Ρετρό Ευχές

"Καλό βιός" το λέγανε τσοπάνηδες όταν συναντιόντουσαν και σήμαινε να μαγαλώσει το κοπάδι.

"Τη δροσιά του νάχεις" ευχόταν κάποιος όταν του πήγαιναν νερό.
 
Αχ ναι! Η μαμά μου το έλεγε πολύ "Τη δροσιά του να'χεις"!!! :)

Και ο μπαμπάς μου συνήθιζε να λέει σαν ευχή και σαν πρόποση: "Ο Θεός το καλό!" (Εννοούσε να κάνει ο Θεός το καλύτερο για εμάς, που ίσως εμείς να μην το γνωρίζουμε και ζητάμε και θέλουμε άλλα).
 
Αχ ναι! Η μαμά μου το έλεγε πολύ "Τη δροσιά του να'χεις"!!! :)

Και ο μπαμπάς μου συνήθιζε να λέει σαν ευχή και σαν πρόποση: "Ο Θεός το καλό!" (Εννοούσε να κάνει ο Θεός το καλύτερο για εμάς, που ίσως εμείς να μην το γνωρίζουμε και ζητάμε και θέλουμε άλλα).
Ένας συνάδελφος στη δουλειά λέει "Ο Θεός το καλό μας". Επίσης άλλη ευχή στα "7 καλά της Παναγίας".
 
Μετά από βαφτίσια η ευχή "να χαιρόμαστε το όνομα". Ή το άλλο σε ονομαστικές γιορτές " να χαίρεστε την γιορτή σας". Τυπικές ρετρό ευχές.
 
Λαογραφικη απορια: το θεμα της ευχης νομιζω προερχεται απο το μοναχισμο;
Απαντάω 10 χρόνια μετά (αν και ίσως να έχεις ήδη πάρει απάντηση). Το έθιμο της ευχής προέρχεται από τα αρχαία χρόνια και περικλείει τόσο την επιθυμία αυτού που τη δίνει ώστε να συμβεί κάτι καλό όσο και την πεποίθησή του ότι οι λέξεις του έχουν ισχυρή ενέργεια και μπορούν πράγματι να μετουσιωθούν σε κάτι θετικό. Μάλιστα για όσους θυμούνται τα αρχαία ελληνικά από το σχολείο, οι αρχαίοι είχαν και ειδικό γραμματικό τύπο των ρημάτων, την Ευκτική, η οποία περιέκλειε την ευχή στο νόημά της.
Επίσης τόσο στα αρχαία χρόνια όσο και αργότερα μέσα από την εκκλησιαστική ζωή η ευχή ήταν συνδεδεμένη με την προσευχή, πρόκειται δηλαδή για μια παράκληση προς τους Θεούς/το Θεό ή τους Αγίους ώστε να ευοδωθεί η εκάστοτε επιθυμία. Δεν προέρχεται λοιπόν από το μοναχισμό εξ' ολοκλήρου. Άλλωστε πολλές συνήθειες και έθιμα που ακόμη και σήμερα τηρούμε έχουν προέλθει από τους αρχαίους μας προγόνους αφού πρώτα υιοθετήθηκαν και ανάλογα προσαρμόστηκαν κατά τους χριστιανικούς χρόνους.
Η μητέρα μου λέει πάντοτε μια ευχή στις ανύπαντρες που δεν ξέρω αν την έχει φέρει από τον τόπο καταγωγής της (Πελοπόννησος) ή την έχει επινοήσει μόνη της: Και του χρόνου διπλή! (εννοώντας τον επόμενο χρόνο η κοπέλα να είναι με κάποιον μαζί). Σε όλα αυτά τα χρόνια που μου την έλεγε και εκνευριζόμουν από τις άπειρες επαναλήψεις, μια μέρα της είπα: να μην το εύχεσαι, γιατί έτσι όπως ακούγεται, μπορεί να καταλήξω με τα διπλάσια κιλά και δε θα σ' αρέσει καθόλου!
 
Κι εγώ την ξέρω την ευχή "και του χρόνου διπλή", άρα δεν είναι κοπυράιτ της μαμάς-Bajar. Φυσικά πάντα σε γυναίκες, διότι όπως μας δείχνουν οι παλιές ταινίες ο σκοπός κάθε γυναίκας τον καιρό εκείνο τον παλιό ήταν να βρει το κορόιδο που θα την κουκουλωθεί ενώ ο σκοπός κάθε άντρα ήταν να αποφύγει να τον τυλίξει καμιά καπάτσα. :)
 
Πίσω
Μπλουζα