Πώς ορίζετε το retro gaming;

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Leon
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
Ως ρετρό θεωρώ τις 8 και 16 bit κονσόλες όπου δεν βλέπαμε 3D γραφικά όπως από τα 32bit και μετά. Δηλαδή για μένα δεν μπορώ να θεωρήσω ρετρό το Saturn, Playstation και Ν64 παρόλο που έχουν περάσει 20 χρόνια. Εντάξει, τα τρισδιάστατα γραφικά του τότε σαφώς δεν έχουν καμία σχέση με τα σημερινά, αλλά η αλλαγή από τα γραφικά των 16bit σε αυτά των 32bit ήταν καθοριστική.

Δηλαδη για σενα αυτο το παιχνιδι του 91 ειναι ρετρο ή οχι; :D

3159_dbs1.png
3159_dbs1.jpg

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Εντάξει, αν το θέτεις έτσι. Ναι, αυτό είναι ρετρό. Δες χρώματα...

Όχι ο johnny19818 έχει δίκιο. Φυσικά και υπήρχαν 3D παιχνίδια πριν την 5η γενιά αλλά τότε (20 χρόνια πριν) είχαμε αυτό που λέγεται αλλαγή παραδείγματος. Τα σύγχρονα είδη βγαίνουν στην μορφή που γνωρίζουμε σήμερα, δημιουργούνται franchises που υπάρχουν μέχρι σήμερα, το hardware αλλάζει ώστε να σπρώχνει πολύγωνα και όχι sprites τόσο στις κονσόλες όσο και στα PC (και βέβαια και στα arcades), στα PC περνάμε από το DOS στα Windows, το multiplayer gaming και το online multiplayer παίρνει μπρος (στα PC, στις κονσόλες πολύ αργότερα), κλπ, κλπ. H 5η γενιά είναι το "αντικειμενικό" όριο του σύγχρονου gaming. Πριν και μετά το Playstation, τόσο απλά. Είναι σημείο σταθμός.

Προσωπικά είμαι της δεκαετίας του '80 και εκεί θεωρώ ότι είναι η καρδιά του retrogaming. Προφανώς το SNES και το Mega Drive είναι retro ή τα PC και τα arcade games εκείνης της εποχής και φυσικά τα παίζω ακόμα και σήμερα αλλά δεν αισθάνομαι την ίδια ζεστασιά, την ίδια νοσταλγία με τα συστήματα και τα παιχνίδια του '80.

Kαι γω ως ρετρο θεωρω της 8 και 16bit απο κει και περα ασχετα αν εχουν περασει πολλα χρονια ολες της υπολοιπες κονσολες δεν της θεωρω ρετρο.Φυσικα 80's και τα μυαλα στα καγκελα και δεν θα μπορουσε να ειναι αλλιως γιατι η καψουρα μου για τα arcades αυτης της χρυσης δεκαετιας ξεπερναει τα παντα.

Στις κονσολες θεωρω ρετρο οτι βγηκε μεχρι και τα n64,saturn και ps1.

Στα φορητα οτι βγηκε μεχρι και το Gba.

Δε δέχομαι τον όρο "retro"τον θεωρώ παντελώς άστοχο προσωπικά.Όλα τα παιχνίδια τα θεωρώ το ίδιο και δε μου αρέσει να διαχωρίζω κανένα βάσει χρονολογίας σε retro,metro,destro ή ο,τιδήποτε άλλο.

Πίσω
Μπλουζα