Πρόβλημα με arcade

Lord_Makro

RetroMaNiaC
Joined
21 Ιουλ 2009
Μηνύματα
642
Αντιδράσεις
207
Ανοίγω εδώ ένα θέμα για να ζητήσω τα φώτα σας… Πριν 2μιση χρόνια πήρα ένα arcade (από τα κλασικά, μικρά) με Pandora box. Original παλιό μηχάνημα, με CRT οθόνη και όλα τα σχετικά.

P1070004.jpg

Από την αρχή όμως φάνηκε ότι δεν ήταν σε πολύ καλή κατάσταση και διαπίστωσα ότι οι μετασχηματιστές που είχε στο εσωτερικό (δύο μάλιστα) ήταν σάπιοι και δεν έκαναν καλή επαφή με αποτέλεσμα να μου κάνει ξαφνικές διακοπές την ώρα που έπαιζα. Τελοσπαντων, αντικατέστησα τους μετασχηματιστές με έναν νέο (που μου έστειλε ο πωλητής) και λύθηκε αυτό το θέμα. Το βασικό πρόβλημα όμως για το οποίο γράφω είναι η οθόνη, μια Hantarex MTC900 που τα έχει τα χρονάκια της. Η εικόνα δεν είναι και η καλύτερη δυνατή, ενώ στο πάνω μέρος εμφανίζει κάποιες γραμμές ή κουκίδες, άλλες φορές έντονες, άλλες όχι και τόσο. Βρήκα το manual, έπαιξα με τις ρυθμίσεις στα ποτενσιόμετρα, αλλά τα σημάδια παρέμειναν, ίσως είναι θέμα παλιών πυκνωτών.

20221228_202220.jpg (δείτε στο πάνω μέρος εκεί που είναι το high score)

Δεν με πείραζε πάντως ιδιαίτερα, η εικόνα όμως το τελευταίο διάστημα άρχιζε να κάνει όλο και πιο συχνά αλλοιώσεις, με αποκορύφωμα πολύ πρόσφατα να φωτίζει ξαφνικά στο άκυρο και να τα εμφανίζει όλα ξεπλυμένα. Τελικά, εδώ και λίγες μέρες δεν ανοίγει καν όταν πατάω τον διακόπτη. Ρεύμα δίνει κανονικά (ανάβει το φως του διακόπτη) αλλά η οθόνη τίποτα. Παρατήρησα μόνο ότι αν τον κλείσω και τον ξανανοίξω αμέσως μετά, εμφανίζει για 1-2 δευτερόλεπτα κάποιες οριζόντιες γραμμές πριν μαυρίσει ξανά. Το ερώτημα λοιπόν είναι, αν έχει «πεθάνει» τελείως η οθόνη ή πρόκειται για πρόβλημα που μπορεί να λυθεί από κάποιον τεχνικό με recapping π.χ. των πυκνωτών. Επειδή ο πωλητής είναι μακριά και θα ήταν μεγάλη διαδικασία να το στείλω σε αυτόν, θα προτιμούσα αν γίνεται να δώσω εδώ μια λύση. Πώς τα βλέπετε τα πράγματα;

P1130384.jpg (το εσωτερικό μετά την αλλαγή του μετασχηματιστή)
 
Δεν χανεις τιποτα να δοκιμασεις αλλαγη πυκνωτων. Τις πλακετες ποιος θα τις βγαλει απο την καμπινα;
 
Δεν ξέρω, βασικά σκοπεύω να ρωτήσω τριγύρω (είμαι στο Αγρίνιο) για κάποιον τεχνικό που μπορεί να έχει ασχοληθεί από παλιά με αυτά...
 
Aυτά τα προβλήματα και άλλα έχουν αυτές οι οθόνες που μετρούν χιλιάδες ώρες λειτουργίες στην πλάτη τους. Έχω χάσει το μέτρημα πόσα χαλασμένα monitor με σοβαρό πρόβλημα έχουν περάσει από τα χέρια μου.
 
Παντως και μια CRT τηλεοραση με shadow mask να εχει καποιος οπως της philips - samsung κλπ ειναι σαν να εχει ενα απλο 90ς arcade monitor (οχι ομως της sony μιας και ειναι διαφορετικη τεχνολογια) και ρυθμιζει και τα χρωματα κλπ ποιο ευκολα απο το τηλεχειριστηριο.

Τωρα τα μτχ arcade monitors με το λιωσιμο που ειχαν φαει απο την ασταματητη λειτουγια για χρονια και πολλα απο αυτα κατω απο ασχημες συνθηκες οπως καυσωνες που εβραζαν σαν χυτρες ταχυτητας για ωρες ασταματητες μονο και μονο που καταφερνουν και βγαζουν ακομη εικονα εστω και αλλοιωμενη ειναι να απορεις πραγματικα που λειτουργουν ακομα.
 
Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις.
Λοιπόν, είχαμε κάποιες εξελίξεις. Ενώ κοίταζα να πάρω κάποια τηλέφωνα σε τεχνικούς, είπα να το ανοίξω να ρίξω μια ματιά και ο ίδιος μέσα. Εκανα λοιπόν ένα τσεκ, το κούνησα λίγο, καθάρισα γιατί είχε πιάσει ιστούς στο εσωτερικό (είχα πολύ καιρό να το ανοίξω) και μόλις το έβαλα στο ρεύμα δούλεψε!!
Τη γλιτώσαμε προς το παρόν σκέφτηκα, έβαλα διάφορα παιχνίδια να ελέγξω, λειτουργούσε όπως πριν.
Πριν λίγο όμως κάθησα να παίξω Tumblepop, πέρασε αρκετή ώρα και πάνω που πήγαινα στην 5η χώρα, μου έβγαλε ξαφνικά αυτό και κόλλησε!

387417613_2068112050191203_8970638924569801446_n.jpg

(γενικά, μου έχει κολλήσει και άλλες φορές στο παρελθόν, νομίζω πάντα ήταν στο συγκεκριμένο παιχνίδι, δεν ξέρω γιατί)
 
Είχαμε και συνέχεια στο στόρι, το μηχάνημα σταμάτησε ξανά να ανοίγει (και αφού πριν συνέχισε το κόλπο με τις εκλάμψεις - αναλαμπές στη φωτεινότητα) και ήρθε ένας φίλος και το είδαμε μαζί. Κάναμε και κάποιες μετρήσεις στο εσωτερικό και το πρόβλημα δείχνει να είναι στο (αρχαίο) τροφοδοτικό. Το επάνω λαμπάκι δεν άναβε καθόλου και δεν έδινε 5 Volt - δεν λειτουργούσε λοιπόν καθόλου το Pandora. Με λίγο πείραγμα άναψε ξανά...

20231021_182954.jpg

Οπως βλέπετε το τροφοδοτικό είναι εντελώς πατέντα, ακόμα και οι διάφορες ενδείξεις είναι γραμμένες με το χέρι και μάλλον όλα τα προβλήματα (ακόμα και οι γραμμές στην οθόνη) πηγάζουν από εκεί. Είναι και εντελώς εκτεθειμένο. Θα το αντικαταστήσω με κάποιο καινούριο, σαν αυτό

trof1.jpg

Ενδεχομένως να υπάρχει θέμα και στις κολλήσεις των καλωδίων του μετασχηματιστή (που τις έκανα μόνος) αλλά όπως και να έχει θεωρώ ότι το τροφοδοτικό θα πρέπει να αλλαχτεί.
 
Στο θέμα κολλήματος παιχνιδιών θεωρώ φταίει το pandora. Από όλες τις λύσεις για emulation θεωρώ τα pandora's box τις χειρότερες. Εχω κι εγώ μία για την καμπίνα του αδερφού μου και έβλεπα bugs σε παιχνίδια που είχαν τέλειο emulation πριν από 20 χρόνια στο MAME. Συν το ότι έλειπαν πολλά κλασσικά games. Εξαρτάται βέβαια και από την έκδοση αλλά δεν εμπιστεύομαι με τίποτα τους Κινέζους στο να μου στήσουν ένα έτοιμο emulation setup.

Τελικά κατάφερα και άλλαξα το setup της mini SD καρτούλας (την οποία προσπάθησαν να την κολλήσουν για να μην βγαίνει οι αθεόφοβοι) με ένα custom από RetroPie (μην με ρωτήσεις πως, ούτε που θυμάμαι) και διορθώθηκαν κάποια από αυτά τα προβλήματα. Φαντάσου δηλαδή, γενικά τα έτοιμα RetroPie και τα raspberry δεν τα έχω σε πολύ εκτίμηση αλλά σε σχέση με τα pandora είναι πολύ ανώτερες λύσεις. Πολύ κρίμα που μόνο τα pandora έχουν standard JAMA σύνδεση.
 
Από όλες τις λύσεις για emulation θεωρώ τα pandora's box τις χειρότερες.
Οντως ειναι χαλια hardware και ακομα χειροτερο software. Οσο για τις roms που βαζουν μεσα, ονοματολογια κλπ ειναι συνηθως δυο λαλουν και τρεις χορευουν.

με ένα custom από RetroPie

Μηπως εννοεις Emuelec;

Αξιζει εδω να αναφερουμε και το Pandorytool που μπορει να βελτιωσει το software σε πολλα απο αυτα τα pandora's ταδε.

γενικά τα έτοιμα RetroPie και τα raspberry δεν τα έχω σε πολύ εκτίμηση
Εδω θα διαφωνησω, ειναι οτι πρεπει για emulation ανεξαρτητο απο υπολογιστη. Προσωπικα εχω ευχαριστηθει παρα πολυ με το NesPI 4 build που ειχα κανει και ασχολουμαι αυτον τον καιρο με το Recalbox RGB Dual για να δω αν μπορω να το φερω σε παρομοιο επιπεδο.

Πολύ κρίμα που μόνο τα pandora έχουν standard JAMA σύνδεση.

Κι ομως υπαρχουν πολλες και διαφορες λυσεις με JAMMA συνδεση, καμποσες ειναι και για Raspberry Pi. Δεν ειμαι ειδικος στο θεμα, αλλα αυτο εδω φαινεται παρα πολυ ωραιο και μαλλον θα εχει γενικη κυκλοφορια σε κανα δυο μηνες.
 

Εχει το ίδιο ακριβώς frontend με το RetroPie (EmulationStation). To είχα αντιγράψει από έναν φίλο που είχε και αυτός την ίδια Pandora αλλά η αρχική πηγή αυτού του setup είναι άγνωστη. Πάντως έχω ένα backup image. Παίζει σίγουρα σε Pandora 5S αλλά δεν ξέρω για άλλες εκδόσεις. Θυμάμαι το έιχα δοκιμάσει τότε και στο Raspberry 3B+ γιατί δεν ήξερα πόσο διαφορετικό hardware είναι η Pandora και φυσικά δεν φόρτωνε.


Εδω θα διαφωνησω, ειναι οτι πρεπει για emulation ανεξαρτητο απο υπολογιστη. Προσωπικα εχω ευχαριστηθει παρα πολυ με το NesPI 4 build που ειχα κανει και ασχολουμαι αυτον τον καιρο με το Recalbox RGB Dual για να δω αν μπορω να το φερω σε παρομοιο επιπεδο.

Το θέμα μου είναι με τα έτοιμα Setup που κατεβάζεις από Arcade Punks κλπ. Εννοείται πως αν έχεις μεράκι μπορείς να φτιάξεις μόνος σου ένα καλό Setup που να σε καλύπτει προσωπικά. Είχα ασχοληθει κι εγώ κάποια φεγγάρια (μου άρεσε πολύ το EmulationStation, το οποίο τώρα χρησιμοποιώ στο PC πλέον) αλλά στο τέλος δεν με κάλυψε το hardware γιατί δεν είναι αρκετά δυνατό για να καλύψει πολλά συστήματα ή accurate emulation γενικότερα. Αν και δεν ξέρω μέχρι που φτάνει το Pi4, εγώ τα παράτησα στο 3B+. Συν το ότι δεν μπορώ με τα Linux :fafoutis:

Επίσης δεν είναι πια η φτηνή λύση που ήταν παλιότερα. Το Pi4 (συν μια καλή miniSD καρτούλα) κοστίζουν πιο ακριβά από ένα refurbished small form factor PC με έναν i3/i5 3ης ή 4ης γενιάς + 240άρη SSD.


Κι ομως υπαρχουν πολλες και διαφορες λυσεις με JAMMA συνδεση, καμποσες ειναι και για Raspberry Pi. Δεν ειμαι ειδικος στο θεμα, αλλα αυτο εδω φαινεται παρα πολυ ωραιο και μαλλον θα εχει γενικη κυκλοφορια σε κανα δυο μηνες.

Να πω την αλήθεια το έχω παρατήσει το άθλημα με τα non-PC solutions και τις καμπίνες με παλιά οθόνη εδώ και καιρό και δεν ξέρω τι πάιζει πια.
 
Το θέμα μου είναι με τα έτοιμα Setup που κατεβάζεις από Arcade Punks κλπ.

Εμενα παντως με εχει καλυψει το Wolfanoz 512gb Total Recal Recalbox image. Εγω θελω μονο για οτιδηποτε δεν μπορω να τρεξω σε πραγματικο hardware, (arcade, neogeo, neogeo cd, sega cd, 3do κλπ). Οχι οτι δεν φτιαχνω και δικα μου images οταν χρειαζεται...

αλλά στο τέλος δεν με κάλυψε το hardware

Καλα σιγουρα δεν υπαρχει μια λυση που να κανει για ολους και φυσικα δεν κατακρινουμε τις επιλογες του καθενος.

Το θεμα ειναι να τα παιζεις τα παιχνιδακια. Πως θα τα παιζεις, ειναι στην τελικη δευτερεύων....

Επίσης δεν είναι πια η φτηνή λύση που ήταν παλιότερα.

Ενα RPi4 4gb με μια microsd 256gb ειναι κοστιζει τα ιδια με ενα refurbished SFF i5 3ης γενιας με 4gb ram και SSD 240gb. Απο την μια το Pi ειναι καινουριο, πιανει το 1/25 του χωρου που πιανει ο υπολογιστης και καταναλωνει σημαντικα λιγοτερο ρευμα. Απο την αλλη το PC εχει δραματικα καλυτερες επιδοσεις.

Με λιγα ευρω παραπανω το Pi μπορει να μοιαζει με μια κλασσικη κονσολα, ενω το PC θα ειναι παντα ενα μεγαλο μαυρο μεταλλικο κουτι.
 
Οντως το μέγεθος είναι ένα συν. Και σίγουρα είναι πιο "φορητό" και πιο εύκολο να το πάρει κάποιος και να το συνδέσει τσακ μπαμ στην τηλεόρασή του και να παίξει.

Πάντως ακόμα και το PC χωράει άνετα μέσα σε ένα bartop καμπινάκι. Απλά το "ξεκοιλιάζεις", πετάς το κουτι και δένεις τα σωθικά όμορφα στην ξύλινη πλάτη. Στο τελευταίο bartop που φτιάξαμε μια χαρτά έκατσε.
 
Πίσω
Μπλουζα