Πώς διαλεγουμε το μουσικό αρχείο καλύτερης ποιότητας;

Rakeesh

RetroDB Feeder
Joined
10 Δεκ 2007
Μηνύματα
4.578
Αντιδράσεις
1.703
Ας πουμε οτι ανα τα χρονια, συλλεγοντας και κατεβαζοντας διαφορες μουσικες, καταληγω να εχω το ιδιο τραγουδι σε διαφορες κωδικοποιησεις, ποιοτητες και φορματ. Για παραδειγμα καταληγω να εχω το Α τραγουδι 2 φορες σε mp3 (με διαφορετικο μεγεθος), καθως και σε ogg και/η mp4.

Πως μπορω να ξέρω ποιό απο τα 4 αρχεία είναι συμπιεσμενο στην καλυτερη ποιοτητα, ωστε να σβησω τα αλλα 3;

Ενας γρηγορος κανονας θα ηταν πχ το οτι "το μεγαλυτερο αρχειο εχει την καλυτερη ποιοτητα" αλλα αυτο ισχυει μονο σε αρχεια που συμπιεζονται στο ιδιο φορματ απο το ιδιο προγραμμα. Στην πραγματικοτητα, καποιος πιο προσφατος αλγοριθμος μπορει να προσφερει καλυτερη ποιοτητα και μικροτερο μεγεθος.

Εαν το ειχα σε πχ. flac θα ηταν ευκολη επιλογη, αφου τα flac εχουν την καλυτερη δυνατη ποιοτητα, αλλα ειναι πολυ σπανια και ιδιαιτερα τα αγαπημενα τραγουδια που θελω να εχω σε αυτο το φορματ.

Αναρωτιεμαι λοιπον αν υπαρχει καποιος τροπος (πχ παραμετροι μεσα στις πληροφοριες του αρχειου, καποιο διαγνωστικο προγραμμα) που μπορει να με βοηθησει να βρω αντικειμενικα το καλυτερο αρχειο.

Εχω στη διαθεση μου vlc, mplayer, ffmpeg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Θεωρητικα αν δεις το bitrate που σου βγαζει ο player για το αρχειο, ειναι μια ενδειξη.

ΟΜΩΣ, πλεον εχουμε καλες ταχυτητες ιντερνετ. Ειναι καιρος να ξεφορτωθουμε τα MP3. Ηταν πολυ καλα για τοτε. Πλεον ειναι παρωχημενο φορμα ακομα και πανω απο τα 320.

Ψαξε για flac απο σοβαρες πηγες ηχου και streaming services με ποιοτητικο τεχνικα περιεχομενο (flac, mqa κτλ).

Επισης επελεξε πιο audiophile players (Foobar2000 κτλ) 
 
Τα αρχεία flac είναι αντίστοιχα των wav, αλλά συμπιεσμένα με μη απωλεστική μέθοδο συμπίεσης.
Δεν έχουν καμία διαφορά στην ποιότητα με τα αυθεντικά Audio CD.
Έχω σταματήσει να κατεβάζω και να ριπάρω σε mp3 πάνω από έναν χρόνο που τα ανακάλυψα.
 
 
Σοβαρες πηγες= LP, CD πριν τη μανια των "remaster" των τελη 90s και μετα οπου μπηκαμε στον αθλιο loudness war. Αλλιως κινδυνευεις απλα να αποκτησεις "βαβουρα" σε καλο encoding :)  
 
Ναι ρε παιδια, αλλα δε ρωταω "σε τι φορματ να κατεβαζω μουσικη" :D ρωταω τι να κανω με τα αρχεια που καλως ή κακως ήδη εχω (και δεν ειναι ευκολο να τα ξαναβρω σε φλακ). Απο αυτα που εχω, πως μπορω να διαλεξω το καλυτερο ωστε να διαγραψω τα διπλα;
 
Πας με βαση το bitrate και ο Θεος βοηθος

Clipboard03.jpg
 
Εγώ που ακούω συνήθως κάτι ξεχασμένα metal και aor τραγούδια (από συγκροτήματα που έβγαλαν ένα μόνο δίσκο) φαντάζομαι να μην κάνω τον κόπο να τα ψάξω σε flac έτσι; 
 
Να ψαξεις, να ψαξεις ;)
 
Να ρωτήσω, στον ήχο σου φαίνονται ίδια? Γιατί δεν έχει σημασία μόνο το bitrate ή η συμπίεση... Eχει σημασία και η πηγή, το πως το ρίπαρε o original ripper κλπ. Εχω αρχεία που μπορεί να είναι 128άρια mp3 και ακούγονται καλύτερα από κάποια άλλα 320άρια ή ακόμα και FLAC. Γι αυτό η καλύτερη λύση δεν είναι η θεωρία αλλά η πράξη. Απλά ακους ποιο αρχείο σου ακούγεται καλύτερα και σβήνεις τα υπόλοιπα.

Γενικά μην πέφτετε σε αυτήν την παγίδα. Τα FLAC κλπ είναι καλύτερα εφόσον μιλάμε ότι όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά είναι ίδια (ίδια πηγή, ίδια προσοχή στο ριπάρισμα κλπ). Τότε ναι, το καλύτερο αρχείο θα έχει και λίγο καλύτερο ήχο. Αλλά πολλές φορές μου έχει τύχει να κατεβάσω ολόκληρες δισκογραφίες ώστε να αντικαταστήσω παλιότερα αρχεία και στο τέλος να έχω χάσει τον χρόνο μου γιατί η ποιότητα του ήχου δεν ήταν τόσο καλή ή γιατί παραμορφωνόταν λόγο loudness, ή γιατί ο τύπος που έκανε το rip δεν έκανε καλή δουλειά κλπ. Εμπιστευτείτε το αυτί και τίποτε άλλο.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Καλη βοηθεια σε ενα πρωτο ξεσκαρταρισμα των mp3 προσφερει το παλιο αλλα καλο EncSpot Pro.

Οχι μονο αναλυει το bitrate καθε αρχειου, αλλα δειχνει και με ποιον encoder δημιουργηθηκε το mp3. Πολυ σημαντικο και χρησιμο, γιατι ενα αρχειο των 256 kbps που κωδικοποιηθηκε με Xing, ειναι χειροτερο απο το αντιστοιχο των 128 kbps που κωδικοποιηθηκε με Lame.

Το προγραμμα λοιπον, με βαση τον encoder και το bitrate, δινει μια εικονα για την ποιοτητα του εκαστοτε mp3 και τα κατατασει σε Good (πρασινο), Not Bad (κιτρινο) και Bad (κοκκινο).

Επισης ελεγχει για bad last frame (μαλλον ασημαντο) καθως και αν υπαρχουν sync errors στο αρχειο (σημαντικο).

Αυτο που δεν κανει βεβαια, ειναι να μαντεψει απο τι πηγη προηλθε το mp3, οπως και να αποφανθει για το αν το πρωτοτυπο ηταν "πουσαρισμενο" (βλεπε loudness war).

Σε καθε περιπτωση, ο καλυτερος κριτης για την ποιοτητα ενος μουσικου αρχειου ειναι τα αυτια του ακροατη, κατω απο ενα καλο ζευγαρι ακουστικα.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Αμ, αυτο ηθελα να αποφυγω, το να ακουω ενα-ενα τα αρχεια για να διαλεξω το καλυτερο :D αλλωστε το αυτι μου δεν ειναι και ο καλυτερος οδηγος, καθοτι καπως απαιδευτο, δηλ μπορει να πεσω στην παγιδα να θεωρησω καλυτερο ενα κομματι που ειναι πιο loud.

@supa το λινκ που γραφεις κανει αναφορα σε ενα αλλο προγραμμα, το mp3guess. Ειναι καλο; Το προτεινεις;
 
Δεν εχω δουλεψει το mp3guess, λογω απεχθειας προς το command line.

Απο οτι εχω καταλαβει δεν προσφερει κατι παραπανω σε σχεση με το EncSpot Pro, εκτος απο καπoια "geek statistics" σχετικα με τις παραμετρους κωδικοποιησης.

Για την παγιδα του να θεωρησεις καλυτερο ενα κομματι που ειναι κωδικοποιημενο σε υψηλοτερο volume, εχεις απολυτο δικιο. Ειναι επιστημονικα τεκμηριωμενο οτι το αυτι τεινει να προτιμαει το υψηλοτερο volume, για αυτο καλο ειναι πριν την ακροαση ολα τα mp3 να ερθουν σε ιδια (για την ακριβεια κοντινη, μεσα σε ενα ευρος 1.5db) ενταση, με την βοηθεια του mp3gain.

Με το mp3gain μπορεις επισης να διορθωσεις τα "κλιπαρισμενα" mp3, καθως το προγραμμα δινει σχετικη ενδειξη μεγιστης εντασης χωρις ψαλιδισμα. Σημαντικο οτι για την αλλαγη volume δεν κανει επανακωδικοποιηση, οποτε δεν χανεις τιποτα απο την αρχικη ποιοτητα του εκαστοτε mp3.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Χαχαχα! που με ταξειδεψε αυτο το θρεαντ τωρα. Σε εποχες με ατελειοτες συζητησεις και αντιπαραθεσεις για βυνιλια, cd, ηχεια, ενισχυτες, καλωδια υψηλης καθαροτητος κτλ. Αμ το αλλο? Το εκπεδευμενο μουσικο αυτι? Αν ειχες θολους τουιτερ απο μεταξι επερνες πιστοποιηση Λυκειου, αν απο τιτανιο, τοτε ΤΕΙ. Πεταγονταν και τριτος (του μεταξιου αυτος) το μεταξι +ενα ΤΙΚ μελοδικοτητας απο το τιτανιο και χριση μονο βυνιλιου = πιστοποιηση πολυτεχνειου. Και νασου κι ο 4ος με ολα τα προηγουμενα συν λαμπατους μονομπλοκ τελικους με τριτοπενταδοτετραοδες λυχνιες, ΜΑΣΤΕΡ αυτος κι ο λογος του νομος περι μουσικοακουστικης.
Κακα τα ψεματα, η μουσικη ειναι συναισθημα ευχαριστισης κι απολαυσης της 6ης αισθησης (ψυχη) και μονο. Δικαιομα μου και καουμποιλικι μου να θεορω τον τελειο ηχο, απο το τρανζιστορακι με τα χιλιαδυο παρασητα, κλημενο στ' αυτι μου, αν με κανει να ταξειδευω, να πεταω στα συνεφα και η τριχα καγκελο, απο την ηδονη (δεν την προσφερει μονο το σεξ). Ο μονος τροπος επιλογης του καλυτερου κοματιου για εσας ειστε εσεις. Κι οχι το οποιοδηποτε μεσον αποθηκευσης αναπαραγωγης και συμπιεσης. Πολυ περισσοτερο ο δηθεν εκπεδευμενος μουσικα αυτιας.
Ωρες ειναι να μου πειτε οτι εγω που μαρεσουν οι γιγαντες με μπολικο κρεμυδι, πιπεριες, μπεικον και λουκανικα στο φουρνο, εχω χειροτερη γευση απο τον αλλο που του αρεσει η ψητη γουρουνοπουλα αλημενη με μελι. Ρε καθηστε καλα, ρε!
Εκει που ψιλομπερδευομαι λιγο και δεν μπορω να αποφασησω ειναι η αφη. τι να διαλεξω γμτ χουφτομα η μπαλαμαριασμα?
 
Μιας και είχαμε ξέθαμα thread να γράψω για το αρχικό ερώτημα μήπως φανεί χρήσιμο σε κάποιον: Το αυτί είναι καλός οδηγός αν είναι εκπαιδευμένο και υπάρχει καλός εξοπλισμός για την ακρόαση. Αλλά θα τολμήσω να πω πως η συντριπτική πλειοψηφία είναι σε θέση να ξεχωρίσει μόνο το χάλια αντίγραφο απο το καλό (και αν...), και όχι το καλύτερο από δύο κοντινά σε ποιότητα.

Οι πιο επικίνδυνες περιπτώσεις είναι αυτές που το αρχείο έχει γίνει re-encode/transcode από χαμηλότερη ποιότητα είτε λόγω άγνοιας (πχ αγόρασα μεγαλύτερο σκληρό δίσκο και θα κάνω τα 128kbps mp3 μου -> 320kbps για να έχουν καλύτερη ποιότητα, εδώ ένα μεγαλύτερο σε μέγεθος αρχείο θα είναι χειρότερο και από το αρχικο 128kbps) είτε λόγω δόλου (πχ seedάρω κάτι που δεν υπάρχει σε flac για να πάρω ratio αλλά τα flac τα έχω φτιάξει από mp3, εδώ αν τα αρχικά mp3 ήταν πάνω από 256kbps δεν υπάρχει περίπτωση να το καταλάβεις με το αυτί και θα νομίζεις πως έχεις lossless ενώ δεν θα έχεις).

Ο μόνος αντικειμενικός τρόπος είναι κάποιο spectum analyzer, όπως το spek. Θέλει λίγο (ελάχιστο) διάβασμα για να καταλαβαίνεις τι παίζει αλλά είναι μια πολύ αξιόπιστη πρώτη εικόνα. Ας δούμε μια ακραία περίπτωση (η εικόνα από το internet) που πολλοί θα την έπιαναν και με το αυτί, αλλά όχι όλοι, ειδικά αν τα διάφορα αντίγραφά τους έχουν διαφορετικό volume.

mp3-128-flac.png


Βλέπουμε ένα αρχείο flac με cutoff συχνοτήτων περίπου στα 16kHz: αυτό το flac λοιπόν έχει δημιουργηθεί από mp3 128kbps. Από 320kbps το cutoff θα ήταν περίπου στα 20kHz, ενώ το πραγματικό lossless θα έφτανε τουλάχιστον στα 22kHz. Πολύ χοντρικά όλα αυτά βέβαια... Θα εκπλαγείτε αν κοιτάξετε τη συλλογή σας πόσα τραγούδια είναι κατώτερα της ποιότητας που γράφουν πως είναι, και πόσο re-encoded youtube audio υπάρχει εκεί έξω ;)
 
Τελευταία επεξεργασία:
Τεχνικα μπορει ναχεις δικαιο, δεν εχω λογω να αμφιβαλω, και δεν γνωριζω απο συνπιεσμενα αρχεια ηχου. Αλλο θελω να πω.
Για αρκετα χρονια ακουγα μουσικη απο βυνιλια και με πολλυ καλα μηχανηματα. Αργοτερα συμβιβαστικα και με τα cd. Μαλλον το αυτι μου δεν εκπεδευτηκε αρκετα, γιατι την ιδια μουσικη απολαυση περνω και απο τα πανακριβα μηχανηματα και απο το ραδιοφωνο και απο τον πετσοκομενο ηχο των πι σι, αν ενα μουσικο κοματι με συναρπαζει.
Θελω να καταληξω, οτι και καποια παραληψη η παραμορφωση να υπαρχουν, επεμβαινει ο εγκεφαλος και την διορθωνει. Λεω ναι στα ποιοτικα μηχανηματα, μεσα αποθηκευσης, αρχεια κτλ, αλλα τον πρωτο λογο εχει αν αυτο που ακους σε ικανοποιει.
 
Ουσιαστικά απαντάω στο αρχικό ερώτημα (με αφορμή το post σου που ζωντάνεψε το thread), πώς μπορούμε από 2 αρχεία ήχου να ξεχωρίσουμε αντικειμενικά αυτό που έχει καλύτερη ποιότητα. Το να ακούμε ό,τι μας κάνει στο αυτί εννοείται δεν αμφισβητείται.
 
Πίσω
Μπλουζα