Ρετρό αιμοδοσίες

stakovios

Human RetroDatabase
Joined
21 Αύγ 2009
Μηνύματα
3.242
Αντιδράσεις
923
Αντηχεί ακόμα στα αυτιά μου η φωνή της Νάκης Αγάθου στην ΕΡΤ-1 ή της Μαρικίτας Αλέξη στην ΕΡΤ-2, προτού να παρουσιάζουν κανονικά το πρόγραμμα της τηλεόρασης να ανακοινώνουν:

"Από το Υπουργείο Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανακοινώνεται ότι αύριο θα βρίσκεται κινητό συνεργείο αιμοληψίας από τις 9 το πρωί ως τις 1 και μισή μετά το μεσημέρι...". Ποιος δεν θυμάται τα σποτ της τηλεόρασης για την αιμοδοσία που έλεγαν ότι είναι ανώδυνη και τέλος πάντων προωθούσαν το θέμα;

Ποιες ήταν οι δικές σας αντιδράσεις σε αυτά;
 
Χωρίς να θέλω να θίξω το thread σου φίλε stakovios,θέλω να πιστεύω ότι η αιμοδοσία μόνο retro δεν είναι ή δεν πρέπει να θεωρείται...!

Έδινα και δίνω αίμα,διότι πρέπει,είναι απαραίτητο και για τον δότη αλλά και για τους λήπτες φυσικά,απαιτεί ελάχιστα λεπτά και τέλος πάντων είναι ένα σημάδι ενδιαφέροντος προς τον συνάνθρωπο... :)
 
manos426f είπε:
Χωρίς να θέλω να θίξω το thread σου φίλε stakovios,θέλω να πιστεύω ότι η αιμοδοσία μόνο retro δεν είναι ή δεν πρέπει να θεωρείται...!
Έδινα και δίνω αίμα,διότι πρέπει,είναι απαραίτητο και για τον δότη αλλά και για τους λήπτες φυσικά,απαιτεί ελάχιστα λεπτά και τέλος πάντων είναι ένα σημάδι ενδιαφέροντος προς τον συνάνθρωπο... :)
Έχεις δίκιο, να διευκρινίσω απλώς ότι αναφέρομαι σε αιμοδοσίες που γίνονταν στο παρελθόν, για να μεταφερθεί η εικόνα (π.χ. πολλά παιδιά νόμιζαν ότι αυτοί που δίνουν αίμα πονούν πολύ κτλ.)
 
Δεν δίνεις το αίμα σου, δίνεις δέκα λεπτά από το χρόνο σου... ;) (ακόμα ηχεί στ'αυτιά μου το σλόγκαν, με το κόκκινο σήμα σαν πιτάκι από trivial pursuit...)

Αν εξαιρέσεις τον μπαμπά μου, που έχει υπόταση και του πέφτει η πίεση κάθε τρεις και λίγο (μια φορά δοκίμασε να δώσει αίμα και κόντεψε να μείνει) κατά τ'άλλα είμαστε οικογενειακώς εθελοντές αιμοδότες.
 
Αν και γενικά δεν μου αρέσει να το "διαλαλώ", αφού πιστεύω πως αυτά τα πράγματα πρέπει να τα κάνεις ως ελάχιστη υποχρέωση ως προς του συνανθρώπους σου κι όχι να κοκορεύεσαι, είμαι κι εγώ αιμοδότης από τα 19 μου.

Θυμάμαι τρεις χαρακτηριστικά περιστατικά που μου έχουν συμβεί:

1) Πήγα με μια φίλη μου σε κινητή μονάδα αιμοληψίας στην Πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα όπου σπούδαζα για να δώσουμε αίμα, πρώτη φορά για εκείνη. Όλα καλά κι ωραία μέχρι που όταν έφυγε μετά από 10 βήματα... μου έμεινε στα χέρια! Κι εγώ να την κρατάω και να φωνάζω βοήθεια στη μέση της πλατείας!

Τότε αποφάσισα αν ξαναπάω με κάποιον να δώσει αίμα, να είναι σε νοσοκομείο. Κι έτσι, δυο χρόνια μετά...

2) Με την κοπέλα μου αυτή τη φορά, στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο. Αυτή λιποθύμησε λίγο πριν μπούμε στο ασανσέρ να φύγουμε.

Τότε αποφάσισα να μην ξαναπάω με ΚΑΝΕΝΑΝ να δώσει αίμα! Αμάν πια!

3) Μια χρονιά, λίγο καιρό αφού έδωσα αίμα μου τηλεφώνησαν για να πάω στο νοσοκομείο... εκεί μια νοσοκόμα μου ανακοίνωσε ψιλοβαριεστημένα πως βρέθηκε κάποιο ΣΜΝ στο αίμα μου, ούτε θυμάμαι τι ακριβώς. Τελικά αποδείχτηκε πως είχαν μπλέξει τις εξετάσεις μου με κάποιου άλλου. Πάλι καλά που δεν με έβγαλαν έγκυο.
 
Εκφραζω τα συγχαρητηρια μου, σε ολους τους εθελοντες αιμοδοτες :thumbup:

Ειναι κατι που θελω αλλα φοβαμαι να κανω (σαν τις γνωστές σου Αλκη, που εμειναν στο δρομο, καπως ετσι θα καταληξω και εγω αν αποφασισω να παω. Και οχι μονο για αιμα.. για καθε μορφης ενεση και ο'τι εχει να κανει με πονο γενικα :precry:

Η διαφήμιση για την δωρεά αιματος με τις χαρακτηριστικές ατάκες, ακομη ηχουν στ' αυτια μου. Και ειχε κανει αισθηση τοτε. Σημερα το ακους και το χεις συνηθισει.

Αληθευει πως διναν δωρο και μια πορτοκαλαδα μετα την αιμοδοσια? Ετσι μου χε πει ενας γνωστος μου, για να με πεισει να παω.

(Ε οχι και να καταρριψεις τετοια φοβια με μια πορτοκαλαδα φιλε :animlaugh: )
 
Ναι, πορτοκαλάδα και μερικές φορές μπισκοτάκια.

Να σημειωθεί πως η πρώην μου όπως αποδείχτηκε αργότερα είχε σιδηροπενική αναιμία και δεν το γνώριζε, γι' αυτό έχασε τις αισθήσεις της. Πιθανόν και η πρώτη κοπέλα να είχε κάτι ανάλογο.
 
alkis21 είπε:
Ναι, πορτοκαλάδα και μερικές φορές μπισκοτάκια.
Πορτοκαλάδα, φρυγανιές, μαρμελάδα, μέχρι και τρίγωνα τυράκια la vache qui rit έχω δει... Άσε, κανονικό γεύμα! Αλλά, εγώ δεν έχω ιδιαίτερη όρεξη μετά, πίνω την πορτοκαλάδα μου, και φεύγω.
 
Ειχα την χαρά και την ευτυχία και να δώσω αιμα και να εργαστώ σε αιμοδοσία. Δεν είναι τόσο δύσκολο ούτε οδηνηρό όσο νομίζει πιο πολύ κόσμος.Υπαρχει ένας γιατρός που παίρνει ιστορικό απο τον υποψήφιο και αν κρίνει οτι ολα ειναι καλά τότε περνάει στην αιθουσα αιμοληψιων. Οι πρωην συναδέλφισες μου θα απολυμανουν το σημείο φλεβοκέντησης και με μια βαθια αναπνοη οπως συνιθιζουν να λενε τρυπάνε το σημείο που πρεπει.Η αιμοληψία κρατάει 5 λεπτά και είναι τελείως ανωδυνη΄και ακίνδυνη.Μετά δεν κάνει να καπνίσεις για μια ώρα και να οδηγήσεις για ενα μισαωρο τουλαχιστον.Πινεις ενα χυμό πορτοκαλι ,τρως φρυγανιές και τυράκι και είσαι έτοιμος...Η αιμοδοσια ειναι καθήκον μας όσων βέβαια μπορούν να δώσουν αίμα γιατί σωζονται πολλες ζωες. Η χώρα μας εχει λίγους ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ αιμοδοτες και δυσκολευεται να καλύψει τις ανάγκες της. Τα γνωρίζω πολύ καλά γιατι δούλευα σε 1 αιμοδοσία μεγάλου νοσοκομείου στην αθήνα. Δυστηχως τελείωσε η σύμβαση μου.Χαιρομαι που βρήκα το θέμα της αιμοδοσίας στην σελίδα σας.Συγγνωμη αν ξέφυγα λιγο απο ρετρό και αν έγινα κουραστική...
 
Καθολου κουραστικη! Αν μαλιστα εστω και δυο-τρεις πειστουμε απο τουτο το thread να παμε να δωσουμε καμια φιαλη θα ειναι ευχης εργο...
 
Οτι ερώτηση υπάρχει η απορία είμαι πρόθυμη να την λύσω.Αν έχει κάποιος να με ρωτήσει κάτι και μπορώ θα του απαντήσω. Κατι έμαθα δουλεύοντας 3 ολόκληρα χρόνια. Ευχαριστώ wally ενοιωσα ασχημά με τόσο που ανέπτυξα το θέμα και φοβήθηκα οτι ξέφυγα απο ρετρο.
 
Θυμάμαι η διαφήμιση "δεν δίνεις το αίμα σου, δίνεις 10 λεπτά από το χρόνο σου" παιζόταν συνήθως καλοκαίρι...
 
Στο θέμα αυτό θυμάμαι να δείχνουν αυτοκινητιστικά δυστυχήματα και μετά τσακ το μήνυμα για την αιμοδοσία.
 
Δεν ξέρω αν θυμάται κανείς απ΄τους παλιούς αιμοδότες ρετρό εορτασμούς της Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη. Είναι στις 14 Ιουνίου και κάθε χρόνο διοργανώνονται εκδηλώσεις και εθελοντικές αιμοδοσίες.
 
Πίσω
Μπλουζα