Ρετρό κουτιά παιχνιδιών με εντυπωσιακό box art.

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας telonio
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

telonio

Immense Cult RetroFigure
Αντιδράσεις
2.642
Μερικά παιχνίδια τότε στους home micros και στις ρετρό κονσόλες, τα ξεχωρίζαμε σχεδόν γρήγορα ανάμεσα στα υπόλοιπα στα ράφια των καταστημάτων. Ο λόγος φυσικά, ήταν που τα σχέδια και οι φωτογραφίες στα κουτιά αυτών των παιχνιδιών, ήταν τόσο εντυπωσιακά και άξια καλλιτεχνικού θαυμασμού. Βέβαια μετά την αγορά και το φόρτωμα του παιχνιδιού στο σπίτι, σπάνια το παιχνίδι ήταν αντάξιο θαυμασμού που είχαμε εκδηλώσει νωρίτερα, και μέναμε ομολογουμένως με λιγότερη χαρά ζωγραφισμένη στα πρόσωπά μας.

Πέραν αυτού, ας μείνουμε να παρουσιάσουμε τα φοβερά box art που μας έκαναν εντύπωση τότε, και ακόμη τα ξεχωρίζουμε ανάμεσα σε τόσα άλλα.

Ξεκινώ λοιπόν με το παιχνίδι Τrantor the last stormtrooper από το 1987. Δραματική σκηνή ενός τύπου με διαστημική πανοπλία που ρίχνει μια ριπή φωτιάς σε ένα εξωγήινο τέρας (μοιάζει λίγο στο κλασσικό alien). Πάντως ο τύπος μοιάζει υπερβολικά με τον βάρβαρο Αtor από την ταινία του 1982, το παντελόνι πρέπει να είναι οπωσδήποτε από άλλο παιχνίδι! Αρκετά ψαρωτικό για την εποχή που κυκλοφόρησε πιστεύω.

attachment.php

Επόμενο το Maniac Mansion της Lucasfilm. Το οποίο artwork θα μπορούσε άνετα να είναι και πόστερ κανονικής ταινίας παρωδίας του χόλυγουντ. Αναρτημένο στον εξωτερικό τοίχο κάποιου κινηματογράφου.

attachment.php

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Δεν το έχουμε ξανακάνει το θέμα παλιότερα; Τέλος πάντων, πολύ εντυπωσιακό box art είχαν τα παιχνίδια της Atari και φυσικά δεν είχαν καμία σχέση με τα...αχέμ...μινιμαλιστικά (πως να το θέσω ευγενικά ;) γραφικά του Atari VCS. Θα επανέλθω με αυτά που μου αρέσουν περισσότερο.

Mάλλον θα γίνω κοινότυπος αν γράψω για το επιβλητικό σύμβολο του RA στο κουτί του Elite... :P :D

Πάντως ιδαίτερα εντυπωσιακό ήταν το cover art στα κουτιά παιχνιδιών της Psygnosis (απο Roger Dean και άλλους καλλιτέχνες - διαβάστε και το αφιέρωμα του Dino στο Phoenix no7).

Σε εκείνο το τεύχος γίνεται αναφορά σε ένα ακόμα box art που με είχε εντυπωσιάσει όταν ήμουν παιδί, το οποίο ήταν αυτό του Asteroids.

Mάλιστα όπως είχα γράψει τότε, είχα επηρεαστεί τόσο πολύ που είχα κάτσει να κάνω μία σχετική χειροτεχνία !! (διότι όπως και να το κάνουμε, όταν είμασταν παιδιά είχαμε ακόμα αυτό που ονομάζουμε "πολυτέλεια του ελεύθερου χρόνου"... :) )

btw, οι επίμαχες φωτογραφίες στις οποίες αναφέρεται το σχετικό κείμενο στο άρθρο αλλά δεν είχαν συμπεριληφθεί, είναι οι παρακάτω:

(ναί, αν και το Atari πουλήθηκε, κράτησα το σκαφάκι ως ενθύμιο :) )

cosmicspacecraft2.jpg

cosmicspacecraft1.jpg

Billy εσύ το έφτιαξες το σκαφάκι; απίστευτο!

Απο τις πιο εντυπωσιακές εικόνες έχει το X-out της rainbow arts. Με το τεράστιο σαν ολόκληρο βουνό σε μέγεθος τέρας (προσωπικά μου θυμίζει έντονα τον κακό στην ταινία Krull του 1983) και το μικρό διαστημόπλοιο που μοιάζει να ορμεί αποφασισμένο σε μια αποστολή αυτοκτονίας εναντίον του, δεν περνούσε σίγουρα απαρατήρητο τότε από τους μικρούς gamers. Πραγματικά οι άνθρωποι του artwork τότε τα έδωσαν όλα. To φαντάζομαι σαν εικόνα σε βιντεοκασέτα, να στέκεται διαγώνια σε ένα ράφι ενός βίντεοκλαμπ τότε το 1989.

Ο διάδοχος Ζ-out αργότερα, δεν ακολούθησε την ίδια φοβερή παρουσίαση αφού διέθεται μια πολύ πιο συντηρητική εικόνα.

attachment.php

To κουτί του Nightbreed για τον Amstrad 6128 μου έκανε τρομερή εντύπωση. Το είχα δει σε ένα μαγαζί τότε τέλους του 1990 στον Κορυδαλλό. To οποίο πωλούσε βασικά μουσικά όργανα, αλλά παραδόξως σε μια μεριά και video games. Φυσικά σαν καλό παιδί που ήμουν, έπρηξα τον πατέρα μου και αφού τον έσκασα με τη γκρήνια μου, αγανάκτησε και μου το αγόρασε. Με σκηνές από την ομώνυμη ταινία (που είδαμε εδώ πολύ αργότερα σε vhs) σου έμπαινε αμέσως στο μάτι και ας μην σου άρεσαν οι ταινίες τρόμου. Προκαλώντας έντονα την περιέργεια σου αφού και στο πίσω μέρος τα screenshots ήταν από Amiga! Ασχέτως βέβαια που το παιχνίδι ήταν μέτριο και τα γραφικά δεν βοηθούσαν στο να σου σηκωθεί μια τρίχα από τον τρόμο ούτε καν στην έκδοση της Amiga.

Για την ιστορία, η ταινία βασίζεται στο μυθιστόρημα Cabal το 1989 του Clive Barker.

attachment.php

telonio είπε:
Billy εσύ το έφτιαξες το σκαφάκι; απίστευτο!
Thanks Telonio. :) (ήμουν 10 χρονών περίπου. Αυτό είναι που λένε: "τα παιδία παίζει" :D )

telonio είπε:
Απο τις πιο εντυπωσιακές εικόνες έχει το X-out της rainbow arts. Με το τεράστιο σαν ολόκληρο βουνό σε μέγεθος τέρας (προσωπικά μου θυμίζει έντονα τον κακό στην ταινία Krull του 1983)

Ο διάδοχος Ζ-out αργότερα, δεν ακολούθησε την ίδια φοβερή παρουσίαση αφού διέθεται μια πολύ πιο συντηρητική εικόνα.
Φοβερό το Χ-Out !! (το είχα αυθεντικό σε Amstrad - και μάλλον είναι το πλέον αγαπημένο μου shmup σε αυτό το μηχάνημα). Κάποιους μήνες μετά, το "κυνήγησα" και σε Amiga - φυσικά. :headbangdude: (πράγματι, τώρα που το λες, το τέρας όντως θυμίζει το "κτήνος" του Krull !!)

Ομοίως και εμένα το Z-Out δεν μου έκανε την ίδια αίσθηση με το crossout. (και ειδικά στο gameplay, παραέγινε "R-typoειδές"...)

billy είπε:
Φοβερό το Χ-Out !! (το είχα αυθεντικό σε Amstrad - και μάλλον είναι το πλέον αγαπημένο μου shmup σε αυτό το μηχάνημα). Κάποιους μήνες μετά, το "κυνήγησα" και σε Amiga - φυσικά. :headbangdude: (πράγματι, τώρα που το λες, το τέρας όντως θυμίζει το "κτήνος" του Krull !!)
Επίσης το είχα αυθεντικό στον Commodore 64 :)

Αγαπημένο εξώφυλλο όμως το Cabal.

picture.php

Eνα ητανε ,αυτο και το Sequel του.

Αντε δυο.

Capture.JPG

Το X-Out το είχα και εγώ γνήσιο στον 6128!

Aπίστευτη η Maria Whittaker στο Barbarian! Άξιο να θυμηθούμε πως οι άγγλοι ενοχλήθηκαν με τον σεξισμό σε αυτή την εικόνα, παρά με τους αποκεφαλισμούς μέσα στο ίδιο το παιχνίδι!

Επίσης αγαπημένο ήταν και το Cabal. Είχα αδειάσει αμέτρητους γεμιστήρες με αυτό το παιχνίδι! ;)

Ένα ακόμη εντυπωσιακό κουτί ήταν και αυτό του Day of the viper από το 1989. Χωρίς να παρουσιάζει κάποιο έντονο εντυπωσιακό στοιχείο, σχεδόν προκαλεί άμεσα με την παγωμένη αίσθηση που αφήνει να εννοηθεί. Είναι η ιδέα μου ή βλέπουμε έναν cylon από το Battlestar Galactica ή θα μπορούσε να είναι μια σκηνή από τη σειρά του 1978;

attachment.php

Το Castle Master σίγουρα έκανε τα βλέμματα να πέφτουν επάνω του. Επιδεικνύοντας το μεγαλοπρεπές σκοτεινό κάστρο μέσα στην έντονη καταιγίδα. Ξυπνώντας μέσα σου την αίσθηση να εξερευνήσεις το γρηγορότερο τα αμέτρητα μυστηριώδη δωμάτια στους ορόφους του, και τα δαιδαλώδη σκοτεινά μπουντρούμια που περίμεναν αιώνες σιωπηλά.

attachment.php

Στα παιδικά ματια το "εντυπωσιακο" μπορει να μην εχει καμια σχεση με την καλλιτεχνικη ποιοτητα. :) Οταν πηγαινα για παιχνιδοτσαρκα, με τραβουσαν διαφορα εξωφυλλα στα ραφια.

Εντυπωιακο ειχα βρει την παρακατω συσκευασια. Sleeve με "παραθυρακι", και απο πισω αναγλυφο σχημα. Παιδακι εγω, μου ειχε τραβηξει το ματι, και πραγματι δεν εχω ξαναδει κατι παρομοιο.

1043711552-00.jpg

Πολυ ψαρωτικο θεωρουσα αυτο το εξωφυλλο. Το παιχνιδι δεν το αγορασα ποτε βεβαια

1394878751-00.jpg

Αρκετα ψαρωτικο μου ειχε φανει και το παρακατω. Μπορει να ειχα το παιχνιδι αντιγραφο, αλλα το πακετο μου αρεσε τοσο πολυ που το ξαναγορασα πρωτοτυπο :D Με εντυπωσιαζε το πώς οι ξυλαγγουροι χαρακτηρες του παιχνιδιου φαινοταν να παιρνουν "σαρκα και οστα" στο κουτι, σε μια σουρεαλιστικη συνθεση με αντικειμενα απο το inventory.

1145920956-00.jpg

Αντικειμενικα τωρα, ποιοτικα και καλλιτεχνικα, νομιζω απο τα καλυτερα εξωφυλλα ever ειναι το παρακατω. Τα σχολια περιττευουν

946883553-00.jpg

Τελος, εντυπωσιακα και αισθητικα πολυ ομορφα θεωρω τα εξωφυλλα ολων των παιχνιδιων της σειρας X-wing, μαζι με τα expansions τους.

To ανάγλυφο πρόσωπο στο Deja Vu 2 είναι όλα τα λεφτά πραγματικά. Φαντάζομαι πως και μόνο αυτό ήταν ένα καλό "κλικ" για να αγοράσουν το παιχνίδι ακόμη και άτομα που δεν έπαιζαν point and click adventure games.

Το Seven gates of Jambala δεν το γνώριζα. Πάντως έχει ενδιαφέρον artwork. Αν και να πω την αλήθεια περίμενα να είναι adventure.

Με πρόλαβες με το Zac mcKracken! Είχα σκοπό να το ποστάρω. Όντως είναι ψαρωτικό χωρίς να φωνάζει για να κάνει άμεση εντύπωση. Πάντως τώρα που το βλέπω ξανά μετά από τόσα χρόνια, δύσκολο να κρατάς όλο το inventory στα χέρια! :D

Για το Fate of Atlantis συμφωνώ μαζί σου. Καθαρά καλλιτεχνική δουλειά. Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι και εξώφυλλο βιβλίου. Το θυμάμαι που το είχα δει σε review αν θυμάμαι καλά στο Pixel και με είχε εντυπωσιάσει το σενάριο του παιχνιδιού. Βέβαια τότε είχα Amiga.

Χαίρομαι που έχουμε τόσους fans του X-Out. :headbangdude:

Kαι συμφωνώ ασφαλώς ότι Barbarian χωρίς Μαρία Γουίττακερ, απλά δεν νοείται. :thumb: (όπως είχε γράψει κάποτε και ο Λεκό: "...απο τα καλύτερα στοιχεία του παιχνιδιού είναι και η φωτογραφία της Μαριάννας" :D )

Φοβερό και το εξώφυλλο του Cabal απο τον φίλτατο Alucard, αν και μια φωνή μέσα μου έλεγε ότι υπήρχαν εξίσου καλές πιθανότητες να βάλει το εξώφυλλο του Baal. :)

Φυσικά και τα υπόλοιπα covers που παρουσιάστηκαν είναι πολύ όμορφα, αλλά ειδικά για το Deja Vu II θα αναφέρω πως είχε εντυπωσιάσει τόσο πολύ έναν φίλο μου, που το αγόρασε αυθεντικό σε Amiga (*χωρίς* να έχει Amiga), για να έρχεται σπίτι μου και να παίζει. :) (το ίδιο μου είχαν κάνει και με κάποια άλλα παιχνίδια...).

Ας προσθέσω ένα ακόμα εξώφυλλο που μου είχε κάνει εντύπωση, το οποίο ανήκει στην ευρωπαϊκή (και όχι στην αμερικάνικη - παραδόξως) έκδοση του Red Storm Rising.

Το είχα δεί αρχικά σε διαφήμιση σε κάποιο περιοδικό, χωρίς να μπορώ να πάρω τα μάτια μου απο την εικόνα για τουλάχιστον δύο λεπτά, παρατηρώντας τις λεπτομέρειες.

Ο ψυχροπολεμικός "better dead than red" αέρας που αποπνέει είναι κάτι το αδιαμφισβήτητο (ο κίνδυνος απο την "ρωσική αρκούδα" δείχνει κάτι παραπάνω απο άμεσος), και μου έφερε στο μυαλό παλιά hits όπως το Raid over Moscow, όπου ο παίκτης μαχόταν και πάλι εναντίον της κομμουνιστικής απειλής. (πλέον η "απειλή του κομμουνισμού" είναι και αυτή... retro. :D )

Αυτή τη φορά βέβαια, το παιχνίδι δεν είναι action/arcade (λογικό, αφού μιλάμε για Microprose) αλλά εξομοιωτής πυρηνικού υποβρυχίου - που ως γνωστόν έχει βασιστεί στο ομώνυμο βιβλίο, και η συνεργασία Clancy - Meier έχει δώσει ένα πραγματικά αριστουργηματικό παιχνίδι. (όμως δεν χρειάζεται να επεκταθώ σε λεπτομέρειες για το ίδιο το game - άλλωστε το thread έχει να κάνει με το artwork των κουτιών)

...απλά θαυμάστε:

:headbangdude:

15346627702_60641a251e_o.jpg

Για το X-Out συνυπογράφω, και σαν παιχνίδι φυσικά, αλλα και το Box art. Aς παραθέσω λοιπόν και τα δικά μου αγαπημένα

To εξώφυλλο του Salamander, απο μικρός μου προκαλούσε ενα δέος αυτο το φιδάκι, ειδικά όταν το είδα σε διαφήμιση στο Pixel για πρώτη φορά

1-salamander.jpg

Γενικά τα κλασικά της Psygnosis, σε αυτά τα μεγάλα κουτιά, ήταν έργα τέχνης. Είτε απο Roger Dean είτε όχι, οι άνθρωποι της Psygnosis είχαν καλλιτεχνικό γούστο !

psygnosis.jpg

Ένα απο τα πιο γραφικά εξώφυλα των 90's για μένα είναι και αυτό του Alien Breed

Alien_Breed_cover_art.jpg

Kαι τέλος, ακόμη ένα αμιγκοεξώφυλλο που με είχε εξιτάρει τότε. Ίσως και λόγω νοσταλγίας, το θεωρώ το καλύτερο box art για παιχνίδι batman.

batman.jpg

Μερικά κουτιά από την εποχή της Atari. Κατά τη γνώμη μου η καλύτερη εποχή του box art.

warlords.jpg

Adventure.jpg

asteroids.jpg

codebreaker.jpg

Haunted_House_-_1981_-_Atari.jpg

super breakout.jpg

Μου αρεσουν πολυ τα εξωφυλλα του VCS, θεωρω ομως οτι το artwork στα κουτια της Psygnosis και της Cinemaware ηταν, οπως ειπε και ο Other_Reality, πραγματικα εργα τεχνης.

Αλλο που θα ελεγα αγαπημενο ειναι αυτο του Conquests of Camelot που ηταν και απο τα αγαπημενα μου. Οπως και με το Zak McKracken που ανεφερα παραπανω, μου αρεσε επειδη ειναι πιστο στο ιδιο το παιχνιδι: Ο Αρθουρος φοραει ακριβως αυτα που εχει το sprite του παιχνιδιου, με τα ιδια χρωματα, οπως και ο Σαρακηνος που μονομαχει. Το εξωφυλλο σχεδιαστηκε απο τον Peter Ledger που ηταν ο συζυγος της σεναριογραφου.

979068993-00.jpg

Απο τα πιο ομορφα και μαγευτικα ηταν και αυτο του Unreal. Μαλιστα ειναι "δανεισμενο" απο ενα βιβλιο του Moorcock. Εμφανιζεται και σαν title screen μεσα στο ιδιο το παιχνιδι.

1159147385-00.jpg

Όντως το concept artwork του Red storm rising ήταν κάτι πέρα από το σύνηθες. Επίσης μου προκαλεί εντύπωση που αυτή δεν είναι η αμερικάνικη έκδοση του παιχνιδιού! Το Save the world from soviet domination σίγουρα προκαλούσε αρκετά. Είμαι περίεργος, να πουλήθηκαν κομμάτια και στην τότε ρωσία ή θα λογοκρίθηκε το παιχνίδι; Θυμάμαι πάντως το είχα δει το κουτί αυτό τότε σε κάποιο μαγαζί στη Στουρνάρη. Μου είχε τραβήξει το ίδιο έντονα την προσοχή. Αν και δεν ασχολήθηκα ποτέ με αυτό το παιχνίδι.

Το έξώφυλλο του Salamander με το φίδι είναι όντως μοναδικό και μάλλον δέσποζε περήφανο στα ράφια τότε στα '80s. Μου είχε κάνει και εμένα τόση εντύπωση που ακόμη και τώρα αν σκεφτώ το συγκεκριμένο παιχνίδι, πρώτα θα θυμηθώ το χαρακτηριστικό φίδι. Και εγώ σε διαφήμιση στο Pixel το είχα δει και η εικόνα ήταν σχεδόν καθηλωτική. Χωρίς να γνωρίζω λεπτομέρειες είμαι σίγουρος, η έκδοση του amstrad πρέπει να ήταν port από την έκδοση του spectrum.

Το τέρας στο Alien Breed σου έλεγε άμεσα και καθαρά τι έχεις να αντιμετωπίσεις μέσα στο παιχνίδι. Απλό αλλά δυνατό artwork. Το παιχνίδι δε εξαιρετικό κατά την γνώμη μου.

Αγαπημένο μου επισης το κουτί του Batman the caped crusader. Καθώς βασιζόταν στον σχεδιασμό χαρακτήρων από το κόμικ. Τα κουτιά αργότερα από τις κινηματογραφικές ταινίες Batman the movie και Batman returns, είχαν εικόνες από τις ταινίες αν θυμάμαι καλά. Δεν ήταν άσχημα αλλά δεν είχαν αυτή την ιδιαιτερότητα του σχεδιασμού με το χέρι.

Η Psygnosis όπως και η Cinemare συμφωνώ απόλυτα (όπως το 99% φαντάζομαι) πως είχαν καλλιτεχνικά artworks. Θα στοιχημάτιζα πως αρκετόι που τα αντίκρυσαν κάποιοι θα τα αγόρασαν μόνο και μόνο για τον ευρηματικό σχεδιασμό από την μία πλευρά, και για την κινηματογραφική αίσθηση από την άλλη. Αναρωτιέμαι πάντως αν έχει κανείς ακόμη στη κατοχή του ένα μπλουζάκι της Psygnosis.. αυτό και αν θα είναι ρετρό βρε παιδί μου!

Τα κουτιά της Atari είχαν μια διαφορετική αίσθηση στα εξώφυλλα που τα καθιστά ιδιαίτερα και μοναδικά. Δεν ξέρω τι, αλλά μου βγάζουν ένα νοσταλγικό αίσθημα. Έτσι όπως τα βλέπω στη σειρά, προσωπικά, χωρίς πλάκα, μου θυμίζουν βιβλία τσέπης. Μια μοναδική ιστορία που εξελίσεται πίσω από κάθε σχέδιο. Εντελώς ρετρό δηλαδή.

Οπωσδήποτε δυνατό εξώφυλλο το Conquests of Camelot. Με την δραματική σκηνή αυτών των δύο πολεμιστών έξω από τα τείχη μιας πόλης, κινούσε έντονα την φαντασία.

Οι λέξεις περιττεύουν για το φανταστικό εξώφυλλο του Unreal. Κυριολεκτικά από "άλλο κόσμο".

Ένα ακόμη κουτί που μου είχε κάνει εντύπωση ήταν και αυτό. Lure of the temptress για την συνέχεια με την μάγισσα (η οποία δεν είναι καθόλου άσχημη), να κρατά το φόρεμά της να μην σηκωθεί περισσότερο από τον αέρα και δούμε το καλίγραμμο σώμα της. Περίεργη μίξη εικόνας με τα κομμένα κεφάλια τριγύρω της, και τους δύο κόκκινους ορκ-δαίμονες να κάθονται χαλαροί. Δεν ξέρω, πρέπει να ήταν κομματάκι μυστήριος ο συγκεκριμένος σχεδιαστής..

attachment.php

Ας δούμε μερικά ακόμη εντυπωσιακά εξώφυλλα από την αγαπημένη μας Psygnosis.

Το μυστήριο μάτι στο Anarchy δεν σε προετοίμαζε για ένα παιχνίδι σαν το R-type. Περίεργο το εφέ αλλαγής κατεύθυνησης του σκάφους (σαν να κάνει slide) σε αυτό το παιχνίδι.

attachment.php

To Stryx ήταν σίγουρα από τα καλύτερα artwork της Psygnosis. Μάλιστα φέρει και την υπογραφή του καλλιτέχνη. Το παιχνίδι ήταν αρκετά ενδιαφέρον αλλά με μικρά sprites.

attachment.php

Από τα καλύτερα artwork που έχω δει προσωπικά είναι και αυτό του Obliterator. Χωρίς να φέρει το σύνηθες λογότυπο της Psygnosis, το σχέδιο του εξωγήινου πλάσματος και τα χρώματα είναι φοβερά. Πραγματικά δεν ξέρω πως να χαρακτηρίσω αυτό το παιχνδί λόγο του μυστήριου action control panel που είχε. To ίδιο περίεργο action control panel μοιραζόταν και κάποιο άλλο παιχνίδι της εποχής, αλλά σπάω το κεφάλι μου να θυμηθώ πιο ήταν και δεν μπορώ με τίποτα.

attachment.php

Τα κεφαλια δεξια στο Lure of the Temptress νομιζω οτι ειναι των 2 πρωταγωνισων :)

Στο Stryx (απαισιο gameplay btw) το ρομποτ ειναι ο evil twin του Ρομπυ απο το Lost Planet.

telonio είπε:
Το έξώφυλλο του Salamander με το φίδι είναι όντως μοναδικό και μάλλον δέσποζε περήφανο στα ράφια τότε στα '80s. Μου είχε κάνει και εμένα τόση εντύπωση που ακόμη και τώρα αν σκεφτώ το συγκεκριμένο παιχνίδι, πρώτα θα θυμηθώ το χαρακτηριστικό φίδι. Και εγώ σε διαφήμιση στο Pixel το είχα δει και η εικόνα ήταν σχεδόν καθηλωτική. Χωρίς να γνωρίζω λεπτομέρειες είμαι σίγουρος, η έκδοση του amstrad πρέπει να ήταν port από την έκδοση του spectrum.
Μου άρεσε και εμένα το συγκεκριμένο cover. :) (πολύ καλή προσθήκη απο τον φίλο Other_R).

Πράγματι στο Pixel "κυκλοφορούσε" πολύ η συγκεκριμένη εικόνα, μιά και την είχε χρησιμοποιήσει για διαφήμιση το Computer Market !!

Telonio, όπως πολύ σωστά ανέφερες, το παιχνίδι σε cpc ήταν *δυστυχώς* spectrum port. :( (ξετρύπωσα και review του Alucard για την εξαιρετική C64 version, εδώ)

telonio είπε:
Αναρωτιέμαι πάντως αν έχει κανείς ακόμη στη κατοχή του ένα μπλουζάκι της Psygnosis.. αυτό και αν θα είναι ρετρό βρε παιδί μου!
Εχω ακόμα τα T-shirts του Beast II και του Awesome. :)

Δυστυχώς, το μπλουζάκι του 1ου Beast κάπου το πέταξε (ή το χάρισε) η mother. :cry: (ευτυχώς τα άλλα δύο τα είχα εκτός ντουλάπας με τα παλιά μου ρούχα, και γλύτωσαν !!)

telonio είπε:
Το μυστήριο μάτι στο Anarchy δεν σε προετοίμαζε για ένα παιχνίδι σαν το R-type. Περίεργο το εφέ αλλαγής κατεύθυνησης του σκάφους (σαν να κάνει slide) σε αυτό το παιχνίδι.
Εξαιρετικό cover !! :thumb: (σαν όλα της Psygnosis, oπως άλλωστε γράψαμε και αρχικά)

Οντως, μόνο απο το εξώφυλλο δεν περιμένεις ότι θα δείς Defender-clone !!

telonio είπε:
Πραγματικά δεν ξέρω πως να χαρακτηρίσω αυτό το παιχνδί λόγο του μυστήριου action control panel που είχε. To ίδιο περίεργο action control panel μοιραζόταν και κάποιο άλλο παιχνίδι της εποχής, αλλά σπάω το κεφάλι μου να θυμηθώ πιο ήταν και δεν μπορώ με τίποτα.
Telonio, μήπως έχεις στο μυαλό σου το Barbarian ? (ή ίσως κάποιο παλιότερο παιχνίδι, όπως το Enigma Force ?)

Θα προσθέσω ένα ακόμα αγαπημένο cover artwork: εκείνο του Strider.

Πρόκειται για την (γνωστή μας) ευρωπαϊκή έκδοση απο την US Gold, που απεικονίζει τον "λεπίδα απο τιτάνιο - καρδιά απο ατσάλι" Strider με το κλασσικό εφφέ της αστραπιαίας κίνησης του σπαθιού του. (μίας κίνησης τόσο γρήγορης, που στο παιχνίδι φαίνεται στιγμιαία μόνο η λάμψη της λεπίδας καθώς διαγράφει ημικύκλιο).

Βέβαια, η "δυτική" εικόνα του Strider δεν παραπέμπει σε νίντζα (όπως φαίνεται ο Strider Hiryu στο ιαπωνικό arcade flyer), αλλά αυτή την εικόνα γνωρίσαμε μικροί, και αυτή αισθανόμαστε πιό "οικεία". :) (επίσης υπάρχει και το -αρκετά "ψαρωτικό"- αμερικάνικο cover της Capcom USA, το οποίο δείχνει τον Strider με τη λεπίδα να αστράφτει, έτοιμο να κόψει στα δύο έναν λευκοντυμένο, οπλισμένο ρώσο).

Στο Pixel δεν είχαν παραλείψει να σχολιάσουν το ύφος του του παιχνιδιού, το οποίο αφέθηκε να εννοηθεί ότι ήταν ψυχροπολεμικό.

Τώρα όσον αφορά γενικότερα το παιχνίδι, ευτυχώς αποτέλεσε μία απο τις πιό καλές στιγμές της Tiertex (αν και φυσικά δεν μπορεί να φτάσει το μεγαλείο του αυθεντικού arcade) - η οποία "φημιζόταν" για τα μάλλον βιαστικά ports της.

15371001875_c4c12e350c_o.jpg

billy είπε:
Telonio, μήπως έχεις στο μυαλό σου το Barbarian ? (ή ίσως κάποιο παλιότερο παιχνίδι, όπως το Enigma Force ?)
Σωστός φίλε μου, το Barbarian της Psygnosis είχα στο μυαλό μου. Το είχα γνήσιο στον 6128 και θυμάμαι πως με είχαν παιδέψει αρκετά το εικονίδια που είχε για τον έλεγχο του χαρακτήρα. Μάλιστα, ένιωθα και μια μικρή απογοήτευση αφού κακώς το είχα σύνδεσει λόγο ονόματος τίτλου, με το αγαπημένο Barbarian από την Palace Software. Εντελώς καμία σχέση!

Eξαιρετικό artwork και το Strider. Το οποίο είχα λιώσει στην 500αρα. Φυσικά και το παιχνίδι έχανε σε σύγκριση με την arcade έκδοση. Δεν ξέρω αν η έκδοση του Atari ήταν σε καλύτερα επίπεδα. Πάντως ο χρυσός Strider στο εξώφυλλο μοιάζει περισσότερο με άγαλμα. ;)

Το εντυπωσιακό εξώφυλλο του Sword of Sodan με τους δύο ήρωες του παιχνιδιού να ίπτανται επάνω από τους εχθρούς τους. Πολύ καλό σχέδιο που μοιάζει να είναι δανεισμένο από κάποιο κόμικ της εποχής. Το ίδιο το παιχνίδι μάλιστα, εντυπωσίαζε για τα μεγάλα sprites και τα όμορφα γραφικά. Αν και προσωπικά, πιστεύω πως έπασχε στο gameplay.

attachment.php

Αναμφισβήτητα ένα ακόμη εξίσου εντυπωσιακό ρετρό εξώφυλλο (αν όχι από τα πιο εντυπωσιακά) ήταν αυτό του The lord of the rings της Interplay. Τα σχόλια περιττεύουν, δείτε μόνο την εικόνα.

attachment.php

Σίγουρα στα adventures και στα RPGs, μπορούμε να βρούμε υπέροχα εξώφυλλα...

Κάποια από αυτά είχε και η τριλογία Ishar:

attachment.php

Εξώφυλλα από: MobyGames

Πίσω
Μπλουζα