Ρετρό...Γυμναστική

LadyNaty

RetroActive
Joined
29 Δεκ 2012
Μηνύματα
580
Αντιδράσεις
646
Δεν ξέρω αν υπάρχει σχετικό ποστ, όμως θα ήθελα ως γυναίκα να αναφερθώ στη γυμναστική των αρχών της 10ετίας του 80. Όπως θα θυμούνται οι περισσότερες γυναίκες μέλη του φόρουμ, η Τζέιν Φόντα με το βιβλίο της και τις περίφημες κασέτες της, ξεσήκωσε και στην Ελλάδα τη μόδα της γυμναστικής με μουσική, κυρίως στο σπίτι, αλλά και στα γυμναστήρια (τα οποία τότε λέγονταν "studio γυμναστικής"). Εγώ θυμάμαι τουλάχιστον δύο γυμνάστριες, οι οποίες εκεί κάπου στο 1982 είχαν βγάλει κασέτες στις οποίες ακούγαμε στο background κάποιες ποπ επιτυχίες της εποχής (όχι όμως σε αυθεντική εκτέλεση, αλλά σε soundalike εκτέλεση από άγνωστα ελληνικά γκρουπ), ενώ η εκάστοτε γυμνάστρια έδινε τα παραγγέλματα. Μαζί με την κασέτα, κυκλοφορούσε και ένα φυλλάδιο ασπρόμαυρο όπου τα παραγγέλματα υπήρχαν σε γραπτή μορφή, ενώ υπήρχαν και φωτογραφίες των "μαθητών" των γυμναστριών αυτών με τα χαρακτηριστικά ρούχα γυμναστικής της εποχής: κολάν λύκρα και κορμάκι οι γυναίκες, κολάν λύκρα και t-shirt οι άντρες, ενώ και τα δύο φύλα φορούσαν γκέτες και πετσετένιες μπαντάνες σαν αυτές που φορούσαν οι τενίστες της εποχής (όρα Μποργκ, Μάκενρο και η λοιπή κομπανία). Για να γίνω πιο σαφής μιλάω για τη "Βιοκίνηση" της Αλεξάνδρας Τσουκαλά (αλήθεια, τι απέγινε, λογικά πρέπει να κοντεύει τα 60 πλέον) και την, ας την πούμε ανταγωνιστική, της Ελληνορωσίδας Ινγκας Μασουρίδου (δε θυμάμαι πώς ονόμαζε το δικό της άλμπουμ).
 
..και η Σακοραφα(αξιοτιμον μελος του κοινοβουλιου πλεον..)ειχε βγαλει κατιτις..αυτη η μοδα ηταν οτι πιο εμετικο μας ειχαν δωσει τα 80ς..εχω δει αυτο το λουκ(απο γκομενες βεβαια),ακομα και σε σιδεραδικο
 
don dokken είπε:
..και η Σακοραφα(αξιοτιμον μελος του κοινοβουλιου πλεον..)ειχε βγαλει κατιτις.
Δεν γνωριζα για το αλα Τζειν Φοντα "κατιτις" της Σακοραφας που αναφερει ο don dokken

αλλα απ οτι γνωριζω ως γυμναστρια in real life η Σακοραφα (ως καθηγητρια Γυμναστικης )εβγαζε το λαδι στους μαθητες της , εξ ου και το παρατσουκλι που της ειχαν βγαλει .

"Σαρκοφαγα"

Βtw 2 Τοπικ με παρατσουκλια που βγαζαμε σε καθηγητες ( και/ή σε συμμαθητες) υπαρχει ???
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Τη "Βιοκίνηση" την αναφέρει και τη σατυρίζει ο Χάρρυ Κλυνν στο δίσκο του "Ραντεβού με την εισαγγελία" το 1989, και πιο συγκεκριμένα στο κομμάτι "Πρωινό ξύπνημα". Ουσιαστικά σατύριζε τους ελεύθερους τότε ραδιοφωνικούς σταθμούς, κάνοντας ένα fake πρόγραμμα πρωινής γυμναστικής, λέγοντας "και τώρα, βιοκίνηση". Δεν ήξερα, έως τώρα, ότι ήταν πραγματικό πρόγραμμα γυμναστικής!

Και επειδή είμαι παιδί των 90's, θα κάνω ένα πέρασμα και στη δεκαετία του 90, με αναφορά στην Ελένη Πετρουλάκη! Κάπου μεταξύ ατμομάγειρα και Ίβιτς, η Πετρουλάκη είχε βγάλει βιντεοκασέτες με προγράμματα γυμναστικής. Στο ίδιο επίπεδο, η πρωινή γυμναστική εξυμνήθηκε στα πλατό του Πρωινού καφέ, με τη Λαρίσα, τον Λουκανίδη, την προαναφερθείσα Πετρουλάκη και άλλους.

Φυσικά την ιδέα για κασέτες γυμναστικής η Πετρουλάκη την πήρε από τη Σίντυ Κρόφορντ, η οποία, στα χνάρια της Τζέην Φόντα, είχε κυκλοφορήσει τις δικές της κασέτες γυμναστικής.
 
@ Nemo: Δεν ξέρω αν η Σοφία (πρώην WR record holder in Javelin Throw) είχε βγάλει κασέτα (μάλλον κάποιο βιβλίο είχε), πρώτη φορά το ακούω.

@ Nwntas: οι γυμνάστριες των 90ς και οι βιντεοκασέτες τους ήταν τελείως διαφορετικές (και σαφώς πιο επαγγελματικές) από τις κασέτες ήχου που είχαν βγάλει οι γυμνάστριες των 80ς. Ειδικά η "Βιοκίνηση" της Τσουκαλά ήταν τόσο cult, όσο δεν γινόταν (για της Μασουρίδου δεν έχω άποψη, δεν την είχα αγοράσει). Περιττό να πω ότι τη σατυρίζει και μία γνωστή ελληνική τσόντα της εποχής, "Το Ψωνιστήρι της Ομόνοιας", όπου η πρωταγωνίστρια κάνει γυμναστική με μουσική υπόκρουση το "The Gap" των Thompson Twins, ενώ ο εκφωνητής του ραδιοφώνου δίνει "σέξι" υποτίθεται παραγγέλματα.

Ξαναγυρνώντας στη "Βιοκίνηση" (θα ποστάρω φωτογραφίες της κασέτας, με την Τσουκαλά με ολόσωμη τιγρέ φόρμα · το φυλλάδιο δυστυχώς μάλλον βρίσκεται σε κάποια κούτα στο πατάρι), πρέπει να πω ότι ανάμεσα στους μαθητές της που φωτογραφήθηκαν για το φυλλάδιο των ασκήσεων, φιγουράρει και μία πολύ νέα Βίκυ Αλικάκη (δημοσιογράφος, μητέρα της Μυρτώς)
 
@ LadyNaty ηταν απλα λαθος εκ παραδρομης /προχειρα διατυπωμενο και το διορθωσα/εκανα edit .
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ωραια! Και ελεγα που να τη βαλω.....τη φωτο...

Απο Μπλεκ το σκαναρισα...

Τωρα να βρω καπου να βαλω το Βιονικο αυτι του 007!

img295.jpg
 
Πρόγραμμα γυμναστικής απο Σοφία Σακοράφα; Δεν το ήξερα αυτό.

Έχετε στοιχεία, σκαναρισμένα;

Βy the way Σοφια Σακοράφα rules! Κορυφαία αθλήτρια σε εποχές που το Ανατολικό Μπλόκ ήταν Καθεστώς στις Ρίψεις.

[edit] σχόλιο πολιτικού περιεχομένου [/edit]
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πώς λέγονται άραγε αυτές οι κομμένες μάλλινες "κάλτσες" που φορούσε η Τζέιν Φόντα στα αερόμπικς; Γκέτες; Υπάρχει κάποιος επίσημος όρος;
 
Βρήκα στο ίντερνετ και ανεβάζω τις φωτογραφίες των άλμπουμ της Τσουκαλά (Βιοκίνηση) και της Μασουρίδου (Γυμναστείτε Χορεύοντας):
 

Συνημμένα

  • Τσουκαλά.png
    Τσουκαλά.png
    121 KB · Προβολές: 11
  • Μασουρίδου.jpg
    Μασουρίδου.jpg
    61 KB · Προβολές: 11
Πρόγραμμα γυμναστικής απο Σοφία Σακοράφα; Δεν το ήξερα αυτό.

Έχετε στοιχεία, σκαναρισμένα;

Βy the way Σοφια Σακοράφα rules! Κορυφαία αθλήτρια σε εποχές που το Ανατολικό Μπλόκ ήταν Καθεστώς στις Ρίψεις.

[edit] σχόλιο πολιτικού περιεχομένου [/edit]


Βρήκα το δίσκο της Σακοράφα στο Discogs:

1589133287736.png

 
Βρήκα το δίσκο της Σακοράφα στο Discogs:

Προβολή συνημμένου 211451

Δεν ήταν μόνο το ανατολικό μπλοκ καθεστώς στις ρίψεις: ήταν η μεγάλη φινλανδική σχολή με την Τίνα Λίλακ (και λιγότερο με την Τούλα Λάκσαλο), η βρετανική σχολή (με την Τουρκοκυπριακής καταγωγής Φατίμα Γουίτμπρεντ και την Τζαμαϊκανή Τέσα Σάντερσον), ενώ τότε ανέτειλε και το άστρο της Τρίνε Χάτενστατ (που τότε λεγόταν ακόμα Σούλμπεργ) και κατ' επέκταση και η νορβηγική σχολή. Δε λέω περισσότερα γιατί θα είμαι off topic. Πάντως η Σακοράφα εκείνη την εποχή εκτός από το άλμπουμ γυμναστικής, είχε γίνει και μοντέλο αθλητικών ρούχων και γενικά ήταν πολύ δραστήρια
 
Πώς λέγονται άραγε αυτές οι κομμένες μάλλινες "κάλτσες" που φορούσε η Τζέιν Φόντα στα αερόμπικς; Γκέτες; Υπάρχει κάποιος επίσημος όρος;

Απ' ότι θυμάμαι, leg warmers τα έλεγαν, δεν είχα ακούσει Ελληνική λέξη για αυτά, και τα φόραγαν και με καθημερινά ρούχα, π.χ. πάνω από τζην.

Βρήκα στο ίντερνετ και ανεβάζω τις φωτογραφίες των άλμπουμ της Τσουκαλά (Βιοκίνηση) και της Μασουρίδου (Γυμναστείτε Χορεύοντας):

Βρήκα την παρακάτω σελίδα που ισχυρίζεται ότι υπάρχουν συνολικά 6 Ελληνικά άλμπουμ αεροβικής. Δείτε την, περιέχει εκπλήξεις!

 
Η Καθημερινή να μιλάει για το δικό της το σώμα, όχι να γενικεύει. Το σώμα ΜΟΥ δεν είναι αντικείμενο κατανάλωσης και αν ήταν δεν θα ήταν το πιο ωραίο. Δηλαδή δεν καταλαβαίνω τι θα πει "αντικείμενο κατανάλωσης" εδώ πέρα. Αντικείμενο κατανάλωσης είναι η Κόκα Κόλα, άντε και το χαβιάρι. Ένα σώμα είναι αντικείμενο κατανάλωσης μόνο για έναν καννίβαλο.

Α, μεγάλωσα το κείμενο για να διαβάζεται και βλέπω ότι το τσιτάτο είναι μεταφρασμένος Μπωντριγιάρ. Καλά. Αλλά και παρακάτω γράφει ακατανόητα. "Κοινωνούν στη μεγάλη λειτουργία"? Εκκλησία είναι τα γυμναστήρια και προσφέρουν λειτουργία μετά κοινωνίας?

Όλο το κείμενο είναι βλακώδες που παριστάνει το περισπούδαστο, βαριέμαι να διαβάσω παρακάτω
 
Εκκλησία είναι τα γυμναστήρια και προσφέρουν λειτουργία μετά κοινωνίας?

Ειχε δεκαετια του '80 κατι πορωμενους που ειχαν διαβασει κανενα ξενο περιοδικο ΒΒ και ελεγαν ''το γυμναστηριο ειναι εκκλησια, αφοσιωνομαι" και τα συναφη.
 
Eνταξει, ολες τις εποχες υπηρχαν φανατιλες του BB, εχοντας πρωτυπα, Λου Φερινο, Στηβ Ρηβς, Αρνυ κ.α. Καλη γυμναστικη ειναι παντως, οσο μενει στα πλαισια του αθλητισμου κι οχι του πρωταθλητισμου. Εγω σαν πρωτυπο ειχα τον Αυγητιδη γι αυτο και στα γυμνασιακα μου χρονια ειμουν και μαμω τους τερματοφασουλες. Σκετος Κερβερογλου
 
Όπως θα θυμούνται οι περισσότερες γυναίκες μέλη του φόρουμ, η Τζέιν Φόντα με το βιβλίο της και τις περίφημες κασέτες της, ξεσήκωσε και στην Ελλάδα τη μόδα της γυμναστικής με μουσική, κυρίως στο σπίτι, αλλά και στα γυμναστήρια (τα οποία τότε λέγονταν "studio γυμναστικής").

Και οι άντρες θυμούνται την κούκλα Τζέιν Φόντα να κάνει γυμναστική!!! :love::love::love:

 
Τελευταία επεξεργασία:
Εγω παντως μεχρι σημερα χτιζω τους μυς μου με Μπουλγουορκερ. Οχι το παλαιο με τα καλωδια, πηρα το καινουργιο μοντελο με τους ιμαντες. Φετες λεμε!
 
Πίσω
Μπλουζα