Ρετρό οικογενειακά/ατομικά αγαθά

exetlaios

Retro PaTRi@RcH
Joined
17 Mαϊ 2006
Μηνύματα
4.460
Αντιδράσεις
1.051
Πολλά από τα αγαθά που στα 80'ς ήταν "οικογενειακά",

σήμερα λόγω της οικονομικής ευμάρειας, κατέληξαν "ατομικά".

Π.χ. το τηλέφωνο.

Σήμερα που είναι αδύνατο να αποχωριστούμε τα κινητά μας,

φαντάζει μάλλον δυσνόητο το πως μπορούσαμε πριν 20 χρόνια

να έχουμε ΜΙΑ συσκευή ("σταθερή" μάλιστα), για ΟΛΗ την οικογένεια !

Φράσεις τύπου "Κωσταντίνε κλείστο, μιλάς 2 ώρες" ακούγονταν συχνά πυκνά.

Εγώ είχα πείσει τους γονείς μου να βάλουν και δεύτερη τηλεφωνική γραμμή,

και όλοι με θεωρούσαν υπερ-τυχερό !

Πράγματι ένοιωθα βασιλιάς, που είχα δική μου γραμμή.

Τελικά σήμερα, καθένας έχει (τουλάχιστον μία) προσωπική γραμμή (κινητό),

24 ώρες το 24ωρο !

Ομοίως με τα αυτοκίνητα.

Όποια οικογένεια είχε και "δεύτερο αυτοκίνητο", θεωρείτο δείγμα

μέγιστης πολυτέλειας και ήταν αντικείμενο θαυμασμού.

Σήμερα, αντιστοιχεί σχεδόν ένα αυτοκίνητο, για κάθε μέλος της οικογένειας !

Ακόμα, επειδή τότε τα αυτοκίνητα ήταν (αναλογικά) αρκετά ακριβά,

η είδηση αγοράς αυτοκινήτου από έναν νέο, ήταν κάτι σημαντικό.

Σήμερα, με τη μαζική παραγωγή και τις μεγάλες ευκολίες πληρωμής,

αν πει ένας νέος ότι αγόρασε αυτοκίνητο, ουδείς θα το θεωρήσει σημαντικό.
 
Από το ραδιόφωνο στο τρανζιστοράκι.Από το κασετόφωνο στο walkman.Από το pickup στο cd player και τώρα πια στο mp3 player.Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο της εξέλιξης είναι η συρρίκνωση των συσκευών.Ένα άλλο η μετάβαση από την ενσύρματη στην ασύρματη τεχνολογία.Γενικώς εξελίσσεται με τέτοιους ρυθμούς η τεχνολογία,που οι ηλεκτρικές συσκευές αποτελούν τα πλέον προσιτά αγαθά στις μέρες μας. :xm:
 
Απο πολυ μικρος εγραφα στο κασετοφωνο διαφορες λακαμιες... φυσικα εγιναν πιο sophisticated με τα χρονια, ελεγα ιστοριες, αλλαζα φωνες, εκανα εκπομπες κλπ εμπνευση μου ηταν ο Χαρρυ Κλυνν :D Ακομα εχω τις κασετες

Τωρα παροτι θα μπορουσε να γινει μαματη δουλεια με προγραμματα ηχου, το εχω ξεχασει ως χομπυ

Επισης καποια κοματια απο παιχνιδια της Αμιγκα που μο αρεσαν τα εγραφα σε κασετα.. φυσικα μονοφωνικα και με ενα μονιμο 'χχχχχχχχχου' :)

Παντως το τηλεφωνο το εχω ξεγραψει κι εγω ως μεσο 'διασκεδασης'
 
εγω θυμαμαι που ο πατερας μου ειχε φερει το 1990-1 ένα cd player Philips απο το εξωτερικο και καθομασταν ολοι μαζι και το χαζευαμε. Περιττω να σας πω οτι μεχρι σημερα το χρησιμοποιώ καθημερινα παιζοντας πεντε-έξι cd και ποτε δεν χρειαστηκε να το παω για επισκευη.
 
βαρβάτο αγαθό, στα 80ς ήταν το βίντεο!! Τότε στοίχιζαν πανάκριβα!! Απ το 90 και μετά όλοι είχαν, έβαζαν και δόσεις για να το αποκτήσουν!

Σήμερα, τα dvd players υπάρχουν ακόμα και στα μεγάλα σούπερ μάρκετς σ εξεφτελιστικές τιμές!
 
Το ίδιο και οι τηλεοράσεις...

 


Κάποτε υπήρχε μία



η URANIA



και όλη η οικογένεια καθόταν στον καναπέ



και αποχαυνωνόταν παρέα.


 


Σήμερα, κάθε δωμάτιο έχει και τη δική του, ενώ στο σαλόνι



μοστράρει μιά τεράστια 42'' τουλάχιστον.


 


Το ίδιο και οι πρώτες κονσόλες και υπολογιστές που είχαμε...



Τώρα ο καθένας έχει το λαπτοπάκι του ή το κινητό που κατέχει



και θέση Η/Υ...


 


Επίσης, παλαιότερα ίσχυε η αλληλογραφία να αναφέρεται στον κο της οικογένειας.



Πλέον, ο καθένας έχει το προσωπικό του μέιλ...
 
Ναι, θυμάμαι την έλευση των εγχρώμων τηλεοράσεων. Όποιος αγόραζε στη γειτονιά έγχρωμη τηλεόραση τον θεωρούσαμε σημαντικό πρόσωπο.

Θυμάμαι την πρώτη έγχρωμη τηλεόραση που πήραμε. Είχε και ΤΗΛΕΚΟΝΤΡΟΛ!!!!!! Αλλάζαμε τα κανάλια καθιστοί!!!!!!!!

Μην πω για τα ΦΟΡΗΤΑ βίντεο, ξέρετε αυτά που αποσπώνταν από το δέκτη και τα συνέδεες με κάμερα χωριστά, τα έκοβες στον όμο και γύρναγες ταινία!!!!!!!

Τα Hitachi και Panasonic της εποχής τα πιό χαρακτηριστικά με άλλα που ακολουθούσαν το VHS compact (αν θυμάμαι καλά) format αυτό με τη κασέτα που κράταγε μισή ώρα και έβαζες αντάπτορα για να τη χρησιμοποιήσεις σε επιτραπέζια συσκευή....

Ε ρε εποχές.......
 
εγω αυτο μου θυμαμαι στην πολυκατοικια που μεγαλωσα οσο αφορα αγαθα προσ κοινη χρηση, ειναι το αλισβεριση που υπηρχε με τα αυγα, καφε, ζαχαρη λες και ηταν αφορμη για συναναστροφη μεταξύ των ενοικων.

Οχι τιποτα αλλο πηγαινες στην κυρια Γεωργια που πηγαινε στην κυρια τασια που πηγαινε στο κυριο Τασο .............που σε εστελνε στον μπακαλη.

Και μιλανε σημερα για αυξηση προιοντων λογω αυξησης μεταφορικων.
 
Pooky είπε:
Ναι, θυμάμαι την έλευση των εγχρώμων τηλεοράσεων. Όποιος αγόραζε στη γειτονιά έγχρωμη τηλεόραση τον θεωρούσαμε σημαντικό πρόσωπο.
Θυμάμαι την πρώτη έγχρωμη τηλεόραση που πήραμε. Είχε και ΤΗΛΕΚΟΝΤΡΟΛ!!!!!! Αλλάζαμε τα κανάλια καθιστοί!!!!!!!!

Μην πω για τα ΦΟΡΗΤΑ βίντεο, ξέρετε αυτά που αποσπώνταν από το δέκτη και τα συνέδεες με κάμερα χωριστά, τα έκοβες στον όμο και γύρναγες ταινία!!!!!!!

Τα Hitachi και Panasonic της εποχής τα πιό χαρακτηριστικά με άλλα που ακολουθούσαν το VHS compact (αν θυμάμαι καλά) format αυτό με τη κασέτα που κράταγε μισή ώρα και έβαζες αντάπτορα για να τη χρησιμοποιήσεις σε επιτραπέζια συσκευή....

Ε ρε εποχές.......

Φορητά βίντεο. που τα θυμήθηκες. Αν το βίντεο στα 80s εκτός από μόδα ήταν και πολυτέλεια, το φορητό βίντεο με τις δυνατότητες που είχε (τότε) ήταν η απόλυτη χλιδή στον χώρο των home electronics. Εγώ πάλι θυμάμαι

κάποια τέτοια βίντεο SABA (από τα κορυφαία τότε του είδους).

Αν βρω κάποια φωτό θα την βάλω.
 
Η κάμερα ήταν ξεχωριστή. Θυμάμαι είχε ένα μεγάλο βύσμα ειδικά για τη σύνδεση κάμερας - βίντεο που δεν πολυέπαιζε στάνταρ, με αποτέλεσμα ο κάθε κατασκευαστής να έχει τη δική του πρόταση.

Επίσης οι κάμερες τότε δεν είχαν αισθητήρα φωτός CMOS αλλά λυχνία, με αποτέλεσμα οι κατασκευαστές να δίνουν οδηγίες στους επίδοξους σκηνοθέτες να μην στρέφουν τη κάμερα προς τον ήλιο ή δυνατές πηγές φωτός το βράδυ. Ζύγιζαν και ένα σκασμό κιλά!!!!!!
 
και κάποια στιγμή αυτή η λυχνία αντικαταστάθηκε με την πρώτη γενιά ccd (οπτικός αισθητήρας). Όσο για το βάρος ήταν αστα να πάνε.
 
Η μαμά μου ακόμα μου το κρατάει:

Κακιασμένο παιδάκι στο σχολείο με κοροιδευει που και καλά ειμαι φτωχιά και δεν ξέρω τι ειναι το βίντεο. Εγώ γυρνάω σπιτι σπαρταρώντας στο κλάμα λέγοντας μέσα στα αναφυλητά ῾᾽θέλω βίντεοοοο῾᾽. Η μαμά κάνει αιματηρες θυσίες και αγοράζει το εν λόγω αντικειμενο του πόθου το οποιο και μετά λιώνουμε με ῾᾽την κορη του Μιστράλ᾽᾽,το ῾᾽Θα κατακτήσω το Μανχάτταν῾᾽ και τα άπαντα κλασσικου Χόλλυγουντ. Για να γινει απόσβεση στο βίντεο μαζευεται ολη η οικογένεια, κουβαλάει γλυκά και άλλα καλούδια και βλέπει. Θυμάμαι διάφορους μπουζουκόβιους θειους να βλέπουν ῾᾽Λώρενς της Αραβίας῾᾽ και άλλα οσκαρικά με μέγα θαυμασμό. Δυστηχώς η καλή, αγαπημένη ελληνική βιντεοταινία ήταν απαγορευμένο ειδος στο σπιτι. Τις ειδα χρόνια μετά στην τηλεόραση και σε σπιτια φιλων. Η μαμά ισχυρίζεται πωε της στοιχισε 300.000 δρχ. αλλά ειναι δυνατόν? μηπως υπερβαλλει λίγο?
 
Ωπ χτυπησαν καμπανακια με αυτο,any info;

῾᾽Θα κατακτήσω το Μανχάτταν῾᾽
 
O αδερφός του πατέρα μου είναι πιλότος και τότε υπηρετούσε στην πολεμική αεροπορία!

Έφερε λοιπόν από το εξωτερικό το κορυφαίο μοντέλο της hitachi τότε με αξία στην Ελλάδα όταν ήρθε -μήνες μετά- 300000δρχ! Μιλάμε για το 1984!

Παρόλο που δεν είμασταν πλούσιοι όλοι έπαθαν πλάκα τότε βλέποντας αυτό συνδεδεμένο σε 29 γκρουντιχ του θείου -που έμενε σπιτι μας για μερικούς μήνες- και παράλληλα να συνδέω τον υπερυπολογιστή της εποχής εκεί μπετερ νοουν ως γομολάστιχα! :)

Στην περιοχή βίντεο τότε είχαμε εμείς και ο καθηγητής των αγγλικών!
 
Πίσω
Μπλουζα