Ρετρό διαφήμιση ανδρικών εσωρούχων

LadyNaty

RetroActive
Joined
29 Δεκ 2012
Μηνύματα
580
Αντιδράσεις
646
Το 1982 ο σχεδιαστής μόδας Calvin Klein, σε συνεργασία με τον διάσημο αμερικανό φωτογράφο μόδας Bruce Weber κάνουν μια καμπάνια που διαφήμιζε την καινούργια (τότε) σειρά ανδρικών εσωρούχων του Klein. Μία από τις φωτογραφίες της καμπάνιας τραβήχτηκε στην Σαντορίνη και παριστάνει έναν ηλιοκαμένο 25άρη με κλασικό άσπρο σλιπ να ξαπλώνει αισθησιακά πάνω σε μια καμινάδα. Η φωτογραφία θεωρήθηκε πολύ σέξι (ακόμα είναι), συγκαταλέγεται στις 10 φωτογραφίες που άλλαξαν την Αμερική στα 80ς, ενώ ο πρωταγωνιστής γράφεται απλώς ως "ανώνυμος κούκλος". Μόνο ανώνυμος δεν είναι όμως: είναι ο πρωταθλητής Βραζιλίας στο άλμα επί κοντώ Thomas Valdemar Hintnaus, που τότε δούλευε (και) ως μοντέλο. Ανεβάζω τη φωτό για λόγους οφθαλμόλουτρου:

Προβολή συνημμένου 94071
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Παρακάμπτοντας το οφθαλμόλουτρο... (γυναίκες... λες και εμείς οι άνδρες πάμε πίσω! :p ) η συγκεκριμένη διαφήμιση μνημονεύεται και σε διάφορα αφιερώματα σχετικά με προκλητικές διαφημίσεις ή σχετικά με το σεξ και την σεξουαλικότητα στη διαφήμιση.

Μια αντίστοιχη ελληνική περίπτωση είναι και τα εσώρουχα Μινέρβα, όπου γυρω στο 1987-1988 η έντυπη καμπάνια τους ήταν ένας γυμνός άνδρας που κρατούσε στα χέρια του ένα μωρό. Φυσικά και η ανατομία του άνδρα δεν ήταν ανάγλυφη σε ολόκληρο το σώμα... γιατί υπήρχε συγκεκριμένος φωτισμός και σκίαση.

Από βίντεο, είχα πετύχει στο youtube σε ένα βίντεο μια διαφήμιση για τα εσώρουχα Palco, με κάτι τυπάδες στο γυμναστήριο, αλλά ήταν σε κάποιο τεράστιο βίντεο, από αυτά που τα ψάχνεις καρέ καρέ για να πετύχεις μέσα της διαφημίσεις, οπότε δεν παίζει να τη βρω αυτή τη στιγμή.

Σημειώνω κάτι που αξίζει να αναφερθεί. Το ανδρικό γυμνό δεν είναι τόσο δημοφιλές όσο το γυναικείο. Όχι ότι λείπει από τη διαφήμιση, αλλά το γυναικείο γυμνό μπορεί να πλασαριστεί καλά και σε γυναικείο, αλλά και σε ανδρικό κοινό. Ενώ το ανδρικό γυμνό πλασάρεται δύσκολα σε ανδρικό κοινό, από τη μια, κι απο πλευράς γυναικείου κοινού χάνεται μέσα στον όγκο του γυναικείου γυμνού. Στατιστικά, δηλαδή, σε περιοδικά μόδας, όπου πλασάρεται κυρίως το γυμνό, περισσότερες καταχωρήσεις έχουν γυναικείο γυμνό και λιγότερες ανδρικό.

Έχει να κάνει και με τις καταναλωτικές συνήθειες, βέβαια, διότι περισσότερο και πιο συχνά ψωνίζουν οι γυναίκες (όχι ότι οι άνδρες δεν ψωνίζουν...), αλλά κυρίως επειδή οι άνδρες δεν ενδιαφέρονται τόσο για το αμπαλάρισμα, ειδικά στο τι εσώρουχα θα φορέσουν. Το αμπαλάρισμα τους κεντρίζει την προσοχή κυρίως στα υπόλοιπα ρούχα, πράγμα που δεν απαιτεί γυμνό. Και μια από τις δυσκολίες αποδοχής ανδρικού γυμνού από τους άνδρες έχει να κάνει και με τη σεξουαλικότητα, αλλά επεκτείνεται αρκετά μετά η συζήτηση.
 
Δεκαετια 80 αρχιζε να ανθιζει η σεξουαλικη απελευθερωση και στον τυπο.Μεσα απο τις παραπανω διαφημισεις,προβληθηκε και προωθηθηκε το μοτο οτι και οι ανδρες εχουν το δικαιωμα να αρεσουν και να ειναι σεξυ...Και καπως ετσι φτασαμε στον ''Μπεκαμ'' με τις προκλητικες του ποζες.Ολα αυτα και στα πλαισια του καταναλωτισμου σαφως. Για να επανελθουμε την διαφημιση calvin klein δεν την εχω βρει.
 
@ old fashioned: ξέρω θετικά ότι είναι από διαφήμιση του Calvin Klein, και μάλιστα ότι αυτή η φωτό, όπως έγραψα κ πιο πάνω συγκαταλέγεται ανάμεσα στις "10 φωτογραφίες που άλλαξαν την Αμερική", μαζί με κάποιες φωτογραφίες από πολεμικές συρράξεις. Πιθανότατα δημοσιεύθηκε σε κάποια περιοδικά της εποχής. Ο Hintnaus μετά συνέχισε την προετοιμασία του για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου του Ελσίνκι και τους Ολυμπιακούς του 1984 και μετά φαίνεται ότι μάλλον δεν ξαναέκανε κάποια γνωστή (τουλάχιστον εκτός Αμερικής) φωτογράφηση. Σήμερα ζει στη Χαβάη και είναι προπονητής επί κοντώ και σέρφερ. Ακόμα και στα 55 του είναι εξίσου γοητευτικός.
 
LadyNaty είπε:
Πιθανότατα δημοσιεύθηκε σε κάποια περιοδικά της εποχής.
Όχι απλώς "σε κάποια". Όπου και να γύριζες την έβλεπες, εφημερίδες, περιοδικά... γι' αυτό και τη θυμάμαι πολύ καλά παρόλο που είναι τόσο παλιά (δεν ήξερα μάλιστα ότι είναι τόσο παλιά, αλλά πρέπει να την χρησιμοποιούσαν για χρόνια).
 
@elephadas: αλήθεια;δεν το ήξερα. Εγώ έπεσα πάνω στη φωτογραφία καθώς έψαχνα τα αποτελέσματα του πρωταθλήματος του Ελσίνκι στο επί κοντώ. Ήμουν μόλις 11 χρόνων το 82 και δεν θυμάμαι και πολλά πράγματα, δεδομένου ότι τα μόνα περιοδικά που διάβαζα τότε ήταν τα "Επίκαιρα" που έπαιρνε η γιαγιά μου και η "Γυναίκα" που διάβαζε η μαμά μου. Τι μαθαίνει κανείς!
 
Εεε, δεν πρόσεξες όμως πού μένω (απο το 1980 αλλά μην τολμήσει να με πει κανείς ελληνοαμερικανό! :) ). Εννοώ ότι την έβλεπες παντού στα αμερικάνικα έντυπα μέσα. Δεν έχω ιδέα αν είχε χρησιμοποιηθεί και στην Ελλάδα.
 
Όντως δεν το πρόσεξα, και δεν είσαι Greek American, αλλά A Greek in America. Και ο Hintnaus, όμως (το μοντέλο) ήταν Αμερικανός τσεχικής καταγωγής και όχι Βραζιλιάνος, απλώς αγωνίστηκε με τη Βραζιλία στην οποία είχε ζήσει πολύ μικρός για λίγο, λόγω του μποϊκοτάζ που έκαναν οι Αμερικανοί το 1980 στην Ολυμπιάδα της Μόσχας.
 
Εσώρουχα Gallop 1987 - 1990
 

Συνημμένα

  • sddefault.jpg
    sddefault.jpg
    14,2 KB · Προβολές: 6
Πίσω
Μπλουζα