Πότε αγοράσατε 16-bit υπολογιστή;

billy

Retromaniax Co-Founder
Joined
8 Ιαν 2006
Μηνύματα
4.232
Αντιδράσεις
245
Καθώς τα διάφορα 16-bit μηχανήματα (Amiga, ST, PC, κ.ο.κ.) αποκτούσαν όλο και πιό "home" χαρακτήρα, με πτώση των τιμών και αύξηση του ψυχαγωγικού software απο τα διάφορα software houses, οι περισσότεροι απο εμάς προχώρησαν στην αγορά νέου μηχανήματος.

Εσείς πότε κάνατε το "μεγάλο βήμα" για να μπείτε στα 16-bit "χωράφια"; :D

Δεν ζητάμε φυσικά ημερομηνία με ακρίβεια... μέρας (ούτε καν μήνα). Απλά προσπαθήστε να θυμηθείτε ποιά χρονιά αποκτήσατε τον πρώτο (σε περίπτωση που είχατε πάνω απο έναν!) 16-bit υπολογιστή σας, είτε αυτός ήταν μία Amiga, είτε ST, είτε Αmstrad PC 1512, είτε Αmstrad PC 1640, ή τέλoς πάντων οποιοδήποτε άλλο επώνυμο ή όχι PC.

Προσοχή: Μηχανήματα όπως η A1200 ή τα 80386 PC, είναι 32 bit. (το ξέρω ότι το γνωρίζετε, απλά κάνω μία υπενθύμιση :) ).
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μάρτιο του '91 πήρα την Αmiga 500 αν θυμάμαι καλά.
 
Το '87 είχαμε σπίτι τον 1512. Φυσικά ήταν του πατέρα μου, καθότι μικρός τότε, αλλα τον ξεζούμιζα κατα πολύ περισσότερο (όπως είναι φυσικό !). Έπειτα απο 1,5 χρόνο, απέκτησα την 500άρα μου, που ήταν αποκλειστικά δική μου, στο δωμάτιο μου πλέον και φυσικά σταμάτησε ο χρόνος (όπως και το διάβασμα για το σχολείο)...
 
Η τελευταία επιλογή από μένα καθώς το 1ο μου PC το αγόρασα το 2001.
 
Ψήφισα 1988, αλλά απέκτησα Amiga 500 το φθινόπωρο του 1987.
 
Other_Reality, είσαι ωραίος !! :thumbup: (...και πολύ τυχερός που είχες πατέρα που ασχολείτο με αυτά. Εμένα οι δικοί μου γονείς δεν ήθελαν να ακούσουν το οτιδήποτε σχετικό με αγορές υπολογιστών, οπότε ό,τι και μηχάνημα να πήρα [απο την εποχή των 8-bit ακόμα!] ήταν αποκλειστικά δική μου επιλογή μετά απο συγκρίσεις διαβάζοντας περιοδικά όπως το Pixel, ή συγκρίνοντας μηχανήματα σε φίλους & συγγενείς, και πάντα μετά απο αρκετά παρακάλια. :D )

O λόγος που ξεκίνησα το poll με το '88 ήταν λόγω του μεγάλου "ανοίγματος" στην Ελληνική αγορά των περίφημων "home pc" (αν και τα μοντέλα PC της Amstrad κυκλοφόρησαν νωρίτερα). :)

Οσο για τον Αλκη (με την Αmiga απο το '87), τι να πω - απλά προσκυνώ !!

Eγώ πάντως πήρα την Amiga μου τέλη του '90. :)

Υ.Γ.

Θα φροντίσω να διορθώσω την πρώτη επιλογή, ώστε να συμπεριληφθεί και το '87 ως έτος αγοράς 16-bit micro.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Δεν αγορασα ποτε γιατι ασχολιομουν απκλειστικα με κονσολες.
 
Αναμενόμενη η απάντηση του metal, και σεβαστή ασφαλώς !! (γι' αυτό άλλωστε έβαλα και το αντίστοιχο option στο poll :) )
 
Τα καλά του να μένεις στο εξωτερικό, βλέπεις... η οικογένειά μου έμενε στις Βρυξέλλες τότε. Είδα για πρώτη φορά την "κυρία" σε ένα πολυκατάστημα που έπαιζε ένα demo με εικόνες και μουσική, καθώς και το Barbarian. Φυσικά, όπως όλοι όσοι αντίκρισαν τις δυνατότητές της από τόσο νωρίς, την ερωτεύτηκα σφόδρα και γρήγορα άρχισαν τα παρακάλια στους γονείς για να πειστούν ότι ο αγορασμένος μόλις 1.5 χρόνο πριν Spectrum δεν με κάλυπτε πια. Τελικά τα κατάφερα και την αποκτήσαμε από Γερμανία, μαζί με ένα 1081.
 
Πω πω, αυτό θα πεί κεραυνοβόλος έρωτας. :thumbup:

Εγώ γνώρισα την Amiga αρχικά μέσα απο την παρουσίαση στο Pixel. Eίχα την χαρά να δω μία απο κοντά κάποιο καιρό μετά στο τοπικό Commodore club, όπου ο resident "master" (oνόματι "Γιάννης") ασχολούνταν με ένα animated demo που έδειχνε έναν αστροναύτη.

Φυσικά η ύπαρξη games σε ένα μηχάνημα με τέτοιες απίστευτες επαγγελματικές δυνατότητες, αφήνονταν κυρίως στη σφαίρα της φαντασίας... μέχρι τον καιρό που (εγώ και άλλοι φίλοι & συμμαθητές) είδαμε στο Pixel το special review του Defender of the Crown (η πρώτη παρουσίαση 16-bit game στο Pixel - αν δεν με απατά η μνήμη μου), οπότε και μείναμε κυριολεκτικά με ανοικτό το στόμα... :D
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Απριλης 1989...μαγικος μηνας :)

Δυστυχως πουλησα τον Spectrum μου για να τσονταρω ωστε να μην ερθει κεραμιδα η τιμη στον πατερα μου.

Τη πρωτη χρονια χωρις monitor. Οι γονεις μου δεν αντεξαν την καταληψη του σαλονιου απο την Amiga και ετσι την επομενη χρονια τσιμπησα και ενα 1084S
 
Wally είπε:
πουλησα τον Spectrum μου για να τσονταρω
Σαφώς η πιό έξυπνη κίνηση της ρετρο-"σταδιοδρομίας" σου. :tease:

Wally είπε:
Τη πρωτη χρονια χωρις monitor. Οι γονεις μου δεν αντεξαν την καταληψη του σαλονιου απο την Amiga και ετσι την επομενη χρονια τσιμπησα και ενα 1084S
Διαβολικό σχέδιο !! :diablotin:
 
Eντωμεταξύ ξέχασα να αναφέρω τον Spectrum που είχε επίσης αγοράσει ο πατέρας μου πριν τον 1512, αλλα μετά θυμήθηκα οτι είναι 8bit, δεν πιάνει ! Έτσι και αλλιώς, επίσημο "πρώτο" μου υπολογιστή θεωρώ τον 1512, γιατί με αυτόν έμαθα τα πρώτα ουσιαστικά πράγματα. Πόσο μου λείπει αυτό το μηχάνημα, δεν περιγράφεται. Απλά μαγικός υπολογιστής, και παραμένει ο πρώτος ...ψηφιακός έρωτας.

Βέβαια, το τί έγινε μόλις πήρα την Amiga δεν περιγράφεται. Πόσο καιρό χάζευα τα screenshots στα περιοδικά που επίσης αγόραζε ο πατέρας μου, όπως το ένθετο του Computer&Software για τα games, και έλεγα απο μέσα μου "πρέπει οπωσδήποτε να πάρω Amiga" 100 φορές τη μέρα ! Εκείνη η χρονιά θα μου μείνει αξέχαστη, δεν ήταν μικρό το σόκ απο το μπλιπ-μπλιπ και την CGA να παίζεις shadow of the beast στο 1084. Ήταν η Αποκάλυψη !
 
Ειχα Αμσταρντ μεχρι το καλοκαίρι του 1990, αλλα δε γινόταν αλλο. Η ζήλεια μου ηταν ανείπωτη κι ετσι απέκτησα μια Α500 τον Ιούνη του '90 και 2 χρόνια αργότερα ήρθε και το 1084. Απ'ο,τι διαπιστώνω, η πλειοψηφία αγόρασε 16μπιτο το 1990.
 
τέλη του 90 πήρα εγώ αμίγκα...μέχρι τότε 6128
 
ΠΟΤΕ! από τον 6128 & ΧΤ πέρασα σε 386 :D οπότε sorry αλλά δεν με καλύπτουν οι επιλογές στην ψηφοφορία (αν και για τους 386SX που πολλοί εν Ελλάδι κάτοχοι 386 είχαν έχω τις αμφιβολίες μου για το αν χαρακτηρίζονται 16 ή 32-bit, αλλά όπως και να 'χει η ουσία της ψηφοφορίας δεν αλλάζει)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
konc είπε:
ΠΟΤΕ! από τον 6128 & ΧΤ πέρασα σε 386 :D οπότε sorry αλλά δεν με καλύπτουν οι επιλογές στην ψηφοφορία (αν και για τους 386SX που πολλοί εν Ελλάδι κάτοχοι 386 είχαν έχω τις αμφιβολίες μου για το αν χαρακτηρίζονται 16 ή 32-bit, αλλά όπως και να 'χει η ουσία της ψηφοφορίας δεν αλλάζει)
Mια απο τα ιδια και για εμενα..απο spectrum(πιο σωστα απο HC-91:)) σε 386DX(που ειναι 32 μπιτο και εκτος θεματος...)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Konc, είπες πως είχες PC-XT μετά τον 6128 ? (πιθανότατα 8088 ?)

Aν ναί, πιστεύω μπορούμε να τον συμπεριλάβουμε στα 16-bit. :) (έστω και αν δεν είναι "αμιγώς" 16μπιτος όπως ο 8086).

Αngel_grig, αν κάποια στιγμή θέλησες να αναβαθμιστείς αγοράζοντας 16-bit Η/Υ, αλλά (την συγκεκριμένη περίοδο) σε "φρέναρε" το κόστος, τότε μπορείς να δώσεις "ψήφο" στην σχετική κατηγορία. :)

Rygar είπε:
Απ'ο,τι διαπιστώνω, η πλειοψηφία αγόρασε 16μπιτο το 1990.
Ναί, έτσι φαίνεται. :)

Επίσης είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον ότι οι συνολικές ψήφοι όσων ήθελαν να αγοράσουν (και τελικά αγόρασαν) 16-bit μηχάνημα, είναι 15 (συν ακόμα 1 απο όσους ήθελαν μεν να αγοράσουν αλλά δεν τα κατάφεραν), έναντι 2 ψήφων όσων ήταν αντίθετοι στην αγορά 16-bit υποστηρίζοντας την άποψη της πολυετούς "επάρκειας" των 8-bit, οπότε παρέμειναν σε αυτά.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Amiga 500 το 1989 με 1081S Monitor. ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ με δικά μου χρήματα, τα οποία έκανα δύο χρόνια να μαζέψω. Ήταν ο πρώτος μου υπολογιστής. (Αν και πήγαινα για Atari ST, δεν έβρισκα, και πήρα Α500. Δεν το μετάνιωσα :) ).
 
billy είπε:
Konc, είπες πως είχες PC-XT μετά τον 6128 ? (πιθανότατα 8088 ?) Aν ναί, πιστεύω μπορούμε να τον συμπεριλάβουμε στα 16-bit. :) (έστω και αν δεν είναι "αμιγώς" 16μπιτος όπως ο 8086).
Ε εντάξει, μπορεί ο 8088 να είχε και 16bit registers αφού ο πυρήνας προερχόταν από τον 8086 όπως πολύ σωστά ανέφερες, αλλά έμεινε γνωστός στον κόσμο ως 8bit cpu μιας και με τέτοιο bus επικοινωνούσε εξωτερικά. Ακριβώς το ίδιο έκανε και ο 386SX (32 bit εσωτερικά, 16bit bus) αλλά αυτό που νομίζω πως επικράτησε σαν ιδέα είναι ότι 386=32bit. Απλά αισθάνθηκα πως δεν είναι ακριβώς αυτό που εννοεί η ψηφοφορία και πως θα την "ξεχείλωνα" ψηφίζοντας για 16bit μηχάνημα έναν XT ή έναν 386SX.
 
Πίσω
Μπλουζα