Ρετρό Ελλάδα μέσα από ina.fr [Γαλλικό ραδιοτηλεοπτικό Αρχείο]

Wally

Retired Admin
Joined
19 Ιαν 2006
Μηνύματα
25.785
Αντιδράσεις
4.254
Επεσα τυχαια πανω στον ιστοτοπο του ina.fr (Institut national de l'audiovisuel) που υποθετω οτι ειναι τα Γαλλικο Ραδιοτηλεοπτικο Αρχειο.

Με μια πρωτη αναζητηση και χωρις να γνωριζω Γαλλικα βρηκα παμπολα θεματα που αφορουν την Ελλαδα των παλαιοτερων δεκαετιων. Μιλαμε για ρετρο θησαυρους!

Παραθετω μερικα παραδειγματα

Αθηνα Πειραιας 1961

Κερκυρα,Τηνος, Πατμος κτλ εν ετει 1959

Ηπειρος 1983

Γαλλια - Ελλαδα ποδοσφαιρο 1973

Ρεπορταζ στην Αθηνα μια εβδομαδα μετα το πραξικοπημα του 67

Ο γαμος της Σοφιας

Τα παιδια του Πειραια και λοιπα δια χειρος Χατζηδακι

Αθηνα 1945

Ο σεισμος του 1953

Τσωρτσιλ Καλλας Ωνασης

Μυκονος 1980

Εθιμο της Γυναικκρατιας 1964

Ευζωνες 1969

Καμμενα Βουρλα 1980

Μερκουρη 1968

Γαμος Ωναση Τζακυ

Ξενακης

Κατασκευη αγωγου Υλικης?

Ελληνικη υπαιθρος (αντιφυματικα) 1951

Μουσειο Ακροπολης 1959

Διαφημιση Ολυμπιακης 1984

Γαλλια Ελλαδα μπασκετ 1984

Οσοι γνωριζουν Γαλλικα μπορουν να ποσταρουν κι αλλα σημαντικα (κατα την κριση τους) βιντεο που να ακουμπανε θεματικα τη κοινοτητα
 
Καταπληκτικό! Είδα το πρώτο για την Αθήνα το 1961 και μου έφερε ένα κόμπο στον λαιμό.

Ωστόσο θα πρέπει να επιστήσω την προσοχή, κυρίως στους νεότερους που δεν έζησαν καταστάσεις και εποχές παρόμοιες με αυτές των παλιότερων βίντεο, ότι δεν πρέπει να περιμένουν μια αντιπροσωπευτική απεικόνιση της Ελλάδας του τότε. Ας πούμε πάλι το πρώτο βίντεο του 1961 δείχνει μια υπέροχη Αθήνα, ειδυλλιακή, καθαρή, γεμάτη χαμογελαστούς και ευτυχισμένους ιθαγενείς. Ξέρουμε όμως ότι η πραγματικότητα ήταν διαφορετική. Η Ελλάδα ήταν ακόμη φτωχή, η μετανάστευση δεν είχε σταματήσει να απορροφά την ικμάδα της χώρας, και η Αθήνα είχε ακόμη πολλή φτώχεια. Το 1961 ηταν η χρονιά των "εκλογών βίας και νοθείας" και του Ανένδοτου Αγώνα του Γ. Παπανδρέου, οπότε πολύ συχνά το Σύνταγμα δεν ήταν όπως το παρουσίαζε, με τους γραφικούς τσολιάδες και το μπαλέτο των φρουρών του Άγνωστου στρατιώτη (μη μου πείτε ότι πολιτικολογώ... ο Ανένδοτος ήταν κάτι το αντικειμενικά υπαρκτό, ανεξάρτητα από τη γνώμη που έχει κανεις γι' αυτόν). Η πολιτική καταπίεση και η δίωξη οποιουδήποτε δεν ήταν αρεστός στην τότε κυβέρνηση ήταν στην αποκορύφωσή τους. Στο εξωτερικό, εν μέρει και ως αποτέλεσμα της ταινίας "Ποτέ την Κυριακή" επικρατούσε μια γενικά θετική αντίληψη για την Ελλάδα που την ήθελε όμως να είναι μια χώρα κατοικούμενη κυρίως από απλοϊκούς πρωτόγονους που όλη την ώρα γλεντούσαν και διασκέδαζαν (ο Ζορμπάς, λίγα χρόνια αργότερα, δεν βελτίωσε τα πράγματα) και σε μεγάλο βαθμό αυτή μαζί με τα αρχαία ερείπια είναι η εικόνα της Αθήνας που δείχνει. Μόνο προς το τέλος, με τις εικόνες της νυχτερινής Αθήνας και της κομμωτικής επίδειξης, δείχνουν και μια διαφορετική, πιο κοσμοπολίτικη πλευρά της πόλης.

Αν και δεν τα είδα, πρόσεξα ότι υπάρχουν και βίντεο που αναφέρονται στη δικτατορία κλπ., αυτά σίγουρα θα δείχνουν μια πολύ λιγότερο τουριστική Ελλάδα.

Πάντως αν προσέξετε δεν υπάρχει σχεδόν ούτε ένας χοντρός στους δρόμους της πόλης. Ούτε εγώ τότε έφερνα προς ελέφαντα (ελεφαντάκι, μάλλον, αφού το 1961 ήμουν 4 ετών).
 
Εξαιρετική ανακάλυψη - Δυστυχώς μόνο 10 λεπτά από το Γαλλία-Ελλάδα (αλλά με Δομάζο, Κούδα, Ελευθεράκη κλπ)
 
Τα βιντεο ειναι μοναδικα!!Εξαιρετικη ανακαλυψη!!!
 
Ευχαριστουμε Πανο!!!! :thumbup:

Εξαιρετικα βιντεακια ολα τους!!! :)

Απολαυσα ιδιαιτερα το Ελλαδα - Γαλλια.!!! :)
 
Πολύ καλά τα βίντεο συγχαρητήρια για την ανακάλυψη. Ηταν "θαμμένα"κάπο μέσα στο φόρουμ και έτσι το ζωντανεύω λίγο.Δυστυχώς τα γαλλικά μου είναι φτωχά αλλά νομιζω οτι το κανάλι δεν είναι της Υλίκης αλλά του Μορνου οπου το φράγμα εγινε το 1979.
 
Ενδιαφέρον. Πρώτη φορά άκουσα την φωνή του Στέφανου Στεφανόπουλου.
 
Πίσω
Μπλουζα