Ρετρό "καταστήματα σε θεματικούς δρόμους" της Αθήνας...

ΦΖΠ1

RetroJunkie™
Joined
23 Μάρ 2013
Μηνύματα
2.266
Αντιδράσεις
847
Αυτό το ανοίγω με αφορμή την πρεμιέρα, σήμερα, του Κυριακάτικου ανοίγματος των καταστημάτων.

Στην Αθήνα λοιπόν, υπάρχουν διάφοροι "θεματικοί δρόμοι" καταστημάτων, δηλαδή δρόμοι που αν ψάχνεις κάτι συγκεκριμένο, θα το βρεις εκεί, ανάμεσα σε "σωρεία" καταστημάτων. Το θέμα, δεδομένης και της κρίσης όμως, έχει και την έννοια του "ρετρό", αφού πολλές τέτοιες "πιάτσες" αποδομούνται...

Εξηγούμαι :

- Οδός Στουρνάρα : φυσικά η ελληνική "Silicon Valley" κάποτε. Τη δεκαετία του 80 υπολογιστή αγόραζες αποκλειστικά σχεδόν από εκεί, αλλά σήμερα -μετά την καταστροφή μέγάλου καταστήματος αλυσίδας, το άνοιγμα πολλών περιφερειακών κλπ.- ψάχνει περασμένα μεγαλεία...

- Οδός Λιοσίων, στην περιοχή της Πλατείας Αττικής : το βασίλειο των πατωματζήδων. Όλες οι καλές εταιρείες παρκέτων είχαν από τη δεκαετία του 60 εκεί τις αθηναϊκές τους αποθήκες. Σήμερα επίσης σε παρακμή.

- Οδοί Όλγας, Ηλιουπόλεως (περιοχή Γυμναστικής Ακαδημίας) : Το βασίλειο του επιπλάδικου. Σήμερα όμως με σχεδόν ένα στα τέσσερα παλιά "πόστα" ανοικτό...

- Οδός Βουλιαγμένης : το βασίλειο των φωτιστικών ! Κι από τις δύο πλευρές του δρόμου, για μεγάλο μήκος, δεκάδες καταστήματα και χιλιάδες λάμπες αναμμένες !

- Οδός Λιοσίων (από Πλ. Αττικής προς Τρεις Γέφυρες) : Μάντρες με μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και ταξί. Παλιά υπήρχαν κι άλλες τέτοιες πιάτσες, όπως η Αμφιθέας και η Λ.Συγγρού, αλλά η εν λόγω περιοχή διατηρείται ακόμα.

- Φραντζή και Σπύρου Πάτση : Δε χρειάζονται περαιτέρω συστάσεις, το βασίλειο των ανταλλακτικών αυτοκινήτων ! Για την ακρίβεια, η Φραντζή σε υλικά καροσερί (φανάρια, πόρτες κλπ.) και η Σπύρου Πάτση σε μηχανικά μέρη πιο πολύ.

Θυμάστε άλλους τέτοιους δρόμους;
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Η Στρατηγού Καλάρη στα Κάτω Πατήσια ειναι γεματη απο καταστηματα ειδων αυτοκινητου, συνεργεια, μαγαζια ανταλλακτικων κλπ. Δεν ξερω απο ποτε (δηλ. αν εμπιπτει στο ρετρο), αλλα προσφατα που περασα μου εκανε μεγαλη εντυπωση. Πραγματικα αναρωτήθηκα τι ειναι αυτος ο "μαγνητης" που κανει ενα ειδος επιχειρησεων να μαζευτει σε συγκεκριμενο σημειο.

Νομιζω αυτο το trend σχετιζεται με τη κοντινη Οδο Λιοσιων που ανεφερες, με τις μαντρες.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πιο πολύ βολεύει το να μπορεί να σε στέλνει κάποιος εύκολα : "για σχάρα αυτοκινήτου πήγαινε Στρατηγού Καλλάρη". Δεν το λέω τυχαία, από κει την αγοράσαμε κι εμείς !
 
Δεν ξερω απο Αθηνα και δεν ξερω ποτε ξεκινησε, στη Μιχαλακοπουλου εδω και χρονια εχει παρα πολλα καταστηματα μοτοσυκλετων και ειδων μοτοσυκλετας.

Απο αρχες δεκαετιας '90 που ασχολουμαι σιγουρα. Αν ξερεις καποιος για τα προηγουμενα χρονια ας μας πει.
 
Και μερικά που ξέχασα :

- Ρόμβης, Καλαμιώτου : στο ιστορικό κέντρο, παράδεισος της μοδίστρας για κουμπιά και άλλα αξεσουάρ ρούχων, αλλά και για τα ίδια τα υφάσματα.

- Βύσσης : μικρή κάθετος στην οδό Αθηνάς, όπου υπάρχει κάθε είδους πόμολο...
 
Λεωφόρος Συγγρού, γεμάτη εδώ και πάρα πολλά χρόνια με αντιπροσωπείες αλλά και ανεξάρτητους εμπόρους αυτοκινήτων. Τώρα με την κρίση έχουν κλείσει σχεδόν όλοι...

Οδός Αθηνάς: ο παράδεισος του hardware κάθε λογής.
 
Σόλωνος, από Ασκληπιού μέχρι Κάνιγγος. Βιβλία, εκδόσεις, προσκλητήρια, σφραγίδες.

Ηφαίστου flight jacket
 
Βεβαίως η Συγγρού και η Αθηνάς είχαν συνδεθεί παλιότερα (δεν ξέρω κατα πόσο είναι ακόμα) με άλλου είδους θεματικά "καταστήματα" - μάλλον υπαίθρια, ή σωστότερα του πεζοδρομίου :wink:
 
Στοά Φέξη για στερεοφωνικά, Θεμιστοκλέους για αθλητικά.
 
Λαρίσης στους Αμπελοκήπους, τα περισσότερα μαγαζιά με ενδύματα/υποδήματα. Ανδρικά και γυναικεία, σήμερα περισσότερο γυναικεία.
 
Πίσω
Μπλουζα