Ρετρο μανουάλια

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας video80
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
Μην το γελάτε, παλιότερα είχε κάνει ένα πρόγραμμα το ΕΜΠ εδώ (το link πια δε δουλεύει, αλλά το είχα δει να δουλεύει).

Και τώρα υπάρχει αυτό.

Συνήθως, επειδή το μωσαϊκό της εκκλησίας θα γινόταν σύχριστο από το λιωμένο κερί, στην εκκλησία κοντά στο σπίτι μου έστρωναν αλουμινόχαρτο από κάτω από το μανουάλι. Ειλικρινά τα είχα ξεχάσει αυτά τα μανουάλια. Πλέον άμμος και "απορροφητήρας" από πάνω.

Σε αντίθεση με την άμμο, που μπορεί να αφήσει το κερί να κάψει μέχρι το τέλος, υπάρχουν και πιο "σέξι" μοντέλα, τα μανουάλια με νερό. Οι τρύπες-θήκες είναι...υποβρύχιες. Βουτάς το κερί κρατώντας το από πάνω, και περνάει σε κάποια θήκη. Το κερί μόλις φτάσει στο μήκος που αντιστοιχεί στο νερό που έχει συμπληρώσει το "προσωπικό", φυσικά σβήνει. Το μοντέλο είναι εξαιρετικά συμφέρον, αφού υποκαθιστά και το ρόλο της...καντηλανάφτισσας, που τα αρπάζει μόλις κάψουν λίγο. Μετά λοιπόν, μαζεύουν όλα τα μισοκαμένα κεριά που είναι από το νερό και κάτω, και τα ανακυκλώνουν !

Τα μανουάλια με άμμο δεν είναι καινούργια εφεύρεση. Τα θυμάμαι από παλιά. Αλλά τότε περιορίζονταν σε εξωκκλήσια που δεν είχαν νεωκόρο (μου κάνει εντύπωση ότι αναφέρθηκαν καντηλανάφτες και επίτροποι αλλά όχι νεωκόροι, εκτός αν ο όρος έχει αντικατασταθεί από τον καντηλανάφτη) να φροντίζει να τα σβήνει. Ο βασικός φόβος ήταν πυρκαγιά. Αλλά ήταν και φτηνότερα από τα περίτεχνα μανουάλια - άλλος ένας λόγος που τα προτιμούσαν σε μικρά εξωκκλήσια. Οι κανονικές εκκλησίες είχαν μπρούτζινα μανουάλια με θήκες. Τότε όμως οι νεωκόροι δεν τα έσβηναν αμέσως τα κεριά, τα άφηναν να κάψουν μέχρι σχεδόν να είναι έτοιμα να σβήσουν μόνα τους. Αν τα έσβηναν αμέσως θα φωνάζανε οι πιστοί, που θέλανε να σιγουρευτούν ότι δεν θα πέρναγε απαρατήρητο το κερί τους. Στο κάτω-κάτω ο θεός ή ο αρμόδιος άγιος μπορεί να ήταν απασχολημένοι αλλού και να μην έπαιρναν χαμπάρι αμέσως ότι τους είχαν ανάψει κερί. Άδικα χαμένο θα πήγαινε το δίφραγκο ή το τάλληρο?

Αλλά τουλάχιστον στην Ελλάδα το χέρι της ζητιανιάς περιορίζεται (ακόμη, υποθέτω) στο παγκάρι. Όταν ήμουν φοιτητής στην Αμερική πηγαίναμε συχνά στο Μοντρεάλ και είχα επισκεφτεί κάποιες Καθολικές εκκλησίες κι είχε τρομάξει το μάτι μου. Μπροστά από κάθε εικόνα ή άγαλμα ήταν και το σχετικό κλειδωμένο κουτάκι με τη σχισμή για να ρίχνουν τον οβολό τους οι πιστοί. Όπου και να γύρναγες το μάτι σου να και το σχετικό κουτάκι.

αναφέρω επίσης και τα μανουάλια με την επιφάνεια καλυμμένη με σιτάρι για να στέκονται τα κεριά...

Τα προλαβα και σε μερικα εκκλησακια τα εχει ακομη. με αμμο υπηρχε μονο στην εισοδο αλλα μετα τα εβαλαν και μεσα για να σου αρπαζουν πιο ευκολα το κερι ενω στο μανουαλι ηταν πιο σφιχτο. Τωρα ειναι ενα απο τα αντικειμενα που κλεβουν οι ''γνωστοι'' και τα πανε σε παρανομα χυτηρια.
Ενας ειχε δημοσιευσει φωτογραφια απο το σπιτι του, ειχε μεσα μανουαλι και απο τις θηκες των κεριων κρεμονταν διαφορα κομπολογια.

Πίσω
Μπλουζα