Πρόβλημα με το cart του Secret of Mana

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας theoritikos
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

theoritikos

RetroMasteR
Αντιδράσεις
130
Πρόσφατα βρήκα σε ένα μαγαζί ένα ξεχασμένο cart του ευρωπαικού secret of mana, το οποίο αγόρασα αμέσως σε τιμή αρκετά πιο χαμηλή απο το ebay (ο τύπος που έχει το μαγαζί δεν γνώριζε την πραγματική του αξία :P )

Το cartridge το καθάρισα όσο πιο σχολαστικά μπορούσα, καθώς ήταν αρκετά βρώμικο, τόσο τις επαφές όσο και την πλακέτα εσωτερικά.

Το βάζω στο snes, ξεκινάει κανονικά, βλέπω την εισαγωγή, αλλά τα γραφικά των χαρακτήρων είναι χαλασμένα. Τα background γραφικά και η μουσική παίζουν κανονικά.

Το πρόβλημα παραμένει είτε ξεκινήσω καινούριο παιχνίδι, είτε ξεκινήσω κάποιο από τα ήδη σωσμένα.

Το καθάρισα πάλι ακόμα πιο σχολαστικά, όπως και το ίδιο το snes, αλλά το πρόβλημα παραμένει.

Τι μπορεί να φταίει? :(

PS Όποιος βιάζεται σκοντάφτει! Για το secret of mana πρόκειται! Ας το διορθώσει κάποιος moderator!!!!

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μπορείς να βάλεις screenshoots από το παιχνίδι, και κοντινές φωτογραφίες από την πλακέτα του cartridge ? Ρίξε μια ματιά για ψυχρές κολλήσεις ή για καμμια κομένη (οξειδομένη) πίστα. Άν έχει μπαταρία δες λίγο την περιοχή γύρω - γύρω από την μπαταρία (αν και δε νομίζω να υπάρχει εκεί πρόβλημα)

Πάντως η δική μου γνώμη είναι ότι κάτι τρέχει με την rom.

Έφτιαξα ένα άλμπουμ και έβαλα μερικές φωτογραφίες από το cartridge και μερικά screenshots.

Τις φώτο τις έβγαλα όταν καθάριζα το cart, γιαυτό φαίνονται κάτι ψιλοχνουδάκια, όπως επίσης οι "ασπρίλες" πάνω στις επαφές δεν υπάρχουν τώρα.

Αυτό που σκέφτομαι είναι μήπως η μπαταρία είναι στα τελευταία της και μου προκαλεί αυτό το πρόβλημα.

Αν το πρόβλημα είναι στην rom υπάρχει τρόπος να επισκευαστεί?

Το άλμπουμ είναι εδώ

Πολύ περίεργο. Μάλλον στο λειτουργικό είναι το πρόβλημα και όχι στο hardware της κασέτας. Νομίζω μπορεί να επισκευασθεί εάν κάποιος από εδώ έχει το εξάρτημα που συνδέεις τα cartridges με τοn H/Y για να περάσεις άλλο ROM.

Χμμ...από τις φωτογραφίες όλα φαίνονται επιμελώς άψογα και αγγελικώς πλασμένα....για δοκίμασε κάτι άλλο...Στο δικό μου SNES έχω μια cart, Ghouls 'n Ghosts που όταν την βάζω με "κρύο" μηχάνημα, μου βγάζει sprites errors. Όταν παίξω κάτι άλλο για καμιά 1/2 ώρα και ζεσταθεί το μηχάνημα και έπειτα την τοποθετήσω σε "ζεστό¨ μηχάνημα...όλα πάνε ρολόι ! Κουφό έτσι ??? Τι πυκνωτές άλλαξα, τι προσεκτική παρατήρηση έπεσε και στις 2 πλακέτες (παιχνίδι-μηχάνημα), τι καθάρισμα, τι επανακόληση (solder reflow) στα chips του cartridge...ουδεμία εξήγηση, το πρόβλημα και η μυστήρια λύση του επιμένουν ! Η πλάκα είναι ότι και στο everdrive ,όταν φορτώνω την συγκεκριμένη rom, μου κάνει τα ίδια ακριβώς χαζά !!! Άρα -ίσως- υπάρχει κάποια μικρή ασυμβατότητα των παιχνιδιών με τις διαφορετικές hardware εκδόσεις του SNES.

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να φταίει η μπαταρία ή η SRAM ...ρίξε μια ματιά εδώ σε περίπου παρόμοιο πρόβλημα. Επίσης δοκίμασε να παίξεις το παιχνίδι σε κάποιο άλλο μηχάνημα.

Σε κάποιες άλλες cartridges για SEGA Megadrive, που δεν φόρτωναν, η μόνη λύση ήταν ο καθαρισμός (τρίψιμο) των επαφών με σβηστήρα παρά του ότι ήταν επιμελώς καθαρές και άστραφταν (με ισοπροπυλική αλκοόλη).

πρόσφατα έπαιξα το donkey kong 3 αφού βρήκα όλα τα coins και πήγα στον τελευταίο κόσμο ,πλήρωσα για να μου ξεκλειδώσει τις υπόλοιπες πιστες όπου αν θυμάμαι καλά πρέπει να βρείς από αυτές αλλα 11 coins ώστε να σου ξεκλειδώσει και την τελευταία ,το θέμα είναι ότι αφού τα μάζεψα όλα μου δείχνει ότι μου λείπει ένα coins ,το οποιο το έχω είδη πάρει και δεν μπορώ να το ξαναπάρω ...ώρες ώρες θέλω να το κάψω.

πριν απο κανα χρόνο που το 'χα παίξει ηταν ολα καλα, τι μπορεί να φταίει ? κατι παρόμοιο?

Έχω πολύ βάσιμες υποψίες πως μάλλον η κονσόλα μου σιγα-σιγά μας αποχαιρετά :(

Το ίδιο πρόβλημα μου παρουσιάζει σε δυο ακόμα παιχνίδια τα οποία δούλευαν άψογα.

Πρόκειται για το doom και το super mario all stars + super mario world.

Στο doom η κεντρική οθόνη είναι εντάξει, αλλά όταν ξεκινάω το παιχνίδι βλέπω κάτι σαν inverted colors.

Στο mario, μου το παρουσιάζει στο super mario bros 3 στην οθόνη του χάρτη όπου επιλέγεις πίστα. Όλα τα κινούμενα sprites είναι ένα μπάχαλο!

Θα τα δοκιμάσω και σε άλλη κονσόλα, αλλά πιστεύω πως μάλλον μας αποχαιρετά η συγκεκριμένη κονσόλα....

(BTW πουλάει κανείας σας σκέτη κονσόλα snes χωρίς καλώδια και χειριστήρια να μην μπλέκω με ebay?)

Αν με ρωτούσαν για το SNES, θα έλεγα ότι αυτό το μηχάνημα έχει άπειρη ζωή και διάρκεια, σαν να μη χαλάει ποτέ. Εάν σου κάνει ακριβώς το ίδιο και σε άλλους τίτλους, τότε είναι προφανές ότι δε φταίει το Secret of Mana. Λογικά, δε θα φταίει ούτο το καλώδιο σύνδεσης στην τηλεόραση. Οπότε, μάλλον είναι η κονσόλα σου φίλε.

Αυτο που εχω παρατηρησει στα SNES, ειναι οτι καμια φορα η ζημια ξεκιναει απο καποιο τσιπακι που κανει special FX,

οπως rotation ή scaling. Μπορει να φαινεται οτι παιζει ΟΚ, αλλα μολις παει να κανει κατι, να δειχνει παραμορφωμενα.

Παλι θα αναφερθω στον other_reality (θα με βρισει) που ετυχε στο SNES του να μην δειχνει εικονα, αλλα ο ηχος ηταν ΟΚ

και το παιχνιδι αντιδρουσε κανονικα στο joypad. Μαλιστα το starfox επαιζε, επειδη μερικα γραφικα ηταν απο το τσιπακι μεσα

στο cartidge. Φυσικα του εδωσα μια αλλη κονσολα.

Δοκίμασα το secret of mana και τα άλλα δυο παιχνίδια σε άλλη κονσόλα, και όπως το περίμενα, παίζουν χωρίς προβλήματα στα γραφικά. Οπότε πρέπει να προμηθευτώ άλλη κονσόλα.

Αυτό που με παραξενεύει όμως είναι πώς αποφάσισε στα καλά καθούμενα η δικιά μου κονσόλα να παρουσιάσει αυτά τα προβλήματα.

theoritikos είπε:
Αυτό που με παραξενεύει όμως είναι πώς αποφάσισε στα καλά καθούμενα η δικιά μου κονσόλα να παρουσιάσει αυτά τα προβλήματα.
Μήπως το είχες παρατήσει για καιρό σε μέρος που είχε υγρασία? Θεωρώ την υγρασία και τον ήλιο τους χειρότερους εχθρούς στα video games, 1000 φορές να εκτίθενται τα παιγνίδια σε σκόνη παρά σε υγρασία.

Μιλάμε για hardware 20ετίας! Το να χαλάσει κάτι "στα καλά καθούμενα" όπως λες δεν αποτελεί είδηση. Εδώ χαλάνε πολύ πιό σύγχρονα πράγματα.

Είναι γεγονός ότι οι παλιές κονσόλες λόγω της έλλειψης κινουμένων τμημάτων είναι γενικά ανθεκτικές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και άφθαρτες.

Για παράδειγμα μπορεί απλά σε κάποιο ανεπαίσθητο σκούντηγμα της κονσόλας να έπαψε να κάνει καλή επαφή κάποιο ποδαράκι από τσιπάκι στο PCB. Που είχε 20 χρόνια καιρό για να χαλαρώσει η κόλληση του μετά από χιλιάδες θερμικούς κύκλους κρύο-ζεστό...

Και τέλος υπάρχει και η τελική επιστημονική εξήγηση!

ΣΕ ΜΑΤΙΑΣΑΝΕ! :P

xaxxaaxaxaxax!!! Νομίζω η επιστημονική εξήγηση είναι και η πιο λογική!! :bow2:

Χα χα και εγώ πιστεύω πως η επιστημονική εξήγηση είναι η πιο λογική στην περίπτωση μου :D

Πίσω
Μπλουζα