Ρετρό προβες σειρήνων !

exetlaios

Retro PaTRi@RcH
Joined
17 Mαϊ 2006
Μηνύματα
4.460
Αντιδράσεις
1.034
Εντελώς αμυδρά, θυμάμαι ότι τη δεκαετία του 80' , υπήρχε ακόμα το φαινόμενο,

σε δεδομένες χρονικές στιγμές (νομίζω προηγείτο προειδοποίηση από τα ΜΜΕ),

να ηχούω στις γειτονιές οι σειρήνες της πολιτικής προστασίας.

Εικάζω ότι ήταν οι ίδιες που θα ηχούσαν σε περίπτωση πολέμου, αεροπορικής επιδρομής,

έκτακτης ανάγκης κλπ. και τις βάζανε μπροστά για να σιγουρευτούν ότι λειτουργούν

Τώρα πια, δεν έχω ακούσει να γίνεται αυτό.

Τι αναμνήσεις έχετε από τις "σειρήνες" ;
 
Έχω πατέρα πιλότο στην πολεμική αεροπορία. Έζησα αρκετά χρόνια σε στρατιωτικά αεροδρόμια οπότε ο ήχος της σειρήνας μου είναι οικείος...
 
....μα πως τα πετυχαίνετε αυτά τα specific θέματα !!!! :D :D.... Τετάρτη δημοτικού λοιπόν ( μάλλον χειμώνας 1983-84 ) με έχει σηκώσει ο "δάσκαλος" στον πίνακα ( δεν θυμάμαι σε ποιο μάθημα...) και μη όντας και η πιο ευχάριστη στιγμή ( για ευνόητους λόγους :) ) ξαφνικά αρχίζουν να χτυπάνε αυτές οι γνωστές "Αθηναϊκές" σειρήνες (προφανώς υπάρχουν κι αλλού)!!!...να μην τα πολυλογώ...ο δάσκαλος σταμάτησε να ασχολείται με εμένα , όλη η τάξη άρχισε να σχολιάζει το ηχητικό αυτό φαινόμενο κι εγώ έκατσα πάλι στο θρανίο μου ευχαριστημένος κι ήσυχος ( σε τραγική αντίθεση με το συναίσθημα για το οποίο οι σειρήνες αυτές είχαν αρχικά φτιαχτεί για να δημιουργούν.... #) #) #) ) .

Δεν μπορώ να εξηγήσω γιατί πάντα ( ανεξαρτήτως από την συγκεκριμένη περίσταση την οποία αφηγήθηκα ) με γοήτευε ο ήχος τους ......δεν ξέρω βρε παιδιά...αυτή η αίσθηση της υποσυνείδητης σύνδεσης με π.χ. τα του πολέμου του 1940..?....δεν ξέρω.....πάντα όταν τις άκουγα σκεφτόμουν τους Αθηναίους των αρχών των forties και το πως είχαν βιώσει τα του πολέμου.....παράξενες σκέψεις για έναν δεκάχρονο τώρα που το σκέφτομαι.... ::) : :) ...Έχω μεγάλη περιέργεια να δω τι έχει συμβεί πλέον με αυτές τις σειρήνες .....πάω να το ψάξω λίγο .....
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
* Αρκετες φορες παλαιοτερα "εσκουζαν" αυτες οι σειρηνες στο νησι, αλλα δεν θα ξεχασω το 1987 οταν το Ωκεανογραφικο Τουρκικο σκαφος Σεισμικ πλησιαζε την Λεσβο ηχησαν ξανα. Ηταν ισως η πρωτη φορα τα τελευταια χρονια που ηχησαν για τον σκοπο που ειχαν φτιαχτει.* Επικρατουσε μια κατασταση πανικου και ομολογουμενως τα ειχα κανει επανω μου #) . Ολοι μιλουσαν για πολεμο με τους Τουρκους ,για επιθεση τους στο νησι και αλλα τετοια! Την βραδυα των Ιμιων παρολο που ειχε κυρηχθει μερικη επιστρατευση δεν θυμαμαι να τσιριξαν.
 
Εμένα πάντα με τρόμαζαν (είδες τι κάνει η πολύ τηλεόραση στα πιτσιρίκια).
 
....ααααα παιδιά ....δεν το πιστεύω.....διάβασα τώρα στο in.gr ότι σήμερα έχει τεστάκι :) :) :) ..... στις 11:00 !!! Τι ωραία !!!

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1076698&lngDtrID=244

Στις 11:00 το πρωί

Δοκιμαστική ήχηση συναγερμού την Παρασκευή σε όλη τη χώρα

Δοκιμαστική ήχηση του Συστήματος Αυτόματου Τηλεχειρισμού των Ηλεκτρονικών Σειρήνων Συναγερμού διάρκειας ενός λεπτού, από τις 11.00 έως τις 11.01, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή σε όλη την ελληνική επικράτεια, ενημερώνει με ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας - Ενημέρωσης.

Η δοκιμαστική ήχηση εντάσσεται στο πλαίσιο της Εθνικής Διακλαδικής Τακτικής Aσκησης Ανευ Στρατευμάτων (ΤΑΑΣ), «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ - 2009» και ως εκ τούτου, δεν υπάρχει λόγος σύγχυσης ή ανησυχίας στον πληθυσμό της χώρας.
 
....και το βράδυ θα είναι πρώτο θέμα στα "δελτία ειδήσεων". Έχουμε να δούμε κακομοίραρχους να βγαίνουν και να λένε ιστορίες φρίκης.....

Ξέρετε σαν τα "αβοήθητα αθώα γεροντάκια" που βγαίνουν στα κανάλια και φωνάζουν ότι δεν τους φτάνει η σύνταξη, ότι δεν έχουν να φάνε, και άλλα τραγικά και γλαφυρά.

Γουστάρω πάντως, οι ήχοι των σειρήνων είναι από τους αγαπημένους μου!!!!!!!!!

Άντε να ξυπνάνε τα αίματα λίγο!!!!!!!!!!!!!
 
χα, εχω μια καλη αφορμη να βαλω στο τερμα το havamal απο τους a challenge of honour.
 
Στα χωριά, σειρήνες δεν υπάρχουν.

Ειδοποιουν τους κατοίκους με την καμπάνα της εκκλησίας. Ο ήχος διαφέρει ανάλογα με το γεγονός.

Άλλος ο ήχος για την ανάσταση (χαρμοσυνος)

Αλλος ο ηχος για κηδεια, φτου φτου φτου μακρια απο δω :p (απελπιστικα αργος και συνεχομενος),

Και.. αλλος ο ήχος για επιστράτευση (εχει εναν συγκεκριμενο ρυθμο).

Η μόνη φορά που θυμάμαι έναν τέτοιο ήχο, ηταν πριν χρονια.

Ένας χωριανός είχε μεθύσει, και του ρθε η ιδέα να πάει τα ξημερώματα να χτυπήσει την καμπάνα.

Αποτέλεσμα : να ξυπνήσει όοοοοολο το χωριο και να βγει απο τα σπιτια έντρομο (με τις πιζαμες και ότι αλλο τελος παντως φοράει κανεις στον ύπνο του :D , και άλλοι να τρέχουν στην πλατεία του χωριού, άλλοι να ανοιγουν τις τηλεοράσεις για να μαθουν τι εγινε, γυναικες να φωνάζουν, αλλοι να ψάχνουν τα χαρτιά τους.. στιγμές απείρου κάλλους :p .

Με τα πολλά καποια στιγμη η παρεξήγηση έλαβε τέλος, αλλά η τρομάρα που πήραν οι χωριανοι, έμεινε αξέχαστη ;)
 
.....μόλις την άκουσα......την σειρήνα εννοώ... :) ( η δουλειά μου είναι στο κέντρο της Αθήνας ) .....παράξενο συναίσθημα..... :xm: ......βέβαια το ρολόϊ μου έδειχνε 11.05 και όχι 11.00 που έγραφε η ανακοίνωση.....the greek way..... :D :D:D........εκτός κι αν το πατούσαν από τις 11.00 και πήρε μπρος 5 λεπτά αργότερα..... ;)

ελαφρώς άσχετο αλλά........εύχομαι καλό Σαββατοκύριακο σε όλους .
 
Εγώ πάλι δεν άκουσα τίποτα. Υποθέτω ότι η γειτονιά μου θα αφεθεί στη μοίρα της :D
 
Και γω που είμαι 500 μέτρα απο το αεροδρόμιο δεν άκουσα τίποτα!!!
 
Σιγή και στου Ζωγράφου. :xm:
 
Τίποτα και στον Πειραιά....

Παλιά άκουγα τις σειρήνες οι οποίες ήταν πάνω στο (παλιό τώρα πια) Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας στο Πασαλιμάνι άλλα τα τελευταία χρονιά που κάνουν δοκιμές δεν έχω ακούσει τίποτα και ας είμαι 100 μέτρα απο το κέντρο.
 
Epic fail. Στο Χολαργό, βλέπω τα ραντάρ στην κορυφή του Υμηττού από το σπίτι μου, δεν ακούστηκε τίποτε.

................εκτός και αν σκότωνα demons στο Dragon Age εκείνη την ώρα...........
 
Στο σταθμό του ηλεκτρικού στο Μοναστηράκι, ακούστηκε ξεκάθαρα. Πολλοί έδειξαν να το προσέχουν, λίγοι το σχολίασαν...
 
Κανονικά έγινε η δοκιμή στην Βέροια (στο κέντρο τουλάχιστον) όπου είμαι εγώ, μιας και η απόσταση από το σπίτι μου είναι περίπου 100-150 μέτρα σε ευθεία
 
Στο καλαμακι που ημουν σημερα το πρωι δεν ακουστηκε τιποτα και παραξενευτηκα γιατι ξερω στο καλαμακι οτι εχουν σειρηνες
 
Πίσω
Μπλουζα