Πόσο μικρός ήταν ο σκληρός σας δίσκος ;

Τα εχετε μπερδεψει λιγακι. :)

Οι καρτελες δεν ηταν (απαραιτητα) αποθηκευτικο μεσο - τις χρησιμοποιουσαν για να εισαγουν (και να εξαγουν) δεδομενα στον Υπολογιστη, φυσικα τα data εμεναν "τρυπημενα" πανω τους οποτε μπορουσε κανεις να τις κατηγοριοποιησει ως storage αλλα δεν ηταν αυτος ο σκοπος τους.

Οσον αφορα τις "Ταινιες" φυσικα και δεν ηταν σκληροι δισκοι - αλλα εκαναν αυτη τη δουλεια , μονο που την εκαναν σειριακα, το ενα "προγραμμα" πισω απο το αλλο, οπως και οι κασσετες που ειδαμε αργοτερα στα home micros. Τα "προγραμματα" τωρα (πανω στην ταινια) χωριζονταν το ενα απο το αλλο με ενα κενο που ονομαζοταν interblock gap και ετσι "καταλαβαινε" το μηχανημα οτι τελειωσε το ενα και αρχιζε ενα αλλο (η εννοια του Header ειναι λιγο μεταγενεστερη).

Οσο για τους πρωτους σκληρους - δεν ηταν τεχνολογιας Winchester (δηλαδη δεν ηταν fixed σε ενα αυτονομο κουτι) αλλα ηταν μεγαλες (και βαριες) πλακες απο υλικο που μαγνητιζοταν ευκολα και τοποθετουνταν μονες τους ή σε συστοιχιες (η μια πλακα πανω στην αλλη) στα αντιστοιχα drive της εποχης.

Θυμαμαι οταν επισκεφτηκαμε με το Λυκειο το 1986 τις εγκαταστασεις της Δελτα Πληροφορικης για να δουμε τον UNIVAC 1100, το μηχανημα δηλαδη που συγκεντρωνε τα στοιχεια των Εθνικων Εκλογων και εδινε τα αποτελεσματα - ποσο μας ειχαν κανει εντυπωση τα μεγεθη ολων αυτων των μηχανηματων.

Οι "Επεξεργαστες" ειχαν δικο τους δωματιο - τα Hard disk drives το ιδιο - αλλα το κουφο της υποθεσης ηταν ο κεντρικος εκτυπωτης, ο οποιος εκτος που ειχε το μεγεθος αυτοκινητου , καλυπτοταν απο σκληρη διαφανη πλαστικη θηκη και ηταν κλειδωμενος σε ενα δωματιο μονος του. Αιτια για αυτο ηταν οτι αν τυχον μπλοκαρε (πραγμα που ειχε συμβει καμποσες φορες) εκτοξευε το χαρτι με απιστευτη δυναμη και ταχυτητα και γεμιζε το δωματιο μεχρι επανω πριν τον σταματησουν.

Αλλες εποχες, πολυ μεγαλες σε μεγεθος :biglaugh:
 
Ο πρώτος μου δίσκος ήταν ο Commodore A590 to 1989 με 90 για την Αmiga με έξτρα μνήμη 512KB.Ήταν 20 MB τεχνολογίας MFM και κόστιζε 120.000 δρχ....Αν και πολύ αργός σε σχέση με τους SCSI της εποχής,έκανε αξιοπρεπέστατα την δουλειά του.Θυμάμαι πως δεν είχε αυτόματο παρκάρισμα και έπρεπε να γράψεις στο CLI την εντολή park!!!!!
 
Πρωτος δισκος ε...;; :D

Αργησα να παρω σκληρο θυμαμαι,και πηρα οταν αναβαθμιστηκα απο 286/12 σε 386DX/40 και ηταν ενας Conner 251 mb....

Θυμαμαι και ποσο τον πληρωσα τοτε.....75.000 δρχ!!!:eek: :eek:

Αν δεν τα εχω μπερδεψει χρονικα,τοτε εβαλα και την καρτα γραφικων Diamond Viper 330....:biglaugh:
 
ναι τα έχεις μπερδέψει λίγο :)... η viper είναι πολύ μετά 96'-97' κάπου εκεί ..
 
Ναι,δικιο εχεις.....!!

Να ηταν τοτε η Cirrus Logic λες....;;
 
To πρωτο μου pc (γυρω στο 89) δεν ειχε καθολου σκληρο. Ηταν ενα παλιο ATARI, αγνοω τα υπολοιπα στοιχεια του. Boot εκανα απο δισκετα 5 1/4 (σαν το avatar του akmakas), αντι για Windows ειχε κατι γραφικα που λεγοταν GEM (τα θυμαται κανεις?). Πριν το πεταξω στα σκουπιδια, μερικα χρονια πριν, ειχα προσπαθησει να το ανοιξω, να δω το εσωτερικο του, αλλα ειχε σταθει αδυνατο.
 
Όταν πήρα το πρώτο μου PC, (ο Spectrum και η Amiga 500 δεν είχαν), έβαλα σκληρό δίσκο 80 MB, όταν συνηθίζονταν γύρω στα 20-40. Θυμάμαι που μου έλεγαν οι πωλητές "τί θα τον κάνεις τόσο χώρο;".

Μάλιστα κάποια στιγμή τον συμπίεσα, και έφτασε γύρω στα 120 ΜΒ!!
 
Εγώ τώρα θα βάλω στον Spectrum έναν 25 giga :D
 
Πώς είναι δυνατόν κάτι τέτοιο ;
 
iliekater είπε:
Πώς είναι δυνατόν κάτι τέτοιο ;
Αστον να λέει, iliekater. Ονειρεύεται. Citroen δεν έχει; :D ΧΑ!

Υπάρχει αυτή η συσκευή.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Σου μέτρησα ήδη 4 σφραγίσματα. Α, θες και εξαγωγή πάνω δεξιά φρονιμίτη. :D :D:D:D:D:D:D
 
Ρε συ!!! Τώρα το είδα. Αυτοί λένε για 10 τη βδομάδα. Αιντε άιντεεεεεεε!!! Πότε το παρήγγειλες;
 
Τώρα έχουν αρχίσει να στέλνουν 10 τη βδομάδα.... Εδώ και 2 μήνες παρα 1 εβδομάδα το έχω παραγγείλει (preorder).

Τι να κάνω να πάρω το απλό? Αφού το plus έχει πολλά extras.
 
Τρελός είσαι; Και βέβαια να πάρεις το καλό. Και αμα βγει ευρέως και το Symbiface, ε ρε γλέντια!!!
 
Μπράβο οι άνθρωποι ! Τι φτιάξανε !
 
Ποιός να το φανταζόταν πρίν χρόνια αυτό ε? Ότι παιχνίδι υπήρξε ποτέ σε μια compact flash καρτούλα.
 
Amigos είπε:
ναι τα έχεις μπερδέψει λίγο :)... η viper είναι πολύ μετά 96'-97' κάπου εκεί ..
1998..Την αγόρασα και εγώ τότε θυμάμαι κόστισε 60 Χιλ δραχμές αλλά οι δυνατότητες της ήταν απίστευτες!
 
akmakas την είχα και εγώ και της είχα από δίπλα μια powerVR κάτι σαν SLI και πέταγε...και μετά φυσικά viper 550 τρελή κάρτα τότε..
 
Ο πρώτος, του ξαδέλφου μου, με τον οποίο όμως είχα ασχοληθεί αρκετά δεν είχε καν σκληρό, αλλά έκανε boot στο DOS από δισκέτα (σνιφ σνιφ ωραίες εποχές..)

Στην Amiga 1200 είχα έναν 100άρη (τεράστια χωρητικότητα για εκείνη την εποχή) και στο πρώτο PC μου έναν 400άρη.

Εννοείται ότι αναφερόμαστε σε Megabytes έτσι; :p
 
Το πρώτο μου PC το 1990 είχε 21 ΜΒ σκληρό δίσκο, την εποχή που φίλοι μου είχαν PC χωρίς δίσκο! Ζούσαν με τις 360άρες δισκέτες....C:\>
 
Πίσω
Μπλουζα