Ρετρό κούρεμα...γουλί

stakovios

Human RetroDatabase
Joined
21 Αύγ 2009
Μηνύματα
3.242
Αντιδράσεις
914
Αν με τον Νόμο 4000 το κούρεμα γουλί ήταν τιμωρία και εξευτελισμός, σήμερα είναι τρέντι, καθως υιοθετείται ως μόδα από πολλούς άνδρες (ακόμα και γυναίκες, αν θυμηθούμε π.χ. τη Σινέντ Ο' Κόνορ και τη Βίσση) ακόμα και για να κρύψει την... αραίωση. Πόσοι όμως προλάβαμε το κούρεμα με την χειροκίνητη ("ψιλή") κουρευτική μηχανή (όπως αυτές στις φωτογραφίες), που ήταν ο φόβος και ο τρόμος για τα παιδιά ως τις αρχές της δεκαετίας του 1980; Από αυτό το... μεσαιωνικό αυτό όργανο βασανιστηρίων, που ταλαιπώρησε γενιές και γενιές μαθητών (πόσες τιμωρίες και πόσες αποβολές δεν είχαν αφορμή το κούρεμα και τι γαργαλητό και συχνά πόνο έφερνε) περνούσαν και οι Έλληνες νεοσύλλεκτοι, μέχρι να καταργηθεί το 1982. Έχω ακούσει επίσης διηγήσεις ότι πολλές γιαγιάδες έκοβαν εντελώς τα μαλλιά των παιδιών για να... ξαναφυτρώσουν πιο γερά! :eek:
 
Αν υπάρχει άλλος συντοπίτης μου στο forum, θα θυμάται καλά το κουρείο του "Μπουζάκλα" ο οποίος μέχρι και πριν 3 χρόνια που το έκλεισε λόγω γήρατος κούρευε με χειροκίνητη μηχανή παρόμοια με αυτή της φώτο. Και ναι, με έχει κουρέψει και εμένα γουλί.
 
Δυστυχως με κούρεψαν έτσι, όταν ημουν τριών :(

Ειχα τα ωραια μου ξανθα μαλλάκια με μπούκλες και η μάνα μου επέμενε να με κουρέψει για να φυτρώσουν (οπως έλεγαν ολοι) πιο πολλά και πιο γερά.

Υπαρχει μια φωτο (προ κουρεματος) σε αλμπουμ μου στο προφιλ, ετσι για να δειτε τι ξανθα μαλλακια ειχα :cry: (η πιο μικρη σε ηλικια). Βλεπετε.. απο μακρινη αποσταση, γιατι απο κοντα ειναι θολη :p και τρομαζει :p

Τουλαχιστον τωρα εχω γερά μαλλια και πολλά :xm:
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μαμαααα μου!! :nervous:

Τι μου θυμησες....

Και εγώ έχω περάσει το μαρτύριο αυτού του δολοφονικού όπλου! Τι πόνος ήταν αυτός..... Θυμάμαι ότι σου τα τραβούσε τα μαλλιά και σου έκανε τα νευρά της κεφαλής κόμπους!!
 
Ανατριχιάζω και μόνο που το βλέπω...μου θυμίζει ταινίες που έχουν σχέση με κατοχή!
 
http://www.youtube.com/watch?v=AMa6xIgTIuE

To ξεκίνημα αυτής της ταινίας δείχνει το σχετικό κούρεμα στις ένοπλες δυνάμεις των φίφτις (και μέχρι τις αρχές των έιτις). Κουίζ: Ποιας ξένης ταινίας φαίνεται να είναι αντίγραφο;
 
Ποσο αλλαζουν τα πραγματα. Το 1995 στη Μοναδα κουρευτηκαμε σχεδον γουλι και ο Λοχαγος δεν μας αφηνε να βγουμε εξοδο μεχρι να μακρυνουν...
 
stakovios είπε:
To ξεκίνημα αυτής της ταινίας δείχνει το σχετικό κούρεμα στις ένοπλες δυνάμεις των φίφτις (και μέχρι τις αρχές των έιτις). Κουίζ: Ποιας ξένης ταινίας φαίνεται να είναι αντίγραφο;
Full metal jacket ;;;
 
Είναι μία από τις ταινίες που ξεκινούν με το περίφημο κούρεμα των πεζοναυτών, που ισχύει μέχρι και σήμερα.

Δεν είναι βέβαια η μόνη ταινία.

http://www.youtube.com/watch?v=2m_1hglRkPk

Για την ιστορία, στη χώρα μας ίσχυσε μέχρι το 1982, οπότε και καταργήθηκε (τουλάχιστον στα χαρτιά, δεν ξέρω αν έχετε αναφορές από το στράτευμα για εφαρμογή του μετά εκείνη την περίοδο...).

Σε άλλες χώρες, το "έθιμο" κρατά ακόμη για λόγους υποτίθεται υγιεινής αλλά και πειθαρχίας:

Ρωσία:

http://www.youtube.com/watch?v=wn9dBdHlivE

ΗΠΑ

Ο νόμος 4000 καταργήθηκε το 1981, ενώ στα τέλη της δεκαετίας του 1950, όταν πρωτοεφαρμόστηκε σε ταραχοποιούς που έριχναν γιαούρτι και φρούτα σε περαστικούς, (τεντιμπόηδες), είχε φτάσει στον κίνδυνο να έχει αντίθετο αποτέλεσμα (την ηρωοποίηση των τεντιμπόηδων, όπως έγραφε ο Τύπος της εποχής).

http://www.youtube.com/watch?v=GH2vYdQGPXY

@Wally: Στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις του 2000 σαφώς απαγορεύεται το συγκεκριμένο λουκ. Είχα κι εγώ μια περίπτωση διδύμων που αμφότερα είχαν κουρευτεί εντελώς και έφαγαν επιεικώς τρεις στερήσεις εξόδου.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Κι εγώ υπήρξα θύμα της "ψιλής". Μάλιστα ο πατέρας μου, διαθέτει ακόμη τη χειροκίνητη μηχανή. Θυμάμαι όταν με κούρεψε γουλί, επειδή είχα λίγο πεταχτά αυτιά, τα παιδιά μου έλεγαν οτι είμαι σαν ταξί με ανοιγμένες πόρτες... Πώς να μην έχεις παιδικά τραύματα μετά...
 
Εγώ την έπαθα σε κουρείο. 'Ημουν μικρός και δεν έβλεπα καθρέπτη όσο το έγκλημα γινόταν. Όταν πήγαμε στο αμάξι και το είδα μου κόπηκαν τα πόδια! Δεν κοιμήθηκα όλη νύχτα από την στεναχώρια.
 
Πω πω βρε παιδια :( τι βαρβαροτητα ηταν αυτη...ταπεινωτικο... και μαλιστα στο μικρο παιδακι. :xm:

Τι ηταν; Αρνι;

:(
 
εγω παλι ανοικω στην γενια 75's AFRO BABYYY

απο μικρο με ειχαν αφρο KING!

βεβαια τωρα δυσκολα....λιγα μειναν στα 35+
 
Πολύ τραυματικό θέμα... Εμένα λοιπόν στα 7 μου με κούρεψαν με την ψιλή από ατύχημα... Η μάνα μου επηρεασμένη από την τότε "μόδα" κάποιων μάναδων να κουρεύουν οι ίδιες τα παιδιά τους :mad: (μη μου πείτε οτι δεν το ξέρατε...) είχε την ατυχή έμπνευση να με κουρέψει η ίδια με ψαλίδι και τσατσάρα... Το αποτέλεσμα ήταν φρικιαστικό :rant: , το κεφάλι μου όλο ψαλιδιές. Την άλλη μέρα πρωί πρωί με πάει λοιπόν στον κουρέα προς επανόρθωση - αποκατάσταση... Ο ειδικός απεφάνθη με επίσημο τόνο οτι η μόνη επιστημονική λύση ώστε να μην ξαναφυτρώσουν στραβά τα μαλλιά μου είναι να με κουρέψει με την ψιλή μηχανή. Έτσι κι έγινε, έκτοτε κυκλοφορούσα με καπέλο και τις τελευταίες 5 μέρες σχολικής χρονιάς που απόμειναν δεν πάτησα καθόλου. Έτσι δεν βγήκα ποτέ φωτογραφία με την τάξη μου και δεν πήρα ούτε Ενδεικτικό Β' Δημοτικού... :cry:

Συγνώμμη που σταματώ το post απότομα, πάω να πάρω τηλέφωνο τον ψυχολόγο μου...
 
Όλοι όσοι είμαστε πάνω από μια κάποια ηλικία έχουμε αναμνήσεις της χειροκίνητης μηχανής. Στο δημοτικό κουρευόμασταν με την ψιλή, υποχρεωτικά. Από ένα σημείο και μετά (μάλλον στο Γυμνάσιο) με τη χοντρή και τέλος (Λύκειο? αν και τότε ήταν 6τάξιο Γυμνάσιο) με ψαλίδι και τσατσάρα , αλλά πολύ κοντά.

Εφιαλτικές αναμνήσεις. Όχι αισθητικοί λόγοι, αυτό με άφηνε αδιάφορο τότε. Αλλά δεν νομίζω να είχαν ακονιστεί ποτέ τους αυτές οι μηχανές, οπότε τραβούσαν τα μαλλιά και πονούσαν πολύ. Αργότερα πήγαινα σε κουρέα με ηλεκτρική μηχανή. Πονούσε το ίδιο, αλλά το μαρτύριο κράταγε λιγότερη ώρα. Χώρια που όταν μεγάλωναν τα κοντοκουρεμένα μαλλιά στέκονταν όρθια σαν πρόκες και με φωνάζανε σκατζόχοιρο. Άλλο ψυχικό τραύμα εκεί. Ήμουνα στην Τετάρτη γυμνασίου όταν έκανα πρώτη φορά χωρίστρα :)
 
Ειχαμε στην γειτονια μου (μιλαμε τωρα για δεκαετια 80) εναν κουρεα ονοματι Αγκοπ -Αρμενης βλεπετε - ο οποιος κουρευε με μια ιδια μηχανη ομοια με αυτη που απεικονιζεται στο πρωτο ποστ του stacovios.

Τι δραμα ηταν αυτο παναγια μου καθε φορα που με πηγαινε η μανα μου για κουρεμα?.... :cry:

Ακομα θυμαμαι -Θεος Σχωρεστον - τις ατακες που μου λεγε καθως με κουρευε....


"Κατσε μπρε παιντι μου...μην κουνιεσαι!"


 


"Μην κουνιεσαι ντε...Αμαν,Αμαν Παναγια μου...Μην κουνιεσαι και θα σε κοψω...."


 


"Κατσε ακινητος ντε...κατσε και σε δινω καραμελα αμα τελεψουμε..."


Που να κατσω εγω ακινητος....
attachment.php
...μονο που ενιωθα την

μηχανη πανω στο κεφαλι μου...μμμππππρρρρρρ....
attachment.php


Ειχε κι ενα ψιλοτρεμουλο στο χερια....:precry2:
 
Αααααχ....το ειχα ζησει και 'γω αυτο το τρομερο κατασκευασμα, τον terminator του κουρειου...

Ακομα θυμαμαι τον ηχο....μια φορα πηρε φορα ο κηπουρος(ο κουρεας) και μου εφαγε και καμποσο αυτι...

Και ο νονος μου που με ειχε παει, λες και δεν εγινε τιποτα...

Το γουλι ευτυχως δεν εγινε πολλες φορες....

Μολις μπηκα στο στρατο, το εκανα μονος μου...

Αυτο που μου ειπε ο Λοχαγος μου ειναι ακαταλληλο, οποτε το αφηνω...

Απαγορευεται το γουλι στο στρατο...
 
tι ρετρο ρε παιδια το κουρεμα γουλι ε??? εγω μετα απο μακρια μαλλια κ τελευταια σε κοντα (να γινω ανθρωπος)προχθεσ τα βαρεσα γουλι...ειχα να παω κ σε γαμο κ μερικοι στην οικογενεια χρειαστικα υπογλωσσια..τα τσοκαρα ψαχνω να βρω.κ το καπελο με το ανεμηστηρακι... αθανατα 82s
 
Γουλί ποτέ δεν τα είχα κουρέψει παρά μόνο μια φορά στο στρατό πάρα πολύ κοντά. Μικρός είχα το γνωστό λουκ "καπελάκι" το οποίο κατά τη γνώμη μου είναι άθλιο.
 
Πίσω
Μπλουζα