Πώς μπορούμε να παίξουμε ρετρό DirectX παιχνίδια;

Rakeesh

RetroDB Feeder
Joined
10 Δεκ 2007
Μηνύματα
4.582
Αντιδράσεις
1.733
Το DirectX ηταν/είναι μια πλατφορμα οδηγών για τα Windows 95 και έπειτα που αυτοματοποιει τη ρυθμιση των Win παιχνιδιων. Λογω μιας δυσαρεστης εμπειρίας που είχα στο παρελθον, θα ελεγα οτι το αδυνατο σημείο του ηταν οτι δεν αναγνώριζε όλα τα hardware. Καποια παιχνιδια τα επαιξα μονο αφοτου ελλαξα καρτα ηχου, εκτοτε δεν ξαναειχα προβληματα οποτε θεωρησα μεμονωμενο εκεινο το περιστατικο.

Στο θεμα μας τωρα, υπαρχουν μερικα ρετρο παιχνιδια για Windows τα οποια δεν δουλευουν σε XP, Vista ουτε καν σε compatibility mode.

Προσφατα που επαιζα με vmware, εστησα ενα Win 95 περιβαλλον, οποτε ειπα ηταν ευκαιρια να ξαναδω καποια απο αυτα τα παιχνιδια μετα απο χρονια. Δυστυχως ομως ειχα ενα δυσαρεστο flashback. Το DirectX "χτυπησε" επειδη πολυ απλα δεν αναγνωριζε το virtual hardware του vm! :cry:

Οποτε βρισκομαι σε αδιεξοδο. Σε compatibility mode δεν τρεχουν, σε vm χτυπαει το DX, αλλες γνωστες λυσεις οπως Dosbox αποκλειονται μιας και μιλάμε για Win παιχνίδια. Εχετε αντιμετωπισει ποτε αυτο το θεμα;
 
Προσφατα που επαιζα με vmware, εστησα ενα Win 95 περιβαλλον, οποτε ειπα ηταν ευκαιρια να ξαναδω καποια απο αυτα τα παιχνιδια μετα απο χρονια. Δυστυχως ομως ειχα ενα δυσαρεστο flashback. Το DirectX "χτυπησε" επειδη πολυ απλα δεν αναγνωριζε το virtual hardware του vm!
Αν κατάλαβα καλά, μάλλον εννοείς το Hardware Direct3D, που σε επίπεδο Win95/98, δεν υποστηρίζεται από το VMWare (Και ούτε από το Virtual PC, ούτε από το Virtual Box). Οπότε τι κάνεις?

1. Ψάχνεις για το συγκεκριμένο παιχνίδι εάν υπάρχει unofficial patch/work around. Πολλές φορές σε forums θα βρεις πράγματα που ούτε θα μπορούσες να φανταστείς.

2. Εάν το παιχνίδι υποστήριζε ΚΑΙ glide (εάν τελικά το πρόβλημα είναι το Direct3D), κατεβάζεις το nglide και τρέχεις το παιχνίδι και σε υψηλότερη ανάλυση.

3. Τώρα τελευταία δοκιμάζω το WINE πάνω σε Ubuntu 12.04 (και αυτό πάνω σε VMWare 9). Έχω δει ότι το WINE έχει πολύ καλύτερη συμπεριφορά από το compatibility mode.

4. Αν αποτύχουν όλα, στήνεις Retro Win98 μηχάνημα και ησυχάζεις.

Ποιό είναι το παιχνίδι που σε παιδεύει?
 
Έτυχε πρόσφατα να ασχοληθώ με τέτοια παιχνίδια. Πολλά από αυτά, όσο και αν φαίνεται περίεργο, έπαιζαν και σε 3.1 και ήταν στην πραγματικότητα 16-bit. Σε τι μας εξυπηρετεί αυτό? Πολύ απλά, τα 3.1 στήνονται έψογα σε μια dosbox εγκατάσταση και παίζουν σε αυτήν!

Αν θέλεις ανέφερέ μας 2-3 ονόματα παιχνιδιών να σιγουρευτούμε για τι πράγμα ακριβώς μιλάς και ίσως να έχουμε και κάποια λύση να προτείνουμε.
 
Το Star Trek: Generations επιχειρησα να παιξω. Θα το δοκιμασω ομως και στα 3.1!
 
OK!!! Κατάφερα και το έτρεξα σε Virtual PC 2007 (x64bit), με emulation των Win98 SE. Δεν είδα κάποιο πρόβλημα το λίγο που έπαιξα.(Αν και δεν μου πρόβαλε κάποιο εισαγωγικό βίντεο). Για δοκίμασε το και εσύ.
 
Πίσω
Μπλουζα