Πόσο πιθανό είναι να κόλλησα ιό από ιστοσελίδα;

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Lord Vek
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

Lord Vek

Retro Member
Αντιδράσεις
593
Υποθέσεις κάνω βέβαια. Αλλά δεν εγκατέστησα τίποτε τελευταία για να πω ότι οφείλεται από εκεί.
Την προηγούμενη Κυριακή ξαφνικά έχασα το internet και το πληκτρολόγιό μου έγινε scrambled, δηλαδή πλήκτρα που δεν πατιώντουσαν ή που φαινόταν σαν να είναι συνέχεια πατημένα, πράγμα που δεν επανερχόταν ούτε μετά απο reset. Με ένα Kaspersky boot tool μπόρεσα τουλάχιστον να αποκαταστήσω το internet και μετά με το Malware Bytes που κατέβασα αποκαταστάθηκε και το πληκτρολόγιο. Πήρα όμως μια τρομάρα φοβούμενος μήπως έπρεπε να κάνω format και επανεγκατάσταση των Windows. Το virus checker μου, το Eset δεν είχε βρεί τίποτε από τους ιούς αυτούς.
Η απορία μου είναι: μπορεί μια ιστοσελίδα να το προκαλέσει αυτό, δηλαδή να σου κολλήσει όχι έναν αλλά δύο ιούς;

Με ένα Kaspersky boot tool μπόρεσα τουλάχιστον να αποκαταστήσω το internet και μετά με το Malware Bytes που κατέβασα αποκαταστάθηκε και το πληκτρολόγιο.
Τι ακριβως εκαναν και διορθωθηκαν τα προβληματα; Ανιχνευσαν κατι συγκεκριμενο;

Τελευταία επεξεργασία:
@freaktmp Ναι, ανιχνεύτηκε κάτι από τον Kaspersky το οποίο αποκαταστάθηκε (δεν είδα όμως ποιός ιός ήταν) και μετά από αυτό, το internet επέστρεψε. Το Malware Bytes μετά βρήκε κάτι στον φάκελο των Windows (πάλι δεν είδα τι ήταν) που επισκευάστηκε και μετά επανήλθε και το πληκτρολόγιο.

Δεν ειμαι σιγουρος αν το kaspersky live image κραταει logs, αλλα το malwarebytes σιγουρα κραταει. Οποτε αν θες ριξε μια ματια και πες μας τι βρηκε.

Επιπλεον αν θες μας λες τι εκδοση windows εχεις, τι browser χρησιμοποιεις, τι εκδοση eset και αν εχεις ελεγξει οτι ολα ειναι ενημερωμενα.

Έχω Windows 10 Home 22H2, Google Chrome, Eset Internet Security πληρωμένο κανονικά και ενημερωμένο πάντα αυτόματα. Το log του Malware Bytes μάλλον έγινε overwrite, εκτός αν μπορώ να βρω κάπου (που ; ) παλιότερα logs.

Edit: Riscware.AutoKMS στο C:\Secoh-QAD.exe
Edit 2: Μάλλον είναι άσχετο με το πληκτρολόγιο αυτο που βρέθηκε. Οπότε μάλλον το Kaspersky το καθαρισε και αυτό και δεν είχα δει αποτέλεσμα μέχρι που έκλεισα το PC από τον διακόπτη.

Τελευταία επεξεργασία:
Αυτο ειναι crack για τα windows ή/και το office. Δεν νομιζω οτι εχει σχεση με το προβλημα σου.

Μα το ερώτημα είναι, μπορεί μια ιστοσελίδα να σου φυτέψει ιούς;

Μα το ερώτημα είναι, μπορεί μια ιστοσελίδα να σου φυτέψει ιούς;

Λογικό μου φαίνεται στην εποχή μας να μπορεί να γίνει και αυτό. Για αυτό και τα περισσότερα προγράμματα προστασίας για Phishing έχουν και content filtering για webpages: h@<king / Sp¥w@r€ / m@|w@r€ /B0tn3t (που μπορούν μπαίνοντας να σου φυτέψει ιούς)

Τελευταία επεξεργασία:
Θεωρητικά ναι. Από την στιγμή όμως που χρησιμοποιείς έναν σύγχρονο και ενημερωμένο browser, δεν είναι και εύκολο. Υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας και real time protection που ενημερώνεται συνεχώς. Στην περίπτωση σου, έχοντας και το ESET, είσαι καλά οχυρωμένος. Αν πάντως κάνεις full scan με οποιαδήποτε antivirus σε Windows (φορτωμένο με πολλά) υπολογιστή, είναι πιθανόν να εμφανιστούν συναγερμοί διαφόρων τύπων, και "επικίνδυνα" αρχεία χωρίς στην ουσία να είναι, ή να αποτελούν κίνδυνο για το pc. Ίσως ήταν κάποιο glitch στα Windows μετά από κάποια ενημέρωση, ή κάποια εφαρμογή να τροποποίησε αρχεία. Όλα ανοιχτά σε ένα λειτουργικό με 200k αρχεία εγκατεστημένα.

Από μία σελίδα συνήθως κολλάς "ψείρες" που ενοχλούν ή μπορούν να υποκλέψουν κωδικούς που πληκτρολογείς μεσα ΣΤΟΝ browser. Δε μπορεί όμως να σου κατεβάσει EXE και αυτόματα να το τρέξει κιόλας, εκτός κι αν ο χρήστης το κατεβάσει και το τρέξει μόνος του (εκτός κι αν ακόμα χρησιμοποιείς IE).

Για μένα, το πιο ανησυχητικό απ'ολα όσα αναφέρθηκαν είναι ότι το ESET δεν ιδρωσε κι εγώ προσωπικά θα το άλλαζα (αν όντως τελικά ηταν καποιος ιός, μην απορρίπτουμε το antivirus με το καλημέρα). Εγώ χρησιμοποιώ bitdefender την έκδοση home, λόγω της πολύ θετικής εμπειρίας που έχω στη δουλειά μου από τη μεγάλη έκδοση.

Τελευταία επεξεργασία:
Από μία σελίδα συνήθως κολλάς "ψείρες" που ενοχλούν ή μπορούν να υποκλέψουν κωδικούς που πληκτρολογείς μεσα ΣΤΟΝ browser. Δε μπορεί όμως να σου κατεβάσει EXE και αυτόματα να το τρέξει κιόλας, εκτός κι αν ο χρήστης το κατεβάσει και το τρέξει μόνος του.

Για μένα, το πιο ανησυχητικό απ'ολα όσα αναφέρθηκαν είναι ότι το ESET δεν ιδρωσε κι εγώ προσωπικά θα το άλλαζα (αν όντως τελικά ηταν καποιος ιός, μην το απορρίπτουμε με το καλημέρα). Εγώ χρησιμοποιώ bitdefender την έκδοση home, λόγω της πολύ θετικής εμπειρίας που έχω στη δουλειά μου από τη μεγάλη έκδοση.
Rygar χρησιμοποιώ το ESET σε πλήρη έκδοση πολλά χρόνια, δεν με έχει κρεμάσει ποτέ. Έχει τύχει σε αρκετές περιπτώσεις προγράμματα antivirus να χτυπήσουν κόκκινο ενώ το ESET τίποτα. Ο λόγος; Δεν ήταν ουσιαστικά ιός, είναι false alarm. Το πιο απλό παράδειγμα, ποτέ δεν έχει παραπονεθεί το ESET για την Hobby BASIC (και γιατί άλλωστε να το κάνει). Την τρέχω σε pc της δουλειάς με άλλο antivirus και φωνάζει ιός, σταματήστε ότι κάνετε. Εννοείται πως δεν εμπιστεύομαι τίποτα 100%. Άλλωστε για μένα, ο μεγαλύτερος ιός είναι το ίδιο το antivirus.

Rygar χρησιμοποιώ το ESET σε πλήρη έκδοση πολλά χρόνια, δεν με έχει κρεμάσει ποτέ. Έχει τύχει σε αρκετές περιπτώσεις προγράμματα antivirus να χτυπήσουν κόκκινο ενώ το ESET τίποτα. Ο λόγος; Δεν ήταν ουσιαστικά ιός, είναι false alarm. Το πιο απλό παράδειγμα, ποτέ δεν έχει παραπονεθεί το ESET για την Hobby BASIC (και γιατί άλλωστε να το κάνει). Την τρέχω σε pc της δουλειάς με άλλο antivirus και φωνάζει ιός, σταματήστε ότι κάνετε. Εννοείται πως δεν εμπιστεύομαι τίποτα 100%. Άλλωστε για μένα, ο μεγαλύτερος ιός είναι το ίδιο το antivirus.
Γι'αυτό έγραψα πιο πάνω "να μην το απορρίπτουμε με το καλημέρα", εννοώντας να μη βγάλουμε αμέσως ενοχο το antivirus. Προσωπικά δε θεωρώ ότι υπάρχει τη σημερινή εποχή μη σοβαρή εταιρία δημιουργίας αντιικού προγράμματος. Ολοι θελουν να πουλήσουν και μία κακή φήμη, σε κατέστρεψε εντελώς.

Ξέρεις καμιά φορά σκέφτομαι (φαντάζομαι, δεν είμαι ο μόνος), πόσο πιθανό είναι οι δημιουργοί των antivirus να "συμμετέχουν" στον ατέρμονο κύκλο δημιουργίας νέων ιών. Πωλήσεις, ανταγωνισμός, κατασκοπεία, σαμποτάζ, κ.τ.λ.

Ξέρεις καμιά φορά σκέφτομαι (φαντάζομαι, δεν είμαι ο μόνος), πόσο πιθανό είναι οι δημιουργοί των antivirus να "συμμετέχουν" στον ατέρμονο κύκλο δημιουργίας νέων ιών. Πωλήσεις, ανταγωνισμός, κατασκοπεία, σαμποτάζ, κ.τ.λ.
Βαλε με κι εμένα στη λίστα των ανθρώπων που σκέφτονται έτσι. Πώς θα πουλήσεις περισσότερα φάρμακα; Ρίχνοντας εναν νεο ιό στον πλανήτη εχοντας εσύ πρώτος το αντίδοτο. Τεσπα, μεγάλη κουβέντα.

Αλλα εκεί που θελω να καταλήξω ότι είναι πως είναι παρα πολύ σημαντική η χρήση ενός πληρωμένου antivirus. Το κόστος τους δεν είναι απαγορευτικό.

Συμφωνώ, είναι έξοδο που δεν έχω μετανιώσει. Και ας μην συμπαθώ τα antivirus.

Πίσω
Μπλουζα