Ρετρό ιστορικά γεγονότα

Λορένα

RetroNuts!
Joined
21 Απρ 2008
Μηνύματα
1.607
Αντιδράσεις
287
Με αφορμή το πόστ του don dokken για την πτώση του τείχους αναρωτήθηκα ποια ιστορικά γεγονοτα ζήσαμε ως παιδιά.

Ένας πόλεμος, ο θάνατος ενός σημαντικού προσώπου ή μια εφεύρεση που βοήθησε την ανθρωπότητα πχ.

Σαν τον πόλεμο του κόλπου τον Ιανουάριο του 1991, που γέμισε τρόμο για επερχόμενο 3ο παγκόσμιο πόλεμο για παράδειγμα.

Σχολείο πήγαινα και είχαν όλοι τρομάξει, και αρχίσαν να μαζεύουν προμήθειες. Όλοι περίμεναν τα χειρότερα, που ευτυχώς.. δεν ηρθαν.

Η διάλυση της ΕΣΣΔ και πάλι το 1991, δεν θυμαμαι τι εντυπωσεις αφησε. Εκτος.. απο το τέλος μιας εποχής.

Άλλα δεν θυμαμαι, αλλα ειμαι σίγουρη πως σίγουρα υπηρξαν πολλά και σημαντικά γεγονότα.
 
Εγω θυμαμαι τον εαυτο μου πιτσιρικα να χοροπηδαω στην ειδηση του θανατου του Νικολαϊ Τσαουσεσκου τελη 80ς.

Ημουν και εγω χαρουμενο παιδι ,ισως και τα καναλια με την προπαγανδα τους να μου εβγαλαν κατι τετοιο,ισως να ηταν το γεγονος οτι ηταν σαββατοκυριακο και δεν ειχαμε σχολειο.
icon10.gif
 
Εγώ θυμάμαι οτι τη μέρα που έγινε η επίθεση στο Ιρακ, είχε τύχει να πάρω το UN Squadron για Amiga και το είχα λιώσει (καμία συσχέτιση με τα δύο γεγονότα - απλά ήταν παιχνιδάρα)
 
Φυσικά η αποκάλυψη του πυρηνικού ατυχήματος στο Τσερνομπίλ τον Απρίλιο του 1986...μια εβδομάδα μετά με τις μανάδες να μας κυνηγάνε στις αλάνες για να μην ...μας βρει η ραδιενέργεια λες και δεν την φάγαμε στη συνέχεια.

Άλλο αξιοσημείωτο γεγονός ήταν το δυστύχημα με το τσαλεντζερ τον Γενάρη του ίδιου έτους...δευτερεύον και η ανακάλυψη του ναυαγίου του τιτανικού το 1985!!!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Chernobyl και οι μνημες της καθημερινης ανακοινωσης των επιπεδων των ραδιενεργων υλικων στη χωρα.

Το EuroBasket 87 και περα οπου χαρηκαμε και τον Γκαλη να κανει αδιανοητα πραγματα στο παρκε.

Τη προωρη διακοπη παραγωγης του Dreamcast - εξαγορα της Sinclair. :)

Tα Ιμια.
 
Οι μεγάλες συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσ/νίκη, για το Μακεδονικό.
 
-Η πορεία και οι φασαρίες το 1988 για να σταματήσει η προβολή της ταινίας του Ν. Καζαντζάκη ''Ο Τελευταίος Πειρασμός''.

-Ακριβώς σαν σήμερα στην Κολομβία το 1985 μετά από ηφαιστιακή έκρηξη χάθηκε ένα ολόκληρο χωριό και από τους 27.000 κατοίκους του επέζησαν μόνο οι 4.000. Η τότε κυβέρνηση είχε ειδοποιηθεί για την συγκεκριμένη έκρηξη αλλά θεώρησε ότι τα 47 χιλιόμετρα που χώριζαν τον κρατήρα από το χωριό θα ήταν αρκετά ώστε να μην γίνει καμία ζημιά!!!
 
krios είπε:
-Η πορεία και οι φασαρίες το 1988 για να σταματήσει η προβολή της ταινίας του Ν. Καζαντζάκη ''Ο Τελευταίος Πειρασμός''.
μου θύμησες τα επεισόδια για την ''Ελένη'' του Γκατζογιάννη ...

Την επιστράτευση του '87 και τις χακί στολές στο κέντρο της Ρόδου, τα σούπερ-μάρκετ άδεια και τα οδοφράγματα σε κεντρικούς δρόμους στην κρίση του Σισμίκ.

Την ανακήρυξη σε κράτος της Βόρειας Κύπρου το ' 83.

Την tangentopoli στη γειτονική Ιταλία και τις δολοφονίες των δικαστών Falcone και Borsellino με θεαματικό τρόπο το '92.
 
Ο πόλεμος στα νησιά Φώκλαντ (Falkland islands) γνωστός ως "ο πόλεμος των 74 ημερών".

falkland_islands_map.gif


Στις 2 Απριλίου 1982 η Αργεντινή επιχείρησε να καταλάβει τα νησιά Φώκλαντ, που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο της Μ. Βρεταννίας, συναντώντας τη σθεναρή αντίσταση της γηραιάς Αλβιώνας. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν η απόσυρση των δυνάμεων της Αργεντινής, κάτω από 1000 νεκροί, και ενισχυμένο το προφίλ της σιδηράς Θάτσερ...

Η συστάδα αυτή που την αποτελούν η Ανατολική και η Δυτική Φώκλαντ και 100 επιπλέον νησίδες, είναι σήμερα αυτοδιοικούμενο έδαφος της Βρεταννίας, ενώ η κυριαρχία της εξακολουθεί να αμφισβητείται από την Αργεντινή.
 
Οι δολοφονίες δύο σημαντικών πολιτικών,της Indira Gandhi το 1984 και του Olof Palme το 1986.
 
αμα αρχισω να λεω τι θυμαμαι..

20 ιουλιου 1974..Σαββατο αν δε κανω λαθος.Γιορταζε κ ο μπραδερ ντοκκεν.

Η μαδερ ετοιμαζε φαγητο,φασολακια..(τι σου αποτυπωνεται ρε παιδι μου..)

Ειμασταν στο΄΄χτημα¨ ,το ...εξοχικο στην Παλληνη!

Ξαφνου εμφανιζεται αλαφιασμενος ενας φιλος του πατερα μου ο κυρ-Κωστας που τον φωναζαμε και Βεγγο ,λογω εμφανους ομοιοτητας.

"Ρεεεεε εγινε πολεμος..."και αρχισε τα πως κ που κ ποτε κ με ποιους..

"Παναγια μου, ο αδερφουλης μου!"αναφωνησε η μαδερ..

Εγω παρα το.. πολυ νεαρο της ηλικιας μου μου φανηκε παραξενο που ανησυχουσε για τον αδερφο της κ οχι για το φαδερ..Πολυ λογικο ομως αφου ο πατερας μου ειχε περασει τα 40 κ δεν τον επιανε η επιστρατευση..ενω ο μπαρμπας μου ηταν εφεδρος αξιωματικος..

"Μπαμπα θα πας στον πολεμο..?"πρεπει να το ακουσε ισαμε 40 φορες μεχρι το βραδυ ο φαδερ ,Θεος σχωρεστον..και η απαντηση του με την αγαπημενη του φραση για ολα.."Θα δουμε.."

Bρεθηκε ενα τρανζιστορακι..ειχε και μπαταριες..Τηλεοραση?τι να την κανουμε αφου δεν ειχαμε ρευμα στο.. εξοχικο!Ετσι εξηγειται και η ..μακαριοτητα μεχρι εκεινη τη στιγμη.

Την αλλη μερα ο φαδερ εφυγε το πρωι..πηγε καπου!Μηπως πηγε σtον πολεμο?Στην αεραμυνα οπως μας ειπε μετα..Πηγαινε για μια βδομαδα περιπου.

Καραμανλης..ο κοσμος στους δρομους..πανηγυρια..ξεσηκωμος.

"Τωρα που ειναι αυτος αρχηγος μπαμπα,εμεις θα κερδισουμε τον πολεμο?"

"Θα δουμε..."

Next time πολυ πολυ ξεθωριασμενες αναμνησεις απο το πολυτεχνειο..

α,και τα ιστορικα γεγονοτα ΕΙΝΑΙ ρετρο..πλεονασμος δε νομιζετε?
 
H διαλυση του Συμφωνου της Βαρσοβιας και ιδιαιτερα η ''ανεξαρτητοποιηση'' της Πολωνιας. Ξαφνικα το παζαρι του Πειραια γεμισε Πολωνους μικροπωλητες.

Ο πολεμος στον Κολπο συνδιαστηκε με τις μεγαλες καταληψεις. Τα περισσοτερα σχολεια της χωρας ειχαν ξεσηκωθει με το νομοσχεδιο Κοντογιαννοπουλου. Περαν των αλλαγων στην αξιολογηση και εκπαιδευτικη διαδικασια, επανεμφανιζονταν καποια φαντασματα του παρελθοντος, οπως η σχολικη στολη, η αυξημενες αρμοδιοτητες των καθηγητων και εξω απο το σχολειο κτλ. Οι πυλες των σχολειων κλειστες με πιτσιρικαρια καβαλημενη πανω και τεραστια πανο που εγραφαν 'ΚΑΤΑΛΗΨΗ''. Απεξω οι μισοι γονεις να λενε ''εχουν δικιο τα παιδια'' και οι αλλοι μισοι να βριζουν τους ''αλητες'' που δεν αφηνουν τα παιδια τους να κανουν μαθημα. Τα παιδια τους απο διπλα με τις σακες στους ωμους, να κοιτανε με ενα βλεμμα που ελεγε ''ελεος''. Οι καθηγητες ετριβαν τα χερια εκτος περιπτωσεων που το επαιρναν προσωπικα και αποπειρουνταν ακομη και να σαλταρουν ως αλλοι Ραμπο και να σπασουν την καταληψη. Το βραδυ στο σχολειο εμεναν μεσα αυτοι που εμεναν πολυ κοντα (και μπορουσαν να τους τσεκαρουν οι γονεις), ή αυτοι που ειχαν μεγαλη ελευθερια (εως αδιαφοριας) απο το σπιτι. Οι υπολοιποι περιοριζονταν σε συχνες επισκεψεις μεχρι αργα το βραδυ. Η ενταση αυξανοταν με την παροδο του χρονου και δεν αργησε να παρει ασχημη τροπη, με το θανατο ενος καθηγητη. Οι περισσοτερες επιταγες του νομοσχεδιου ακυρωθηκαν, ενω ο υπουργος παραιτηθηκε. Απο τοτε ξεκινησε μια μακρα παραδοση καταληψεων (τις περισσοτερες φορες αναιτια) μεχρι σημερα.
 
Απο τοτε ξεκινησε μια μακρα παραδοση καταληψεων (τις περισσοτερες φορες αναιτια) μεχρι σημερα.
Δεν ηταν το 1991 το starting point. Καθολη τη διαρκεια της μισης δεκαετιας των 80ς ειχαμε καταληψεις. Και το 85 και 87 και οι γενικευμενες του 88 (2 μηνες λουκετο στο δικο μου)
 
Paspartoo είπε:
Δεν ηταν το 1991 το starting point. Καθολη τη διαρκεια της μισης δεκαετιας των 80ς ειχαμε καταληψεις. Και το 85 και 87 και οι γενικευμενες του 88 (2 μηνες λουκετο στο δικο μου)
Μπορει να μην εγινε καταληψη για πρωτη φορα το 91 αλλα ηταν η πρωτη φορα που συνεβη τοσο μαζικα και οργανωμενα. Τα περισσοτερα σχολεια της Ελλαδας ειχαν κλεισει. Τουλαχιστον ετσι τα θυμαμαι εγω.
 
Μα δεν διαφωνω για το χαμο του 91 - απλα αναφερω οτι τα ιδια εγιναν και το 88 :)
 
Η ενταση αυξανοταν με την παροδο του χρονου και δεν αργησε να παρει ασχημη τροπη, με το θανατο ενος καθηγητη. Οι περισσοτερες επιταγες του νομοσχεδιου ακυρωθηκαν, ενω ο υπουργος παραιτηθηκε. Απο τοτε ξεκινησε μια μακρα παραδοση καταληψεων (τις περισσοτερες φορες αναιτια) μεχρι σημερα.

Το τραγικο της υποθεσης ειναι οτι μπηκε φυλακη λαθος ανθρωπος.αυτος που τον εφαγε τη γλυτωσε με απαλλακτικο βουλευμα.

Απο την "παρεα"βεβαια,αλλα πιο γατι,φροντισε και εξασφαλισε την ατιμωρησια.

Ετυχε να υπηρετησω με ατομο που ηταν παρων στα επεισοδια,η κατ ιδιαν του μαρτυρια σε συνδιασμο με καποια γεγονοτα και συναντησεις με κανουν να το υποστηριζω αυτο,εχωντας πληρη επιγνωση τι γραφω..αυτα και τελος με το συγκεκριμενο.
 
Ο γάμος του πρίγκηπα Καρόλου και της Λαίδη Νταιάννας τη δεκαετία του 80 απασχόλησε περισσότερο από κάθε άλλο κοσμικό γεγονός την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Θυμάμαι να σχολιάζονται ενδελεχώς -στα έντυπα κυρίως της εποχής- από το κόστος της τελετής και το μέγεθος του πλήθους που παρακολούθησε, μέχρι το πόσων καρατίων διαμάντια είχε η τιάρα και πόσα μέτρα ήταν η ουρά του νυφικού!

waleswedding01.jpg
 
Οντως πρεπει να ειχε κανει τρελο χιτι τοτε. Μεχρι και Viewmaster εχω εντοπισει!

picture.php
 
exetlaios είπε:
Οι μεγάλες συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσ/νίκη, για το Μακεδονικό.

Έπεσε τελευταία στα χέρια μου από την συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης το 1992!

picture.php
 
Θυμάται κανείς τη συναυλία Κηλαηδόνη το 1983 στη Βουλιαγμένη; Ήμουν μικρός αλλά θυμάμαι ότι είχε γίνει μεγάλος χαμός (με την καλή έννοια)!
 
Πίσω
Μπλουζα