μας προκάλεσαν. Του απαντήσαμε ότι δε μας πείραξε καθόλου. ότι ίσα-ίσα περάσαμε πολύ όμορφα και δεν του λέγαμε ψέμματα. Ήταν αλήθεια. Έφυγαν και κατευθύνθηκαν προς ένα τεράστιο κότερο, το οποίο είχαμε δει φυσικά πιο πριν, αλλά τότε ψυχανεμιστήκαμε ότι ήταν του Κοντομηνά.