Ρετρό καταστήματα βιντεοπαιχνιδιών: Η ιστορία τους και τι απέγιναν

Getta Robo

RetroNuts!
Joined
27 Οκτ 2007
Μηνύματα
2.280
Αντιδράσεις
400
Το παρων θεμα, δημιουργηθηκε για να καταγραψει πληροφοριες πανω σε ρετρο καταστηματα οπου ασχοληθηκαν κυριως με τα βιντεοπαιχνιδια σε κονσολες, και ειτε δεν υπαρχουν πλεον, ειτε αλλαξαν ως επιχειρηση.

Ετσι, θα μπορεσουμε να συγκεντρωσουμε τις αναμνησεις μας πανω σε αυτα, αλλα να να μαθουμε πληροφοριες για καταστηματα οπου γνωριζαμε την υπαρξη τους, αλλα δεν τα ειχαμε επισκεφτει ποτε.

Υποψην, για αναλυτικοτερα γεγονοτα και καταστασεις, υπαρχει το θεμα Ρετρό Καταστήματα Βιντεοπαιχνιδιών οπου μπορουν να συνεχιστουν εκει οι τυγχων συζητησεις μας διεξοδικα.

Ξεκιναω λοιπον με τα καταστηματα της περιοχης μου, στη Καλλιθεα οπου και μεγαλωσα.

Console Club - Γρυπαρη 53 Καλλιθεα

Ξεκινησε τελη δεκαετιας του 80 ως εργαστηρι εκμαθησης πληροφορικης/ηλεκτρονικων υπολογιστων, και γρηγορα επεκταθηκε απο παιχνιδια για amiga 500, πωλησεις και σε αναβαθμισεις μηχανηματων. Συντομα ασχοληθηκε και με τα οικιακα βιντεοπαιχνιδια, οπου γνωρισε και την μεγαλη δοξα του. Η επιχειρηση εκανε εισαγωγη απο τιτλους, μηχανηματα και περιφερειακα απο Ευρωπη, Αμερικη και Ασια. Προσεφερε τους περισσοτερους τιτλους τους για πωληση και ενοικιαση, αλλα και ειχε μια πληθωρα μηχανηματων, ξεκινοταν απο την amiga 500 στις αρχες λειτουργιας του, φτανοντας σταδιακα μεχρι το τελος της επιχειρησης εως και το playstation 2.

Το μεγαλο απογειο τους, ηταν τα 16b και 32bit μηχανηματα. Επιγραμματικα, το καταστημα ασχοληθηκε μηχανηματα οπως τα: amiga 500, amiga 1200, amiga cd 32, gameboy, nes, snes, virtual boy, nintendo 64, master system, game gear, 32x, sega cd, saturn, dreamcast, atari lynx, atari jaguar, atari jaguar cd, 3d0, cdi, neo geo, neo geo cd, neo geo pocket, wonderswan.

Μεσοτελη του 90 επεκταθηκε σε διπλανο χωρο ως κεντρικα γραφεια. Σταδιακα κοπηκαν οι ενοικιασεις και οι ανταλλαγες και αφοσιωθηκαν μονο με την εισαγωγη και πωληση καινουργιων μηχανηματων και παιχνιδιων. Μεχρι και το τελος οπου παρειχε υπηρεσιες χρονοχρεωσης και ενοικιασης, ηταν απο τα ελαχιστα καταστηματα οπου λειτουργουσαν κανονικα Κυριακες αλλα και αργιες.

Teleclub - Θησεως 60 Καλλιθεα

Οπως και το Console Club, ηταν απο τα καταστηματα οπου εισηγαγαν τα προιοντα τους απο Ασια, Ευρωπη και Αμερικη. Ανοιξαν αρχες του 90, και ξεχωρισαν στην Ελληνικη αγορα, δινοντας βαρος σε "εξωτικα" μηχανηματα, τιτλους και περιφερειακα, οπως για Neo Geo, CDi, CD32 κτλ, διχως φυσικα να αγνοουν τα υπολοιπα συστηματα. Στα πρωτα χρονια λειτουργιας του, υπηρχε η δυνατοτητα ενοικιασης, αλλα αυτο σταματησε αρκετα γρηγορα. Λειτουργουσε επισης με ανταλλαγες και πωλησεις μεταχειρισμενων τιτλων και μηχανηματων, κυριως ομως στα μηχανηματα που κυκλοφορουσαν την εκαστοτε εποχη. Τελη του 90 προς αρχες του 2000, η αλυσιδα εξαγοραστηκε, αλλαξαν την επωνυμια τους απο Teleclub σε Actions Stores, και περιπου δυο χρονια αργοτερα εκλεισαν ολα.

Athens Club - Περικλεους 38 Καλλιθεα

Μαζι με τα Console Club & Teleclub, ηταν η ισχυρη τριανδρια στους εισαγωγεις και πωλητες βιντεοπαιχνιδιων σε ολοκληρη ισως την Ελλαδα. Ξεκινησαν επισης αρχες του 90, δινοντας ιδιαιτερο βαρος σε εντυπωσιακες εισαγωγες τιτλων και περιφερειακων για τα Snes και Mega drive, κυριως απο Αμερικη και απο Ασια. Πραγματοποιουσαν δικες τους εισαγωγες εως και τις αρχες των playstation 1 και saturn. Υπηρχε η δυνατοτητα χρονοχρεωσης και ανταλλαγης των παιχνιδιων οπου υπηρχαν στο καταστημα προς πωληση/ενοικιαση. Σιγα σιγα, με την πτωση του ενδιαφεροντος, οι εισαγωγες σταματησαν και επικεντρωθηκαν στις αναγκες τις εγχωριας αγορας. Εκλεισε περιπου στα τελη του 2000.

Videopolis - Δημοσθενους 195 Καλλιθεα

Ξεκινησε μεσα περιπου του 90. Οντας κυριως videoclub, ειχε ιδιατερο βαρος στις ενοικιασεις και στη χρονοχρεωση των τιτλων του. Ξεκινησε με τα super nintendo / mega drive και εφτασε ως και το ps2. Ξεχωριζε με την πολυ εντυπωσιακη ποικιλια του σε τιτλους για το CDi, αλλα και σε τιτλους απο εισαγωγες για τα 16 και 32bit μηχανηματα. Σταδιακα, σταματησε τις ανταλλαγες, την χρονοχρεωση και τους εισαγωμενους τιτλους, και κατεληξε μονο παιχνιδια προς ενοικιαση, οπως τα υπολοιπα videoclubs της αγορας.

Τηλεοραμα - Αραπακη 104-106 Καλλιθεα

Ανοιξε περιπου μεση με τελη του 90. Πρωτοασχοληθηκαν με τα snes / mega drive, ως περιπου κοντα στο τελος της ζωης του playstation. Λειτουργουσαν με χρονοχρεωση, ανταλλαγες, πωλησεις, ενοικιασεις τιτλων και μηχανηματων. Κατα διαστηματα, ειχαν διαθεσιμους προς πωληση καποιους λιγους εισαγομενους τιτλους και περιφερειακα για τα saturn / playstation. Εκλεισαν οπως και τα περισσοτερα αλλα καταστηματα, οπου ειχαν υοθετησει τις αναγκες τις τοτε Ελληνικης αγορας, περιπου στα τελη του 90.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Στην Γλυφαδα ειχε Teleclub στην οδο Γιαννιτσοπουλου και Athens Club στην οδο Δουσμανη μεσα σε ενα εμπορικο κεντρο και υπαρχει ακομα και σημερα ως AC store. Βεβαια εχει και διαφορα εκτος gaming πραγματα πλεον.
 
Εξαιρετικο ποστ (ως συνηθως) απο τον Getta
 
Console club καλλιθέας... απο εκεί είχα πάρει το πρώτο μου

3DO με ανταλλαγή το mega drive 2 μου!!

Αχχχ ωραίες εποχές!
 
Πραγματικα πολυ ωραιες εποχες δεκαετια 90 .Αγορασαμε αρκετα παιχνιδια και κονσολες απο αυτα τα μαγαζια .Διαφημιζοντουσαν τοτε στα ελληνικα περιοδικα videogames που διαβαζαμε μανιωδως και ειχανε και πολυ καλυτερες τιμες για τα τοτε δεδομενα απο οτι τα ιδια καταστηματα που ειχαμε εμεις στην επαρχια ! Εκτος των αλλων θυμαμαι χαρακτηρηστικα ενα Sega Saturn το οποιο το εχω ακομα στη συλλογη μου αγορασμενο απο αυτα τα μαγαζια :D
 
Psy_Danis_3 είπε:
Πραγματικα πολυ ωραιες εποχες δεκαετια 90 .Αγορασαμε αρκετα παιχνιδια και κονσολες απο αυτα τα μαγαζια .Διαφημιζοντουσαν τοτε στα ελληνικα περιοδικα videogames που διαβαζαμε μανιωδως και ειχανε και πολυ καλυτερες τιμες για τα τοτε δεδομενα απο οτι τα ιδια καταστηματα που ειχαμε εμεις στην επαρχια ! Εκτος των αλλων θυμαμαι χαρακτηρηστικα ενα Sega Saturn το οποιο το εχω ακομα στη συλλογη μου αγορασμενο απο αυτα τα μαγαζια :D
Απο το Teleclub ητανε ;)
 
Και συγκεκριμενα παζει να ηταν η μοναδικη φορα που και εγω και ο Dark παραγγειλαμε 2 μηχανηματα της SEGA ταυτοχρονα σε ενα πακετο - παραγγελια απο την Αθηνα .Απο τοτε οοοολες οι υπολοιπες αγορες στηριχτηκαν στην δυναμη του ΑΛΛΗΛΟ-ΕΠΗΡΕΑΣΜΟΥ της παρεας που εχουμε απο εκεινες τις χρυσες εποχες .Οι ρετρο θα καταλαβουν τι ενωω !! ;)
 
Ωραία θέμα Robo, διάβασα το πρώτο ποστ με μεγάλο ενδιαφέρον παρόλο που δεν έμενα στην Αθήνα.
 
Ρίγη συγκίνησης διαπερνούν το κορμί μου, αφού διαβάζοντας το post του Getta, σαν γέννημα-θρέμμα καλλιθεάτης, έχω επισκεφθεί όλα τα παραπάνω μαγαζιά !

Ειδική μνεία στο (Amiga) Athens Club, αφού απο εκεί αγόραζα τα παιχνίδια μου για την Amiga, 900 δρχ η δισκέτα παρακαλώ, με το αξέχαστο αυτοκολλητάκι και φυσικά την κάλτ ξανθιά (που δεν θυμάμαι το όνομά της) να ψάχνει τον κατάλογο για να βρεί ότι της ζητούσαμε. Επίσης απο εκεί αγόρασα τα πρώτα μου παιχνίδια για το Gameboy και το Snes. Για την ιστορία, η ταμπέλα έμεινε για πάρα πολλά χρόνια αφότου είχε κλείσει το μαγαζί, ενώ τώρα είναι τυροπιτάδικο ! Τις ενοικιάσεις μου τις έκανα στο Console Club στην Γρυπάρη, όπου πρώτη φορά ήρθα αντιμέτωπος με το 3do, την μέρα που το έφεραν, και έτρεχε το Need for speed, και έκανε εμένα και τον φίλο μου που είχαμε επισκεφτεί το κατάστημα για να νοικιάσουμε το Mortal Kombat II αν θυμάμαι καλά, να πάθουμε την μεγαλύτερη ζημιά μετά απο το πρώτο φόρτωμα του Shadow of the beast για την Amiga ! Eπίσης, για πρώτη φορά στη ζωή μου αντίκρισα ένα Neo-Geo εκεί, το οποίο αν και με είχε εντυπωσιάσει τρομερά, επισκιάστηκε κατα πολύ απο την "εξωτική" τεχνολογία του 3DO της Panasonic.

To Teleclub το θυμάμαι επίσης για δύο λόγους. Ο ένας ήταν τα τρομερά πειρατικά multigame carts για το Gameboy (ναί, αυτά τα 99999 in 1 !), αφού αγόρασα αρκετά απο αυτά και τα έχω μέχρι σήμερα, παίζοντας τα ενίοτε στο GBA SP. Ο αλλος ήταν η πρώτη μου επαφή με το CD32, το οποίο έτρεχε το microcosm, και μου είχε προκαλέσει τα ανάλογα εγκεφαλικά, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς το ότι ήμουν φανατικός amigas. Ένας φίλος μου τελικά το αγορασε απο εκεί, εγώ τότε δεν είχα τα χρήματα δυστυχώς !

Φοβερό πόστ, μου έφερε ένα εκατομμύριο αναμνήσεις...Άν μου έρθουν και άλλα θα τα γράψω !!!
 
Δευτερο μερος λοιπον, με τα υπολοιπα καταστηματα της Καλλιθεας.

Genius Club - Ιφιγενειας 54

Πρωτολειτουργησε στις αρχες περιπου του 2000. Ξεκινησε με πωληση, ανταλλαγη και ενοικιαση πιχνιδιων για Playstation 1 & 2, λιγα παιχνιδια για υπολογιστες, αναβαθμισεις και επισκευες, και φυσικα ηταν πληρως προσαρμοσμενο στη πραγματικοτητα της Ελληνικης αγορας. Μεσα περιπου του 2000, αρχισε να ενοικιαζει ταινιες σε μορφη dvd, τις επισκευες υπολογιστων και παροχες λοιπων εργασιων. Εκλεισε περιπου αρχες του 2010.

Console Club - Δοιρανης 94-96

Ξεκινησε περιπου στις αρχες του 2000. Ξεκινησε με τα ps1 & Nintendo64 εως και το ps2. Ειχε χρονοχρεωση, ενοικιαση, επισκευες των μηχανηματων, και υποστηριζε πληρως τις αναγκες και δεδομενα της εγχωριας αγορας. Εως και το κλεισιμο του, περιπου μεση του 2000, ηταν απο τα (απειρο)ελαχιστα καταστηματα του χωρου οπου πραγματοποιουσε διαγωνισμους και τουρνουα σε ανταγωνιστικο επιπεδο με διαφορα παιχνιδια ανα τους καιρους.

Xgames - Μεγαλουπολεως 26

Λειτουργησε περιπου απο τις αρχες με τελη του 2000. Ξεκινησε με το PS1 και εφτασε ως και το PS3. Λειτουργουσε με χρονοχρεωση, ανταλλαγη και ενοικιαση παιχνιδιων, επισκευες κονσολων και υπολογιστων, και ηταν και αυτο πληρως προσαρμοσμενο στις συνθηκες της Ελληνικης αγορας.

Game Buster - Χαροκοπου 107

Ξεκινησε το 1996 ως εισαγωγεας μηχανηματων, παιχνιδιων και περιφερειακων για οικιακα και φορητα μηχανηματα, ξεκινοντας με το PS1 και το Saturn, σε χονδρικη αλλα και σε λιανικη τιμη. Λιγα χρονια αργοτερα, μεταφερθηκε στη Κρεμου 107, υοθετοντας την πωληση ταινιων σε μορφη dvd και αλλα προιοντα τεχνολογιας, σε συνδιασμο παντα με την εισαγωγη και πωληση μηχανηματων, περιφερειακων και τιτλων. Αφου εκλεισαν τα περισσοτερα καταστηματα της αλυσιδας, αφοσιωθηκαν στην τηλεοπτικη και τηλεποικοινωνιακη τεχνολογια, και σταματησαν την εισαγωγη και πωληση κονσολων και τιτλων τους.

Παραξοδος, στο ιδιο σημειο με το πρωτο καταστημα τους στη Χαροκοπου, προυπηρχε καταστημα πληροφορικης οπου εισηγαγε το εμπορευμα του απο το εξωτερικο. Πχ εκει ειχα πρωτοδει το Gyromite, τιτλος οπου ελαχιστοι Ευρωπαιοι παιχνιδαδες γνωρισαν ποτε!

Media Store - Λυκουργου 97

Πρωτιστως επιχειρηση κατατοπισμενη στους ηλεκτρονικους υπολογιστες, αλλα με εντυπωσιακη ποικοιλια και τιμες σε κονσολες, περιφερειακα και τιτλους τους. Ξεκινησε μεση του 90 με το PS1 και το Saturn, συνεχισε με το Nintendo 64 και ως και το Ps2 αν θυμαμαι καλα. Προσεφερε επισκευες στα μηχανηματα, και απο ενα σημειο εξοικειωθηκε στις απαιτησεις της εγχωριας αγορας. Σταδιακα σταματουσε την πωληση μηχανηματων και παιχνιδιων, μεταφερθηκε και αφοσιωθηκε ως καθαρο καταστημα με υπολογιστες.

Καταστημα που δεν θυμαμαι την ονομασια και ακριβως τοποθεσια του, αν και πρεπει να ηταν games/console club και κοντα στο δημοτικο στο Ελ Πασο. Ειχε χρονοχρεωση, ανταλλαγες και ενοικιαση παιχνιδιων για Snes, mega drive και ps1. Πηγα μολις μια φορα καπου στη μεση του 90, πρεπει να εκλεισε ελαχιστα χρονια αργοτερα.

Other_Reality είπε:
Ρίγη συγκίνησης διαπερνούν το κορμί μου, αφού διαβάζοντας το post του Getta, σαν γέννημα-θρέμμα καλλιθεάτης, έχω επισκεφθεί όλα τα παραπάνω μαγαζιά !
Ειδική μνεία στο (Amiga) Athens Club, αφού απο εκεί αγόραζα τα παιχνίδια μου για την Amiga, 900 δρχ η δισκέτα παρακαλώ, με το αξέχαστο αυτοκολλητάκι και φυσικά την κάλτ ξανθιά (που δεν θυμάμαι το όνομά της) να ψάχνει τον κατάλογο για να βρεί ότι της ζητούσαμε. Επίσης απο εκεί αγόρασα τα πρώτα μου παιχνίδια για το Gameboy και το Snes. Για την ιστορία, η ταμπέλα έμεινε για πάρα πολλά χρόνια αφότου είχε κλείσει το μαγαζί, ενώ τώρα είναι τυροπιτάδικο ! Τις ενοικιάσεις μου τις έκανα στο Console Club στην Γρυπάρη, όπου πρώτη φορά ήρθα αντιμέτωπος με το 3do, την μέρα που το έφεραν, και έτρεχε το Need for speed, και έκανε εμένα και τον φίλο μου που είχαμε επισκεφτεί το κατάστημα για να νοικιάσουμε το Mortal Kombat II αν θυμάμαι καλά, να πάθουμε την μεγαλύτερη ζημιά μετά απο το πρώτο φόρτωμα του Shadow of the beast για την Amiga ! Eπίσης, για πρώτη φορά στη ζωή μου αντίκρισα ένα Neo-Geo εκεί, το οποίο αν και με είχε εντυπωσιάσει τρομερά, επισκιάστηκε κατα πολύ απο την "εξωτική" τεχνολογία του 3DO της Panasonic.

To Teleclub το θυμάμαι επίσης για δύο λόγους. Ο ένας ήταν τα τρομερά πειρατικά multigame carts για το Gameboy (ναί, αυτά τα 99999 in 1 !), αφού αγόρασα αρκετά απο αυτά και τα έχω μέχρι σήμερα, παίζοντας τα ενίοτε στο GBA SP. Ο αλλος ήταν η πρώτη μου επαφή με το CD32, το οποίο έτρεχε το microcosm, και μου είχε προκαλέσει τα ανάλογα εγκεφαλικά, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς το ότι ήμουν φανατικός amigas. Ένας φίλος μου τελικά το αγορασε απο εκεί, εγώ τότε δεν είχα τα χρήματα δυστυχώς !

Φοβερό πόστ, μου έφερε ένα εκατομμύριο αναμνήσεις...Άν μου έρθουν και άλλα θα τα γράψω !!!
Οντως φιλτατε Other_Reality, ειναι πολλες οι ιστοριες και περιστατικα οπου μπορουμε να συζητησουμε, γιαυτο και ανοιξα το θεμα Ρετρό Καταστήματα Βιντεοπαιχνιδιών οπου μπορουμε να τα αναλυσουμε και οπως πρεπει.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Να προσθέσω πως το Athens Club στη Γλυφάδα είναι ανοιχτό μέχρι και σήμερα με τον ίδιο ιδιοκτήτη αλλά άλλο όνομα. Φέρνει ακόμα games αλλά το κύριο αντικείμενό του είναι μπλουζάκια, φιγούρες, gadgets, κτλ
 
Πίσω
Μπλουζα