Πώς το Διαδίκτυο επηρεάζει τον εγκέφαλό μας

  • Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας zxspec83
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

zxspec83

RetroActive
Joined
7 Σεπ 2009
Μηνύματα
226
Αντιδράσεις
26
Σκόνταψα σήμερα στο εξής άρθρο του Slate:

http://www.slate.com/id/2255923

Είναι του Nicholas Carr, αμερικανού συγγραφέα και θεωρητικού του διαδικτύου.

Σύμφωνα με τον Carr, η χρήση του Ίντερνετ δεν είναι μια απλή τεχνολογική πρόοδος, είναι ένα ιστορικό ορόσημο, μια νέα τεχνολογία που ενδέχεται να αλλάξει και τις εγκεφαλικές και γνωστικές δομές μας...

Κρίνοντας από τον εαυτό μου, φοβάμαι ότι μπορεί να έχει και δίκιο... Χρησιμοποιώ Ίντερνετ από το 1997, στην αρχή με μεγάλο ενθουσιασμό, ο οποίος στη συνέχεια μετατράπηκε σε κορεσμό... Κάποια στιγμή ισορρόπησαν τα πράγματα και πλέον θέλω να πιστεύω ότι το χρησιμοποιώ ως ένα χρήσιμο εργαλείο.

Άφησε όμως σημάδια: αναγνωρίζω κάποια από αυτά που περιγράφει ο Carr. Δεν μπορώ να συγκεντρωθώ για πολύ χρόνο σε ένα μεγάλο κείμενο. Τρακάρω στα hyperlinks πραγματικά σαν σε σαμαράκια που διακόπτουν τον ειρμό της ανάγνωσης και νιώθω την ακατανίκητη ανάγκη να τα πατήσω. Έχω γίνει πληροφοριομανής (infoholic).

Από την άλλη πλευρά, το διαδίκτυο ανοίγει ορίζοντες και σου επιτρέπει να αποκτήσεις, σχετικά εύκολα, μια γενικότερη παιδεία. Εξαρτάται, φυσικά, πώς το χρησιμοποιείς.

Τϊθεται το εξής ερώτημα: τι αλλαγές προκαλεί στον εγκέφαλο των ρετρομανιακών των '80s η πλημμύρα των σχετικών ιστοσελίδων και η ακατάσχετη επέκταση του retromaniax.gr;
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ένα όπλο μπορεί να σου αποκομίσει τροφή , να σε προστατεύσει , να ξεκινήσει ένα αγώνα δρόμου, να σε διασκεδάσει αλλά μπορεί και να σκοτώσει άνθρωπο και ακόμα και εσένα.

Το Internet είναι σαν το όπλο. Αποφάσισε εσύ τι θα το κάνεις!
 
"Ειδήμονες" , "ειδικοί" , "αυθεντίες του χώρου" και τα λοιπά συναφή.

Πόσο γουστάρω που πάω ανάποδα και τους έχω γραμμένους όλους.

Μα πόσο το γουστάρω όμως!!!!!!!!!
 
αυτα τα προβληματα που λεει τα ειχα απο παντα οταν διαβαζα τα μαθηματα μου! :D
 
επειδη αλλο ιντερνετ στην ελλαδα και αλλο πχ στην ιαπωνια θα περιοριστω εδω:

Greeklιsh που δεν βοηθαν αν τα πας χαλια στη γραμματικη. Αντικατασταση στυλο,χαρτιου, μολυβιου με πληκτρολογιο. Ξεχασαμε να γραφουμε, περαν της υπογραφης μας.

Παλια παιζαμε με παρεα στα ηλεκτρονικα και στις κονσολες. Τωρα παιζουμε ηδη απο μικροι στα wοw και τα παρεμφεροι, το ιδιο και στις κονσολες. Μερα νυχτα, 24 ωρες το 24ωρο. Επισης ξεσυνηθησαμε τα μη τρισδιαστατα.

Το οnlιne διαβασμα βοηθα αλλα ακομα ειναι νωρις να αντικατασταθει μια πραγματικη βιβλιοθηκη ιδιως για τα ελληνικα βιβλια.

Ειναι ακομα νωρις παντως για γενικα συμπερασματα. Τα fαcebοοκ μπορει να μην υπαρχουν σε 10 χρονια και θα μιλαμε τοτε για νεες τεχνολογιες.

Απλα μη πεφτετε με τα μουτρα. Να λετε παλι καλα που προλαβαμε την αναλογικη εποχη.

Οντως το διαδικτυο οδηγησε στην πτωση της αυθεντιας. Αντι αυτου ηρθαν οι ξερολες που νομιζουν πως τα ξερουν ολα επειδη το ειδαν/διαβασαν/ακουσαν στο ιντερνετ. Τουλαχιστον οι πρωτοι πατουν στα ποδια τους. Ενας λογος της αβεβαιοτητας και της πτωσης των πολιτιστικων συνορων. Απλα με ανυσηχει πως ολα στο ιντερνετ πρεπει πρωτα να περασουν απο το αγγλοσαξωνικο φιλτρο σε ολους τους τομεις. Ιδιως στην ελλαδα. Ξερουμε λιγα για τους γειτονες μας αλλα τα παντα για τις ηπα.
 
petran79 είπε:
Απλα με ανυσηχει πως ολα στο ιντερνετ πρεπει πρωτα να περασουν απο το αγγλοσαξωνικο φιλτρο σε ολους τους τομεις. Ιδιως στην ελλαδα. Ξερουμε λιγα για τους γειτονες μας αλλα τα παντα για τις ηπα.
Αυτό με τα αγγλικά ίσχυε και ισχύει ακόμη, αν και σε μικρότερο βαθμό. Και άλλες γλώσσες πλέον εκπροσωπούνται ολοένα και σε μεγαλύτερο βαθμό στο διαδίκτυο: γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά.

Η Ολλανδία π.χ. που έχει μιάμιση φορά τον πληθυσμό μας έχει απίστευτα εξελιγμένη διαδικτυακή παρουσία. Ρόλο παίζει σίγουρα και το γεγονός ότι 90% των κατοίκων κλείνονται στο σπίτι μετά τις 7 μ.μ. και - τι άλλο να κάνουν; - ρίχνονται στο Ίντερνετ.

Μια έμμεση ένδειξη της παρουσίας κάθε γλώσσας στο Ίντερνετ είναι ίσως και ο αριθμός των άρθρων στην Wikipedia.

http://www.wikipedia.org/

Για να έχουμε μια ιδέα:

- Ισπανικά 629.000+ άρθρα

- Ολλανδικά 619.000+

- Βουλγαρικά 103.990

- Ελληνικά 54.604 άρθρα (κι από αυτά τα περισσότερα ημιτελή)

- Βασκικά (!) 58.012

- Τα ακατανόμαστα στα βόρεια σύνορά μας 41.352 ! (με το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Ελλάδας)
 
zxspec83 :

90% των κατοίκων κλείνονται στο σπίτι μετά τις 7 μ.μ. και - τι άλλο να κάνουν;
Παιδιά !

Ευτυχώς , αυτό ακόμα δεν γίνεται μέσω internet !
 
Έλα ρώτα με από Σεπτέμβριο. Τότε δεν θα υπάρχει μία ούτε για καφέ.
 
Όλα καλά με το internet,το μόνο κακό είναι ότι έφερε μάζι του τα χαζό-online games και ξεχάσαν σχεδόν οι περισσότεροι τι σημαίνει ''διπλό'' και τι ''ουφάδικο'',τι ''μπάσκετ'',τι ''ποδόσφαιρο''.....
 
Δεν παίζω ποτέ on line και πραγματικά γνωρίζω τον Πρόεδρο της Ζουαζιλάνδης, αλλά όχι τι εστί "μπάσκετ" και "ποδόσφαιρο". :P :P

Δεν μπορούμε να δαιμονοποιούμε το internet για τα πάντα.

Όλα έχουν ημερομηνία λήξης, τα "ουφάδικα" θα ξέφευγαν;
 
ε ναι ρε παιδιά. Δεν μπορεί για όλα να φταίει το διαδίκτυο. Υπάρχει μία γενική τάση απομονωτισμού στην σημερινή κοινωνία. Σίγουρα έχει παίξει ρόλο το internet σε αυτό αλλά είναι και άλλα πολλά. Π.χ. πόσοι γονεις επιτρέπουν στα παιδιά τους να βγούνε να παίξουν μόνα ποδόσφαιρο στην πλατεία.

Ο σύχρονος τρόπος ζωής και οι ανάγκες για περισσότερη εκπαίδευση παίζει επίσης ρόλο. Τα παιδιά δεν έχουν χρόνο ούτε να ανασάσουν μέσα στον χειμώνα. Οπότε μην κατηγορείτε το internet για τα δεινά της σύγχρονης κοινωνίας. Πρέπει να μάθουμε πως να το χρησιμοποιούμε σωστά και παραγωγικά.
 
Τα ειπες ολα!
 
Πίσω
Μπλουζα