Πως ν' αφαιρέσετε σημάδια από αυτοκόλλητα τιμών σε συσκευασίες video games

Vetus

RetroMaNiaC
Joined
21 Αύγ 2008
Μηνύματα
761
Αντιδράσεις
58
Δεν υπάρχει πιο ενοχλητικό πράγμα απ' το ν' αγοράζεις ολοκαίνουρια video games και ν' αφήνει πίσω σημάδι τ' αυτοκόλλητο της τιμής και να μην μπορείς να τ' αφαιρέσεις όσο και να το ξύνεις. Στο εξωτερικό δεν τίθεται τέτοιο πρόβλημα καθώς πουλάνε καινούρια video games σε ζελατίνες αλλά για την Ελλάδα κάτι τέτοιο θεωρείται πολυτέλεια για τις εταιρείες που για λόγους οικονομίας θα σου δώσουν οδηγίες χρήσεως σε ασπρόμαυρη φωτοτυπία σε διπλωμένη κόλλα Α4.

Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν για το πρόβλημα αυτό; Έπειτα από σχετικές συμβουλές που έχω διαβάσει από άλλα άτομα στο internet κι έπειτα από μερικούς πειραματισμούς έχω βρει την καλύτερη λύση για ν' αφαιρέσετε τα ενοχλητικά σημάδια από αυτοκόλλητα.

Ιδού λοιπόν ο δικός μου οδηγός καθαριότητας, βήμα προς βήμα (σημειωτέον αφορά video games με πλαστικές θήκες κι όχι χάρτινες όπως αυτές των παλιών Nintendo παιχνιδομηχανών σε Αμερική κι Ευρώπη):

1) Βγάζουμε από την συσκευασία το παιχνίδι (cd, dvd, bluray, cartidge), οποιαδήποτε άλλο περιεχόμενο (όπως οδηγίες και διαφημιστικά έντυμα) και το εξώφυλλο.

2) Παίρνουμε ένα λεπτό, καθαρό πανί, το βρέχουμε ελαφρώς και το στίβουμε ώστε να μην στάζει και μετά τρίβουμε (όχι πολύ δυνατά) στο σημάδι του αυτοκόλλητο μέχρι ν' αφαιρέσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο από το σημάδι αυτό.

3) Παίρνουμε ένα μικρό ποτηράκι και ρίχνουμε μέσα πολύ λίγο μαγειρικό λάδι. Βουτάμε στο λάδι μια μπατονέτα και την τρίβουμε στα υπολείμματα του αυτοκόλλητου που έχουν απομείνει. Με λίγο μόνο τρίψιμο θα φύγουν όλα τα σημάδια. Το μαγειρικό λάδι κάνει θαύματα και κάνει καλύτερη δουλεία σε σύγκριση με άλλα υλικά όπως το σαπούνι (που δεν με βόηθησε και πολύ).

4) Παίρνουνε το πανί που χρησιμοποιήσαμε προηγουμένως και στην καθαρή πλευρά του βρέχουμε και στίβουμε πάλι και μετά τρίβουμε στο σημείο όπου χρησιμοποιήσαμε λάδι ώστε να φύγει το λάδι κι η μυρουδία του.

5) Βάλτε στο δάκτυλό σας λίγο υγροσάπουνο και τρίψτε στο ίδιο σημείο για να είστε σίγουροι ότι δεν θα μείνει ίχνος λαδίλας. Μετά αφαιρέστε την σαπουνάδα με το βρεγμένο πανί.

6) Μ' ένα άλλο, καθαρό λεπτό πανί στεγνώνουμε το νερό από το σημείο που καθαρίσαμε.

7) Παίρνουμε ένα πιστολάκι για τα μαλλιά, το στρέφουμε στο σημείο που καθαρίσαμε και ανοίγουμε το πιστολάκι από ασφαλές απόσταση. Όχι πολύ μακριά αλλά ούτε και κολλητά στην θήκη. Χρησιμοποιείστε το πιστολάκι για 1-2 λεπτά.

8) Αφήνουμε την θήκη για 1-2 ώρες για να είμαστε σίγουροι ότι θα έχει στεγνώσει τελείως. Μετά ξαναβάλτε πίσω το εξώφυλλο, το παιχνίδι και τις οδηγίες.

Συγχαρητήρια! Τώρα η θήκη σας είναι πεντακάθαρη δίχως το παραμικρό ίχνος από αυτοκόλλητο τιμής. Επειδή όμως έχω μνήμη χρυσόψαρου, δεν θυμάμαι για το σημείο με το βρεγμένο πανί, μπορεί να χρησιμοποίησα βρεγμένο βετέξ ή κάτι άλλο. Αλλά για το μαγειρικό λάδι είμαι 100% σίγουρος.

Εάν έχετε άλλες, διαφορετικές συμβουλές για το πρόβλημα αυτό με τ' αυτοκόλλητα τιμών, γράψτε στο thread αυτό.
 
Πολύ καλός οδηγός φίλε Vetus.

Mια διαφορετική λύση πιο άμεση αλλά και πιο ακριβή είναι εξής. Αγοράζετε το παρακάτω σπρέι από μαγαζί με ηλεκτρονικά γύρω στα 8 ευρώ. Ψεκάζετε μια φορά στο σημείο που είναι το αυτοκόλλητο. Μεγάλη προσοχή να φοράτε γάντια και να μην πέσει επάνω σε χαρτί το υγρό. Το αφήνετε να δράσει για ένα λεπτό και μετά το αυτοκόλλητο βγαίνει υπερβολικά εύκολο. Το χρησιμοποιώ χρόνια στη δουλειά για να καθαρίζω αυτοκόλλητα από μηχανήματα. Είναι τρελό χημικό και δεν είναι καλό να έρχεται σε επαφή με το δέρμα. Μην τρομάζετε δεν λειώνει το δέρμα πάντως, δίνω γενικότερη συμβουλή προφύλαξης γιατί είναι χημικό. Είναι ακριβό αλλά κάνει θαύματα στα αυτοκόλλητα. Τώρα αν πρόκειτε για μερικά αυτοκόλλητα σε δυο τρια παιχνίδια, προσπεράστε και ακολουθήστε την πρόταση του Vetus. Aν έχετε περισσότερα, δηλαδή μαγαζί, το παρακάτω είναι μονόδρομος.

C8045_label-off-50.jpg
 
Mια αλλη λυση, που αφαιρω τα αυτοκολλητα χαρτακια απο αλμπουμ της panini ειναι το ΖΙΠΕΛΑΙΟ!!!
 
Ευχαριστούμε για τις συμβουλές vetus! Έχω δοκιμάσει πολλές πατέντες για να αφαιρέσω τα υπολείμματα κόλλας. 8 στις 10 φορές θα είναι αποτυχία.

Μια απορία όμως. Τι λάδι χρησιμοποιείς; Ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο;
 

1@telonio[/USER] Μάριε, αυτό το σπρέι είναι για εφαρμογή επάνω στο αυτοκόλλητο; Όπως κατάλαβα ο οδηγός του Vetus είναι για τα υπολείμματα που μένουν μετά το αυτοκόλλητο, τις κόλλες δηλαδή. Σίγουρα χρειάζεται κάποιο χημικό-διαλύτη. Πάντως οινόπνευμα μη δοκιμάσετε διότι δεν κάνει τίποτα. Το zipέλαιο που αναφέρθηκε είναι επίσης μια λύση.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Γιάννη, το είτε το ρίξεις επάνω στο αυτοκόλλητο είτε επάνω στα υπολείμματα που κολλάνε είναι το ίδιο. Αφαιρεί γρήγορα ότι κολλάει επάνω στο πλαστικό.
 
theoritikos, δεν θυμάμαι αν ήταν ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο. Μάλλον ελαιόλαδο. Πάντως μια φορά ήταν μαγειρικό λάδι κι όχι λάδι μηχανής.

telonio, όντως το λάδι χρησιμεύει τέλεια και πάνω στο αυτοκόλλητο και στα υπολείμματα που κολλάνε. Κι αυτό το λέω επειδή το είχα δοκιμάσει στο αυτοκόλλητο του Public που ήταν λες και το κολλήσαν με βενζινόκολλα, ήταν απίστευτα εκνευριστικό και τους έκανα παράπονα γι' αυτό για να το 'χουν υπόψην τους Ευτυχώς στο Public ασχολούνται πραγματικά με τα παράπονα των καταναλωτών αντί να τα περνάνε στο ντούκου όπως κάνουν στις περισσότερες, μεγάλες ελληνικές αλυσίδες.

Γενικά η διαδικασία καθαρισμού που κάνω δεν παίρνει παρά μόνο λίγα λεπτά (αν εξαιρέσεις την ώρα που περιμένεις για να στεγνώσει το νερό τελείως από την θήκη).
 
Vetus, έχεις δοκιμάσει ποτέ με ζιπελαιο;;; Καντο, θα με θυμηθείς.. ;)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Δεν ήξερα καν για το ζιπέλαιο μέχρι που το διάβασα εδώ. :p
 
Χρόνια τώρα χρησιμοποιώ οινοπνευμα. Τρίβω το χαρτάκι της τιμής με λίγο βαβμάκι και μετά ξεκολλάει εύκολα, θέλει όμως προσοχή, όχι απότομες κινήσεις. Το θεωρώ πολύ βολικό, καθως μπορώ να το χρησιμοποιήσω και σε χάρτινα κουτιά δίχως να τα χαλάσω, και γενικά, δεν αφήνει κανένα σημάδι μετά. Για παράδειγμα για το λάδι έχω κάποιες αμβιβολίες, γιατί μπορεί κάτι να λερωθεί, και φυσικά μετά είναι αδύνατον να καθαριστεί.
 
Crimson moonlight δοκίμασε ζιπελαιο...το έχω δοκίμασει σε επιτραπέζια με χάρτινη επιφάνεια και δεν αφήνει στάμπα ούτε μυρίζει..

Επίσης, είναι δοκιμασμένο σε cd και σε άλμπουμ αυτοκόλλητων, παλιά και σύγχρονα...

Παντού έχει τα καλύτερα αποτελέσματα, το συστήνω σε όλους ανεπιφύλακτα...Και τα βγάζει και πιο γρήγορα απο το οινόπνευμα η το ελαιόλαδο που αναφέρθηκε πιο πάνω.. ;)
 
Crimson Moonlight είπε:
Χρόνια τώρα χρησιμοποιώ οινοπνευμα. Τρίβω το χαρτάκι της τιμής με λίγο βαβμάκι και μετά ξεκολλάει εύκολα, θέλει όμως προσοχή, όχι απότομες κινήσεις. Το θεωρώ πολύ βολικό, καθως μπορώ να το χρησιμοποιήσω και σε χάρτινα κουτιά δίχως να τα χαλάσω, και γενικά, δεν αφήνει κανένα σημάδι μετά. Για παράδειγμα για το λάδι έχω κάποιες αμβιβολίες, γιατί μπορεί κάτι να λερωθεί, και φυσικά μετά είναι αδύνατον να καθαριστεί.
Εγώ αναφέρομαι στον καθαρισμό σε πλαστικές θήκες που εύκολα το ξεβγάζεις το λάδι. Για χάρτινες δεν ξέρω καθώς δεν ασχολήθηκα ποτέ αλλά δεν θα δοκίμαζα λάδι μιας και το χαρτόνι είναι πολύ πιο ευαίσθητο ως υλικό. Σε χαρτόνι θα δοκίμαζα τα ειδικά spray που ανέφεραν άλλα άτομα κι ίσως και το ζιπέλαιο.
 
Εγώ πάλι με οινόπνευμα ποτέ δεν κατάφερα να καθαρίσω το εξωτερικό νάυλον από ένα παιχνίδι στο DS που είχε αυτό το "ωραίο" αυτοκόλλητο της Νορτεκ...
 
Μα δεν αφήνε σημάδι το αυτοκόλλητο της Nortec στις πλαστικές θήκες.
 
αλλος τροπος ειναι το ζιπελαιο οπως ηδη αναφερθηκε και η καθαρη βενζινη

Βγαζει τα αυτοκολλητα ευκολα!!
 
Εγώ πάλι χρησιμοποιώ το πιστολάκι για τα μαλλια: ζεσταίνω το αυτοκόλλητο κάνοντας κυκλικές κινήσεις και σε λιγότερο απο ένα λεπτό, ξεκολλάει με μεγάλη ευκολία χωρίς να αφήσει κόλλες.

Απλά προσοχή με τη συσκευασία: Αν πχ πρόκειται για σφραγισμένο παιχνίδι με λεπτή ζελατίνα τότε είναι πολύ πιθανό αυτή να παραμορφωθεί ή ακόμα και να λυώσει.

Η καθαρή βενζίνη που αναφέρθηκε πιο πάνω είναι πολύ δυνατή και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να χαλάσει τα πλαστικά.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα