Πρώτη Σελίδα

FORD231

RetroNuts!
Joined
28 Φεβ 2010
Μηνύματα
3.087
Αντιδράσεις
3.596
Πρώτη Σελίδα


Retrodb:
http://retrodb.gr/wiki/index.php/%CE%A0%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%B7_%CF%83%CE%B5%CE%BB%CE%AF%CE%B4%CE%B1

Δείτε την ((Πρώτη Σελίδα)) με τον Φρέντυ Γερμανό

στο αφιέρωμα που έκανε στην Ελλη Λαμπέτη ένα χρόνο

μετά τον θανατο της μεταδόθηκε από την ΕΡΤ 31 Οκτωβρίου 1984

[Edit] Ο Λογαριασμός YouTube με τον οποίο σχετίζεται έχει τερματιστεί εξαιτίας πολλαπλών ειδοποιήσεων από τρίτους για παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων [edit]
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Υπεροχο αφιερωμα, ετσι οπως μονο ο Φρεντυ Γερμανος ηξερε να δημιουργει. Να το δειτε ολοι. Μπραβο FORD231.
 
FORD231 είπε:
Δείτε την ((Πρώτη Σελίδα)) με τον Φρέντυ Γερμανόστο αφιέρωμα που έκανε στην Ελλη Λαμπέτη ένα χρόνο

μετά τον θανατο της μεταδόθηκε από την ΕΡΤ 31 Οκτωβρίου 1984
Δεν έχω λόγια...

Κ Α Τ Α Π Λ Η Κ Τ Ι Κ Ο Ν Τ Ο Κ Ο Υ Μ Ε Ν Τ Ο ! ! ! !

:bow: :bow: :bow: :bow: :bow: :bow: :bow: :bow: :bow: :bow:

FORD231, χίλια ευχαριστούμε!!

Θα ήθελα να πω ότι το συγκεκριμένο αφιέρωμα που μοιράστηκε μαζί μας ο φίλος μας FORD231 από το προσωπικό του αρχείο είχε κάνει αίσθηση όταν προβλήθηκε το 1984 και ότι έμεινε στην ιστορία ως ένα από τα πιο όμορφα και συγκινητικά αφιερώματα στην αξεπέραστη ηθοποιό μας Έλλη Λαμπέτη, όπως άλλωστε είχε κάνει αίσθηση τότε και η εμφάνισή της στο "Αλάτι και Πιπέρι" του Φρέντυ Γερμανού στην ΥΕΝΕΔ κάποια χρόνια νωρίτερα, όπου μιλούσε για την περιπέτειά της με την Λίζα....

Ενώ όμως η εμφάνιση της Έλλης Λαμπέτη στο "Αλάτι και Πιπέρι" δυστυχώς δεν σώζεται και δεν θα μπορέσουμε ποτέ να την ξαναδούμε, το αφιέρωμα αυτό στην Έλλη Λαμπέτη από την "Πρώτη Σελίδα" πρέπει να σώζεται στο Αρχείο της ΕΡΤ (όπως λογικά όλες οι εκπομπές από την "Πρώτη Σελίδα"). Ελπίζω το αφιέρωμα/διαμάντι να καταφέρουμε να το ξαναδούμε από την ΕΡΤ έπειτα από τόοοοσα χρόνια που έχει να προβληθεί (με εξαίρεση τις "Εκπομπές που αγάπησα" του 1993-94 στο πλαίσιο των οποίων πιθανόν να προβλήθηκε σε επανάληψη η συγκεκριμένη εκπομπή - αν γνωρίζει κάποιος σχετικά, ας μας το διευκρινίσει)...

Αυτό είναι ένα από αυτά τα διαμάντια που σώζονται στο Αρχείο της ΕΡΤ. Τι όμορφο που θα ήταν να έφτιαχνε η ΕΡΤ μια ωραιότατη σειρά με DVD με τις εκπομπές-αφιερώματα του Φρέντυ Γερμανού και να τα διαθέσουν με τη ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ (όπως κάνουν με τις θεατρικές παραστάσεις του Θεάτρου της Δευτέρας και μπράβο τους για αυτό για άλλη μια φορά)!! Εναλλακτικά, να καθιέρωνε η ΕΡΤ μια ζώνη με παλιά καλή τηλεόραση από το Αρχείο της για να προβάλλει επαναλήψεις τέτοιων εκπομπών!!! Γιατί όχι να δημιουργήσουν ένα νεό ψηφιακό κανάλι ΕΡΤ GOLD με μόνο τέτοια διαμάντια!!

ChristosM είπε:
Υπεροχο αφιερωμα, ετσι οπως μονο ο Φρεντυ Γερμανος ηξερε να δημιουργει. Να το δειτε ολοι.
Έτσι ακριβώς. Διότι ο Φρέντυ Γερμανός ήταν μοναδικός και δεν ξαναυπήρξε αντίστοιχος στην Ελληνική τηλεόραση. Διότι το κάθε θέμα που ετοίμαζε για τις εκπομπές του, το ετοίμαζε με μελέτη, διάβασμα, προσήλωση και σεβασμό. Διότι όχι μόνο ήταν άψογα προετοιμασμένος και γνώστης αυτού για το οποίο μιλούσε (από την εκπομπή καταλαβαίνουμε ότι θυμάται διάφορες λεπτομέρειες από τις ταινίες της Λαμπέτη, βλέπουμε ότι έχει επισκεφτεί όλα τα σπίτια στα οποία έζησε και συνομιλεί με πολλά πρόσωπα που ήταν πραγματικά κοντά της), αλλά ήταν και κάτι παραπάνω: σε περιπτώσεις όπως αυτή της Λαμπέτη, τους έδενε και μια φιλία, με αποτέλεσμα να την ξέρει ακόμα καλύτερα και να μπορεί να σκιαγραφήσει τον χαρακτήρα της ακόμα πιο αποτελεσματικά (η αδερφή της Έλλης του λέει: "Φρέντυ μου", η ίδια η Λαμπέτη του έστειλε γράμμα στις ύστατες μέρες της). Και κάτι τελευταίο: δεν ξέρω αν προσέξατε το γράμμα, αλλά ο Φρέντυ διαβάζει μόνο τα κομάτια που είναι πιο "γενικά" και αφήνει τα πιο "προσωπικά" εκτός. Όπου στα πιο "προσωπικά", η Λαμπέτη τον ευχαριστεί που της στάθηκε στην Αθήνα, εκφράζει τη λύπη της που είχαν χαθεί για κάποιο διάστημα και στο τέλος του μιλάει πολύ γλυκά για την σύντροφό του. Αυτά είναι αποσπάσματα που ο Φρέντυ δεν διαβάζει, αλλά που αν η εκπομπή γυριζόταν σήμερα από κάποιον άλλο, αυτά τα κομάτια οπωσδήποτε θα διαβάζονταν για να "κοκορευτεί" ο/η παρουσιαστής για τη στενή τους φιλία. Αυτή είναι η διαφορά του Φρέντυ από τους υπόλοιπους, αυτά είναι μαθήματα σεβασμού, ανθρωπιάς, λεπτότητας και ευαισθησίας που θα έπρεπε να διδαχθούν όλοι αυτοί οι "τυχαίοι" που έχουν "καταλάβει" σήμερα τις οθόνες μας...

ΥΓ Να σε ευχαριστήσω για άλλη μια φορά FORD231 για αυτό το μοναδικό αφιέρωμα, από το οποίο είχα δει μόνο αποσπάσματα μέχρι σήμερα και το οποίο εδώ και χρόνια ήθελα να δω...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Το θυμάμαι το αφιέρωμα, κι ας ήμουν στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού! Το ντοκουμέντο με την Λαμπέτη στο τελευταίο ηχητικό απόσπασμα, λίγο πριν πεθάνει, δεν φεύγει από την μνήμη. Μπράβο Φορντ που το κράτησες και το μοιράστηκες.
 
στην αναζήτηση στο Google έπεσα στο retromaniax και σε αυτό το ΥΠΕΡΟΧΟ αφιέρωμα.

Συγχαρητήρια στο FORD για το θησαυρό του.

Η λεπτομέρεια που σκοτώνει: Στους τίτλους: Έρευνα - ρεπορτάζ: Ντέπυ Γκολεμά :) Ναι, ναι η στριμμένη τηλεκριτικός χαχαχα
 
παιδιά θυμάται κανείς εδώ και μια εκπομπή του φρέντυ με τίτλο ''τελευταία σελίδα'' ή είναι ιδέα μου?
 
Clemence είπε:
παιδιά θυμάται κανείς εδώ και μια εκπομπή του φρέντυ με τίτλο ''τελευταία σελίδα'' ή είναι ιδέα μου?
Βεβαιως. Ηταν η τελευταια εκπομπη της "Πρωτης Σελιδας" η οποια εκανε μια ανασκοπηση στην τηλεοπτικη πορεια του Φρεντυ Γερμανου στην κρατικη τηλεοραση. Προβληθηκε σε δυο μερη.
 
χμμμ εννοείς κάτι σαν αφιέρωμα στον φρέντυ? εγώ θυμόμουν εκπομπή που την παρουσίαζε ο φρέντυ, κανονική εκπομπή!
 
Clemence είπε:
χμμμ εννοείς κάτι σαν αφιέρωμα στον φρέντυ?
Ακριβώς έτσι. Θα συμφωνήσω με τον ChristosM που έγραψε παραπάνω ότι ήταν η τελευταία εκπομπή της Πρώτης Σελίδας, η οποία προβλήθηκε σε δύο μέρη και στην οποία έγινε μια αναδρομή στα 21 (τότε) χρόνια τηλεοπτικής πορείας του Φρέντυ Γερμανού στην τηλεόραση.

Προβλήθηκαν μάλιστα αποσπάσματα από τις τηλεοπτικές συνευρέσεις του Φρέντυ Γερμανού με αστέρια όπως η Μελίνα Μερκούρη, ο Joe Dassin, η Έλλη Λαμπέτη, η Αλίκη Βουγιουκλάκη, ο Γιώργος Κωνσταντίνου, ο Yul Brynner, κα.

Η "Τελευταία Σελίδα" προβλήθηκε τον Δεκέμβριο του 1987.
 
Η ΕΡΤ τιμά την Έλλη Λαμπέτη

Αφιέρωμα στη μεγάλη ηθοποιό

Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμώντας τη μνήμη της Έλλης Λαμπέτη (3 Σεπτεμβρίου 1983) ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων www.ert-archives.gr και www.ert.gr το επεισόδιο της εκπομπής του Φρέντυ Γερμάνου «ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ», με τίτλο «ΘΥΜΑΜΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗ».

Η εκπομπή, που μεταδόθηκε ένα χρόνο μετά τον πρόωρο θάνατο της ηθοποιού, διατρέχει την προσωπική και επαγγελματική της ζωή, μέσα από τις μαρτυρίες αγαπημένων της προσώπων και συναδέλφων, όπως της αδερφής της Αντιγόνης Λούκου, των ηθοποιών Βέρας Κρούσκα, Κάτιας Δανδουλάκη, Άννας Γεράλη, των συμμαθητριών της από τη δραματική σχολή Δάφνης Σκούρα, Ολυμπίας Παπαδούκα και του γιατρού της Διονύση Ραζή.

Γίνεται αναφορά στην παιδική της ηλικία, την πρώτη της θεατρική εμφάνιση το 1942 και στη σχέση της με τη δασκάλα της Μαρίκα Κοτοπούλη. Ο φακός ξεναγεί τον θεατή στο εσωτερικό του σπιτιού της στην Κυψέλη, στο πατρικό της στα Βίλια Αττικής και στο σπίτι της στο Πήλιο.

Συνεργάτες και φίλοι σχολιάζουν το μοναδικό ερμηνευτικό της ταλέντο και τη σχέση της με το θέατρο - με έμφαση στην τελευταία της παράσταση, τη «Σάρα» (1981) - την κινηματογραφική της πορεία και τα τελευταία της θεατρικά σχέδια. Ο Κάρολος Κουν αναφέρει χαρακτηριστικά στην εκπομπή ότι με την κίνησή της «μετατόπιζε το κενό του αέρα», ενώ ο Μιχάλης Κακογιάννης μιλά για την κινηματογραφική της παρουσία και για τη σχέση της με τον Δημήτρη Χορν.

Η εκπομπή πλαισιώνεται από οπτικοακουστικό και φωτογραφικό αρχειακό υλικό, ηχητικά ντοκουμέντα με τη φωνή της Έλλης Λαμπέτη, στιγμιότυπα από συνέντευξή της στην εκπομπή «Παρασκήνιο» το 1978, σκηνές από κινηματογραφικές ταινίες που συμμετείχε, καθώς και μια ηχογράφησή της, μια προσωπική της κατάθεση ένα χρόνο πριν πεθάνει.

πηγη: http://www.newsbeast.gr/media/arthro/223287/i-ert-tima-tin-elli-labeti/
 
Πρώτη Σελίδα-Όλο το αφιέρωμα στην Έλλη Λαμπέτη

Έλλη Λαμπέτη


(13 Απριλίου 1926 – 3 Σεπτεμβρίου 1983)










Οι δύο εκπομπές της "Πρώτης Σελίδας" αφιερωμένες στην ζωή της Έλλης Λαμπέτη.


Από το ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ.



Ιδιαίτερη μνεία στην δημοσιογράφο
Ντέπυ Γκολεμά που έκανε όλη την έρευνα για τις εκπομπές και συγκέντρωσε όλο το αρχειακό υλικό.

ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ


ΘΥΜΑΜΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗ...Α' ΜΕΡΟΣ


Αρχική ημέρα και ώρα προβολής: 31/10/1984, 22.25

ΕΡΤ1

H εκπομπή με τίτλο «ΘΥΜΑΜΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗ. . . » (2 επεισόδια) της σειράς «ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ» του Φρέντυ Γερμανού είναι αφιερωμένη στην ηθοποιό ΕΛΛΗ ΛΑΜΠΕΤΗ και γυρίστηκε ένα χρόνο μετά τον πρόωρο θάνατό της. Το Α μέρος διατρέχει την προσωπική της ζωή με κύριους σταθμούς τον χαμό αγαπημένων της προσώπων, την ιστορία με τη θετή της κόρη και την ασθένειά της ώς το τέλος της. Μαρτυρίες δικών της ανθρώπων όπως της αδερφής της, ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ ΛΟΥΚΟΥ, φίλων της από το θέατρο, ΒΕΡΑΣ ΚΡΟΥΣΚΑ, ΚΑΤΙΑΣ ΔΑΝΔΟΥΛΑΚΗ, ΑΝΝΑΣ ΓΕΡΑΛΗ, συμμαθητριών της από τη δραματική σχολή, ΔΑΦΝΗΣ ΣΚΟΥΡΑ, ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΠΑΠΑΔΟΥΚΑ, και του γιατρού της ΔΙΟΝΥΣΗ ΡΑΖΗ, φωτίζουν πτυχές της προσωπικότητας της ηθοποιού και ζωντανεύουν στιγμιότυπα της ιδιωτικής της ζωής. Παράλληλα γίνεται αναφορά στα χρόνια της παιδικής της ηλικίας, στην περίοδο της Κατοχής και την πρώτη της θεατρική εμφάνιση το 1942, και στη σχέση της με τη δασκάλα της ΜΑΡΙΚΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής ο φακός ξεναγεί τον θεατή στο εσωτερικό του σπιτιού της στην Κυψέλη, στο πατρικό της σπίτι όπου μεγάλωσε στα Βίλια Αττικής και στο σπίτι της στον Αϊ-Γιάννη του Πηλίου.

Η εκπομπή πλαισιώνεται από οπτικοακουστικό και φωτογραφικό αρχειακό υλικό. Περιέχονται ηχητικά ντοκουμέντα με τη φωνή της ΕΛΛΗΣ ΛΑΜΠΕΤΗ όπως, αποσπάσματα από τα θεατρικά έργα «Πεγκ, καρδούλα μου» και «Εβραία» του ΜΠΡΕΧΤ. Προβάλλονται: στιγμιότυπο συνέντευξής της στην ΣΟΥΛΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ και την εκπομπή «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ» της ΕΡΤ ( 1978 ) και σκηνές από τις κινηματογραφικές ταινίες: «Αδούλωτοι Σκλάβοι», «Η Κάλπικη λίρα», «Ματωμένα Χριστούγεννα», «Κυριακάτικο Ξύπνημα», «Το Κορίτσι με τα Μαύρα», «Το τελευταίο Ψέμα».

Πρώτο μέρος

(το πρώτο μέρος του αφιερώματος είχε αναρτηθεί από το αρχείο του χρήστη Ford στις 8/12/2010 )

ΘΥΜΑΜΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗ... Β' ΜΕΡΟΣ

Αρχική ημέρα και ώρα προβολής: 7/11/1984, 22.35

ΕΡΤ1




H εκπομπή με τίτλο «ΘΥΜΑΜΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗ. . . » (2 επεισόδια) της σειράς «ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ» του Φρέντυ Γερμανού είναι αφιερωμένη στην ηθοποιό ΕΛΛΗ ΛΑΜΠΕΤΗ και γυρίστηκε ένα χρόνο μετά τον πρόωρο θάνατό της. Το Β μέρος εστιάζει στη θεατρική και κινηματογραφική της πορεία. Συνεντεύξεις δικών της ανθρώπων, φίλων της ηθοποιών και ανθρώπων που συνεργάστηκε μαζί τους σχολιάζουν το μοναδικό ερμηνευτικό της ταλέντο και τη σχέση της με το θέατρο, με έμφαση στην τελευταία της παράσταση τη «Σάρα» (1981) –από την οποία προβάλλονται πλάνα-αλλά και αφηγήσεις σχετικά με τον πρώτο της θεατρικό ρόλο στο «Η Χάννελε πάει στον Παράδεισο» (1942), επίσης για την ερμηνεία της στο «Γυάλινο Κόσμο» (1946) με το Θέατρο Τέχνης, στο «Λεωφορείο ο Πόθος» (1965) και στο «Δεσποινίς Μαργαρίτα» (1975). Περιγράφονται ακόμη, τα τελευταία της θεατρικά σχέδια. Μιλούν, η αδερφή της ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΛΟΥΚΟΥ, η ΑΝΝΑ ΓΕΡΑΛΗ, η ΚΑΤΙΑ ΔΑΝΔΟΥΛΑΚΗ, η ΝΙΚΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ και ο ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ ο οποίος λέει χαρακτηριστικά ότι με την κίνησή της «μετατόπιζε το κενό του αέρα».

Επίσης, καταγράφεται η κινηματογραφική της πορεία μέσα από την αναφορά στην πρώτη της εμφάνιση με την ταινία «Αδούλωτοι Σκλάβοι» (1946), το «Κυριακάτικο Ξύπνημα» (1953), και την ξένη ταινία «Χαμένο Κορμί» (1961), από τις οποίες περιέχονται στιγμιότυπα. Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ μιλάει για την ΕΛΛΗ ΛΑΜΠΕΤΗ και την κινηματογραφική της παρουσία, αλλά και για τη σχέση της με τον ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΟΡΝ-ακούγονται ηχητικά αποσπάσματα με εξομολογήσεις των ίδιων των ηθοποιών σχετικά με το θέμα.

Η εκπομπή πλαισιώνεται από οπτικοακουστικό και φωτογραφικό αρχειακό υλικό. Από ηχητικά ντοκουμέντα με τη φωνή της ΕΛΛΗΣ ΛΑΜΠΕΤΗ όπως, απόσπασμα από το θεατρικό έργο «Δεσποινίς Μαργαρίτα», τραγούδι από το «Γλυκιά Ίρμα». Προβάλλονται επίσης, στιγμιότυπα από τη συνέντευξή της στην ΣΟΥΛΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ και την εκπομπή της ΕΡΤ «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ», για τη Φιλουμένα Μαρτουράνο ( 1978 ). Τέλος περιέχεται σπάνια ηχογράφηση της ΕΛΛΗΣ ΛΑΜΠΕΤΗ, μια προσωπική της κατάθεση λίγο μετά την παράλυση των φωνητικών της χορδών, ένα χρόνο πριν πεθάνει.

Δεύτερο μέρος
 
Μπράβο στην ΕΡΤ. Τέτοια θέλουμε να βλέπουμε.
 
Ένα μεγάλο ευχαριστώ και από εμένα στη Διεύθυνση Μουσείου-Αρχείου της ΕΡΤ για την ψηφιοποίηση της συγκεκριμένης σημαντικότατης εκπομπής που αφορά την κορυφαία μας πρωταγωνίστρια του θεάτρου Έλλη Λαμπέτη, σε ένα αφιέρωμα που μόνο ο Φρέντυ Γερμανός μπορούσε να επιμεληθεί με τόση ευαισθησία.

Μακάρι να δούμε σύντομα στο Ψηφιακό Αρχείο της ΕΡΤ το σύνολο των εκπομπών του Φρέντυ Γερμανού (Πρώτη Σελίδα, Οι εκπομπές που αγάπησα, Μέρες Τηλεόρασης και κυρίως ολόκληρες εκπομπές από το Αλάτι και Πιπέρι ή το Πορτραίτο της Πέμπτης που εύχομαι να έχουν ανακαλυφθεί στο Αρχείο τα τελευταία χρόνια). Μακάρι!!

Ευχαριστώ και στους φίλους παραπάνω που μας επεσήμαναν το ανέβασμα της εκπομπής στο Ψηφιακό Αρχείο της ΕΡΤ http://www.ert-archives.gr
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα