Ρετρό επίσκεψη στο Τσίρκο...

krios

RetroNuts!
Μια παλιά μόδα. Μια επίσκεψη στο τσίρκο. Κι όμως τότε φάνταζε κάτι μαγικό. Στην τηλεόραση βλέπαμε τους ακροβάτες, τους κλόουν, τους μάγους, τα ζώα και τον προβολέα. Και τη σιωπή. Πόθησα κι εγώ να με πάνε. Κι ευτυχώς δεν με πήγαν. Γιατί όταν μεγάλωσα έμαθα. Έμαθα και είδα πως και πόσο βασανίζονται τα ζώα για να ΄΄ευχαριστηθούμε το θέαμα΄΄ με κόστος ένα εισιτήριο. Ένα φτηνιάρικο χαρτί που θα μας έβαζε στον δήθεν μαγικό κόσμο. Εσείς παιδιά πήγατε ποτέ σε τσίρκο; Και περιμένω να κρίνετε τα παραπάνω λεγόμενά μου. Αν συμφωνείτε ή όχι.
 
Με πήγαν μια φορά με το ζόρι! Μάλιστα έχω και φωτογραφία με μια μαϊμού 8)

Εκείνο το μελαγχολικό της βλέμμα δε θα το ξεχάσω ποτέ. Και να ήταν το μόνο ζώο που είχε αυτό το βλέμα....

Ποτέ δεν μου άρεσαν αυτά τα στημένα κόλπα. Ούτε οι κλόουν! Μόνο οι ακροβάτες
 
Εχω παει 2 φορες ,μια πολυ μικρος-μπεμπης και μια στο γυμνασιο,χωρις να μου εχουν μεινει ζωηρες εντυπωσεις (το τσιρκο medrano μαλλον και τις 2 φορες) .

Η επισκεψη μου σε ζωολογικο κηπο κατα την διαρκεια ταξιδιου στο εξωτερικο (χρονικα λιγο μετα την δευτερη επισκεψη σε τσιρκο ),με ειχε εντυπωσιασεi πολυ πολυ περισσοτερο.
 
Και εγώ παρα πολυ μικρος ειχα παει στο τσίρκο Medrano και σε ένα άλλο Ρωσικό το οποίο θυμάμαι ότι είχε μπαλέτα και φοβερά κόλπα με ακροβάτες (νομίζω ότι ήταν ένα απο τα καλύτερα του κόσμου και το διαφήμιζαν πολύ τότε μιας και είχε έρθει για πρώτη φορά στην Ελλάδα) είχα πάει και με είχε μαγέψει πάρα πολύ το φαντασμαγορικό show με τα λιοντάρια και είχα φοβηθεί πολύ με τους ακροβάτες.

Νομίζω στο Medrano, σε ένα show με ελέφαντες είχε πάρει το μπουφάν μου ένας ελέφαντας με την προβοσκίδα του, το οποίο είχα ακουμπήσει στο ξύλινο προστατευτικό που είχε για να μας προστατεύει απο την αρένα τελικά μας το φέρανε μετά την παράσταση :)

Krios οσο για αυτο που λες περι βασανισμου των ζωων τοτε δεν το σκεφτομουν λογο του αγνου μυαλου μου το οποιο σκεφτοταν την μαγικη πλευρα του πραγματος δηλαδη οτι τα ζωα αυτα ηταν ξεχοριστα και τα εκαναν μονα τους ολα αυτα τα κολπα για εμας τους ανθρωπους για να μας ευχαριστισουν.

Τωρα που καταλαβαινω το πως βασανιζουν τα ζωα αυτά και ξέρω την εκμετάλλευση δεν πρόκειται να το επαναλάβω στα παιδιά μου να ξαναπάω σε τσίρκο.

Ίσως είναι η μόνη κλασσική ρετρό διασκέδαση που έχει μείνει με ελάχιστα πια τσίρκο ανά τον κόσμο και που θα ήθελα να εξαφανιστεί...

thanks που μου θύμησες και την φάση που αναφέρω παραπάνω με το μπουφάν και που την είχα ξεχάσει τελείως αυτη την ανάμνηση απο μικρός!! ;)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Kambia είπε:
Με πήγαν μια φορά με το ζόρι! Μάλιστα έχω και φωτογραφία με μια μαϊμού 8)Εκείνο το μελαγχολικό της βλέμμα δε θα το ξεχάσω ποτέ. Και να ήταν το μόνο ζώο που είχε αυτό το βλέμα....

Έχω και εγώ τέτοια φωτογραφία... Η μαϊμού στη μέση και εγώ με τον αδερφό μου εκατέρωθεν της... Όταν τυχαίνει να πετύχω αυτή τη φωτογραφία, δεν ξέρω αν πρέπει να γελάσω με την έκφραση που έχουμε οι δυο μας, ή να στενοχωρηθώ για τη μακρινή "ξαδερφή" μας.

Από 'κει και πέρα, το μόνο που θέλω να θυμάμαι από τα τσίρκο είναι οι Ιταλίδες ακροβάτριες.
 
Πρέπει να είχα πάει μιά φορά πολύ μικρή κάπου στο Φάληρο...

Έναν ελέφαντα θυμάμαι μόνο από ζώα... ίσως λόγω όγκου... λόγω δικής ροπής προς τα εκεί... ποιός ξέρει...

Και μιά παρέλαση από ακροβάτριες με ομπρέλες πολύχρωμες και τούλινες φούστες...

Επίσης θυμάμαι το μετέωρο βήμα ενός ακροβάτη κάπου κοντά στη μέση του τεντωμένου σχοινιού... Νομίζω πως για μιά στιγμή είχαμε σιγήσει όλοι από την αγωνία μας...

Βέβαια... :wait2: παίζει και το ενδεχόμενο να μη θυμάμαι τίποτα από εκείνη τη βραδιά και οι εικόνες που μου έχουν εντυπωθεί να είναι σκηνές από κινηματογράφο ή τηλεόραση...
Μεγαλώνοντας μου έφυγε ο θαυμασμός για το όλο σκηνικό. Ισως κάποτε το να σέρνεις μαζί σου ζώα και να αποδεικνύεις πώς ο άνθρωπος κατάφερε να δαμάσει την άγρια φύση να προκαλούσε δέος... στις μέρες μας μόνο αποτροπιασμό μπορεί να προκαλέσει... Δε θα πήγαινα το παιδί μου ούτε απ΄έξω να περάσει και απορώ με κάποιους σημερινούς γονείς που τα πηγαίνουν ακόμα και με το ζόρι... :xm: :xm: :xm:
 
Ειχα πάει πιτσιρικας, αλλα για την αποψη μου σας προτεινω το freak show απο Tiger Lillys Τα φρικιά καθόνται στο ακροατήριο, όχι στην σκηνή.
 
Με το νεο νομοσχεδιο για τα ζωα δεν προκεται να ξαναδουμε Τσιρκο.

Τουλαχιστον ζωα σε τσιρκο,αλλη μια ρετρο αναμνηση.

Αληθεια το "Τσιρκο" απο που βγαινει.
 
Circus = Κιρκος = Κρικος = Κυκλος, η στρογγυλη πιστα που εξελισσεται η παρασταση
 
Και εγώ είχα πάει μία φορά μικρή. Ελάχιστα είναι αυτά που θυμάμαι. Χαρακτηριστικότερο όλων "η μυρωδιά" που ήταν διάχυτη στο χώρο ... απαίσια. Τα υπόλοιπα "άσχημα" έχουν προαναφερθεί.

Σχετικά με την ετυμολογία της λέξης, αντιγράφω από το Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας (Γ. Μπαμπινιώτη, Εκδόσεις Κέντρο Λεξικολογίας): circo < λατινικό circus "κύκλος" που συνδέεται με τα αρχαία κρίκος / κίρκος.

Επίσης: τσίρκο (το) 1. στεγασμένος χώρος με κυκλική κονίστρα (πίστα) στο κέντρο, στο οποίο γίνονται παραστάσεις με ταχυδακτυλουργούς, ακροβάτες, γυμνασμένα ζώα κ.λπ. 2. ο θίασος που πραγματοποιεί τις παραστάσεις αυτές. 3. (μτφ.) κωμικό θέαμα καταντήσαμε σωστό τσίρκο

ως προς την ετυμολογία, μας πρόλαβε βέβαια ο πανταχού παρών αλλά κατά τα άλλα συμπαθέσταστος herco
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Είχαμε πάει στο Δημοτικό εκδρομή στο τσίρκο της Μαδρίτης (!) που έκανε περιοδεία στην Αθήνα...Θυμάμαι ότι είχαμε ενθουσιαστεί...Αργότερα είχα δει ένα σχετικό ρεπορτάζ σε δελτίο ειδήσεων για το σκοτεινό κόσμο του θεάματος στο τσίρκο και ως φιλόζωη δεν ξαναπήγα και ούτε θέλω να ξαναπάω...
 
Στην Θεσσαλονίκη το τσίρκο στήνονταν στην Σαλαμίνα και επειδή μέναμε κάπως κοντά στην περιοχή θυμάμαι παρελάσεις από ελέφαντες και αρκούδες στο δρόμο της Μαρτίου σαν διαφήμιση!
 
Με αφορμή την συζήτηση αυτή θυμήθηκα και τους αρκουδιάρηδες που περιφέρονταν με τις αρκούδες ντυμένες με φουστες ή σαν νύφες και τις έβαζαν να χορεύουν . Πρόλαβα τέτοιο σκηνικό, όταν ήμουν πολύ μικρή.
 
ειχα παει μικρος στο medrano δεν μπορω να πω οτι εχω και τις καλυτερες αντυπωσεις υστερα που εγινε γνωστο το θεμα οτι ταιζαν τα θηρια τους με αδεσποτα που μαζευαν απο τον δρομο ειλικρινα το σιχαθηκα....δεν θα ξαναπηγαινα που να μου χαριζαν το εισητηριο ενα αρθρο για το θεμα εδω http://prezatv.blogspot.com/2008/05/medrano.html
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Δεν είμαι σίγουρος κατά πόσο "έγινε γνωστό" κάτι τέτοιο, ειδικά από τη στιγμή που η πηγή που παραθέτεις είναι από τις χειρότερες, αν όχι η χειρότερη της Ελλάδας και πάντως σε καμία περίπτωση αξιόπιστη.

Δεν θα κάνω διαφήμιση στα ψευδοειδησιο-γραφικά sites, αλλά με μια απλά αναζήτηση θα βρεις την ίδια συκοφαντία για τσίρκα με απλά αλλαγμένο το τσίρκο και την πόλη. Αθήνα, Σέρρες, Κιλκίς κτλ.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
alkis21 είπε:
Δεν είμαι σίγουρος κατά πόσο "έγινε γνωστό" κάτι τέτοιο, ειδικά από τη στιγμή που η πηγή που παραθέτεις είναι από τις χειρότερες, αν όχι η χειρότερη της Ελλάδας και πάντως σε καμία περίπτωση αξιόπιστη.
δεν το εμαθα απο εκει το θυμαμαι απο εποχες 95-96 που ειχε γινει θεμα στα καναλια πολυ πριν εμφανιστουν τετοιες σελιδες απλα αυτο που παρεθεσα ηταν το πρωτο που βρηκα παρε παντως και ενα αρθρο με βιντεο για το θεμα http://oynagki.pblogs.gr/2008/04/tsirko-medrano-basanismoi-zwwn-me-bitrina-thn-diaskedash.html
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Εντάξει. Όμως οι κοινή λογική λέει πως αν είχε αποδειχθεί κάτι τέτοιο το τσίρκο δεν θα συνέχιζε να λειτουργεί για χρόνια ακόμα, και αν δεν είχε αποδειχθεί και επρόκειτο απλά για φήμες δεν μπορούμε να το δεχόμαστε ως γεγονός.
 
O Αλκης εχει δικιο. Ασε που ειναι και εκτος θεματος. Διεγραφησαν.
 
circleag είπε:
Krios οσο για αυτο που λες περι βασανισμου των ζωων τοτε δεν το σκεφτομουν λογο του αγνου μυαλου μου το οποιο σκεφτοταν την μαγικη πλευρα του πραγματος δηλαδη οτι τα ζωα αυτα ηταν ξεχοριστα και τα εκαναν μονα τους ολα αυτα τα κολπα για εμας τους ανθρωπους για να μας ευχαριστισουν.Τωρα που καταλαβαινω το πως βασανιζουν τα ζωα αυτά και ξέρω την εκμετάλλευση δεν πρόκειται να το επαναλάβω στα παιδιά μου να ξαναπάω σε τσίρκο.
Συμφωνώ. Ούτε εγώ το σκεφτόμουν τότε έτσι (γιατί δεν το γνώριζα) αλλά τώρα το θεωρώ απαράδεκτο. Όμως κάπου είχα δει ότι μπορείς να εκπαιδεύσεις ζώα για το τσίρκο χωρίς βασανιστήρια αλλά με "positive reinforcement" (δεν ξέρω πως ακριβώς να το μεταφράσω στα Ελληνικά). Αν τα ζώα απολαμβάνουν καλές συνθήκες διαβίωσης και δεν βασανίζονται τότε μάλλον θα πήγαινα και σήμερα. Αν φυσικά θεωρούμε αποδεκτή την ύπαρξη αγρίων ζώων σε αιχμαλωσία, όπως στους ζωολογικούς κήπους. Αν όχι, τότε πρέπει να καταργηθούν όλα.

Πάντως Τσίρκο δεν σημαίνει απαραίτητα άγρια ζώα. Μια χαρά μπορεί να επιβιώσει και να υπάρξει χωρίς αυτά, προσφέροντας πρόγραμμα υψηλής ποιότητας όπως το Cirque Eloize.

Σε τσίρκο είχα δει και τον Μάικ Λαμάρ, BTW. :)
 
Πίσω
Μπλουζα