Ρετρο μανουάλια

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας video80
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

video80

RetroMasteR
Αντιδράσεις
233
Καλησπέρα στο φορουμ.Το συγκεκριμένο thread έχει να κανει με τις εκκλησίες στα 1980ς αλλα και τις προιγουμενες δεκαετίες φαντάζομαι.

Θυμηθυκα λοιπον σύμερα οτι στη δεκαετια του 80 και στα πρώτα χρονια των 1990ς(το προσδιορίζω μεχρι το 1993 βία 94) οταν πέρναμε το κερακι απο το παγγάρι το αναβαμε σε στήλες με κυροπίγια, δηλαδη το κάθε κεράκι που αναβε ο πιστός μπαινοντας στην εκκλησία,το άναβε σε κυροπίγιο(πολλαπλά κυροπίγια με μια συγκεκριμένη θέση για καθε ένα κερι)αυτό αντικαταστήθηκε(με άμμο) απο τα μέσα των 1990ς μέχρι και σήμερα.

Είμαι σίγουρος οτι οι περισσότεροι το θυμάστε.Αλήθεια γιατί το άλαξαν?

video80 είπε:
Καλησπέρα στο φορουμ.Το συγκεκριμένο thread έχει να κανει με τις εκκλησίες στα 1980ς αλλα και τις προιγουμενες δεκαετίες φαντάζομαι.Θυμηθυκα λοιπον σύμερα οτι στη δεκαετια του 80 και στα πρώτα χρονια των 1990ς(το προσδιορίζω μεχρι το 1993 βία 94) οταν πέρναμε το κερακι απο το παγγάρι το αναβαμε σε στήλες με κυροπίγια, δηλαδη το κάθε κεράκι που αναβε ο πιστός μπαινοντας στην εκκλησία,το άναβε σε κυροπίγιο(πολλαπλά κυροπίγια με μια συγκεκριμένη θέση για καθε ένα κερι)αυτό αντικαταστήθηκε(με άμμο) απο τα μέσα των 1990ς μέχρι και σήμερα.

Είμαι σίγουρος οτι οι περισσότεροι το θυμάστε.Αλήθεια γιατί το άλαξαν?
Δε νομίζω πως έχουν αντικατασταθεί... τουλάχιστον όχι σε όλες τις εκκλησίες... :xm:

Στη δική μου ακόμη έχουν τα μανουάλια που περιγράφεις και μάλιστα δύο μεγάλα...

Ίσως αντικαταστάθηκαν στις "μεγάλες" εκκλησίες ώστε να δέχεται περισσότερα κεριά απ΄ ό,τι το μανουάλι και ίσως για να μη λερώνεται το πάτωμα απ΄το λιώσιμο των κεριών...

Καταρχήν σε ευχαριστώ για τη διορθωση στον τίτλο του thread.

Tι να πώ ,εγώ παντος εδω και 15 χρονια σε οποιο ναό έχω πάει εχουν το νέο συστημα με την άμμο.Μπορεί ορισμένοι (λίγοι) ναοί να το κράτησαν.Για μένα είναι συγουρα ρετρο.

O.K. Μπήκα να γράψω για ρετρό μανούλια!!! :biglaugh:

Γράψε λάθος!!!

DINO είπε:
O.K. Μπήκα να γράψω για ρετρό μανούλια!!! :biglaugh:Γράψε λάθος!!!
χαχαχαχαχα επαθα ακριβως το ιδιο! Ετοιμαζομουν να κανω αναφορα σε Ασικη, Φιλινη κτλ χεχε

Το παρόν νήμα εφάπτεται με το "Ρετρό Επίτροποι Εκκλησιών" που έχω φαντασιωθεί να ανοίξω, αλλά καλύτερα να μην το κάνω πιστέψτε με...

Omenforever είπε:
Το παρόν νήμα εφάπτεται με το "Ρετρό Επίτροποι Εκκλησιών" που έχω φαντασιωθεί να ανοίξω, αλλά καλύτερα να μην το κάνω πιστέψτε με...
Aυτο με τους επιτροπους δεν το έχω καταλαβει.ειπάρχουν ακομα ή ειπήρχαν μόνο στα 1980ς ? και ποιος ο ρόλος τους?

Θα είθελα λίγα λόγια για αυτους.

Για τους φίλους : Dino και joe sorry παιδιά ,οταν ανοιξα αυτο το thread δεν ειχα βάλει τιτλο μανουάλια ,αλλά μιλούσα γενικά για retro εκκλησίες , κοματάκι αστειχίωτος δεν είξερα την ονομασία των αντικειμένων που περιέγραφα με διώρθωσε (ευτυχώς) ή

juanita και καλώς έπραξε και άλλαξε τον αρχικό τιτλο του thread.

(εχουμε να κλειδωσουμε threads παλι :D )

DINO είπε:
Φίλε μου η λέξη ''μανουλι'' - ''μανουλια'' ειναι απο μόνη της retro ,αρα καταχρηστικός εγραψες ρετρο μανουλια.

Βγήκα (πανηγιρικά) εκτος topic ,αλλα επρεπε να στην πώ την παρατήρηση!

DINO είπε:
και εγω το ιδιο διαβασα.. το εχει η λεξη μαλλον

Λοιπον, τωρα που διαβασαμε σωστα την λεξη : υπηρχαν πριν καιρο, και δεν βολευαν λογω χωρητικοτητας. Σε μεγαλες γιορτες εμπαιναν και 2 κερακια.

Στο πατωμα δεν υπηρχε καμια προστασια και ηταν γεματο σταγονες κεριων.

Σταδιακα αντικασταθηκε με την αμμο, που ειχε μεγαλη χωρητικοτητα, ενω προσφατα ειδα, ολοκληρη κατασκευη με νερο αντι για αμμο (και ξενερωσα.. δεν το αλλαζουν ποτε) και καμιναδα για την καπνα των κεριων

Οι επιτροποι στις εκκλησιες εκτελουν χρεη, συμβουλιου, γραμματειας, ταμειου κτλ

Αυτοι μαζευουν τα λεφτα, απο τα κερια, τις δωρεες κτλ, πληρωνουν τους ψαλταδες, ΔΕΗ, ΟΤΕ, και οτι αλλα εξοδα προκυπτουν. Δεν ξερω αν παιρνουν κατι και αυτοι.

Λορένα είπε:
Λοιπον, τωρα που διαβασαμε σωστα την λεξη : υπηρχαν πριν καιρο, και δεν βολευαν λογω χωρητικοτητας. Σε μεγαλες γιορτες εμπαιναν και 2 κερακια.

Στο πατωμα δεν υπηρχε καμια προστασια και ηταν γεματο σταγονες κεριων.

Σταδιακα αντικασταθηκε με την αμμο, που ειχε μεγαλη χωρητικοτητα, ενω προσφατα ειδα, ολοκληρη κατασκευη με νερο αντι για αμμο (και ξενερωσα.. δεν το αλλαζουν ποτε) και καμιναδα για την καπνα των κεριων

Οι επιτροποι στις εκκλησιες εκτελουν χρεη, συμβουλιου, γραμματειας, ταμειου κτλ

Αυτοι μαζευουν τα λεφτα, απο τα κερια, τις δωρεες κτλ, πληρωνουν τους ψαλταδες, ΔΕΗ, ΟΤΕ, και οτι αλλα εξοδα προκυπτουν. Δεν ξερω αν παιρνουν κατι και αυτοι.
Σε ευχαριστώ για τις πληροφορίες γύρω απο το θέμα.Οντος αντικαταστάθηκαν με την άμμο επιδή είταν πιο πρακτική τώρα που το σκεύτομαι.

Σε κάθε περίπτωση το μανουάλι αποτελεί ενα ρετρο αντικειμενο.

Φιλοι μου θα είθελα να μου αναφέρετε (εκτος απο τη juanita οπου έχει δει) εαν έχετε δει να χρησιμοποιουν σε καποιους ναους τα μανουάλια ακομα και σήμερα.Εγώ εδω και 15 περιπου χρόνια εχω να τα δω.

Video δεν σου άλλαξα εγώ τον τίτλο... :P Ούτε που ξέρω τί έλεγε αρχικά...

Είδα "...μανουάλια" και -ως θρησκευόμενο άτομο- μπήκα να γράψω την άποψή μου... :D

Εν τω μεταξύ, ούτε που είχα παρατηρήσει ότι έχουν αντικατασταθεί τα παλιά μανουάλια σε άλλες εκκλησίες... Νόμιζα πως υπάρχουν παράλληλα με τα νέα... #) Η δική μου γειτονιά πρέπει να είναι πολύ ρετρό τελικά για να τα έχουν ακόμη...

video80 είπε:
Φιλοι μου θα είθελα να μου αναφέρετε (εκτος απο τη juanita οπου έχει δει) εαν έχετε δει να χρησιμοποιουν σε καποιους ναους τα μανουάλια ακομα και σήμερα.Εγώ εδω και 15 περιπου χρόνια εχω να τα δω.
Δεν έχω παρατηρήσει αν τα χρησιμοποιούν, ή αν έχουν παραμείνει απλά ως "διακοσμητικά", πάντως έχω δει να συνυπάρχουν τα κλασικά μανουάλια με αυτά με την άμμο ή το νερό. :xm:

Εκτός από τον επίτροπο, διάφορες εργασίες γίνονται και από τη καντηλανάφτρα ή τον καντηλανάφτη. Για παράδειγμα στο χωριό μου, η καντηλανάφτρα έχει τα κλειδιά, ανοίγει και κλείνει συγκεκριμένες ώρες το ναό, φροντίζει τα τραπεζομάντηλα/σεμεδάκια/λουλούδια/μύρα κλπ της εκκλησίας, επιβλέπει διάφορα διαδικαστικά (όπως να διευκολύνει το catering στο προαύλιο ή τον ανθοπώλη).

Αυτό που με ενοχλεί προσωπικά, είναι πόσο γρήγορα πετάνε τα κεριά, ακόμα και όταν δεν υπάρχει λόγος (πχ υπάρχει αρκετός χώρος και για άλλα και τα κεριά δεν έχουν καν αρχίσει να λιώνουν). Πολλές φορές, είναι σαν να σου το παίρνουν από το χέρι :(

mytinyworld είπε:
Αυτό που με ενοχλεί προσωπικά, είναι πόσο γρήγορα πετάνε τα κεριά, ακόμα και όταν δεν υπάρχει λόγος (πχ υπάρχει αρκετός χώρος και για άλλα και τα κεριά δεν έχουν καν αρχίσει να λιώνουν). Πολλές φορές, είναι σαν να σου το παίρνουν από το χέρι :(
Τα κεριά στέλνονται πίσω στον κατασκευαστή τους, ζυγίζονται, και προσφέρεται το βάρος τους σε νέα κεριά. Έπειτα ανακυκλώνονται.

Υπενθύμιση προς τον εαυτό μου: Σταμάτα να γράφεις στο παρόν νημάτιο...

Εγώ δεν θυμάμαι ούτε τα retro, ούτε τα new μανουάλια. Δεν πάταγα ποτέ.

Τι δουλειά έχει ο ξαδοπω στην εκκλησία; :P :P

Μια φορά μπήκα και κόντεψε να με πιάσει κρίση, όταν παντρεύτηκα, ευτυχώς είχα το κουμπάρο από πίσω να ψέλνει τσάμικα και ξεχνιόμουν όλη την ώρα.

Juanita είπε:
Video δεν σου άλλαξα εγώ τον τίτλο... :P Ούτε που ξέρω τί έλεγε αρχικά... Είδα "...μανουάλια" και -ως θρησκευόμενο άτομο- μπήκα να γράψω την άποψή μου... :D

Εν τω μεταξύ, ούτε που είχα παρατηρήσει ότι έχουν αντικατασταθεί τα παλιά μανουάλια σε άλλες εκκλησίες... Νόμιζα πως υπάρχουν παράλληλα με τα νέα... #) Η δική μου γειτονιά πρέπει να είναι πολύ ρετρό τελικά για να τα έχουν ακόμη...
Σου ζητώ συγγνώμη. Το υπέθεσα επηδή εισουν το επομενο post ,μετα την αλλαγή του τιτλου.

Μπορεί να τα χουν ακομα οι εκκλησίες των Αθηνών.

Επι τι ευκερία juanita σορρυ αλλα εχω ξεχάσει κατα κοσμον πώς σε λένε ?

Θυμάμαι τα εν λόγω μανουάλια στην εκκλησία και μάλιστα όταν ήταν σε μορφή κηροπήγιου φοβόμουν μην πέσει κανένα κεράκι κάτω...

Δεν ξερω αν ειναι ρετρο.. γιατι το βλεπω και σημερα..

Αλλα υπαρχουν ηλεκτρικα μανουάλια. Δηλ αντι για κερια, υπαρχουν λαμπακια πανω, που αναβουν με τον διακοπτη, και ειναι κοντα στο ιερο.

Άντε να δούμε και coin-op μανουάλια...

Ρίχνεις 1 ευρώ, ανάβει το ηλεκτρικό "κεράκι" για 5 λεπτά.

Κύριε Αρχιεπίσκοπε, σας πουλάω την πατέντα. ;)

Τα θυμάμαι αυτά τα ρετρό μανουάλια με την περίτεχνη διακόσμηση που έμοιαζαν με κηροπήγια. Πιο όμορφα σίγουρα από τα σημερινά με την άμμο/νερό, λιγότερο όμως λειτουργικά.

Πίσω
Μπλουζα