Ρετρό πινακίδες αυτοκινήτων

  • Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας johnny19818
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

johnny19818

Retromaniax Thread Excavator!
Joined
18 Απρ 2010
Μηνύματα
7.734
Αντιδράσεις
2.210
Μια τρέλα που έχω είναι να παρατηρώ τις πινακίδες των αυτοκινήτων και να αναγνωρίζουν σε ποιο νομό έχει γίνει η ταξινόμηση τους. Βέβαια αυτό είναι σχετικό καθώς μερικές φορές οι νομαρχίες "δανείστηκαν" γράμματα και νούμερα από άλλους νομούς. Σήμερα λίγο πολύ μπορείς να αναγνωρίσεις από την πινακίδα το νομό. Παλαιότερα πριν βγουν οι 3ψήφιοι αριθμοί αυτό ήταν πιο δύσκολο. Χωρίς να ψάξουμε σε ανάλογο φόρουμ ποιες πινακίδες θυμάστε από τα παλιά?

Αναφέρω πινακίδες από μερικούς νομούς και ο 3ψήφιος πως έγινε αργότερα.

Ν. Λασιθίου ΗΤ, ΗΟ έγινε ΑΝ-

Ν. Ηρακλειου ΗΜ,ΗΝ έγινε ΗΡ-

Ν. Ρεθύμνης ΗΡ έγινε ΡΕ-

Ν.Χανίων ΗΑ, ΗΒ έγινε ΧΝ-

Ν.Θεσσαλονικης ΝΑ, ΝΒ έγινε Ν--

Ν.Αττικής ΟΟ,ΑΑ έγινε πάρα πολλά! Το πρώτο μας αμάξι το 1986 είχε πινακίδες ΥΙΖ...

Οι ελληνικές πινακίδες επιτρέπεται να περιέχουν μόνο γράμματα που είναι κοινά με το λατινικό αλφάβητο σε αντίθεση με αυτές του εξωτερικού όπου βλέπουμε κανονικά και τα άλλα γράματα.

Τα χρόνια εκείνα και πολύ μετέπειτα οι πινακίδες δεν είχαν το σηματάκι GR ενσωματωμένο αλλά έπρεπε να είναι ξεχωριστά κολλημένο στο αυτοκίνητο. Επίσης υπήρχε κουτάκι δεξιά που έγραφε το νούμερο του νομού. Π.χ. Νο 1 νομός Αττικής. Νο 12 νομός Θεσσαλονίκης κτλ.

Υ.Γ. Ο νομός Ευρυτανίας κατέχει τα πρωτεία στις λιγότερες ταξινομίσεις αυτοκινήτων καθώς είναι ακόμη στο πρώτο γράμμα => ΚΗΑ.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Oι πινακίδες με τα δύο γράμματα ξεκίνησαν να δίνονται από 1/1/1972 με πρώτο συνδυασμό στην Αθήνα τον "ΒΑ"

Πιο πριν δεν υπήρχαν γράμματα στον κυρίως συνδυασμό, όμως οι πινακίδες έφερναν διακριτικά για την περιφέρεια ταξινόμησης και τη κατηγορία του οχήματος (ΙΧ, Τ, ΔΧ)
 
Εγώ την μανία μου με τις πινακίδες αυτοκινήτων την προχώρησα περισσότερο όταν ήμουν μικρή.

Καθόμουν με τις ώρες στο μπαλκόνι του σπιτιού μας στη Θεσσαλονίκη και κατέγραφα (!!!!) ότι πινακίδα αυτοκινήτου περνούσε. Βοηθούσε πολύ και το φανάρι που ήταν 20 μέτρα πιο κάτω, οπότε γέμιζα σελίδες κάθε μέρα. Δυστυχώς δε διασώθηκε κανένα τετράδιο καταγραφής :cry:

Στη Θεσσαλονίκη επίσης εκτός από το Ν ήταν και το Μ
 
Μιας και ήθελα να βρω από που προέρχεται το Φιατάκι που είχα πιτσιρικάς και να βγάλω πινακίδες ιστορικού ανακάλυψα το παρακάτω άρθρο στη Βικιπαίδεια! Είναι όντως κόλλημα να κοιτάς τις πινακίδες και να βρίσκεις σε ποιο νομό είναι ταξινομημένο το κάθε αμάξι! Αυτό το κόλλημα το απέκτησα από το στρατό και μετά καθώς είχα γυρίσει τη μισή Ελλάδα...

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B9%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%AF%CE%B4%CE%B5%CF%82_%CE%BA%CF%85%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1%CF%82_%CE%BF%CF%87%CE%B7%CE%BC%CE%AC%CF%84%CF%89%CE%BD_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1%CF%82
 
kingtiger077 είπε:
Αυτό το κόλλημα το απέκτησα από το στρατό και μετά καθώς είχα γυρίσει τη μισή Ελλάδα...
Xαχαχα... όταν υπηρετούσα στη Σάμο τα αυτοκίνητα είχαν πινακίδες με τον συνδυασμό "ΑΤ" (αρχές 90s). Μεταξύ των φαντάρων είχε βγει το χιουμοριστικό ότι αυτά τα γράμματα σημαίνουν "Απέναντι Τουρκία". Όταν είχα πάει επίστρατος μετά από μερικά χρόνια είχαν περάσει πλέον σε πινακίδες με τρία γράμματα "ΜΟΑ".
 
Σήμερα εξακολουθούν να δίνονται πινακίδες παλιού τύπου, στο format των... 6ψήφιων πινακίδων!!!

Αφορούν τα οχήματα κατηγορίας μηχανημάτων έργου (ΜΕ), δηλαδή γερανούς, ανυψωτικά, καλαθοφόρα, αναβατόρια κλπ.

pinakida.jpg
 
prisma είπε:
Xαχαχα... όταν υπηρετούσα στη Σάμο τα αυτοκίνητα είχαν πινακίδες με τον συνδυασμό "ΑΤ" (αρχές 90s). Μεταξύ των φαντάρων είχε βγει το χιουμοριστικό ότι αυτά τα γράμματα σημαίνουν "Απέναντι Τουρκία". Όταν είχα πάει επίστρατος μετά από μερικά χρόνια είχαν περάσει πλέον σε πινακίδες με τρία γράμματα "ΜΟΑ".
Μου θύμησες τώρα κάτι αντίστοιχο με τα μηχανάκια των 50 κυβικών στο νομό Λασιθίου που είχαν πινακίδες ΤΚ και μερικοί έλεγαν ότι ήταν Τροχαία Κρήτης.:burn:

Επιπλέον μια γειτόνισσα μας είχε που λεγόταν Νεκταρία Κ... ο άντρας της είχε μηχανάκι με πινακίδες ΑΝΚ και έλεγε (χάρην αστεϊσμού φυσικά) ότι το μηχανάκι είχε τέτοιες πινακίδες επειδή ήταν του Άντρα Νεκταρίας Κ...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ο νομός Πρεβέζης είχε πινακίδες ΙΖ τη δεκαετία του 80 και αρχές των 90s PZA.
 
Ο νομός Κοζάνης είχε πινακίδες ΚΖΑ τη δεκαετία του '80 (μετά ΚΖΒ κλπ.), ενώ πριν είχε ΝΡ. Το Subaru 500 που είχα από το 1977 ταξινομημένο στην Αθήνα είχε πινακίδες ΕΙ.
 
Kαι παλιότερα, επί των δύο γραμμάτων, αναγνώριζες το νομό από την πινακίδα. Κι αυτό γιατί εκτός από το δεδομένο συνδυασμό γραμμάτων, υπήρχε δίπλα κι ένας αριθμός, από το 1 ως το 52, που αν ήξερες την αντιστοιχία καταλάβαινες. Η Αττική φυσικά ήταν το 1. Νομίζω ότι "ΡΙ" ήταν ο νομός Τρίπολης, και μετά το πήρε η Λάρισα.

Στην Αθήνα ήταν λίγο πολύ γνωστά τα πράγματα, π.χ. ένα αυτοκίνητο από Β..- ήταν του 1968-69, ενώ μετά ένα από Ε..- ήταν του 1973-74. Από τα τελευταία με δύο γράμματα στην Αθήνα ήταν το ΧΖ, είχε πάρει ένας θείος μου την πρώτη Alfa33 γύρω στο 1984...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πολλές πληροφορίες στην Ελληνική Wikipedia αν και πρέπει να υπάρχουν ανακρίβειες

https://goo.gl/o9yubk
 
Πίσω
Μπλουζα