Ρετρο εξεταστική Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ 1989

foutix

RetroNuts
Joined
5 Αύγ 2012
Μηνύματα
1.765
Αντιδράσεις
1.220
Τι και αν σήμερα ο καθένας είναι ένας κάμεραμαν και σε δευτερόλεπτα μια λήψη τη βλέπει η υφήλιος,  30 χρόνια πριν όταν οι σχολές του ΕΜΠ έδιναν εξετάσεις στο κάτω Πολυτεχνείο και κάμερα είχαν λίγοι και εκλεκτοί. Ένα σπουδαίο ντουκουμέντο της επόχης με το απαραίτητο ανέκδοτο στο τέλος... ΥΓ: Αν κάποιος αναγνωρίσει τον ευατό του θα έχει ενδιαφέρον να σχολιάσει...

 
Αν ήταν του 1979 θα με έψαχνα, αλλά εγώ τελείωσα ΧημΜηχ στο ΕΜΠ το 1980. Πάντως το είδα και συγκινήθηκα λίγο που ξαναβρέθηκα έστω κι έτσι στο ΜΑΧ :)
 
Το βιντεάκι έχει ενδιαφέρον για πολλούς λόγους. Από την παρουσιάση του εσωτερικού του ιστορικού κτιρίου του ΕΜΠ το 89 μέχρι τους τύπους φοιτητή και τις ενδυματολογικές προτιμήσεις (το παρωχημένο πλεον καλοκαιρινό πουκάμισο δίνει ρέστα). Το μάθημα πρέπει να ήταν κάπου μεταξύ των 4 πρώτων εξαμήνων και από αυτά που χαρακτηρίζονται βατά. Παίρνει κανείς μια μυρωδιά των φοιτητών της εποχής προερχόμενων από το σύστημα των πανελλαδικών.
 
Εσωτερικό και λήψη εξωτερικών πλάνων από το κτίριο Τοσίτσα.

Δεν ξέρω το 89 λλά το 92 που πήγα εγώ ήταν κτίριο των αρχιτεκτόνων. Ακόμα είναι.
 
Μιλώντας για ενδυματολογικές προτιμήσεις, είδα μερικούς με σορτς. Δεν θυμάμαι κανέναν με σορτς στην εποχή μου. Όχι ότι υπήρχαν περιορισμοί, απλώς ήταν αυτονόητο ότι δεν ήταν "κατάλληλο" ρούχο, χωρίς να αναρωτιέται κανείς γιατί (*). Άλλωστε ήταν η εποχή που τα αγόρια φορούσαν αμπέχωνα και τα κορίτσια φούστες 2 νούμερα πιο μεγάλες από το νούμερό τους και στραβοπατημένα παπούτσια.

(*) Βέβαια όταν υπάρχουν εργαστήρια, τα σορτς, σανδάλια, λυτά μακρυά μαλλιά κλπ (πρέπει να) απαγορεύονται για λόγους ασφάλειας, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία.

Εεεε, δεν ξέρω τα άλλα εσωτερικά, αλλά το αμφιθέατρο ήταν το ΜΑΧ (Μεγάλο Αμφιθέατρο Χημικών) στο κτήριο των Χημικών Μηχανικών (και Μεταλλειολόγων, αλλά οι σχολές είχαν μόλις χωριστεί και οι Μεταλλειολόγοι δεν είχαν δικό τους κτήριο), απένατι από το κτήριο Γκίνη.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Την περίοδο εκείνη, μετά το 89-90 ξεκίνησε η μετεγκατάσταση των σχολών στο campus Ζωγράφου. Η τελευταία σχολή που μετακόμισε ήταν οι πολιτικοί γύρω στο 2004. Τώρα είναι μόνο οι αρχιτέκτονες νομίζω κατοικοεδρεύουν στο ιστορικό κτιριο. Ένα άλλο θέμα είναι ότι στη σχολή των χημ. μηχ. υπήρχαν πολλές κοπέλες, παράδοση που διατηρείται ως σήμερα...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Οι αρχιτέκτονες- μόνοι τους πλέον- έχουν εξαπλωθεί σχεδόν σε όλα τα κτίρια.. Εχουν  "οικοιοποιηθεί τους χώρους" για να μιλήσω την διάλεκτό τους και την "κοινωνούν" μαζί με τους εικαστικούς της καλών τεχνών...

Πάντως έχω την εντύπωση πως τα πάντα στο βίντεο -και το αμφιθέατρο- είναι από το κτίριο τοσίτσα.   
 
Αυτό που είδα στο βίντεο ήταν ακριβώς όπως θυμάμαι το αμφιθέατρό μας, με τις πλαϊνές εισόδους κλπ. Δεν θυμάμαι αν έχω μπει ποτέ στο κτήριο Τοσίτσα, κι έτσι δεν ξέρω αν είχε αμφιθέατρο τόσο όμοιο με το ΜΑΧ, αλλά γιατί να πηγαίνανε εκεί οι ΧημΜηχ για εξετάσεις αφού είχαν το δικό τους? Άλλωστε γι' αυτό 5 χρόνια στο ΕΜΠ δεν μπήκα στο παλιό κτήριο. Δεν είχαμε πάρε-δώσε μ' εκεί. Αλλά φυσικά αν ξέρεις ότι υπάρχει τέτοιο αμφιθέατρο και στο Τοσίτσα, δεν μπορώ να αποκλείσω την περίπτωση να ήταν εκεί.
 
Αν η σχολή των χημικών τότε ήταν στο βορειοανατολικό κτίριο που έχει πρόσωπο (ή πλάτη, αν το κοιτάς από μέσα) επί της Τοσίτσα, τότε μιλάμε για το ίδιο κτίριο.

Πάντως, σχεδόν όλα του κτίρια του συγκροτήματος της Πατησίων έχουν πανομοιότυπα αμφιθέατρα. 
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
blast from the past πραγματικα!!!!! :clap:
 
Eκείνα τα χρόνια πάντως, το ΕΜΠ μαστιζόταν από καταλήψεις και αποχές καθηγητών, καμιά εξεταστική δε γινόταν "στον καιρό της"...
 
και το ΤΕΙ Κοζάνης δυστυχώς, κάθε τρεις και λίγο το κλείναν, με κάθε δυνατή ευκαιρία. Ελέφαντα έπρεπε να δεις τα εργαστήρια που κάναμε στην Κοζάνη με πολύ εντυπωσιακά πειράματα με ηλεκτροκινητήρες, γεννήτριες, λάμπες κλπ. επίσης στο ΤΥΤ (Τεχνολογία Υψηλών Τάσεων) εδώ στο Ηράκλειο με τόξα και διάφορα ωραία. Εμείς κάναμε κυκλώματα με τάση δικτύου! (220 βολτ). αν και για μας τους ηλεκτρολόγους χαμηλή τάση. μια φορά έχω πάει στο κτίριο ΕΜΠ με παλιά συμμαθήτρια που ήταν αρχιτέκτονας, μέσα δεκαετίας '90.
 
1@ΦΖΠ1[/USER] Η περίοδος εκείνη είχε έντονες ιδεολογικές και πολιτικές ανακτατάξεις. Νομίζω οτι το 89 ορίζεται ως ένα όριο εισόδου στην εποχή του αντιεπιστημονικού "τέλους της ιστορίας"... Το αμφ ΜΑΧ πρέπει είναι, απέναντι από το κτίριο της βιβλιοθήκης. BTW γνωστοποίησα το βιντεάκι σε κάποιους γνωστούς που αποφοίτησαν το 95, απλά μια το εύκολο του μαθήματος, μια που ήταν επιμελείς φοιτητές το πέρασαν στην ώρα τους και δεν αναγνώρισαν κανέναν. Το βιντεάκι έχει ενδιαφέρον και για τους σημερινούς φοιτητές καθώς πέρνουν μια μυρωδιά για το πως ήταν τα πράματα πριν την έλευση του διαδικτύου στα ελληνικά αμφιθέατρα και δη του πρώτου τεχνολογικού πανεπιστημίου της χώρας

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ο σύζυξ που ήταν φοιτητής εκείνη τη χρονιά στους Χημικούς Μηχανικούς έχει ενστάσεις για το 1989. Είναι σίγουρος ότι το βιντεάκι τραβήχτηκε πολύ νωρίτερα, στις αρχές της δεκαετίας του 80΄.

1.Μάθημα "Ιστορία και Φιλοσοφία της Τεχνολογίας" δεν υπήρχε το 1989.

2. Ο καθηγητής (αυτός με τα μουστάκια) δείχνει νεώτερος απ' ό,τι τον θυμάται και τον γνώρισε το 1988 σε ένα εργαστήριο.

3. Το ντύσιμο λέει ότι δεν ήταν της εποχής "τους". 

4. Δεν αναγνώρισε καμία φάτσα.

Κοντολογίς για 82' με 83' το κόβει.
 
Νομίζω λύθηκε το μυστήριο, και οφείλεται στην ανακατανομή των σχολών από την εποχή μου και μετά. Δεν ήξερα ότι ο επεκτατικός ιμπεριαλισμός των αρχιτεκτόνων μας έφαγε το κτήριο. :)

Την περίοδο 1975-80 που ξέρω, η Αρχιτεκτονική ήταν μόνο στο αρχικό μεσαίο κτήριο, αυτό που βλέπεις από την Πατησίων, το οποίο φτιάχτηκε με δωρεές Μετσοβιτών οπότε κάτι αυτό κάτι το ότι ήταν των Αρχιτεκτόνων όταν διάβασα "κτ. Τοσίτσα" εκεί πήγε το μυαλό μου, και όχι στο κτήριο "της οδού" Τοσίτσα, μέχρι που διάβασα τη φράση " που έχει πρόσωπο (ή πλάτη, αν το κοιτάς από μέσα) επί της Τοσίτσα " οπότε μου είπα "Μπούφο, δεν μιλάμε για τον άνθρωπο Τοσίτσα αλλά για την οδό". Εγώ βέβαια μπαινόβγαινα στο ΕΜΠ από την Στουρνάρα(η) οπότε ο δρόμος της άλλης πλευράς δεν υπήρχε ουσιαστικά (ούτε ο δρόμος του πίσω κτηρίου θα υπήρχε αν δεν ήταν η διάσημη Μπουμπουλίνας). Δηλαδή ήξερα ότι κάποιος δρόμος θα υπήρχε , δεν μπορεί να ήταν γκρεμός από εκείνη την πλευρά, και στο βάαααθος του μυαλού μου υπήρχε και το όνομά του, αλλά στο πολύ βάθος.

Άρα για το ίδιο κτήριο μιλάμε.

Πάντως κανείς δεν το έλεγε τότε "Τοσίτσα" ούτε το κεντρικό "Αβέρωφ" που είναι το επίσημο όνομά του (μόλις το έμαθα). Μόνο το Γκίνη είχε όνομα ανθρώπου. Τα άλλα τα λέγαμε (κοιτώντας από Πατησίων) "Σχολή Καλών Τεχνών", "Πρυτανεία", "Αρχιτεκτονική" "Χημικών Μηχανικών", "Μηχανολόγων". Οι ηλεκτρολόγοι, ναυπηγοί, τοπογράφοι και μεταλλειολόγοι έμεναν χωρίς κτήριο με το όνομά τους αφού δεν περίσσευαν άλλα. Οι πολιτικοί μηχανικοί δεν είχαν επώνυμο κτήριο αλλά τους χαρίζαμε το Γκίνη. Όλα αυτά ήταν αυθαίρετα διότι ανάθεμα κι αν ξέραμε πού ήταν οι Γραμματείες των άλλων σχολών, μόνο τη δική μας ξέραμε. Τα μαθήματα γίνονταν κυρίως στο Γκίνη έτσι κι αλλιώς διότι είχε πολλές αίθουσες διδασκαλίας, ενώ στο κτήριο των Χημ Μηχ κάτι λόγω ΜΑΧ που έπιανε μεγάλο μέρος του κάτι λόγω εργαστηρίων υπήρχαν μόνο κάποιες μικρές. Στο ΜΑΧ γίνονταν μόνο τα μαθήματα που θεωρητικά μάζευαν πολύν κόσμο διότι όλες οι σχολές τα έκαναν μαζί (Φυσική, Στατιστική, Ιστορία Πολιτισμού) και φυσικά με αυτές τις συνθήκες μετά τις πρώτες βδομάδες ελάχιστοι πατούσαν. Τι μάθημα να γίνει με χίλια άτομα?

Α, και η βιβλιοθήκη ήταν στο υπόγειο της Πρυτανείας. Πολύ φτωχική και για να πάρεις να διαβάσεις κάτι ακόμη και μέσα στη βιβλιοθήκη - να δανειστείς ούτε λόγος -  χρειαζόσουνα μεγάλη διαδικασία. Οι γραφειοκράτες υπάλληλοι σε κοιτούσαν με μίσος.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

1@retrofan[/USER]Δε συμφωνώ με την εικασία για 82,83 . Πρώτον ο uploader κάπως σχετίζεται με το βίντεο καθώς είναι το και το μοναδικό που έχει ανεβάσει και άρα κάπως θα ξέρει το πότε. Το ντύσιμο κυριώς των γυναικών, αλλά και το στυλ του τύπου παραλία μαρτυρούν τέλος 80. Επιπλέον στα τελευταία δευτερόλεπτα του βίντεο φαίνεται ένα πανό/τελάρο της ΚΝΕ που προπαγανδίζει το 4ο συνέδριο που διεξήχθη το 88, ενώ και το μισό ανεκδοτάκι για υπολογιστές και ποντίκια μαρτυρά την εποχή. 

Τώρα αν ο σύζυγος ήταν το 89 ΧΜ και θυμάται καλά, δύο ενδεχόμενα υπάρχουν. Είτε να υπάρχει κάποιο μικρό λάθος στα έτη και να είμαστε κάπου μεταξύ 88-89-90 είτε να πρόκειται για άλλη σχολή. 

Προσωπικά θεωρώ οτι είναι όλα σωστά

 
Μας μπέρδεψες! Ή μάλλον τον μπέρδεψες?

Πολύ λογικό αυτό που λες για όποιον ανέβασε το βίντεο και το πανό με το 4ο συνέδριο δύσκολα δέχεται αμφισβήτηση.

Από κει και πέρα σίγουρα το 89΄ήταν στους Χημικούς Μηχανικούς ο σύζυξ και μάλιστα τα πιο "θεωρητικά" μαθήματα (όπως αυτό) του άρεσαν ιδιαίτερα. Οπότε πολύ απίθανο να του είχε ξεφύγει. 

Βέβαια το μόνο σίγουρο είναι ότι αν κάτι μπορεί να μας προδώσει αυτό είναι οι αναμνήσεις μας ...

Για να μην μιλήσω για την ασυνείδητη επιθυμία να πασάρουμε τα ενδυματολογικά τερατουργήματα της νιότης μας σε άλλες γενιές?
 
Πίσω
Μπλουζα