Πρόβλημα με joystick ports σε Α500

Retropolis Greece

Retro Member
Joined
7 Ιουλ 2009
Μηνύματα
380
Αντιδράσεις
269
Χαίρεται, τελικά το άνοιξα το θέμα. Το πρόβλημα που έχω είναι ότι η αμίγκα μου είναι κολλημένη. Τί εννοώ τώρα. Με το που βάλω ένα παιχνίδι σε λειτουργία ο χαρακτήρας πχ ο ρόμποκοπ, πηγαίνει μόνο αριστερά. Έχω συνδέσει ολοκαίνουρια joysticks apache που βρήκα και αγόρασα στην εκπληκτική τιμή των 2€ και τα δύο, αλλά τίποτα. Επίσης ακόμα και χωρίς να συνδέσω τίποτα στα ports το πρόβλημα παραμένει. Δοκίμασα ακόμα και να αποσυνδέσω το πληκτρολόγιο αλλά και πάλι πάει μόνο αριστερά. κατα τ'άλλα όλα λειτουργούν οκ.

κάθε βοήθεια δεκτή...
 
Λοιπον κατσε να δω αν καταλαβα καλα. Τι απο τα δυο συμβαινει:

α) με το που ξεκιναει το παιχνιδι, ενω εχεις συνδεμενο το joystick, ανταποκρινεται μονο το αριστερα. Δηλαδη αν δεν κανεις τιποτα, δεν γινεται τιποτα, αν κανεις αριστερα, παει αριστερα, αν κανεις κατι αλλο, δεν γινεται τιποτα.

β) με το που ξεκιναει το παιχνιδι, ειτε εχεις joystick ειτε οχι, ο χαρακτηρας παει μονος του αριστερα, χωρις να κανεις τιποτα, ακομα και αν κανεις δεξια, πανω κτλ.

Στην πρωτη περιπτωση φαινεται σαν να λειτουργει κανονικα μονο το αριστερα, και τιποτε αλλο, στην δευτερη περιπτωση φαινεται σαν εχει κολλησει συνεχεια το αριστερα. Και μια αλλη ερωτηση: το ποντικι στο workbench και τα προγραμματα, πως συμπεριφερεται?
 
Κάποιο πρόβλημα παίζει ή στα pins της Amiga ή στον controller που ελέγχει το Joystick mouse port. Το πιο πιθανό είναι να έχεις κάποια pins βραχυκυκλωμένα. Αν πιάνουν τα χέρια σου, ξεκόλλα με προσοχή την παλιά υποδοχή, αγόρασε μια νέα υποδοχή joystick και κόλλα τη στην πλακέτα της Amigas σου
 
Δες αν τα CIA κάθονται καλά στη θέση τους. Εν ανάγκη βγάλει και βάλε τα πάλι με προσοχή.
 
Apo ta legomena tou tzehos pisteuw oti antimetwpizei to problima (b).

Ta nea loipon einai mallon asxima: einai apithano (an kai theoritika efikto) na braxikyknwlnoun ta pins me tetoio tropo wste na pigainei aristera akoma kai otan den exei tipota syndedemeno. H pio pithani eksigisi einai blabh se ena apo ta CIA chips pou elegxoun tis thyres joysticks. Mporeis fysika na ta allakseis me kainouria h' na dokimaseis na ta antistrepseis (an thimamai kala oles oi amiga exoun 2, ypeuthina gia joystick, serial, floppy k.a.) kai na deis an antistrefontas ta sou douleuei to joystick (kai xalaei kati allo...).

Mporeis na breis antallaktika apo ebay - akoma kai olokliri motherboard gia A500 na pareis einai sxetika ftina. H A500 mallon ta exei 'koumpota' opote mporei kai na glitwseis to kollima kai ksekollima.
 
προφανώς είναι ο controller ....άσχημα τα πράγματα αν είναι πραγματικά έτσι...

η καλύτερή σου επιλογή νομίζω είναι να βρεις ένα motherboard να το αντικαταστήσεις...
 
dead CIA. Αλλαγή και όλα καλά. Κάνε τα μια τράμπα (έχεις 2 CIA : odd + even ) και δες αν χαλάει το ποντίκι ή άλλη κατεύθυνση. Πάρε 2 ανταλλακτικά από eBay ή ένα mobo και θα είσαι κομπλέ.

Είναι αυτά και είναι σε sockets, οπότε αλλάζουν πανεύκολα:

28lwbhu.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Η περίπτωση μου είναι η (Β). Κάποια στιγμή τα έιχα ανοίξει όλα. Αν θυμάμαι καλά είχα αλλάξει τα CIA (αν είναι αυτά που κατάλαβα) και έβαλα το 1 στο 2 και το 2 στο 1. Το πρόβλημα όμως ήταν ακριβώς το ίδιο. Το θέμα είναι ότι ακόμα και χωρίς χειριστήρια, ποντίκι, αλλά ακόμα και με ξενσυνδεμένο το πληκτρολόγιο συμβαίνει ακριβώς το ίδιο. Για προσωπική μου χρήση έχω ακόμα μία 500άρα. Αλλά αυτή προσπαθώ να τη διορθώσω αν διορθώνεται για να την χαρίσω στον ξάδερφο μου.

mike ποντίκι δυστυχώς δεν έχω για να δοκιμάσω. αλλά αν κρίνω από το χειριστήριο στην υποδοχή του ποντικιού ανταποκρίνεται κανονικά στις κινήσεις που κάνω και στα πατήματα των κουμπιών.

Σε περίπτωση που δεν διορθώνεται την κρατώ για ανταλλακτικά.

α και όσοι θέλετε ρίξτε μια ματιά στο blog μου http://erwtimatika.pblogs.gr/ το θέμα αυτή τη φορά αφορά κυρίως την amiga μας

εννοείται ότι σας ευχαριστώ όλους για όλες τις προτάσεις σας...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
άλλαξε τα CIA τότε με αυτά της άλλης να δούμε αν δουλεύει ΟΚ η μητρική
 
Εχω να σου δωσω CIA, αλλα πριν τα αλλαξεις, τσεκαρε αν ειναι βραχυκλωμενο καποιο πιν, ή αν εχει κοπει καποια "γραμμη" (lay) απο το βυσμα προς τα CIA.
 
mike είπε:
Εχω να σου δωσω CIA, αλλα πριν τα αλλαξεις, τσεκαρε αν ειναι βραχυκλωμενο καποιο πιν, ή αν εχει κοπει καποια "γραμμη" (lay) απο το βυσμα προς τα CIA.
mike θα πρέπει να φέρω την αμίγκα από το πατρικό μου για να την ανοίξω και να καταλάβω αυτό που μου λες. μόλις την πάρω θα σε ενοχλήσω για διευκρινήσεις

σ ευχαριστώ ;)
 
picture.php
picture.php


τελικά άλλαξα τα CIA με αυτά της άλλης Αμίγκα που έχω και το πρόβλημα δεν διορθώθηκε. Δεν ξέρω αν οι φώτο που παραθέτω μπορούν να δείξουν κάποιο άλλο πρόβλημα. Δεκτές όλες οι προτάσεις...

picture.php
 
Το τελευταίο προς τα δεξιά βύσμα φαίνεται εξαιρετικά ταλαιπωρημένο και σαν να έχει λυγίσει και μετατοπιστεί.

Για τσέκαρε μην έχει ξεκολλήσει κάποιος ακροδέκτης από τη πλακέτα και δημιουργεί αυτό το πρόβλημα. Μπορεί να είναι και κάποια ψυχρή κόλληση που με το βάλε -βγάλε να δημιούργησε το θέμα.
 
κλασσικά ψόφιο CIA ... αφού δουλεύει είσαι ΟΚ από άποψη πλακέτας
 
keropi είπε:
κλασσικά ψόφιο CIA ... αφού δουλεύει είσαι ΟΚ από άποψη πλακέτας
τί ακριβώς εννοείς; ακόμα και όταν έβαλα λειτουργικά CIA σε καλή κατάσταση δεν διορθώθηκε το πρόβλημα. Δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι ξεκολλημένο στο CN1 port. Στο σημείο που υπάρχει η μαύρη γραμμη απο το μαρκαδόρο μπορείτε να καταλάβετε αν λείπει κάτι; κάποιες αντιστάσεις; μπορει΄να ευθύνεται αυτό;

picture.php
 
ooooopppssss συγγνώμη, το διάβασα λάθος και νόμιζα ότι έγραψες " και το πρόβλημα διορθώθηκε. " ΛΟΛ sorry

όσο για το αν λείπει κάτι δεν μπορώ να απαντήσω, γιατί δεν συγκρίνεις με την άλλη μητρική που έχεις;
 
Για να απαντήσω στο αν λείπει κάτι ή όχι απ αυτή τι περιοχή (δεν έχω ίδια rev board)..

Α500+ (έτσι για αντιπαραβολή..)

23032010004j.jpg

A500 (το pn είναι εμφανές στο αυτοκολλητάκι)

23032010006.jpg
 
Βασικά χαζομάρα έκανα...(ζήτωωω)

Πάρε μάτι εδώ που έχει hires εικόνες από όλα τα rev της α500

http://amiga.resource.cx/exp/search.pl?product=a500&company=#a500

Rev 6a έχεις και ναι λείπουν 2 ψιψινία (μόλις ξύπνησα η καφεΐνη δεν έχει πιάσει ακόμα.).
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Το βυσμα του mouse/joystick φαίνεται πολύ ταλαιπωρημένο. Βασικά με 10 ευρώ μαζί με τα μτφ αγοράζεις μητρική Rev 6 από ΕΒΑΥ (εννοείται μεταχειρισμένη :D )...
 
Πίσω
Μπλουζα