Πρόβλημα με πληκτρολόγιο spectrum 48k

Grepo

RetroN00b
Joined
17 Mαϊ 2008
Μηνύματα
11
Αντιδράσεις
0
Καλησπέρα παιδιά!!

Έχοντας παρακολουθήσει τις συζητήσεις σας καιρό τώρα είμαι σίγουρος ότι όλο και κάποιος θα μπορέσει να μου δώσει μια κατεύθυνση για να "ξεκολλήσω" από το προβληματάκι που είμαι σχεδόν σίγουρος ότι προκάλεσα εγώ στο Spectrum-ακι μου.

Πριν ένα μήνα περίπου αγόρασα από το ebay εναν spectrum zx 48k και δούλευαν όλα ρολόι, έλα όμως που πριν μια εβδομάδα με έβαλε ο ... να τον καθαρίσω. Τον άνοιξα, τα καθάρισα όλα προσεκτικά, ξεκόλλησα το μεταλλικό καπάκι από μπροστά καθάρισα με νερό όλο το λάστιχο με τα πλήκτρα (Μην τρομάξετε το απομάκρυνα από τον Spectrum) το άφησα να στεγνώσει και τα επανατοποθέτησα όλα. Δεν τον δοκίμασα τότε, σίγουρος ότι όλα είχαν πάει καλά.

Σήμερα εγκεφαλικό!! Πάνω από το μισό πληκτρολόγιο δεν δουλεύει. Την κούμπωσα δέκα φορές την μεμβράνη αλλά τα ίδια. Λέτε η υγρασία κάτι άλλο?? Please Help!!
 
Επλυνες και την μεμβράνη??? :precry:
 
Δυστυχώς ...χρειάζεσαι καινούργια μεμβράνη :-(
 
Καταρχάς παιδία ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση!!!

Την μεμβράνη δεν την έπλυνα απλά φοβάμαι ότι δεν στέγνωσα καλά τα λαστιχένια κουμπιά του πληκτρολογίου και από εκεί να πήρε υγρασία.

Την μεμβράνη και σκέτη που την πατούσα όσα κουμπιά δούλευαν ακουγόταν ένα τικ τα υπόλοιπα "νέκρα". :shake:

Η όριτζιναλ μεμβράνη του spectrum μπορεί κανείς να την ξεχωρίσει από μια καινούργια. Θέλω να πω, πώς μπορώ να δω αν η μεμβράνη μου είναι παλιά.

Παρακάτω παραθέτω μερικές φωτογραφίες της μεμβράνης όπου παρατήρησα ότι σε κάποια σημεία το εσωτερικό κύκλωμα που υπάρχει έχει λίγο μαυρίσει και οι απολήξεις της μεμβράνης που συνδέονται στον spectrum ανοίγουν στην μέση ( Το οποίο δεν ξέρω αν πρέπει να γίνεται).

Προβολή συνημμένου 479

Προβολή συνημμένου 480

Προβολή συνημμένου 481
 
Η μεμβράνη ενός spectrum είναι από τα ποιό ευαίσθητα parts. Είναι τόσο εύαισθητες, που μπορεί όταν το άνοιξες και πριν το πλύνεις , να προκλήθηκε η βλάβη. Ετσι απλά ! :precry:

Την πάτησα και εγώ με τον ίδιο τρόπο..... :precry:

Δες παρακάτω για ανταλλακτικά :

http://www.rwapsoftware.co.uk/spectrum.html
 
Το θέμα είναι ότι πριν από 15 μέρες παρήγγειλα για τον plus! Άμα δεν σε θέλει...

Ok Ευχαριστώ πολύ!!
 
Και αν δε σου χάλαγε σήμερα θα σου χαλούσε λίγο παρα κάτω οπότε πάρε μια μεμβράνη για 48κ να είσαι οκ. Οι καινούργιες δε χαλάνε.
 
Πριν από χρόνια είχα την περιέργεια να ανοίξω τον ZX-Spectrum+ που είχα (και έχω φυλάξει ακόμη). Το αποτέλεσμα ήταν το πληκτρολόγιο να σταματήσει να δουλεύει. :cry: Είναι πολύ ευαίσθητη τελικά αυτή η μεμβράνη!

Δεν το πέταξα τον ZX όμως. Δεν υπήρχε περίπτωση να το κάνω. Σκέφτηκα ότι κάποιος τρόπος θα βρεθεί να το φτιάξω. Μετά από καιρό είδα ότι κάποιοι βάζανε εξωτερικά πληκτρολόγια από PC. Δεν ασχολήθηκα παραπάνω αλλά τώρα βλέπω ότι υπάρχουν ανταλλακτικές μεμβράνες στο εμπόριο. :) Μάλλον θα παραγγείλω και εγώ μια για τον δικό μου ΖΧ. Για να του δώσω μια νέα πνοή ζωής!
 
Εννοείται ότι πρέπει να αναστήσεις τον Spectrum σου!

Ευτυχώς η μεμβράνη αλλάζει εύκολα και με σχετικά χαμηλό κόστος έχεις έναν ολοκαίνουριο Spectrum.

Με την ευκαιρία, θα σας πω και μια ιστορία μου από τα παλιά:

Θυμάμαι μέχρι σήμερα το πακέτο που είχα φάει για να αλλάξω την πρώτη μου μεμβράνη εν έτει 1985-6 περίπου (τον είχα λιώσει τον κακομοίρη τον Σπεκτρουμάκο τότε!)

Δεν έβρισκα εδώ μεμβράνη με τίποτα. Είχα λοιπόν βρει κάποιο μαγαζί με ανταλλακτικές μεμβράνες στην Αγγλία μέσα από το θρυλικό Your Sinclair. Έλα όμως που έπρεπε να βρω έναν τρόπο να τους πληρώσω με τραπεζική επιταγή σε λίρες Αγγλίας! Δεν θυμάμαι μετά από τόσα χρόνια το ακριβές κόστος, αλλά ήτανε περίπου 30 λίρες νομίζω. Θυμίζω ότι δεν είχαν ακόμα εφευρεθεί το Internet, το online banking, το Paypal και όλες οι υπόλοιπες ανέσεις που έχουμε σήμερα. Ακόμα και τηλέφωνο αν προσπαθούσες να πάρεις στο εξωτερικό για να συννενοηθείς, έπρεπε να οπλιστείς με υπομονή και επιμονή γιατί με τα τότε αναλογικά τηλέφωνα ήταν σαν να προσπαθείς να πάρεις τηλέφωνο στην άλλη άκρη του Γαλαξία! Επίσης οι πιστωτικές ήταν πολύ σπάνιες και υπήρχαν μεγάλοι περιορισμοί στην αγορά συναλλάγματος. Έπρεπε να υπάρχει συγκεκριμένος λόγος (ταξίδι, σπουδές κλπ), αλλιώς δεν σου κόβανε επιταγή με τίποτα.

Τελικά η λύση βρέθηκε μέσω γνωστών (πολύ κλασσικό για Ελλάδα...). Είχε ο πατέρας μου κάποια πελάτισσα που δούλευε σε Πρεσβεία. Τα μέλη του Διπλωματικού Σώματος είχανε προφανώς αυξημένα δικαιώματα στην κατανάλωση συναλλάγματος σε σχέση με εμάς τους πληβείους. Οπότε με την μεσολάβηση αυτής της καλής κυρίας, κατάφερα μετά από κανά δίμηνο και προμηθεύτηκα μία επιταγή της Barclays με το σωστό ποσό, την οποία και έστειλα. Ακόμα θυμάμαι τον ενθουσιασμό μου όταν εμφανίστηκε στο ταχυδρομείο εκείνη η πολυπόθητη μεμβράνη! (την οποία φυσικά και χάλασα αργότερα επίσης, μια και συνέχισα να λιώνω κανονικά στο Σπεκτρουμάκι μου). Αλλά μέχρι τότε είχαν γίνει κάπως ευκολότερα τα πράγματα και η δεύτερη αλλαγή έγινε πιό ανώδυνα. :)
 
...γι αυτό έπρεπε να πάρεις έναν 464... ποιες μεμβράνες και κουραφέξαλα... το πλήρωνες όλο up front! :p
 
Μέχρι να σου χαλάσει το κασετόφωνο (και αργότερα το floppy...) :p

Και μην ξεχνάμε και τα περίφημα joystick της Amstrad που αντέχανε περίπου 15 δευτερόλεπτα. :)
 
Aαα, εδώ θα τα χαλάσουμε γιατί ξέρεις ότι έχεις άδικο: οι CPC ήταν μακράν τα πιο αξιόπιστα μηχανήματα... τα κασετόφωνα σπανίως χαλάγανε και αν έρχεται στο μυαλό ώς "αυτό που χαλάει" είναι επειδή ήταν η πιο συχνή βλάβη. Πρόσεξε, η ΠΙΟ συχνή, όχι συχνή.

Τα δε floppies αντέχουν ακόμα χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Ε, ναι, το λαστιχάκι δεν αντέχει για 25 χρόνια, αλλά δεν μπορείς να πεις ότι χάλαγε το floppy...

Όσο για το JY1, κάτσε, δηλαδή θες να επεκταθούμε και στα περιφερειακά; Δεν θες... :p
 
Επίσης θα έπρεπε να ρίξεις τον εγκέφαλό σου στο 0.5 MHz to compensate με τα αργά παιχνίδια του 464/cpc :D

Αλλά και πάλι δε βλέπω το λόγο να είχες πάρει ένα άλλο computer για να παίζεις ports από Spectrum και μάλιστα πιο αργά. Καλύτερα spectrum εξαρχής :D
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
No comment, ας μην συζητήσω με κάποιον που δεν μπορεί να μην καταλήξει σε flame. Γιατί δεν μπορείς μία φορά να μείνεις ελαφρώς on-topic αντί να κάνεις trolling για να πεις αυτό που θες;
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Βρε ούστ ! Ενώ το πρώτο σου post εδώ ήταν on-topic.... καλά τωρα σοβαρολογείς? LOL

Gryzor είπε:
...γι αυτό έπρεπε να πάρεις έναν 464... ποιες μεμβράνες και κουραφέξαλα... το πλήρωνες όλο up front! :p
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Για τους Amstrad-αδες ο Spectrum παραμένει το σημείο αναφοράς και έχουν πάντα την ανάγκη να αισθανθούν ανώτεροι. Κατανοούμε τον πόνο τους και συμπαραστεκόμαστε... :D

Κύριοι, πότε θα ξεπεράσετε το σύνδρομο του αιώνιου τρίτου στην διαμάχη των 2 (Spectrum/C64) ;

Με ποδοσφαιρικούς όρους είναι κάτι σαν τον Ολυμπιακό/Παναθηναικό για πχ την ΑΕΚ (άντε, σας δίνω τυράκι και για άλλα flames!)

Για να επιστρέψουμε τώρα on topic κάπως:

Αντικειμενικά, με το λιώσιμο που είχα ρίξει τότε στον Spectrum 2 μεμβράνες σε 8 χρόνια συνεχούς εξαντλητικής χρήσης (1983-1991) δεν μπορώ να το θεωρήσω σοβαρό πρόβλημα αξιοπιστίας. Τώρα μετά από 25 χρόνια είναι μάλλον λογικό να υπάρχουν φθορές στο συγκεκριμένο εξάρτημα, λόγω αλλοίωσης του πλαστικού από τον χρόνο.

Κλασσικά και τις 2 φορές τότε μου χάλασε κάτι από τα Q,A,O,P μια και έπαιζα με αυτή την διάταξη για πάνω, κάτω, αριστερά, δεξιά. Ακόμα και σήμερα δυσκολεύομαι να πιάσω joystick, παραέμαθα να παίζω με πληκτρολόγιο. :D
 
Σε παρακαλώ γιατρέ μου, μείνε on-topic γιατί... Α! :D
 
Maddog είπε:
Για τους Amstrad-αδες ο Spectrum παραμένει το σημείο αναφοράς και έχουν πάντα την ανάγκη να αισθανθούν ανώτεροι. Κατανοούμε τον πόνο τους και συμπαραστεκόμαστε... :D Κύριοι, πότε θα ξεπεράσετε το σύνδρομο του αιώνιου τρίτου στην διαμάχη των 2 (Spectrum/C64) ;

Με ποδοσφαιρικούς όρους είναι κάτι σαν τον Ολυμπιακό/Παναθηναικό για πχ την ΑΕΚ (άντε, σας δίνω τυράκι και για άλλα flames!)

Για να επιστρέψουμε τώρα on topic κάπως:

Αντικειμενικά, με το λιώσιμο που είχα ρίξει τότε στον Spectrum 2 μεμβράνες σε 8 χρόνια συνεχούς εξαντλητικής χρήσης (1983-1991) δεν μπορώ να το θεωρήσω σοβαρό πρόβλημα αξιοπιστίας.
Μαζεύω το τυράκι και λέω ότι, αν μή τί άλλο, στην Ελλάδα όχι και τρίτοι... ούτε δε κατωτερότητα, η οποία αναλογεί εξ'ολοκλήρου στους συμπαθείς σπεκτρουμάδες που κάνουν τα υπόλοιπα μηχανήματα 'κρεμαστάρια'. Ξεχάσατε μάλλον πώς γλυκοκοιτούσατε τους CPC, τους 64 και τους MSX πριν 20-25 χρόνια... Τα περί 'υψηλής' ανάλυσης και ταχύτητας τα ανακαλύψατε με καθυστέρηση κάποιων δεκαετιών :D E, όχι και κατωτερώτητα απέναντι στα μικρά κουτάκια...

Όσο για την αξιοπιστία, νομίζω σε CPC ούτε με εξαντλητική χρήση σε 28 χρόνια δεν χαλάει η μεμβράνη (για να μείνουμε στο θέμα).

Πάντως, γενικώς και σοβαρώς μιλόντας, είναι κρίμα όταν χαλάει ένα μηχάνημα. Ακόμη δεν το συνειδητοποιούμε πολύ, αλλά κάθε μεμβράνη που χαλάει σημαίνει ένα μηχάνημα λιγότερο για το μέλλον... :(
 
ωραία όλα αυτά.

καμιά μεμβράνη θα βρούμε τωρα για spectrum 48+?

:xm:

αν σκοπεύει κάποιος να παραγγείλει ας επικοινωνήσει μαζί μου pm.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα