Ρετρό επαγγελματικά πλυντήρια ρούχων

johnny19818

Retromaniax Thread Excavator!
Joined
18 Απρ 2010
Μηνύματα
7.711
Αντιδράσεις
1.941
Πριν δυο χρόνια είχα επισκεφθεί την Electrolux επαγγελματικές συσκευές στη Σουηδία. Στην έκθεση τους έχουν παλιά μοντέλα επαγγελματικών πλυντηρίων ρούχων.

Προβολή συνημμένου 104917

Προβολή συνημμένου 104918

Προβολή συνημμένου 104919

Προβολή συνημμένου 104920

Προβολή συνημμένου 104914

Προβολή συνημμένου 104915

Προβολή συνημμένου 104916

Κοντινό στη σφραγίδα με ημερομηνία 1908!

Προβολή συνημμένου 104913
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Αμάν το μάτι μου!! Τι ειναι αυτό το "Ισχή"? Ισχαιμικό κόντεψα να πάθω!
 
εγώ το καλοκαίρι του '95 δούλευα στην αντιπροσωπεία-σέρβις της Miele εδώ στο Ηράκλειο, και είχα συνδέσει επαγγελματικά στην Αγία Γαλήνη! Έχουν τριφασική σύνδεση για να ζεσταίνουν πιο γρήγορα αλλά το μοτέρ κλπ. είναι μονοφασικά και μόνο η αντίσταση είναι τριφασική. Επίσης το πλυντήριο είχε και ηλιακό για να κάνει και μια σχετική οικονομία στο ρεύμα. Το άλλο που φαίνεται στις φωτογραφίες και είναι βασικά μόνο ένας οριζόντιος κάδος είχαμε στο στρατόπεδο στο Τσαΐρι στην Ρόδο. Στην Κοζάνη στην εστία είχαν επαγγελματικά για να πλένουν οι σπουδαστές και ήταν μονίμως τα μισά χαλασμένα! Αυτά είχαν τριφασικό κινητήρα απλώς έκαναν "τράμπα" τις δυο φάσεις για να γυρίσει ανάποδα (με ρελέ). Τα σύγχρονα επαγγελματικά δεν έχω ιδέα πως λειτουργούν. Της Κοζάνης δεν είχαν αντλία ακαθάρτων όπως έχουν τα οικιακά αλλά είχαν (ηλεκτρομαγνητική) βαλβίδα και έβγαζαν τα ακάθαρτα με την βοήθεια της βαρύτητας.
 
Αν και το άρθρο αναφέρεται σε ρετρό επαγγελματικά πλυντήρια έχω να πω ότι η μόδα πλυντηρίων για το κοινό τα self service laundries δεν είχαν ποτέ θετική πορεία στην χώρα μας.

Φυσικά επαγγελματικά πλυντήρια δεν αφορούν μόνο τα πλυντήρια για το κοινό αλλά και ξενοδοχεία, εστιατόρια, στρατόπεδα , κάμπινγκ, κτλ.

Κάποιοι θα θυμούνται την ταινία Ωραίο μου Πλυντήριο η οποία προσωπικά τότε που την είχα δει δεν μου άρεσε για να πω την αλήθεια.

2ptryo3.jpg
 
Στην Ρόδο που υπηρέτησα φαντάρος είχε δυο launderettes στο Μαντράκι για όσους ξέρουν και κάθε βδομάδα πήγαινα και μου βάζανε μπουγάδα. Γύρω στις 10 το βράδυ που έπρεπε να γυρίσουμε στο στρατόπεδο πήγαινα και μου είχαν τα ρούχα πλυμένα στεγνά και διπλωμένα. Έπλενα τη στολή μου τα εσώρουχα τα πολιτικά μέχρι και τα σεντόνια και τη μαξιλαροθήκη! Μόνο που για οικονομία βάζαν άσπρα και χρωματιστά μαζί στους 40 με αποτέλεσμα τα άσπρα να γαριάζουν. Ήμουν ο μοναδικός στον θάλαμο που κοιμόμουν κανονικά στα σεντόνια και όχι με sleeping bag! Και είχα και το πιο καλά στρωμένο κρεβάτι! Γιατί το έφτιαχνα από την αρχή κάθε πρωί!Νομίζω ότι το πλυντήριο αυτό είχε Miele. Τις κουβέρτες τις πλένανε στο στρατόπεδο σε αυτά τα πελώρια πλυντήρια. Όσοι ήτανε ντόπιοι πηγαίνανε στο σπίτι τους και πλένανε. Είχα ...μαλώσει και ένα δεκανέα γιατί ήταν βρωμικός!Φυσικά τελικά του είπα εφώσον είσαι και ανώτερος μου κάνε ότι καταλαβαίνεις!
 
Στην Μελβούρνη της Αυστραλίας που έχω ζήσει υπάρχουν σχεδόν σε κάθε τετράγωνο. Λειτουργούν κυρίως με κέρματα και πολλές φορές δεν υπάρχει υπάλληλος.

Ο υπάλληλος αν υπάρχει σου κάνει ψιλά. Οι ιδιοκτήτες κυρίως είναι αλλοδαποί.

Είναι μια συνήθεια μάλλον που έχουν να πηγαίνουν κυρίως γυναίκες και κατά την διάρκεια του πλυσίματος να κουτσομπολεύουν για το τι είδαν την προηγούμενη ημέρα στην τηλεόραση. Τα πλυντήρια και τα στεγνωτήρια είναι συνήθως μάρκας Westinghouse και, Kelvinator. Τώρα μπορεί να υπάρχουν και Κινέζικα δεν ξέρω. Υπάρχει και πάγκος να σιδερώσεις τα ρούχα σου. Σε περισσότερες περιπτώσεις η παροχή αυτή παρέχεται δωρεάν

Χώρους και δυνατότητα έχουν όλοι να έχουν ένα πλυντήριο σπίτι τους και στεγνωτήριο ακόμα αλλά και να έχουν προτιμούν κάποιοι κάποιες την λύση αυτή.

Δεν μιλάμε για φοιτητές κτλ.

Στην Αθήνα έχω δει παρόμοια κάπου σε έναν παράδρομο στο Σύνταγμα και στη πλατεία Βάθη. Υπάρχουν και άλλα κοντά σε φοιτητικές εστίες σε μέρη όπου κατοικούν μετανάστες αλλά είναι μετρημένα στα δάχτυλα.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Είμαι στο χώρο 5 χρόνια τώρα. Όντως τα laundrettes σπανίζουν στη χώρα μας καθώς όλοι έχουν από ένα πλυντήριο σπίτι τους, ακόμη και οι φοιτητές. Στο εξωτερικό υπάρχουν αρκετά. Τα πλυντήρια είναι είτε coin-operated είτε token, με νόμισμα ή μάρκα δηλαδή. 1@Uskoke[/USER] Για τα σύγχρονα επαγγελματικά που ρώτησες έχω να σου πω ότι έχουν μια CPU που είναι ουσιαστικά το χειριστήριο. Αυτή δίνει εντολή μόλις φορτώσεις τα ρούχα (κάποια μοντέλα ζυγίζουν τα ρούχα) και κλειδώνει η κλειδαριά. Έπειτα αρχίζει η πρόπλυση ή η πλύση. Τα περισσότερα μοντέλα είναι τριφασικά με μονοφασικό μοτέρ και ενσωματωμένη ταχογεννήτρια που μετράει τις στροφές του κινητήρια. Το μοτέρ συνδέεται με inverter ώστε να ρυθμίζονται οι στροφές κατά το στίψιμο. Η αποχέτευση γίνεται είτε μηχανικά με μια αποχέτευση που ανοίγει με την πίεση του νερού είτε είναι ηλεκτρική Normally Open και ανοίγει για να αποχετεύσει. Τα μεγάλα πλυντήρια διαθέτουν και λειτουργία που κλίσης για ευκολότερο ξεφόρτωμα του κάδου.

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Eγώ την έχω πάθει από οικιακό πλυντήριο πιάτων... Αν κάποιος μπορεί υπεύθυνα να συστήσει "πλακετά" (διαγνώστη και επισκευαστή πλακέτας, μια που έχει καταργηθεί η πρωτότυπη), ας στείλει pm...
 

1@johnny19818[/USER] ξέρω πως δουλεύουν τα σύγχρονα πλυντήρια είμαι πλυντηριάς και κουζινάς επίσημα σχεδόν 14 χρόνια τώρα. απλά δουλεύω μόνο οικιακές συσκευές.

@ΦΖΠ1: δεν θέλω να σε απογοητέυσω αλλά θα δυσκολευτείς πολύ. το πρόβλημα είναι ότι ένας ηλεκτρονικός όσο καλός κι αν είναι δεν μπορεί να κάνει troubleshooting στην πλακέτα "στον αέρα" αλλά να την δει πάνω στο πλυντήριο. έτσι πρέπει να είναι ταυτόχρονα και πλυντηριάς και ηλεκτρονικός. τέτοια ράτσα εγώ δεν έχω συναντήσει.ένας φίλος μου ηλεκτρονικός προσπάθησε να φτιάξει την πλακέτα ενός φίλου μου αλλά δεν τα κατάφερε. μήπως πρέπει να προσανατολιστείς στην αγορά ενός καινούριου;τώρα τα καινούρια είναι πολλά κιλά αθόρυβα κλπ. αν παρ'όλα αυτά βρείς τρόπο να το φτιάξεις (ή αν είναι κάτι εμφανές πχ κάτι έχει γίνει κάρβουνο) τόσο το καλύτερο.

 

Uskoke είπε:
1@johnny19818[/USER] ξέρω πως δουλεύουν τα σύγχρονα πλυντήρια είμαι πλυντηριάς και κουζινάς επίσημα σχεδόν 14 χρόνια τώρα. απλά δουλεύω μόνο οικιακές συσκευές.
Συ ειπας

Uskoke είπε:
Τα σύγχρονα επαγγελματικά δεν έχω ιδέα πως λειτουργούν.



 
Μιλώντας για την Αμερική που ξέρω, πολλοί δεν έχουν πλυντήριο και χρησιμοποιούν αυτά (laundromats τα λένε, τουλάχιστον στη ΝΥ). Χαμηλού εισοδηματικού επιπέδου κυρίως, και φυσικά φοιτητές και "περαστικοί". Όταν πήγαινα για την μπουγάδα μου (αργά το βράδυ συνήθως) έβλεπα ανθρώπους κάθε ηλικίας. Μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση το πόσο συνηθισμένα ήταν και ποτέ δεν κατάλαβα γιατί δεν υπήρχαν στην Ελλάδα.

Αλλά πέρα από τα laundromats υπάρχουν κοινόχρηστα επαγγελματικά πλυντήρια σε συγκροτήματα ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων. Σε διάφορα που είχα μείνει κατά καιρούς το κάθε κτήριο συνήθως είχε 6 διαμερίσματα και ένα πλυντήριο με ένα στεγνωτήριο στο υπόγειο, δουλεύανε με νομίσματα. Αλλά και σε μια κανονική πολυκατοικία που είχα κοιτάξει να νοικιάσω δεν υπήρχε χώρος για πλυντήριο ούτε εγκατάσταση στο διαμέρισμα, είχαν όμως στο υπόγειο ένα μεγάλο δωμάτιο με κάμποσα μηχανήματα. Φυσικά έπρεπε να πάρεις ασανσέρ το οποίο όμως δεν έφτανε υπόγειο, οπότε έπρεπε να βγεις με το μπουγαδοκόφινο στο φουαγιέ της εισόδου με τους πολυελαίους και τους καθρέφτες και να πάρεις τα σκαλιά για την υπόγα :)
 

1@johnny19818[/USER] : όντως έχεις δίκιο φίλε μερικές φορές συμπεριφέρομαι λίγο σαν γκαγκό. Άρα τα σύγχρονα επαγγελματικά δουλεύουν με παρόμοιο τρόπο με τα οικιακά. Παλιά όλα είχαν τον προγραμματιστή και ήταν "χαζά". Τώρα όλα έχουν πλακέτα με επεξεργαστή και είτε κινητήρα συνεχούς ξένης διέγερσης με οδήγηση thyristor είτε όπως είπες ασύγχρονο κινητήρα βραχυκυκλωμένου δρομέα με inverter. Πιο καλό το τελευταίο γιατί γλυτώνουμε τα "καρβουνάκια" με ότι αυτό συνεπάγεται.Τα άλλα είναι τα ίδια αντίσταση, πιεζοστάτης, αντλία ή βαλβίδα ακαθάρτων, βαλβίδα εισαγωγής νερού, κλειδαριά πόρτας.
 
Πίσω
Μπλουζα