Ραδιο πειρατές εν δράση!!!

Juanita

Retro PaTRi@RcH
Joined
23 Οκτ 2007
Μηνύματα
4.263
Αντιδράσεις
336
Τις προάλλες έπεσε στα χέρια μου μιά κασετούλα που είχε γράψει χρόνια πριν με πολύ μεράκι ένας φίλος που στα νιάτα του (μα... στα πολύ νιάτα του ) έκανε ραδιόφωνο... Όχι βέβαια επίσημα... ούτε καν επώνυμα...

25 χρόνια πριν, όταν τα φώτα στο σπίτι έσβηναν, στο μικρό δωμάτιο υπό το φως των κηρίων η εκπομπή άρχιζε...

Πορεία 0,90 στα ερτζιανά με τον ταξιδιώτη της θάλασσας γοητευμένο από τα μελοποιημένα από τον Μικρούτσικο ποιήματα του Καββαδία και με την ψυχή στο στόμα μήπως και τον κάνουν τσακωτό οι γονείς και όχι μόνο ξεκινούσε το πρώτο ταξίδι για το Νότο...

Τηλεφωνικές αφιερώσεις δεν έπαιζαν αλλά τα μηνύματα έφταναν στον παραλήπτη και ακούγονταν στη επόμενη εκπομπή...

Ίνδαλμα του νεαρού ταξιδιώτη οι "μεγάλοι" ραδιοπειρατές που εξέπεμπαν σε μεγαλύτερη εμβέλεια και ήταν γνωστοί με τον αριθμό της συχνότητάς τους αντί για όνομα. Κάποιοι από αυτούς ακόμη και σήμερα χρησιμοποιούν αυτόν τον κωδικό που έγραψε τη δική του ιστορία...

Θυμάμαι την ανυπομονησία μας να πιάσουμε συνήθως τις Κυριακές μια αγαπημένη συχνότητα στα FM και να ακούσουμε ξένα τραγούδια επιτυχίες που δύσκολα ακούγονταν από την επίσημη ραδιοφωνία.

Πόσοι έρωτες ανακοινώθηκαν πρώτα στον ραδιοπειρατή και μετά στον ενδιαφερόμενο, πόσοι προβληματισμοί και ανησυχίες και πόσα βράδια ατελείωτα μέχρι ν΄ακουστεί η παραγγελιά...

Στις μέρες μας, το πειρατικό ραδιόφωνο εξακολουθεί να υπάρχει όχι όμως από αγάπη για τη μουσική. Άλλες εποχές άλλα ήθη...
 
Juanita, και στην δικια μου πολυκατοικια υπηρχε ενας ραδιοπειρατης. Ειχε σηκωσει μια κεραια στην ταρατσα και επαιζε μουσικη με τους φιλους του.
 
Απίστευτες καταστάσεις με τους πειρατικούς σταθμούς, θυμάμαι που έδιναν και το τηλεφωνο του σπιτιού τους για επικοινωνία, και μετά πλάκωναν τα ραδιογωνιόμετρα και μάζευαν ότι υπήρχε, απο πομπό μέχρι δίσκους και μηχανήματα.

Juanita είπε:
Στις μέρες μας, το πειρατικό ραδιόφωνο εξακολουθεί να υπάρχει όχι όμως από αγάπη για τη μουσική. Άλλες εποχές άλλα ήθη...
Πόσο δίκιο έχεις δυστυχώς :cry:

Η αλήθεια είναι ότι σήμερα που μιλάμε όλοι οι Ραδιοφωνικοί σταθμοί που εκπέμπουν στην Αττική είναι πειρατικοί.

Σύμφωνα με το http://www.radiofono.gr

Έληξαν στις 31 Δεκεμβρίου οι άδειες όλων των ραδιοφωνικών σταθμών της Αττικής, σύμφωνα με τη νομοθεσία για τις αδειοδοτήσεις των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών.

 

 


Απίστευτα πράγματα που μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν.

Περισσότερα εδώ
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Θυμάμαι στα πρώτα γυμνασιακά μου χρόνια που άκουγα Jeronimo Groovy, που κάποια στιγμή άρχισαν να λένε ότι ο σταθμός ήταν κάπου 25 χρόνων κι έλεγα, γουάου!

Μετά έμαθα ότι είχε ανοίξει κάπου στα τέλη των 60, έκλεισε μετά από ελάχιστο χρόνο και ξανάνοιξε 20+ χρόνια μετά :D
 
Gryzor είπε:
Θυμάμαι στα πρώτα γυμνασιακά μου χρόνια που άκουγα Jeronimo Groovy, που κάποια στιγμή άρχισαν να λένε ότι ο σταθμός ήταν κάπου 25 χρόνων κι έλεγα, γουάου!
Μετά έμαθα ότι είχε ανοίξει κάπου στα τέλη των 60, έκλεισε μετά από ελάχιστο χρόνο και ξανάνοιξε 20+ χρόνια μετά :D
και τώρα δεν υπάρχει πια :(
 
Δεν μπορώ να πω ότι στεναχωριέμαι ιδιαίτερα. Από τη στιγμή που έγινε 'lifestyle' της κακιάς ώρας στο απόγειο του ΚΛΙΚ αηδίασα...
 
Καλά, ναι, έτσι όπως είχε γίνει...ήταν άστα να πάνε... αλλά είχαμε πολλές νεανικές αναμνήσεις!
 
Επηρεασμένος από την γνωστή αγαπημένη ταινία με τον Στάθη Ψάλτη και όντας συνωνόματος (Στάθης και εγώ) πήγαμε μαζί με έναν φίλο μου και αγοράσαμε ένα κίτ, δεν ξέρω αν υπάρχουν ακόμα, με έναν πομπό συναρμολογούμενο από εκείνους που πουλούσαν για εκπαιδευτικούς λόγους. Στοίχισε τότε 5.000 δραχμές όταν το χαρτζιλίκι μας ήταν 100. Μισό Watt όλο και όλο. Έπιανε 2 τετράγωνα παρακαλώ φτάνει να είχε καλό καιρό.

Φτιάξαμε (χειροποίητα όλα) και ότι άλλο έλειπε και κομμάτι κομμάτι έτοιμο το πειρατικό!!!!

Μετά από μια εβδομάδα βαρεθήκαμε και τα παρατήσαμε. Ο εξοπλισμός χαρίστηκε από εδώ και από εκεί σε άλλους πειρατές....
 
κεραιες,γεφυρες στασιμων,πομποι κτλ...δεν καταφεραμε ποτε να ακουστουμε πανω απο 2 τετραγωνα
 
Ραδιοφωνικοί πομποί σε μορφή κίτ υπάρχουν ακόμα, και για τους πιο μυημένους στα ηλεκτρονικά κυκλοφορούν σχηματικά διαγράμματα.

Φίλος με γνώσεις ηλεκτρονικής έφτιαξε έναν τέτοιο πομπό, αλλά έχει πολύ μικρή εμβέλεια (πιάνει μέσα στο σπίτι μόνο), αλλά μου είπε πως αν βάλεις μεγαλύτερη μπαταρία έχει καλύτερη εμβέλεια!
 
Γιατί φίλε Wally, είχατε και κεραία εσείς? Μια σωλήνα είχαμε εμείς, παραλλαγή και καλά, με δύο σιδεράκια που εξήχαν και καλά σαν δίπολα... Τώρα που το σκέφτομαι, ακόμα απορώ από το μισό watt τι έφευγε τελικά από την κεραία...

Μου έχει απομείνει ένα σκάνερ συχνοτήτων, από αυτά που έχουν οι ραδιοερασιτέχνες, το οποίο μου το χάρισαν πρόσφατα. Είναι ένα μηχάνημα τέλη του 80 αρχές του 90... Ρετρό δηλαδή....
 
Είχε ένας συμμαθητής μου στο σπίτι του κάπου στο Μοσχάτο με κεραία στην ταράτσα της πολυκατοικίας, και καλό εξοπλισμό.

Ακουγόμασταν άνετα στίς τριγύρω περιοχές Φάληρο,Ταύρο,Ρέντη και έπαιρναν τηλέφωνο σπίτι του για αφιερώσεις, ωραίες αναμνήσεις.

Μιά μέρα όμως πήρε φωτιά και λιώσαν όλα :D
 
Wally είπε:
κεραιες,γεφυρες στασιμων,πομποι κτλ...δεν καταφεραμε ποτε να ακουστουμε πανω απο 2 τετραγωνα
Και εδω μια απο τα ιδια,γυμνασιο τοτε,μας το στησαν μεγαλυτεροι, εγω θυμαμαι συνεισφερα με cool αφισσες απο τα τοτε "αγοριστικα" περιοδικα στην διακοσμηση του δωματιου-στουντιου.
 
@Play λεγαμε να το κανουμε τσιλικο το πραγμα αλλα δεν εκατσε.

Ηταν λιγα τα watt Αρη :D
 
Δεν είχα την τύχη να στήσω σταθμό, είχα κάνει εκπομπή σε κάποιους σταθμούς φίλων...ωραία ήταν ομολογουμένως.

Άκουγα όμως μετά μανίας κάθε Κυριακή, έναν τύπο στα AM τέρμα δεξιά που έπαιζε ωραία μουσική και όταν κέρδιζα στους διαγωνισμούς έστελνε κασετούλα "τσίλικη". Να ναι καλά όπου κι αν είναι.

Πριν η "μπάντα των FM" γίνει όργανο πίεσης και εξουσίας του κάθε επιτήδειου, με κάλυμμα την μουσική, την ενημέρωση και την "αδέσμευτη δημοσιογραφία", υπήρξαν κάποιοι που έστηναν ολόκληρα προγράμματα με σκοπό την προσωπική διασκέδαση και τη διασκέδαση των ακροατών τους.

Το πολύ πολύ, άντε να είχαν σκοπό να χτυπήσουν και κάνα γκομενάκι...σιγά τα ωά δηλαδή. Από τα σημερινά αίσχη της Playlist και των ραδιοφωνικών μαϊντανών χίλιες φορές αυτό.

Έχω πάψει πια να ακούω ραδιόφωνο...πολλές φορές νομίζω ότι μέσα από τα ηχεία βγαίνει ήχος πλυντηρίου στη διαδικασία ...στίψης.
 
Πω πω τι μου θυμήσατε! Φυσικά δεν είχα εγώ σταθμό, είχε όμως ο μεγαλύτερος αδερφός μου μαζί με τον κολλητό του, για σχεδόν 10 χρόνια, μέχρι που πήγε φαντάρος! Έτρωγαν όλο τους το χαρτζηλίκι στα μηχανήματα και στους δίσκους και κάποια στιγμή κατάφεραν να ακούγεται με δυσκολία σχεδόν μέχρι το χωρίο μας (περίπου 10 χλμ έξω από μια επαρχιακή πολή). Ε ρε μεγαλεία!!!

Αν και κορίτσι με άφηναν συχνά να πηγαίνω και να παρακολουθώ πως έβγαζαν εκπομπή. Τον είχαν στήσει στο υπόγειο του παππού μου... Και θυμάμαι ότι μου υποσχόταν ότι όταν μεγαλώσω λίγο ακόμα θα μου δώσει κι εμένα εκπομπή! Εκεί έμαθα να ακούω από το δημοτικό Βασίλη, Κατσιμιχαίους, Τρύπες, Σπαθιά κλπ... Απίστευτες εποχές! Ασ'το καλό! Συγκινήθηκα!
 
και μενα ειχε ο πατερας μου σταθμο στο πατρικο μου σπιτι... ειχε ανεβασει ενα σωληνα 12 μετρα στην ταρατσα και την εδεσε στα καγκελα των διπλανων ταρατσων. ΕΨΙΛΟΝ λεγοταν... πολλες φορες δεν καταφερνα να δω τηλεοραση αλλα παρασιτα... μετα μετακομησαμε σε μεγαλυτερο σπιτι και τα παρατησε (δεκαετια 80...)

λεω να τον μπριζωσω να τον ξανανοιξει. ολο το καλουπι ηταν χειροποιητο με λαμαρινες και οι πλακετες ανυπαρκτες. μεσα στο κουτι εμενα μου φενοταν ενα μπαχαλο. αλλα ο μαστορας ηξερε τι εκανε :)
 
Ο φίλος Dragon K. τα είπε όλα νομίζω. Πόσο αλήθεια είναι. Και εγώ έχω πάψει να ακούω ραδιόφωνο. Έχει γίνει χειρότερο κι από την τηλεόραση. Ένα τόσο ωραίο μέσο. Δυστυχώς η πρωτοτυπία και η φαντασία έχουν εξοριστεί δια παντός από τις μπάντες των FM. Κρίμα για τους πιτσιρικάδες που δεν τα γνώρισαν.
 
Πίσω
Μπλουζα