Ρετρό διακοπές ρεύματος

μου χει συμβει και μενα αυτο
 
Θυμαμαι αρκετες ρετρο-διακοπες ρευματος, μιας και στη Καλλιθεα που ζω, το να σκαβουν πανω σε καλωδια ειναι εξαιρετικα συνηθες γεγονος, ωστοσο υπαρχει μια πολυ συγκεκριμενη βραδια που μου εχει μεινει εδω και τοσα χρονια.

Ηταν καλοκαιρι τελη του 80, και αργα το απογευμα. Κλεισανε ολα τα φωτα χωρις καμια ειδοποιηση, και ολη η γειτονια βυθιστηκε στο σκοταδι. Η απεργια μας επιασε σπιτι εντελως απροετοιμαστους, και ευτυχως δεν ειχαμε εμεις περιεργα ευτραπελα.

Αφου χωρις φως, και μιας δεν μπορουσα να παιξω στη γειτονια, ειχα λιγα πραγματα να κανω υπο το φως των κεριων, ειχα παει πολυ νωρις για υπνο, χανοντας και τους thundercats.

Ο απολογισμος ηρθε την επομενη μερα. Πολλα δυστυχηματα, κλοπες, και ζημιες απο την ελειψη ηλεκτρισμου.

Και το αιωνιο παραπονο μου ηταν, πως ζητημα να ειχαν γινει δυο διακοπες ρευματος, σε ολα τα μαθητικα μου χρονια, οπου μονο μια φορα θυμαμαι να χασαμε γιαυτο το λογο ωρες μαθηματος.
 
εγω εκτος απο μικροδιακοπες που ειχαν γινει και δεν θυμαμαι κατι το ιδιατερο εκτος απο το φως των κεριων και την παντοτινη μανια του πατερα μου να θελει εκτος απο κερια να εχει και ενα φακο αναμενο

θυμαμαι μια μεγαλη απεργια της ΔΕΗ που ειχε γινει καλοκαιρι νομιζω του 1989 η ισως και του 1988
 
Θυμάμαι κάποια εποχή που δε μπορώ να προσδιορίσω, αλλά που ήταν Υπουργός Βιομηχανίας η Βάσω Παπανδρέου, είχε γίνει μια τρομερή κακοκαιρία στη Μαλακάσα, με αποτέλεσμα ένας από αυτούς τους τεράστιους πυλώνες που φέρνουν το ρεύμα από την Πτολεμαϊδα, να καταρρεύσει.

Το γεγονός αυτό βύθισε αρκετές ώρες στο σκοτάδι ένα τεράστιο μέρος του λεκανοπεδίου, γιατί όπως καταλαβαίνετε, εδώ μιλάμε για μία από τις δύο, νομίζω το πολύ, βασικές γραμμές που "κατεβαίνουν κάτω".

Επειδή ως συνήθως είχαν ξεσπαθώσει οι δημοσιογράφοι με τα γνωστά ("Ούτε στην Ουγκάντα" κλπ.) θυμάμαι ότι οι υπεύθυνοι της ΔΕΗ είχαν βγει και είχαν πει ότι αυτή η γραμμή είχε να πάθει βλάβη και να δώσει διακοπή, 27 χρόνια ! Και μου φάνηκε εντυπωσιακό το χρονικό διάστημα τότε.

Στο περιθώριο, και με αφορμή τη σημερινή εξελισσόμενη πραγματικότητα, έχω να θυμίσω το εξής : στην περίπτωση που καλέσετε τη ΔΕΗ για βλάβη, ακόμα και την πιο απλή, π.χ. να έχει πέσει η ασφάλεια του ρολογιού σας, είναι υποχρεωμένη δια νόμου εντός δύο ωρών να έρθει και να ελέγξει.

Με την εκχώρηση της κατανάλωσης σε διάφορους παρόχους που εμφανίζονται τώρα, με φρου φρου κι αρώματα, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι κάτι τέτοιο θα εξακολουθήσει να ισχύει...

Άλλωστε ένα flash-back στις κλήσεις που κάνατε στους αντίστοιχους παρόχους σταθερής τηλεφωνίας που είχαν εμφανιστεί πριν από μερικά χρόνια (αν είχατε τσιμπήσει και σας είχαν κάνει πελάτες), και στις ατελείωτες ώρες αναμονής, θα είναι μια πρώτη ένδειξη...
 
Θυμαμαι μια χρονια στην γιορτη μου(30 Αυγουστου)ειχαμε καλεσει γειτονες,κουμπαρους,συγγενεις κλπ κλπ στο εξοχικο μας για να τους κερασουμε για την γιορτη μου!!!Ενω ειχε μαζευτει ο κοσμος,εμεις τα παιδια παιζαμε κατω σε μια αποθηκη και οι μεγαλοι συζητουσαν,τρωγανε και βριζονταν για τα πολιτικα,ακουγονται δυο εκκωφαντικα μπαμ και αμεσως πεφτει το ρευμα και βυθιζομαστε στο σκοταδι...Βεβαια αυτο δεν μας πτοησε καθολου καθ΄οτι αναψαμε κερια και κλεφτοφαναρα βαλαμε τα τρανζιστορακια στα λαικα και εμεις τα παιδια καθομασταν στην ταρατσα ξαπλωμενη κοιτοντας τα αστερια χωρις το παραμικρο ιχνος φωτος στον οριζοντα!!Απο οτι μαθαμε αργοτερα ειχε σκασει ενας υποσταθμος της ΔΕΗ!!Η βλαβη φτιαχτηκε μεσα σε 15 ωρες...μονο!!
 
Πίσω
Μπλουζα