Πρόβλημα με VSYNC σε παλιά παιχνίδια

Imgema

Alien RetroDatabase
Joined
4 Ιουν 2009
Μηνύματα
5.331
Αντιδράσεις
1.350
Το πρόβλημα είναι απλό και θα έπρεπε να είναι εύκολο να βρω λύση αλλά το περίεργο είναι ότι πουθενά δεν μπορώ να βρω πληροφορίες για το θέμα.

Έχω κάνει λοιπόν install κάποια παλιά παιχνίδια που θέλω να ξαναπαίξω αλλά το screen tearing είναι τόσο έντονο που για μένα είναι απλά unplayable. Το πιο τρανταχτό παράδειγμα είναι το Quake 2 σε software mode. Εχω βάλει και το Quake 1 (το original σε software) αλλά αυτό μια χαρά κάνει sync με την οθόνη χωρίς πρόβλημα. To Quake 2 όμως κάνει συνέχεια screen tearing. Έψαξα να βρω console commands αλλά δεν υπάρχει κάποιο που να ενεργοποιεί το vsync σε software mode. Φυσικά τα options στην κάρτα γραφικών δεν βοηθάνε γιατί αυτά αφορούν μόνο openGL ή direct3D προγράμματα.

To ίδιο ισχύει και για το DOSBOX. Στα περισσότερα παιχνίδια δεν υπάρχει vsync και παρόλο που υπάρχει option για να το ενεργοποιήσω στο DOSBOX frontend που χρησιμοποιώ, δεν λειτουργεί.

Οπότε ήθελα να ρωτήσω αν κάποιος ξέρει κάποιον τρόπο να ενεργοποιήσω το vsync σε όλα τα προγράμματα ακόμα και σε software mode (κάποια παιχνίδια έχουν πολύ πιο όμορφα γραφικά και χρώματα έτσι, όπως τα 2 πρώτα Quake).
 
Αυτό θα ήθελα να το ξέρω και εγώ. Από την άλλη δεν θυμάμαι ποτέ να είχα σοβαρό πρόβλημα στο Quake 2 αλλά συνήθως θα πρέπει να είναι πολύ έντονο για να το παρατηρήσω. Δεν ξέρω αν υπάρχει τρόπος από το λειτουργικό, από ότι νομίζω είναι θέμα προγραμματισμού. Η μια λύση θα ήταν ίσως να ψάξεις κάποιο σύγχρονο port (και ίσως υπάρχουν και κανά δύο που υποστηρίζουν software rendering) που ίσως το προσέξανε περισσότερο. Περίεργο όμως γιατί το Quake 2 δεν θυμάμαι να μου είχε χτυπήσει άσχημα έτσι και πρώτη φορά το είχα παίξει με το software rendering.
 
Στο Quake 2 έχω το μεγαλύτερο πρόβλημα γιατί το screen tearing είναι πολύ πιο έντονο και συμβαίνει συνέχεια. Από την άλλη το OpenGL mode δεν έχει αυτό το πρόβλημα αλλά είναι πολύ πιο άσχημο σε γραφικά αφού αλλάζουν τελείως τα χρώματα (γίνονται πιο κόκκινα να το πω και πολύ πιο σκοτεινά). Προσπάθησα να το φέρω όσο πιο κοντά γίνεται στο software mode μέσο commands (έβγαλα το filtering, ανέβασα τον φωτισμό κλπ) αλλά και πάλι δεν έχει καμία σχέση. Σε software mode το παιχνίδι έχει άλλη ατμόσφαιρα απλά.

Οπότε θα κάνω αυτό που είπες, θα ψάξω να βρω κανένα πιο σύγχρονο port που να δίνει την επιλογή για software mode μπας και έχει κανένα option που να δουλεύει με Vsync. Αν και στο original Quake 2 υπάρχει ένα command που να κάνει αυτήν την δουλεία αλλά για κάποιον λόγο είναι disabled και δεν δουλεύει. Ευχαριστώ για την απάντηση.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα